Produced with Scholar

Ομαδική Δραστηριότητα - 10η Εβδομάδα

Project Overview

Icon for Ομαδική Εργασία

Ομαδική Εργασία

Η αγάπη είναι παντού και για όλους

Εισαγωγή-Στόχοι

Η παρακάτω μέθοδος αποτελεί μια παιδαγωγική προσέγγιση η οποία εστιάζει στη μάθηση μέσω σχεδιασμού με στόχο την καλλιέργεια γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων για το πρόγραμμα «Η αγάπη είναι παντού και για όλους», επιδιώκοντας την υιοθέτηση κοινωνικής αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης και την απόκτηση σεβασμού προς την ετερότητα. Υλοποιείται μέσα από την πραγματοποίηση εργαστηρίων δεξιοτήτων για τους μαθητές της Γ’ μικτής τάξης Γυμνασίου αποτελούμενης από 12 γηγενείς μαθητές και 8 μαθητές μεταναστευτικής βιογραφίας και συγκεκριμένα αλβανικής καταγωγής από τους εκπαιδευτικούς: ΠΕ02 Ζουλούμη Παρασκευή-Μαριάννα, ΠΕ02 Γκόγκος Βασίλειος, ΠΕ02 Στούπα Ευαγγελία, ΠΕ11 Κιλιάφη Μαρία, και το ειδικό προσωπικό ΠΕ30 Γκιάτα Περιστέρα. Πρόκειται για μια διαρθρωτική αξιολόγηση, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τις γνωστικές διαδικασίες: Βιώνοντας το γνωστό και Βιώνοντας το νέο, Εννοιολόγηση με ορολογία και Εννοιολόγηση με θεωρία, Αναλύοντας λειτουργικά και αναλύοντας κριτικά, Εφαρμόζοντας κατάλληλα και Εφαρμόζοντας δημιουργικά, οι οποίες βασίζονται στις μικτές δημογραφίες και τα χαρακτηριστικά του Βιόκοσμου των μαθητών ώστε να προάγεται η αυτοκαθοδηγούμενη ατομική μάθηση, ή η αυτοδιαχειριζόμενη ομαδική μάθηση. Πρόκειται για ένα ταξίδι προσωπικού και πολιτισμικού μετασχηματισμού (Kalantzis & Cope, 2013).

Μετά το τέλος του προγράμματος οι μαθητές θα μπορούν να καλλιεργήσουν συναισθήματα και στάσεις αποδοχής του «Άλλου», να δρουν αρμονικά και παραγωγικά ως μέλη μιας ομάδας με στόχο την αλληλεγγύη στην κοινότητα, να αναλύουν πανανθρώπινες αξίες και έννοιες, όπως ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση, να αναστοχάζονται κριτικά απέναντι στην διαφορετικότητα, να συζητούν και υπερασπίζονται αξίες, όπως η ανιδιοτελής αγάπη, να εκφράζουν με ποικίλους τρόπους τα συναισθήματα τους για την διαφορετικότητα και τέλος, να συνεργάζονται για την παραγωγή εκδηλώσεων με θέμα «Η ΑΓΑΠΗ ΕΊΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Ωστόσο, η κάθε γνωστική διαδικασία διαθέτει τους δικούς της στόχους. Ειδικότερα, η βίωση του γνωστού στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν και να αναφερθούν σε προσωπικές τους εμπειρίες, ενώ η βίωση του νέου επιδιώκει οι μαθητές να απαντούν σε ερωτήσεις συσχέτισης της παλιάς με την νέα γνώση. Η εννοιολόγηση μέσω ορολογίας στοχεύει στην άμεση κατανόηση και αντίληψη των εννοιών «κοινωνική αλληλεγγύη», «ενσυναίσθηση» και «σεβασμός στην ετερότητα», ενώ η εννοιολόγηση μέσω θεωρίας αποσκοπεί στην εφαρμογή των εννοιών αυτών στην πράξη μέσα από την ανάδειξη του θεωρητικού τους υπόβαθρου. Επιπρόσθετα, η λειτουργική ανάλυση αναφέρεται στην ανάλυση και τη διάκριση των δύο εννοιών «ενσυναίσθηση» και «συμπόνια» που λανθασμένα συγχέονται, ώστε να ενδυναμωθεί ουσιαστικά το αίσθημα της ενσυναίσθησης στους μαθητές και η κριτική ανάλυση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και στην ανάπτυξη κριτικής τους συνείδησης σχετικά με την αγάπη προς την διαφορετικότητα και τον σεβασμό. Απώτερος σκοπός είναι να γίνει φανερός ο τρόπος που οι μαθητές αντιλαμβάνονται την έννοια της αγάπης και του σεβασμού προς την διαφορετικότητα. Τέλος, η κατάλληλη και δημιουργική εφαρμογή για τη νέα μάθηση επιδιώκουν την επίγνωση των προκαταλήψεων και των φόβων, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ενσυναίσθηση και τη δημιουργικότητα (Kalantzis & Cope, 2013).

