Ευαγγελία Αθανασοπούλου’s Updates

Ενδεικτική Δραστηριότητα - Αθανασοπουλου Ευαγγελία

Τίτλος της δραστηριότητας: "Τα χρωματιστά κυβάκια"

Ηλικία μαθητών/μαθητριών: 5-6 ετών

Μαθήματα, Γνωστικά Αντικείμενα: Παιδί και Μαθηματικά, Η αφαίρεση

Εκπαιδευτικοί στόχοι: Οι μαθητές/μαθήτριες θα είναι ικανοί/ικανές να:

  1. Λύνουν απλά προβλήματα
  2. Εκτελούν απλές μαθηματικές πράξεις
  3. Γνωρίζουν τη σημασία των μαθηματικών συμβόλων

Διάρκεια: 30’

Τόπος: Σχολική τάξη

Υλικά, Διδακτικά Μέσα: Τετράγωνο κουτί, 17 μικροί κύβοι από χαρτί, ξύλο ή άλλο μαλακό υλικό, κόλλες 14 με σχεδιασμένο ένα τετράγωνο χωρισμένο σε 20 τετραγωνάκια

Περιγραφή της δραστηριότητας:

Η δραστηριότητα που έχουμε επιλέξει να υλοποιήσουμε ξεκινάει, δίνοντας στα παιδιά ένα άδειο τετράγωνο δοχείο/παιχνίδι και πολλούς μικρούς ξύλινους κύβους. Ο κύβος χωράει μέσα 10 μικρούς κύβους, όμως οι κύβοι που δώσαμε στα παιδιά είναι 17. Ρωτάμε λοιπόν τους μαθητές πόσοι κύβοι υπάρχουν συνολικά, πόσοι χωράνε μέσα στο δοχείο και πόσοι περίσσεψαν. Αφού τα παιδιά πειραματιστούν με τους κύβους, μετρήσουν και απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, δίνουμε σε κάθε μαθητή από μία κόλλα Α4, στην οποία πάνω υπάρχει ένα τετράγωνο, στο οποίο μέσα είναι σχηματισμένα 20 μικρά τετράγωνα. Ζητάμε από τους μαθητές να ζωγραφίσουν με κόκκινο χρώμα τον αριθμό από τα κουτάκια που χώρεσαν στο δικό μας κουτί κι έπειτα με μπλε χρώμα όσα περίσσεψαν. Τέλος λέμε στα παιδιά να γράψουν κάτω από το τετράγωνο την αριθμητική πράξη που μας οδήγησε να βρούμε τα κουτάκια που περίσσεψαν. Αν τα παιδιά δυσκολευτούν, τους βοηθάμε λέγοντάς τους ότι είναι μια πράξη αφαίρεσης.

Θεωρία:

Αξιοποιήθηκε η θεωρία γνωστικής ανάπτυξης του Bruner, όπου η νέα γνώση εξελίσσεται από την πραξιακή αναπαράσταση στην εικονική κι έπειτα στη συμβολική.