Marianna Gkioni’s Updates

Εκπαιδεύοντας τη γενιά των Alfa

Κάθε γενιά φέρνει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της στις αίθουσες διδασκαλίας, γεγονός που κάνει εμάς τους δασκάλους να επανεξετάσουμε τις εκπαιδευτικές μας πρακτικές και να αναδιοργανώσουμε το μαθησιακό περιβάλλον για να καλύψουμε τις ανάγκες των μαθητών μας. Οι μαθητές που έχουμε σήμερα στα δημοτικά σχολεία είναι η νεότερη γενιά που ονομάζεται Alpha κι έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική. Την αποτελούν τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2010 έως το 2025. Είναι η πρώτη γενιά που γεννήθηκε εξ ολοκλήρου στον 21ο αιώνα.

Περισσότερο από κάθε άλλη γενιά, η Γενιά Alfa έχει μάθει, ότι τα πάντα γύρω της εξαρτώνται από την τεχνολογία. Τα παιδιά αυτά, μεγαλώνουν περικυκλωμένα από ηλεκτρονικές συσκευές, όσο καμία άλλη γενιά. Οι γονείς τους, τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τα social media (π.χ. Snapchat και TikTok) ακόμα και από πολύ μικρή ηλικία – συχνά με δικούς τους, ξεχωριστούς λογαριασμούς.

Πολλά Alfa παιδιά έχουν και δικό τους κανάλι στο YouTube έχοντας μάθει μέσω αυτού να εκτίθενται από πολύ νωρίς. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι μικροί YouTubers που έχουν γίνει και εκατομμυριούχοι από αυτή την ενασχόλησή τους – κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί σε καμία άλλη γενιά μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο 9χρονος Ryan Kaji από τις HΠΑ, που κάνει unboxing και online reviews σε παιχνίδια από τεσσάρων χρονών, είναι online celebrity κι έχει 30 εκατομμύρια subscribers. Επίσης η 6χρονη Ρωσίδα Anastasia Radzinskaya είναι influencer με 75,3 εκατομμύρια subscribers.

Πόσο έτοιμοι είμαστε εμείς οι δάσκαλοι να εκπαιδεύσουμε τη γενιά Alfa; Είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση; Έχουμε τα μέσα και τη μεθοδολογία; Με ποιο τρόπο θα υποστηρίξουμε την αλληλεπίδραση των Alfa με την προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία αναμένεται να είναι mainstream τη στιγμή που θα φτάσουν στα είκοσι τους;

Η απάντηση βρίσκεται στην ενσωμάτωση της αναδυόμενης τεχνολογίας και τις ψηφιακές καινοτομίες που είναι αναγκαίο να συμπεριλάβουμε στη σύγχρονη ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Τεχνολογίες όπως η Αυξημένη Πραγματικότητα, η Εικονική Πραγματικότητα, η Μικτή Πραγματικότητα (AR / VR / MR), η ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αλλάζουν ήδη την εκπαίδευση στο εξωτερικό. Η εκπαίδευση που χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία στην τάξη μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική ευκαιρία μαθησιακής εμπειρίας. Παράλληλα, στα πλαίσια της Νέας Μάθησης και με όχημα τις 7 αρχές της, τα παιδιά της γενιάς Alfa είναι απαραίτητο να καθοδηγούνται για να αναπτύξουν κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Θα είναι σημαντικό για τα παιδιά της Generation Alpha να βλέπουν τα προβλήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες προκειμένου να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Αυτό θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες που θα μοιραστούν στο μέλλον τους με ρομπότ AI και υπολογιστές Quantum. Η ανάπτυξη της συνεργατικής νοημοσύνης θα τους επιτρέψει να αναλύσουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις σύμφωνα με διαφορετικές απόψεις, και στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις με βάση τη δική τους προσωπική και ατομική κριτική σκέψη. Επομένως η Νέα Μάθηση ταιριάζει στη νέα γενιά Alfa. Οι αρχές της είναι δυνατόν να πλαισιώσουν τη μάθηση και στην τάξη και στις ψηφιακές πλατφόρμες. Ο εκπαιδευτικός είτε χρησιμοποιήσει το μοντέλο της Μικτής Μάθησης (Blended Learning) είτε την ασύγχρονη μάθηση, ο σχεδιασμός στη βάση των 7 αρχών της Νέας Μάθησης αποσκοπεί στον μετασχηματισμό του μαθητή σε ενεργό πολίτη με ολοκληρωμένη προσωπικότητα καλλιεργώντας του τις δεξιότητες της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης δίνοντάς του την ευκαιρία να αναπτύξει το out of the box thinking.

Ποιες οι δυνατότητες εφαρμογής της Νέας Μάθησης στα πλαίσια του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος; Τα σχολεία πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζουν προγράμματα ευέλικτα ώστε να προσαρμόζονται και να αλλάζουν εύκολα και γρήγορα, σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών Alpha. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται έμπειροι, επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν το θεωρητικό υπόβαθρο, την τεχνογνωσία, τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τους έχει παραχωρηθεί η δυνατότητα μετασχηματισμού του Α.Π. Με τη μέθοδο του Bring your own device είναι δυνατόν να υλοποιηθούν πολλά καινοτόμα προγράμματα που εμπλέκουν τη σύγχρονη τεχνολογία ακόμα και μέσα στην ελληνική τάξη. Αυτό που χρειάζεται ακόμα είναι το όραμα και η θέληση εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.