Vasiliki Polymenou’s Updates

Αναστοχαστική έκθεση-Πολυμένου Βασιλική

Ονοματεπώνυμο Φοιτητή: Πολυμένου Βασιλική

Αρ. Μητρώου: U224N3071

Εξάμηνο εγγραφής στην Π.Α.: Εαρινό 2024

Δομές Π.Α.: 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων-1ο Γυμνάσιο Μενεμένης

Ακροατήριο: 01

Υπογραφή:

H παρούσα εργασία συνιστά μια αναστοχαστική έκθεση, η οποία υλοποιείται στο στάδιο της παρατήρησης, στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης. Το στάδιο της παρατήρησης πραγματοποιήθηκε παράλληλα σε 2 πολυπολιτισμικές σχολικές μονάδες, το 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και το 1ο Γυμνάσιο Μενεμένης. Μέσω της παρατήρησης είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να αλληλοεπιδράσω τόσο με το εκπαιδευτικό όσο και το μαθητικό πληθυσμό τους και να αντιληφθώ το ευρύτερο περιβάλλον μάθησης. Οι πληροφορίες που έχω συλλέξει κρίνονται ζωτικής σημασίας για το στάδιο του διδακτικού σχεδιασμού, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής μου σκέψης και της προσωπικής μου αντίληψης όσον αφορά τον τρόπο δόμησης και οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες από τις σχολικές δομές ακολουθεί η παρουσίαση και η ανάλυση τους βάσει του μοντέλου DIEP. Παράλληλα, στο παράρτημα παρουσιάζονται σύμφωνα με την ανάλυση SWOT τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές που παρατηρήθηκαν, έχοντας με αυτόν τον τρόπο μια πολύπλευρη εικόνα των συνθηκών μάθησης και δραστηριοποίησης των δομών.

Κυρίως μέρος

Περιγραφή

Όπως προαναφέρθηκε, οι εκπαιδευτικές μονάδες στις οποίες πραγματοποίησα το στάδιο της παρατήρησης είναι το 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και το 1ο Γυμνάσιο Μενεμένης. Πρόκειται για δύο σχολεία τα οποία χαρακτηρίζονται στον ίδιο βαθμό από πολιτισμική ποικιλομορφία, δεδομένου του γεγονότος ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των μαθητών προέρχονται από πλήθος χωρών όπως: Αλβανία, Ρωσία, Ουκρανία, Αφρική, Σερβία, Τουρκία, Αφρική κ.α.

Από την πρώτη μου κιόλας επίσκεψη παρατήρησα την αγάπη των διευθυντριών για την εκπαιδευτική διαδικασία και ηγεσία, παράλληλα με την διαρκή προσπάθεια για δημιουργία περιβαλλόντων συμπερίληψης και σεβασμού. Πιο συγκεκριμένα, η διοργάνωση εκδηλώσεων και επιμορφώσεων αναφορικά με την διαφορετικότητα καλλιεργούν την πολυπολιτισμικότητα και εμφυσούν το διαπολιτισμικό ιδανικό τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί-φιλόλογοι με τους οποίους συνεργάστηκα επιδίωκαν συνεχώς την σύμπραξη των μαθητών μέσω διαφόρων Project, με σκοπό την αλληλοεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και την αλληλοβοήθεια, μέσα σε ένα δημοκρατικό κλίμα προώθησης του σεβασμού. Επιπροσθέτως, καθ’ όλη την διάρκεια της παρατήρησής μου βρίσκονταν σε διαρκή συνεργασία, ανταλλάσσοντας απόψεις αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης της διδασκαλίας τους, χωρίς να εκλείπει η προσωπική ενημέρωση και η διαρκής επιμόρφωσή τους. Παράλληλα, με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η πρωτοβουλία των φιλολόγων και των δύο σχολείων να συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus, με σκοπό τις ανταλλαγές μαθητών και την εξοικείωσή τους με το ετερόκλιτο στοιχείο.

