Vasileios Gkogkos’s Updates

Empathy Map. EDUGI-523, Ακροατήριο 3, Ομάδα 6

ΜΑΘΗΜΑ: «Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και Σχεδιασμός Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων»

EDUGI-523, Ακροατήριο 3, Ομάδα 6


Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φωτοπούλου Βασιλική

Γκόγκος Βασίλειος (U224N1731)(Συντονιστής)

Ζουλούμη Μαριάννα Παρασκευή (U224N1730)(Συντονίστρια)

Κιλιάφη Μαρία (U224N1679)

Στούπα Ευαγγελία (U224N2485)

Γκιάτα Περιστέρα (U224N2488)

Empathy_20map.pdf

Ενσυναίσθηση» είναι η ικανότητα της κατανόησης της κατάστασης ενός άλλου ανθρώπου, με συναισθηματική συμμετοχή (Μαλικιώση-Λοΐζου, 2003, όπως αναφέρεται στο Μαλικιώση-Λοΐζου, 2008). Συνδέεται με τη συναισθηματική επικοινωνία, τη γνωστική και την επικοινωνιακή διάσταση. Όταν η ενσυναίσθηση συνοδεύεται από κατανόηση, το αποτέλεσμα είναι θεραπευτικό. Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα συναισθήματα του «Άλλου», γνωρίζοντας τα όρια μεταξύ μας, πετυχαίνουμε τη σύνδεση ανάμεσα στο θυμικό και το γνωστικό στοιχείο της ενσυναίσθησης. Βέβαια, υπολογίζεται ότι στη συμβουλευτική συνέντευξη συμμετέχουν τέσσερις παράγοντες: ο εκπαιδευτικός, το πολιτισμικό και ιστορικό του υπόβαθρο, ο μαθητής και το δικό του υπόβαθρο (Ιvey, όπως αναφέρεται στο Μαλικιώση-Λοΐζου, 2008). Η εστίαση γίνεται στην αναζήτηση του νοήματος που έχει το βίωμα για τον ίδιο τον άνθρωπο και όχι στην αντικειμενική αλήθεια μέσα από τη γνώση του πολιτισμού του. (Μαλικιώση-Λοΐζου, 2008).

1. «Λέει»

Το όνομά μου είναι Άσαντ.Είμαι 12 χρονών!Κατάγομαι από την Συρία. Πιο συγκεκριμένα, από τη Χόμς.Οι γονείς μου και εγώ στο σπίτι μιλάμε, κυρίως, αραβικά. Αλλά η μαμά μου κάνει προσπάθεια να μάθει λίγα ελληνικά και εγώ την βοηθάω αρκετά σ’ αυτό.Μένω με την μαμά μου, τον μπαμπά μου και τον αδερφό της μαμάς μου, τον θείο Χασάν. Ο θείος Χασάν είχε έρθει νωρίτερα από εμάς στην Ελλάδα, για δουλειά και μας φιλοξενεί.
Η αγαπημένη μου γιορτή είναι η Λαϊλατουλ Μάουλιντ ή Μεβλίτ Καντιλί.
Είναι η νύχτα της γέννησης του Προφήτη Μοχάμεντ την 12η νύχτα του 3ου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου. Με την οικογένεια μου συνηθίζαμε να συγκεντρωνόμαστε στα Τεμένη μαζί με άλλους συγγενείς μας και φίλους μας. Εκεί έψαλαν όμορφα ποιήματα και κηρύγματα και απήγγειλαν το Κοράνι. Η γιορτή αυτή κρατάει μέχρι αργά το βράδυ. Ανταλλάσσουμε μεταξύ μας ευχές για την γέννηση του Προφήτη και μοιράζονται πολλά και νόστιμα γλυκά.
Στην χώρα μου πήγα κανονικά στο νηπιαγωγείο, σε αντίθεση με άλλους φίλους μου που δεν είχαν πάει, γιατί έπρεπε να πληρώνουμε. Μετά το νήπιο πήγα σε δημόσιο σχολείο και μ άρεσε περισσότερο, γιατί ήμουν μαζί με όλη την παρέα μου. Τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν τα Αγγλικά και τα Μαθηματικά