 

 

 

Βιβλιογραφία: Kalantzis, Μ., & Cope, Β. (2013). Νέα Μάθηση: Βασικές Αρχές για την Επιστήμη της Εκπαίδευσης. Αθήνα: Κριτική. (Κεφ. 7, σσ.324-349).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γνωσιακές Δραστηριότητες Βίωσης

Στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος της μάθησης ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει συνδυασμό δραστηριοτήτων η να τις προτεραιοποιήσει. Το εύρος των δραστηριοτήτων και η αλληλουχία τους θα επιλεγεί σύμφωνα με την τάξη και τη συνεχή αξιολόγηση της διαδικασίας. Ο εκπαιδευτικός αντλεί πληροφορίες από τον βιόκοσμο των μαθητών, από τη δραστηριότητα "Βιώνοντας το γνωστό" και τις αξιοποιεί για να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στο ήδη γνωστό και το νέο. Η νέα γνώση έρχεται βιωματικά με μία παιδαγωγική επίσκεψη, μία ακρόαση, μελέτη με ένα άγνωστο κείμενο, μία εικόνα, ένα βίντεο ή ενασχόληση με καινούργιες πληροφορίες. Η αξιολόγηση της διαδικασίας είναι συνεχής από τον εκπαιδευτικό ο οποίος προσαρμόζει ό,τι χρειάζεται και το σύνολο των μαθητών, με ερωτήσεις όπως: Tι έχουν μάθει από τη βιωματική δραστηριότητα?

Είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις νέες γνώσεις?

Mπορούν να μεταφέρουν τη γνώση σε άλλα περιβάλλοντα?

 

 

 

Βιώνοντας το γνωστό

Ο εκπαιδευτικός μοιράζει στις ομάδες τις κάρτες, ζητά από τους μαθητές να παρατηρήσουν, να συζητήσουν και να σκεφτούν έναν τίτλο. Ακούει με προσοχή τις ομάδες και καταγράφει στον πίνακα τις ανθρώπινες αξίες που αναφέρονται. Ο ρόλος του είναι καθοδηγητικός, βοηθάει τους μαθητές και ενθαρρύνει το διάλογο.

Για τον εκπαιδευτικό

Ο εκπαιδευτικός μοιράζει στις ομάδες τις κάρτες, τους ζητά να τις παρατηρήσουν, να συζητήσουν και να σκεφτούν έναν τίτλο για την καθεμία. Ο ρόλος του είναι καθοδηγητικός, παρακολουθεί τους μαθητές, ακούει με προσοχή τις ομάδες και καταγράφει στον πίνακα τις ανθρώπινες αξίες που αναφέρονται, ενθαρρύνοντας το διάλογο. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν και να αναφερθούν σε προσωπικές τους εμπειρίες σε ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον τάξης.

