ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ’s Updates

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 12 - ΟΜΑΔΑ 3

video δραστηριότητας 12ης εβδομάδας

Δραστηριότητας 12ης Εβδομάδας

Ακροατήριο 2 Ομάδα 3

Μέλη Ομάδας

Γαμπρίδου Αναστασία U224N3287

Στεφάνου Βασίλειος U224N1124

Τάγγας Κωνσταντίνος U224N3007

Τζήκα Ευαγγελία U224N3213

Φερτάκη Ελένη U224N0586

 

Αρχικά, αξίζει να επισημανθεί ότι ως διαπολιτισμικός διάλογος νοείται «η διαδικασία που αποτελεί μια ανοιχτή και πλήρους σεβασμού ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ατόμων και ομάδων με διαφορετικό εθνοτικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και γλωσσικό υπόβαθρο και κληρονομιά, στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού» (Λευκή Βίβλος, 2008:22). Ο διαπολιτισμικός διάλογος προϋποθέτει ελευθερία και ικανότητα αυτοέκφρασης, καθώς και διάθεση και δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις των άλλων. Επίσης συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας και της συμμετοχής (Suciu et al., 2014).

Αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, του διαπολιτισμικού διαλόγου υφίστανται και εντοπίζονται σε όλες τις προσωπικές, βιωματικές ιστορίες που αφηγηθήκαμε τα μέλη της ομάδας μας στο πλαίσιο της 12ης δραστηριότητας του συγκεκριμένου μαθήματος. Η πλειοψηφία των μελών της ομάδας μας είχαμε βιώσει κάποια διαπολιτισμική εμπειρία στα πλαίσια της επαγγελματικής μας πορείας. Έτσι, τρία μέλη μας είχαμε απασχοληθεί εργασιακά σε κάποια δομή φιλοξενίας προσφύγων και συγκεκριμένα παιδιών και εφήβων. Και στις τρεις αφηγήσεις μας αναφέρθηκε ότι αυτή μας η ενασχόληση με το προσφυγικό αποτέλεσε μία πολύ ευχάριστη εμπειρία και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία, αλλά και για την προσωπική μας ζωή. Τονίσαμε την δυσκολία που υπήρχε στο επίπεδο της επικοινωνίας, λόγω της μη εξοικείωσης των προσφυγόπουλων με την ελληνική γλώσσα, και έτσι στο πλαίσιο της διδασκαλίας μας χρησιμοποιούσαμε, τουλάχιστον αρχικά, την Αγγλική γλώσσα σε μεγάλο βαθμό. Επίσης αξιοποιήσαμε κυρίως εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας, οι οποίες ανταποκρίνονταν στους βιοκόσμους, τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών και εφήβων. Για παράδειγμα, είχαμε κατασκευάσει καρτέλες με εικόνες και λέξεις και παροτρύναμε τα παιδιά να αντιστοιχίσουν την λέξη με την αντίστοιχη εικόνα, ενώ αντίστοιχες εκπαιδευτικές δραστηριότητες γίνονταν και με την μορφή σταυρόλεξων ή λέξεων – κρεμάλας. Ακόμη διοργανώναμε και επισκέψεις σε δημόσια σχολεία, όπου τα παιδιά με προσφυγικό υπόβαθρο είχαν την δυνατότητα να συναντήσουν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις με τους γηγενείς συνομηλίκους τους, και έτσι αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διαπολιτισμικός διάλογος.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας μας είχε βιώσει μία ανάλογη εμπειρία στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης κατά την ακαδημαϊκή της πορεία και συγκεκριμένα στο προπτυχιακό στάδιο των σπουδών της. Όπως μας αφηγήθηκε, αυτή της η εμπειρία έγκειται στην γνωριμία της, στην συζήτηση και την επικοινωνία με έναν νεαρό πρόσφυγα μαθητή ενός δημόσιου σχολείου της περιοχής. Στο πλαίσιο των συζητήσεων μαζί του ανέπτυξαν έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διαπολιτισμικό διάλογο σχετικά με τις σκέψεις του νεαρού πρόσφυγα για την ζωή του στην Ελλάδα, τα προσωπικά του βιώματα και την μελλοντική προοπτική της ζωής του. Επίσης στην αφήγηση της η συμφοιτήτρια μας επεσήμανε πως τής προξένησε θετική εντύπωση το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πρόσφυγας είχε πολλά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και επιδίωκε συνεχώς να αποκτήσει νέες γνώσεις και μαθησιακές εμπειρίες. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης και επικοινωνίας εκτυλίχθηκε και μία πολύ συγκινητική στιγμή, καθώς κατά την αποχώρηση τους από το σχολείο ο νεαρός πρόσφυγας δώρισε στην συμφοιτήτριά μας ένα βιβλίο του.

Τέλος, η βιωματική εμπειρία του άλλου μέλους της ομάδας μας αφορά κυρίως την κοινωνική της ζωή και την ανάπτυξη των διαπροσωπικών της σχέσεων. Στην αφήγησή της, λοιπόν, ανέφερε ότι κατοικούσε στην ίδια πολυκατοικία σε μία πόλη της Ελλάδας με μία οικογένεια τουρκικής καταγωγής και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με αυτή την οικογένεια. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας της με τα μέλη της ιδιαίτερη εντύπωση τής προκάλεσαν τα δύσκολα και ιδιαίτερα βιώματα που τής διηγήθηκαν, καθώς και οι βιοπροσωπικότητες των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι είχαν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα στην ζωή τους. Μάλιστα η συμφοιτήτριά μας τούς υποστήριξε ηθικά και μάς ανέφερε ότι αυτή την περίοδο αυτή η οικογένεια έχει μετεγκατασταθεί στο εξωτερικό, αλλά διατηρούν ακόμη αρκετά συχνή επικοινωνία.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι αυτά τα προσωπικά μας βιώματα σε επίπεδο διαπολιτισμικής επικοινωνίας μάς διέγειραν και μάς κέντρισαν το ενδιαφέρον για την περαιτέρω ακαδημαϊκή μας ενασχόληση με την διαπολιτισμική εκπαίδευση. Μάλιστα πιστεύω μάς οδήγησαν στο να επιλέξουμε συνειδητά το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο με την περάτωσή του θα έχει ενισχύσει το γνωσιακό μας επίπεδο σε διαπολιτισμικά ζητήματα και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφόδιο για την πιθανή μελλοντική μας ενασχόληση με την διαπολιτισμική εκπαίδευση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Λευκή Βίβλος (2008), Ανακτήθηκε:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52009IR0089&from=ES

Suciu, M. C., Neagu A. M. & Mateescu L. M. (2014). A Perspective Of Intercultural Dialogue In Education. SEA-Practical Application of Science. 2(3). https://www.researchgate.net/publication/269221430_A_Perspective_Of_Intercultural_Dialogue_In_Education