2. «Πιστεύει»

O Ασάντ έχοντας βρεθεί σε ένα νέο για εκείνον περιβάλλον σχολικό και κοινωνικό προσπαθεί να προσαρμοστεί και ονειρεύεται να κάνει μια νέα αρχή μακριά από πολέμους και διώξεις. Μια νέα αρχή που θα βασίζεται στην ειρήνη και την αγάπη. Είναι λάτρης των υπαίθριων σπορ και του αρέσει πολύ να ακούει μουσική. Στον ελεύθερο του χρόνου παρακολουθεί μουσικές εκδηλώσεις και ημερίδες. Στο νέο του, λοιπόν, σχολικό συγκείμενο, ο Ασάντ βρίσκει ιδιαίτερα ενδιαφέρον το μάθημα της ιστορίας, αν και δυσκολεύεται με την γλώσσα, καθώς αποκτά γνώσεις για διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει και για την ιστορία του τόπου στον οποίο ζει τώρα. Επίσης, στα διαλείμματα του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο. Όσον αφορά το σχολείο του αρέσει πολύ, αλλά παράλληλα φοβάται, αγωνιά και αγχώνεται, καθώς δέχεται περιθωριοποίηση και αποκλεισμό από τους συμμαθητές του. Σκέφτεται τι λάθος έχει κάνει και κρατούν τη συγκεκριμένη στάση απέναντί του. Θεωρεί πως είναι «σκληροί» μαζί του και δεν του δίνουν μια ευκαιρία να γνωριστούν. Σε αντίθεση με τους μαθητές, οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται φιλικοί, θετικοί με ενσυναίσθηση και σεβασμό απέναντί του, προκειμένου να τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί καλύτερα μαθησιακά και κοινωνικά. Ο Ασάντ επιθυμεί να μάθει γρήγορα τη γλώσσα, να γίνει φίλος με όλα τα παιδιά και να καταρριφθεί άμεσα ο ρατσισμός και η κοινωνική περιθωριοποίηση που υφίσταται. Όλα αυτά θα επιτευχθούν μέσα από την απόκτηση συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας

3. «Αισθάνεται»

Η ενσυναίσθηση έχει αρκετές διαστάσεις ωστόσο λόγω του χάρτη ενσυναίσθησης θα εστιάσουμε στη συναισθηματική συμμετοχή (feels). Πρόκειται για τη διάσταση που αφορά στην ικανότητα της κατανόησης και του μοιράσματος των συγκινήσεων, των σκέψεων και της συμπεριφοράς του άλλου ατόμου, (Μαλικιώση-Λοΐζου, 2003). Κατά τους (Batson όπως αναφέρεται στη Μαλικιώση-Λοΐζου, 2008) η διαπολιτισμική ενσυναίσθηση αποτελεί την ελπίδα για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στη διαφορετικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία, κλπ. Η Μαλικιώση-Λοΐζου, (2008) κάνει λόγο για την ενσυναίσθηση ως προσπάθεια να αισθανθούμε τον «Άλλο» σύμφωνα με τον τρόπο που βιώνει εκείνος τις δυσκολίες της ζωής. Στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι πρόκειται για διαπολιτισμικό φαινόμενο το οποίο εκπορεύεται από πανανθρώπινα συναισθήματα τα οποία βιώνουν όλοι οι άνθρωποι εξίσου.
Στο χάρτη ενσυναίσθησης και στο τεταρτημόριο (feels) που αφορά στα συναισθήματα ο Άσαντ 12 ετών, πρόσφυγας από τη Συρία, εξομολογήθηκε ότι βιώνει αποκλεισμό και εκφοβισμό στο περιβάλλον της σχολικής τάξης, δεν έχει την αίσθηση του «ανήκειν» στο κοινωνικό της σύνολο, δε μιλάει τα Ελληνικά και αυτό του ψαλιδίζει την αυτοπεποίθηση, του λείπουν οι φίλοι που είχε πίσω στην πατρίδα, αλλά αισθάνεται κάποια ψήγματα αποδοχής όταν παίζει ποδόσφαιρο και σκοράρει.