Post Left-Side Content to a Community

Για τον μαθητή

Οι μαθητές σε ομάδες 3-4 ατόμων παρατηρούν τις κάρτες «Σχολείο, οικογένεια, ειρήνη και κοινωνική ένταξη». Στη συνέχεια, αποφασίζουν ένα τίτλο που να εκφράζει λεκτικά την εικόνα της κάρτας. Στη συνέχεια, οι ομάδες παρουσιάζουν στην ολομέλεια τις κάρτες και τις ανθρώπινες αξίες που πιστεύουν ότι αυτές φανερώνουν. Έπειτα, οι μαθητές συζητούν στις ομάδες τους για εμπειρίες σχετικές με τις ανθρώπινες αξίες: «διαφορετικότητα» «αλληλεγγύη» «σεβασμός» «αγάπη».

 

Βιώνοντας το νέο

Για τον εκπαιδευτικό

Ο εκπαιδευτικός δείχνει στους μαθητές το βίντεο. Eπεξηγεί, καθοδηγεί και ενισχύει όπου χρειάζεται. Bοηθάει τους μαθητές να δουν την πρόοδό τους. Παρατηρεί και ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να αλληλεπιδράσουν και να είναι σε θέση να απαντούν σε ερωτήσεις συσχέτισης της παλιάς με τη νέα εμπειρία.

 

Post Left-Side Content to a Community

Για τον μαθητή

Οι μαθητές παρακολουθούν βίντεο σχετικό με το σεβασμό και τη διαφορετικότητα:

Media embedded April 27, 2023
Media embedded April 27, 2023
Media embedded April 27, 2023

Οι μαθητές επιλέγουν μία από τις ιστορίες που είδαν ή κάποια επινοούν που εκφράζει τις ανθρώπινες αξίες, τη μελετούν και ετοιμάζουν την δραματοποίησή της.

Οι μαθητές ατομικά απαντούν σε φύλλο αυτοαξιολόγησης:

Οι μαθητές απαντούν στο φύλλο εργασίας «Σκέφτομαι»:

 

 

Γνωσιακές Δραστηριότητες Εννοιολόγησης

Εννοιολόγηση μέσω ορολογίας

Πίνακας δραστηριότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε με την βοήθεια όλων των μαθητών:

Κοινωνική αλληλεγγύη:

Ενσυναίσθηση:

Σεβασμός στην διαφορετικότητα:

 

 

 

  • Αλληλοβοήθεια
  • Υποχρέωση
  • Αμοιβαία ενίσχυση
  • Υποστήριξη
  • Ξεφεύγω από τα όρια του εαυτό μου
  • Συναισθηματική ταύτιση
  • Συμμετοχή στις ψυχικές και βιωματικές εμπειρίες του άλλου
  • Κατανόηση
  • Συναίσθημα βαθιάς εκτίμησης
  • Θαυμασμός
  • Υπόληψη
  • Τιμή

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

Με βάση τον παραπάνω πίνακα, τον οποίο δημιουργήσαμε στην τάξη, συντάξτε μια βιωματική ή/και φανταστική ιστορία.

Η παραπάνω δραστηριότητα εισάγει στους μαθητές έννοιες και ιδέες που χρειάζονται για να σκεφτούν και να συζητήσουν πάνω σε ένα θέμα ή να συνδέσουν ιδέες για να συγκροτήσουν νοήματα και να σχηματίσουν θεωρίες (Kalantzis & Cope, 2013).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Kalantzis, M., & Cope, B., (2013). Νέα μάθηση: Βασικές αρχές για την επιστήμη της εκπαίδευσης. Αθήνα: Κριτική. (Κεφ.7, σς.324-349).

