Eleni Fertaki’s Updates

Δραστηριότητα 11ης Εβδομάδας

 ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ

Δραστηριότητας 11ης Εβδομάδας

Ακροατήριο 2 Ομάδα 3

Μέλη Ομάδας

Γαμπρίδου Αναστασία U224N3287

Στεφάνου Βασίλειος U224N1124

Τάγγας Κωνσταντίνος U224N3007

Τζήκα Ευαγγελία U224N3213

Φερτάκη Ελένη U224N0586

 Πως λειτουργήσαμε σαν ομάδα

Αρχικά χωρίσαμε ρόλους...

Αναστασία= Εκπαιδευτικός

Κωσταντίνος= Γηγενής Μαθητής

Βασίλης= Γηγενής Μαθητής

Ευαγγελία= Μητέρα μαθητή πρόσφυγα

Έλενα= Διευθύντρια σχολείου

Σενάριο

Ο Αχμέτ είναι ένα παιδί από την Συρία το οποίο αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μαζί με την οικογένεια του εξαιτίας του πολέμου. Ο Αχμέτ όταν έφυγε από την χώρα του ήταν στην τελευταία τάξη του Δημοτικού. Η ζωή του μετά την μετανάστευση ήταν δύσκολή καθώς αναγκάστηκε να μένει σε camp ώσπου να φτιαχτούν τα χαρτιά του στην χώρα υποδοχής του. Η ζωή του στο camp ήταν δύσκολη αλλά μαζί του ήταν και άλλα παιδιά από την πατρίδα που βίωναν το ίδιο. Αργότερα αφού φτιάχτηκαν τα χαρτιά του ο Αχμέτ με την οικογένεια του μετακόμισε σε μια πολυκατοικία. Η ζωή του είχε αλλάξει και ήταν δύσκολο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες καθώς ούτε ο Αχμέτ ούτε η οικογένεια του γνώριζαν την γλώσσα υποδοχής (Ελληνική). Η ζωή του Αχμέτ ήταν δύσκολη και πρωτόγνωρη είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε μια χώρα που δεν ξέρεις την γλώσσα σκεφτόταν συνέχεια και ένιωθε όλο και περισσότερο μοναξιά και φόβο για το αύριο που θα ζούσε. Αργότερα , γράφτηκε στο σχολείο της γειτονίας. Ο Αχμέτ σκεφτόταν συνέχεια πως οι συμμαθητές του θα ήταν όλοι γηγενής και δεν του άρεσε και πολύ αυτό ήθελε να είναι σε ένα σχολείο με άτομα από την Συρία (τμήμα ένταξης) και πίστευε πως δεν θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τα άλλα παιδιά γιατί θα του μίλαγαν και δεν θα καταλάβαιναν τι του έλεγαν και θα προτιμούσε απλά να παίζει μόνο μαζί τους στα διαλείμματα επισης πίστευε πως οι τάξη του δεν θα ήταν τόσο ωραία διακοσμημένη όπως στην Συρία. Μόλις ο Αχμέτ μπήκε στην νέα του τάξη η Εκπαιδευτικός τον καλωσόρισε με χαρά και ζήτησε από τα παιδιά να τον χαιρετήσουν με τα χέρια τους. Ο Αχμέτ μπορεί να αισθανόταν φόβο για το ότι δεν καταλαβαίνει την γλώσσα αλλά τότε κατάλαβε πως τα παιδιά τον χαιρέτησαν με νοήματα. Αφού έκατσε δίπλα στον συμμαθητή του συστήθηκαν λέγοντας ο ένας το όνομα του άλλου. Η εκπαιδευτικός για να εντάξει τον Αχμέτ στην τάξη στήριζε το μάθημα της περισσότερο σε εικόνες και στο τέλος ζήτησε από τα παιδιά της τάξης να ζωγραφήσουν μια ζωγραφιά για τον Αχμέτ αφού πρώτα τους εξήγησε για την χώρα προέλευσης του και τον λόγο που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του. Ο Αχμέτ άρχισε να αισθάνεται ευπρόσδεκτος στο νέο του σχολικό περιβάλλον και άρχισε να σκέφτεται τα θετικά ενός νέου σχολικού περιβάλλοντος που δεν είναι άλλο από τις νέες γνωριμίες.

Ποιος ο σκοπός και η θέση του κάθε ρόλου....

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού (Αναστασία)

Ο εκπαιδευτικός διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στο επίπεδο τους εν συναίσθησης Ο εκπαιδευτικός καλείται να αντιληφθεί τους ανάγκες, τους ιδιαιτερότητες, τον συναισθηματικό κόσμο, τον ψυχισμό και τους διαφορετικούς βιοκόσμους των μαθητών του και ιδιαίτερα των παιδιών που είναι νέα μέλη τους σχολικής κοινότητας και τάξης. Τους οφείλει να παροτρύνει τα παιδιά να εκφράζουν τους σκέψεις και τα συναισθήματά τους και, για να επιτευχθεί αυτή η εξωτερίκευση εκ μέρους των παιδιών καθώς ο εκπαιδευτικός καλείται να δημιουργήσει το κατάλληλο, φιλικό, ευχάριστό και συνεργατικό κλίμα και περιβάλλον εντός τους σχολικής τάξης (Θεοδοσάκης, Δ. ,2011).

Ο ρόλος της ηγεσίας (Έλενα)

Ο ρόλος τους ηγεσίας είναι πολύ βασικός όσον αφορά την ενσυναίσθηση. Η ηγεσία έχει ως στόχο να σκεφτεί τους ανάγκες των παιδιών και τα συναισθήματά τους και να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς στην προσπάθεια τους. Παράλληλα παροτρύνει και συμβουλεύει τους εκπαιδευτικούς να βοηθήσουν τους μαθητές να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τους σκέψεις τους ενώ ταυτόχρονα να τους βοηθά και στην επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν τους ενδοσχολικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις μέσα από διάφορες τεχνικές. Τους, σημαντικό κομμάτι αποτελεί να δημιουργήσει ένα υγιές και συνεργατικό περιβάλλον και αυτό επιτυγχάνεται με την κατανόηση των αναγκών του κάθε ρόλου ξεχωριστά (μαθητή, γονέα, εκπαιδευτικού).

Ο ρόλος των γηγενών μαθητών (Κώστας- Βασίλης)

Ο ρόλος των γηγενών μαθητών είναι έπειτα με παρότρυνση και την σωστή καθοδήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης να υποδεχτεί τον συμμαθητή τους χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις και να τον βοηθήσουν να ενταχθεί ομαλά στο νέο σχολικό του περιβάλλον.

Ο ρόλος του γονέα του πρόσφυγα μαθητή (Ευαγγελία)

Ο ρόλος του γονέα πρόσφυγα είναι να απευθυνθεί στις κατάλληλες αρχές ώστε να τους βοηθήσει για τα γραφειοκρατικά και να έχει πολύ συχνή επαφή με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς του παιδιού της ώστε να γνωρίζει την εξέλιξη και της προσαρμογή του στο νέο σχολικό περιβάλλον.

Βιβλιογραφία

Για την δημιουργία του χάρτη εν συναίσθησης: https://hellenicdesigncentre.gr/empathymap/.

Θεοδοσάκης, Δ. (2011) Η συναισθηματική Νοημοσύνη στο Σύγχρονο Σχολείο. Η συναισθηματική αγωγή στην εκπαιδευτική πράξη.Αθήνα: Γρηγόρη