Xristina Tamia’s Updates

Εβδομαδα 11 Ομαδα 6

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα της εμβίωσης της κατάστασης του άλλου, είναι η ικανότητα της κατανόησης και του μοιράσματος των συγκινήσεων, των σκέψεων και της συμπεριφοράς του άλλου ατόμου. Δηλώνει συναισθηματική συμμετοχή. Από διάφορα επιστημονικά πεδία υποστηρίζεται η άποψη ότι η ικανότητα ενσυναίσθητης κατανόησης και συναισθηματικής συμμετοχής σε όσα νιώθουν οι άλλοι, αποτελεί τη βάση όλων των ανθρώπινων σχέσεων (Omdahl, 1995).

«Το να μάθεις να βλέπεις το πρόβλημα όπως το βλέπει ο άλλος, το να κατανοείς και να νιώθεις πραγματικά τον άλλον, είναι μια από τις πολυτιμότερες δεξιότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε»

Stephen R. Covey

Διαπολιτισμική ενσυναίσθηση είναι η Συνειδητή και πρόθυμη μετατόπιση από το ατομικό πολιτισμικό πλαίσιο αναφοράς στο άλλο, χωρίς, ωστόσο, να εγκαταλείπεται η ατομική οπτική θεώρηση (Zhu, 2011).

Για την διευκόλυνση της ένταξης του νέου μέλους και την διασφάλιση της ομαλής του ενσωμάτωσης, κρίνεται απαραίτητη η υιοθέτηση μίας στρατηγικής που εστιάζει στην κατανόηση των ατομικών χαρακτηριστικών και αναγκών του/της, καθώς και στην δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
 

Οι Συμμαθητές μπορούν να καλωσορίσουν τον μαθητή να του πουν ορισμένα πράγματα για τους ίδιους, να του εξηγήσουν για κάποιους κανόνες και ενδεχομένως διαδικασίες που εφαρμόζουν στην τάξη ,να τον προσκαλέσουν το απόγευμα σε κάποια δραστηριότητα εκτός σχολείου ( πχ ποδόσφαιρο , γιορτή κλπ ) να τον κάνουν να αισθανθεί άνετα στο νέο του περιβάλλον. Μέσα από τη συνομιλία (τι λέει, τι σκέφτεται, τι αισθάνεται) να αναδείξουν , την ενσυναίσθηση των αναγκών του νέου μαθητή, προωθώντας έτσι το φιλικό κλίμα της τάξης.

Ο Δάσκαλος θα επικεντρωθεί στην επικοινωνία με το νέο μαθητή, θα τον καλωσορίσει θα του παρουσιάσει τους συμμαθητές του , να τον καθοδηγήσει και να τον υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της προσαρμογής του στο νέο περιβάλλον. Θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα μαθήματα και οδηγίες για τις δραστηριότητες που είναι σε εξελίξει , προκειμένου να μπορέσει να προσαρμοστεί και να συμμετέχει ενεργά στο περιβάλλον εργασίας της τάξης.

Οι γονείς όλων των μαθητών μέσα από τη συνεργασία με τους γονείς του νέου παιδιού, μπορούν να συγκεντρώσουν στοιχεία και πληροφορίες προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το παρελθόν, τις ανάγκες και τις προσδοκίες του παιδιού και να συνεργαστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Με τη συνεργασία όλων των ρόλων, και με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές ( τον ίδιο , την οικογένειά του , τους προηγούμενους εκπαιδευτικούς ) για τον νέο μαθητή θα μπορούσε να δημιουργήθει ένας κοινός χάρτης ενσυναίσθησης που θα αναδεικνύει τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του νέου μέλους, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία ενός φιλικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος προσαρμογής.

Χάρτης Ενσυναίσθησης

 

Λέει

Ανησυχώ για την:

α. ενσωμάτωσή μου στην τάξη.

[Στρογγυλεμένο ορθογώνιο: Νέος Εκπαιδευόμενος] β. απόδοσή μου στις δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει.

 

Μου αρέσει η Γεωγραφία και το μπασκετ.

Σκέφτεται

α. Πώς μπορεί να κερδίσει την αποδοχή των συμμαθητών του.

β. Τι μπορεί να κάνει για να επιτύχει στις δραστηριότητες.

γ. Τους φίλους που έχει χάσει

 

 

 

 

 

Αισθάνεται

α. Ανασφαλής για το πώς θα τα πάει στο νέο περιβάλλον.

β. Ανήσυχος για το πώς θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του δασκάλου.

γ. Απομονωμένος.

δ. Λυπημένος.

 

 

Κάνει

α. Συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της ομάδας/τάξης.

β. Προσπαθεί να γνωρίσει τους συμμαθητές του και να ενσωματωθεί στο περιβάλλον.

γ. Σηκώνει πάντα χέρι στο μάθημα της Γεωγραφίας.

 

 

Βιβλιογραφία

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολίτικης https://elearning.iep.edu.gr/study/pluginfile.php/794375/mod_folder/content/0/%CE%95%CE%9A%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%95%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A5%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F.pdf?forcedownload=1

Σημειώσεις μαθήματος EDUGI-523 Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και Σχεδιασμός Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων: Βιωματικές Εφαρμογές - Χάρτης Ενσυναίσθησης

 

Μέλη 6ης Ομάδας

Γιασεμή Μαρκουλάκη

Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος

Καβέντζου Άννα

Mαντζανίδου Ελένη

Ταμία Χριστίνα