Για τον εκπαιδευτικό

Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει έννοιες (στην δική μας περίπτωση 3), οι οποίες θα βοηθήσουν τους μαθητές να αρχίσουν μία συζήτηση και να εκφράσουν την γνώμη τους, με βάση ένα θέμα. Ο εκπαιδευτικός, αρχικά, ρωτάει τους μαθητές τι πιστεύουν, ότι σημαίνουν οι έννοιες- λέξεις (κοινωνική αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση, σεβασμός στην διαφορετικότητα) που τους έδωσε, ώστε να σχηματιστεί ένας ορισμός με την συνεργασία όλης της τάξης, Έπειτα, σχεδιάζουν όλοι μαζί έναν πίνακα με εικόνες και επεξηγήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους μαθητές ταιριάζουν με τις λέξεις που τους δόθηκαν. Τέλος, ο εκπαιδευτικός βάζει μία δημιουργική δραστηριότητα για το σπίτι, κατά την οποία οι μαθητές θα πρέπει να γράψουν μια ιστορία με βάση τις εμπειρίες τους ή/και την φαντασία τους, η οποία να βασίζεται στον παραπάνω πίνακα.

Post Left-Side Content to a Community

Για τον μαθητή

Οι μαθητές καλούνται από τον εκπαιδευτικό να πουν τι σκέφτονται όταν ακούν τις λέξεις «κοινωνική αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση, σεβασμός στην διαφορετικότητα». Έπειτα, γίνεται συζήτηση στην τάξη, όπου συντονιστής είναι ο εκπαιδευτικός, ώστε να βρούμε τις επικρατέστερες έννοιες για τις παραπάνω λέξεις. Όλη η τάξη μαζί δημιουργεί έναν πίνακα και διαλέγουν ποια φωτογραφία θεωρούν πως θα ταίριαζε καλύτερα με τις λέξεις. Τέλος, κρεμούν τον πίνακα στον τοίχο της τάξης. Για το σπίτι καλούνται να γράψουν μία βιωματική ή/και φανταστική ιστορία, σύμφωνα με τον πίνακα που δημιούργησαν (ο πίνακας τους έχει δοθεί από τον εκπαιδευτικό σε μορφή φωτοτυπίας, για να τον έχουν μαζί τους).

 

Εννοιολόγηση μέσω θεωρίας

Κοινωνική αλληλεγγύη:

Έννοιες μιας θεωρίας

Συλλογισμός

Συνέπειες

Αλληλοβοήθεια

Υποστήριξη

Υποχρέωση

Αμοιβαία ενίσχυση

Μέσω της πρακτικής των εννοιών καλλιεργούνται οι αξίες και τα συναισθήματα.

Αποδοχή του συνανθρώπου μας.

 

Ενσυναίσθηση:

 

Έννοιες μιας θεωρίας

Συλλογισμός

Συνέπειες

Ξεφεύγω από τα όρια του εαυτού μου

Συναισθηματική ταύτιση

Συμμετοχή στο «είναι» και τις εμπειρίες του άλλου

Κατανόηση

 

Οδηγώ τον εαυτό μου σε αναστοχασμό της διαφορετικότητας και την κάνω κομμάτι του εαυτού μου.

Ειρηνική συνύπαρξη.

 

Σεβασμός στην διαφορετικότητα:

Έννοιες μιας θεωρίας

Συλλογισμός

Συνέπειες

Βαθιά εκτίμηση

Θαυμασμός

Υπόληψη

Τιμή

Θετικό συναίσθημα και ηθικές αξίες, οι οποίες οδηγούν στην εκτίμηση του άλλου και την αυτοεκτίμηση.

Προσφορά ανιδιοτελούς αγάπης και βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

 

Για τον εκπαιδευτικό

Ο εκπαιδευτικός για την καλύτερη εμπέδωση των εννοιών, βάζει τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα δεύτερο πίνακα, κατά τον οποίο θα κάνουν έναν παραγωγικό συλλογισμό για την κάθε έννοια ξεχωριστά. Αυτός ο συλλογισμός θα τους οδηγήσει στις συνέπειες της κάθε έννοιες και στην κατανόηση του πόσο ευαιργετικές είναι αυτές οι συνέπειες για την σχέση των ανθρώπων.

