Afroditi Batsinila’s Updates

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 12 - ΟΜΑΔΑ 2

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ: EDUGI-523 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΕΞΑΜΗΝΟ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2023

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΒΛΑΧΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΟΜΑΔΑ 2:

ΒΑΓΙΩΤΑ ΕΥΘΥΜΙΑ U231N0920

ΖΑΖΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ U231N1104

ΚΑΛΑΘΑ ΜΑΡΙΝΑ U231N0763

ΚΥΡΔΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ U231N1050

ΜΠΑΤΣΙΝΙΛΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ U231N0032

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Η ανταλλαγή εμπειριών μέσω ιστοριών είναι ένας τρόπος ανταλλαγής γνώσης και μετάδοση γνώσης. Συγκεκριμένα, μέσω της αφήγησης προφορικών ιστοριών βιωματικών σε ένα ζωντανό επιτυγχάνεται η μεταβίβαση σημαντικών μηνυμάτων. Πρόκειται για μια αλληλεπιδραστική τέχνη, σ’ ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στη διαπολιτισμική εκπαίδευση προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες ερμηνείας (Wolting, 2020). Η αφηγηματική τεχνική δομείται στην βασική ιδέα διαπραγμάτευσης, στους χαρακτήρες/ήρωες της ιστορίας, στο θέμα/πρόβλημα, καθώς και στην επίλυση του, στην οπτικοποίηση και τον ήχο που παράγεται.

Μοιραστήκαμε η κάθε μια τα βίντεο μας μέσα από βιωματικές καταστάσεις, έχοντας ως κοινό σημείο το ζήτημα της ένταξης. Παρατηρήθηκε πως η κάθε μια αφηγείται με διαφορετικό τρόπο, αλλά και ύφος τις ιστορίες της, διαπιστώνοντας έτσι πως τα στάδια της αφήγησης αφορούν το πλαίσιο της ιστορίας, την σύγκρουση ή την ανερχόμενη δράση, την κορύφωση της ιστορίας, το κλείσιμο, καθώς και το συμπέρασμα.

Συγκεκριμένα, 2 από της 5 ιστορίες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως παρά τις δυσκολίες, στο τέλος, όλα είναι δυνατά αν υπάρχει θέληση και υπομονή. (Μαρίνας, Ευθυμίας). Αν και υπήρχαν πολιτισμικές διαφορές και δυσκολίες, οι χαρακτήρες στις ιστορίες κατάφεραν να επιτύχουν έναν κοινό στόχο. O στόχος επιτεύχθηκε καθώς υπήρχε το αίσθημα του σεβασμού ανάμεσα στα μέλη των διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων τα οποία αλληλοεπιδρούσαν( Ευθιμίας).

Μία ιστορία, επικεντρωνόταν στο πόσο μεγάλες διαφορές υάρχουν ανα πολιτισμούς. Τις γνωρίζουμε, αλλά είναι διαφορετικά όταν τις βιώνουμε. (Αφροδίτης) Οι άλλες δύο ιστορίες, μας έδειξαν καταστάσεις μέσα από τον επαγγελματικό βίο, όπου ήταν, πρωτόγνωρες , και όμως παρότι οι δυσκολίες, με την επιμονή και θέληση επιτεύχθηκε στόχος. (Μαρίνας, Ευας) Από την άλλη, μια ιστορία όπου δείχνει το αντίθετο, πως το ζητούμενο της ένταξης αλλά και της προσαρμογής για την επικείμενη επίτευξη της, επιδιώκει την συμμετοχή και την σύμπραξη και των δύο πλευρών.(Αναστασία)

Συμπεραίνοντας, οι ζωές μας αποτελούνται από πολλές αλληλεπικαλυπτόμενες ιστορίες, αφηγούμενες με πολλούς τρόπους. Οι ζωές μας περιλαμβάνουν πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων όπου ο καθένας μοιράζεται με διαφορετικό τρόπο τις εμπειρίες και τις ιστορίες του.

Afroditi Batsinila

Maria Vlachou

Efthymia Vagiota

Marina Kalatha

Marina Kalatha

Evangelia Zazou

Anastasia Kyrdiou