4. «Κάνει»

Η διαδικασία των ερωτήσεων διενεργήθηκε με σκοπό να γίνει αντιληπτή η συμμετοχή του Ασάντ στις σχολικές δραστηριότητες, αν δραστηριοποιείται εκτός σχολείου και τέλος η προσαρμοστικότητα του στην τάξη. Πως διαχειρίζεται την δυσκολία κατανόησης του από μεριάς των συμμαθητών του ή άσχημες συμπεριφορές ή ενέργειες αποκλεισμού και περιθωριοποίησης; Ο Ασάντ δεν συμμετέχει στις σχολικές δραστηριότητες, γιατί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί λόγω επικοινωνίας. Εκτός σχολείου πηγαίνει βόλτες με την οικογένεια του και για τρέξιμο στην ύπαιθρο με τον πατέρα του. Μας εκφράζει το γεγονός ότι γίνεται δέκτης χλευασμού από ορισμένους μαθητές και προσπαθεί να αδιαφορήσει όσο μπορεί. Ωστόσο, κάποιες φορές λυγίζει και κλείνεται στον εαυτό του και κλαίει. Όταν ορισμένοι μαθητές προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του, αλλά δυσκολεύονται εκείνος απομακρύνεται και παύει να προσπαθεί να ενταχθεί κοινωνικά.

Βιβλιογραφία:

Batson, C. D., Polycarpou, M. P., Harmon-Jones, E., Imhoff, H. J., Mitchener, E. C., Bednar, L. L., et al. (1997). Empathy and attitudes: Can feeling for a memberof a stigmatized group improve feelings toward the group? Journal of Personality and Social Psychology, 72, 105-118.

Calloway-Thomas, C., Arasaratnam-Smith, L. A., & Deardorff, D. K. (2017). The role of empathy in fostering intercultural competence. In Intercultural competence in higher education (pp. 32-42). Routledge.

Manna, R., Calzone, S., Adinolfi, P., & Palumbo, R. (2019). School bullying as a quality issue in educational institutions: Some evidence from pupils with migrant background in Italy. The TQM Journal.

Pierret, T. (2013). The state management of religion in Syria. Middle East authoritarianisms: Governance, contestation, and regime resilience in Syria and Iran, Stanford studies in Middle Eastern and Islamic societies and cultures, 83-106.

Wang, Q., Yu, G., Pedram, C., & Chen, C. (2018). Higher self-esteem is linked to greater stereotype threat among academically low-achieving students. Social Behavior and Personality: an international journal, 46(7), 1123-1132.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Θρησκευτικές εορτές (2021), ανακτήθηκε από: https://moufteiaxanthis.minedu.gov.gr/eortes/

Μαλικιώση-Λοΐζου, Μ. (2003). Μια κριτική ματιά στην ενσυναίσθηση. Ψυχολογία, 10, 295- 309.


Μαλικιώση-Λοΐζου, Μ. (2008). Η πολυπολιτισμική διάσταση της ενσυναίσθησης. Ψυχολογία: Το Περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, 15(1), 1-15.


Πηγές:

Σύνταξη ΙΝ.Εκπληκτικοί πίνακες ζωγραφικής από πρόσφυγες και μετανάστες.13/05/2020.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR.ΙΜΚ: Αφοπλιστικοί πίνακες ζωγραφικής εφήβων, από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα.27/09/2022.

Isarkadias.Μετανάστες 7.500 Έλληνες γιατροί σε έξι χρόνια. Τους διώχνει η κρίση. 03/08/2014.

UNHCR KENYA.Beautiful artwork from a Congolese #refugee in Kenya that was submitted for Youth with Refugees Art Contest to share the message “Everyone Can Make A Difference: Every Action Counts” in the fight against #COVID19. Hopefully the artwork will make it to the finals to be part of an animation that will be shared with UNHCR’s 8 million online followers all over the world.12/06/2020.

Φαιδώρα Ρίζου.Το κίνητρο στη μάθηση και 10 προτάσεις ενίσχυσής του.24.11.2014

  • Aikaterini Athanasiou