Maria Papageorgiou’s Updates

ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ 2 - ΟΜΑΔΑ 1 : ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΕΜΕΠΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2023

Μάθημα: Διαφοροποιημένη Διδασκαλία Και Σχεδιασμός Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων (EDUGI-523)

Διδάσκουσα: κ. Φωτοπούλου Βασιλική

Συμμετέχοντες:

Γραμματικοπούλου Ασπασία (U231N0230)

Παπαγεωργίου Μαρία (U234N2300)

Τριανταφύλλου Μαρία (U231N0957)

Τσούτσα Κερασία Μαρία (U231N0144)

Φαραζόγλου Ευγενία (U224N3314)

Παπαγεωργίου Μαρία 

Τσούτσα Κερασία Μαρία

Τριανταφύλλου Μαρία 

Γραμματικοπούλου Ασπασία 

Φαραζόγλου Ευγενία 

Σχολιασμός: 

Τόσο το βίντεο όσο και τα ηχητικά έχουν ως κεντρικό ρόλο πρόσωπα από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα καθώς και ότι οι εμπειρίες μας είχαν βιωματικό χαρακτήρα. Τα εν λόγω πρόσωπα μας έχουν κάνει εντύπωση λόγω της διαφορετικής τους πολιτισμικής ταυτότητας είτε αυτή συνδέεται με την θρησκεία και την πίστη, είτε με την διαφορτική εθνότητα είτε με τις προκαταλήψεις και τα στερότυπα που υπάρχουν όσον αφορά άλλα άτομα. Χρησιμοποιήσαμε την αφήγηση ιστοριών προκειμένου να μεταβιβάσουμε τις δικές μας εμπειρίες, γνώσεις και στάσεις αναφερόμενοι σε όλες τις κοινωνίες των ανθρώπων. Μέσα από τις εν λόγω παρατηρήσεις είναι εύκολο να διακρίνουμε το γεγονός πως παρόλο που έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις γύρω από τους ανθρώπους που αναφέραμε, οι κεντρικοί ήρωες των εμπειριών μας ανατρέπουν τα γεγονότα και μας εκπλήσσουν στον τέλος.

Επίσης, όλες οι ιστορίες που ακούστηκαν μας τράβηξαν αρχικά την προσοχή  εξαιτίας της άγνοιας ή του χάσματος μεταξύ των πολιτισμών, αλλά όλα τα μέλη λειτουργήσαμε με πολιτισμικά ορθό τρόπο, τροφοδοτώντας την άγνοια μας με σεβασμό και αποδεχτήκαμε την διαφορετικότητα ως προς τις αξίες, τις αντιλήψεις και τις ιδέες των ετέρων στις διαπολιτισμικές μας αυτές συναντήσεις.

Μέσα από το ηχητικό της Κερασίας διακρίναμε τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν οι ξένοι για του Έλληνες, όπως επίσης και από τα ηχητικά των κορίτισιών (Μαρίας Τ., Μαρίας Π.) διακρίναμε ότι τελικά παρόλο που σε μας μας φαίνεται πολύ διαφορετική η κουλτούρα και η θρησκεία ενός λαού, γι' αυτούς είναι η καθημερινότητα τους και ο τρόπος ζωής τους. Τέλος, μέσα από το βίντεο της Τζένης και της Ασπασίας λάβαμε πληροφορίες για τους τρόπους τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα. 

Τελικά, καταλάβαμε ότι πρέπει να προσεγγίζουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τις πολιτισμικές ταυτότητες των άλλων ατόμων και κυρίως με κριτική σκέψη. 

  • Brengelmann Evgenia Eva
  • Vasiliki Fotopoulou