Ωστόσο, παρά το ευνοϊκό κλίμα που χαρακτηρίζει τις δύο σχολικές μονάδες παρατήρηση κάποιες δυσκολίες που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική εφαρμογή της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Σε αυτές θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ο ανεπαρκής χρόνος για αποτελεσματική τροποποίηση του ΑΠΣ, προσαρμοσμένο στην ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού. Επιπροσθέτως, οι ελλιπείς οικονομικοί πόροι καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή του διαπολιτισμικού στοιχείου παρά την διαρκή προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο εμπόδιο της γλωσσικής επικοινωνίας που προκύπτει με τους γονείς των μαθητών, καθώς αν και επιθυμούν την ενεργό συμμετοχή στη μάθηση των παιδιών τους, οι περιορισμένες δυνατότητες στην κατανόηση καθιστούν δύσκολη την επικοινωνία.

Analysis SWOT

Ερμηνεία

Το στάδιο της παρατήρησης στα πλαίσια των δύο σχολικών περιβαλλόντων ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό και καταλυτικό καθώς συνέβαλαν ουσιαστικά στον τρόπο σκέψης μου και στη μετέπειτα οργάνωση της διδασκαλίας μου. Συνέλεξα πληροφορίες για το ευρύτερο σχολικό κλίμα και αντιλήφθηκα την διαρκή προσπάθεια για συμπεριληπτικότητα τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τις σχολικές ηγεσίες, παρά τις περιορισμένες υλικοτεχνικές υποδομές που διαθέτουν.

Πρόκειται για δύο περιβάλλοντα διαπολιτισμικά όπου επιδιώκεται ο σεβασμός και η ισότητα ευκαιριών στα πλαίσια που είναι εφικτό. Η αποδοχή της ετερότητας και η δημιουργία ενός «Σχολείου για Όλους» αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη των σχολικών περιβαλλόντων.

Αξιολόγηση

Οι πληροφορίες που έχω συλλέξει έως τώρα αποτελούν τη βάση δόμησης του εκπαιδευτικού μου σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, είχα την ευκαιρία να αντιληφθώ το ευρύτερο περιβάλλον μάθησης αλλά και την σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Παράλληλα γνώρισα το διδακτικό και διαφοροποιημένο σε κάποιες περιπτώσεις στυλ που χρησιμοποιείται, εντοπίζοντας τα δυνατά του σημεία, υιοθετώντας τα και ίσως διαφοροποιώντας τα. Τέλος, είχα την ευκαιρία να διευρύνω τους ορίζοντές μου όσον αφορά τις διαπολιτισμικές πρακτικές, αντιλαμβανόμενη την σημασία της αφετηρίας του εκάστοτε μαθητή για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σχεδιασμός για το Μέλλον

Έχοντας συλλέξει τις παραπάνω πληροφορίες από το στάδιο της παρατήρησης πιστεύω ότι με έχουν βοηθήσει να αντιληφθώ την σημασία της ανομοιογένειας του μαθητικού πληθυσμού και την μοναδικότητα του εκάστοτε μαθητή. Σε πρακτικό επίπεδο, αντιλήφθηκα ότι ο κάθε μαθητής ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης συνιστά μια μοναδική ψυχοπνευματική οντότητα γι’ αυτόν τον λόγο και θα επιδιώξω διαφορετικό τρόπο προσέγγισης στην κάθε περίπτωση, προσαρμοσμένο στο μαθησιακό στυλ και στο γνωστικό υπόβαθρο.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, η εμπειρία της παρατήρησης στα εν λόγω σχολεία αποτέλεσε βασικό σταθμό τόσο για την πρακτική μου άσκηση όσο και για την ευρύτερη εκπαιδευτική μου προσέγγιση. Αντιλήφθηκα με ρεαλιστικό τρόπο ότι η διαφορετικότητα δεν λογίζεται από όλους τους εκπαιδευτικούς ως εμπόδιο αλλά ως μέσο κινητοποίησης μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, σε σημείο ωστόσο που υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψιν πλήθος παραμέτρων. Τέλος, οι γνώσεις που αποκόμισα θα λειτουργήσουν κατευθυντήρια στο μετέπειτα στάδιο του Σχεδιασμού

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Morrison, M. (2018). SWOT Analysis for Education, Schools, Colleges and Universities. Ανακτήθηκε από https://rapidbi.com/ swot-analysis-for-schools-and-education The University of Melbourne.

Reflective writing. Ανακτήθηκε από https://students.unimelb.edu.au/academic-skills/ resources/reading,-writing-and-referencing/reflective-writing/reflective-writing

Παράρτημα

Analysis Swot

Vasiliki Polymenou

  • Konstantina Kokkalara