Post Left-Side Content to a Community

Για τον μαθητή

Οι μαθητές καλούνται από τον εκπαιδευτικό να αναπτυξούν έναν παραγωγικό συλλογισμό για την κάθε έννοια ξεχωριστά. Μέσα από ερωτησείς και απαντήσεις, που θα κάνουν οι μαθητές μεταξύ τους, θα προκύψουν οι συνέποιες της κάθε έννοιας ξεχωριστά, Έπειτα, οι μαθητές καλούνται να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα πίνακα, με τον οποίο θα αναφέρουν με λίγα λόγια τον συλλογισμό τους γαι την κάθε έννοια και τις συνέπειες, που προέκυψαν μέσω αυτού. Έτσι, οι μαθήτες θα έχουν κατανοήσει επαρκώς τις έννοιες, αφού μέσα από προσωπική τους προσπάθεια, σκέψη και συζήτηση προέκυψαν οι θεωρίες των εννοιών.

Γνωστικές Δραστηριότητες Ανάλυσης

Η μέθοδος της ανάλυσης διακρίνεται σε λειτουργική και κριτική. Αρχικά, η λειτουργική ανάλυση, συμβάλλει στην κατανόηση της λειτουργίας και του σκοπού των εννοιών και των ιδεών, με τις οποίες έχουν βιώσει, ώστε να εμβαθύνουν σε αυτές και να τις αντιληφθούν και να εμπεδώσουν αυτήν την εμπειρία.

Η κριτική ανάλυση δίνει ώθηση στους μαθητές να αναλογιστούν και να σκεφτούν κριτικά για τις συνέπειες, τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα που έχουν οι θεωρίες και οι ιδέες που έχουν διδαχθεί. Να διακρίνουν “ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι”, αλλά εκτός από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμες συνέπειες των ενεργειών και των εννοιών(Kalantzis & Cope, 2013).

 

Αναλύοντας λειτουργικά

Για τον εκπαιδευτικό

Για τον εκπαιδευτικό. Λέξεις κλειδιά: Συμπόνοια, ενσυναίσθηση, αποδοχή, έκφραση. Αποσαφηνίζει τις δύο έννοιες διεξοδικά και με παραδείγματα.

Post Left-Side Content to a Community

Για τον μαθητή

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Τα παιδιά παρακολουθούν το βίντεο Συμπόνοια και Ενσυναίθηση.

Media embedded April 27, 2023

Στο βίντεο αναφέρονται στοιχεία που τους βοηθούν στο να διακρίνουν τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτών των δύο εννοιών.

Με το διάγραμμα Venn ο κάθε μαθητής σημειώνει τα χαρακτηριστικά, στα οποία θεωρεί ότι οι δύο έννοιες συγκλίνουν και αυτές που αποκλίνουν.

Διάγραμμα Venn

 

Στόχος: Η ενδυνάμωση του αισθήματος της ενσυναίσθησης μέσω της ανάλυσης της με σύγκριση την έννοιας της συμπόνοιας, που αποτελεί ένα στείρο συναίσθημα λύπης. Αυτές οι δύο έννοιες συχνά συγχέονται λανθασμένα.

 

Βίντεο youtube:Ενσυναίσθηση: Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις έναν άνθρωπο να νιώσει καλύτερα είναι…Eva Pachouli.

 

Αναλύοντας κριτικά

Για τον μαθητή

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

Οι μαθητές, αφού χωρίζονται σε ομάδες, κάνουν ανάγνωση ένα κομμάτι από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη “Άξιον εστί”. Οι μαθητές γράφουν σε ένα φύλλο χαρτί τα σημεία που υποδηλώνεται η διαφορετικότητα και την σημασία και τον αντίκτυπο που έχει ο σεβασμός και η αγάπη στην διαφορετικότητα, στην κοινωνία μας.

Στόχος: Η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η κριτική τους ανάπτυξη, σχετικά με την διαφορετικότητα. Να την προσεγγίζουν με σεβασμό και αγάπη. Επίσης, γίνεται αντιληπτός ο τρόπος, με τον οποίο έχουν κατανοήσει την σημασία της απόρριψης ή της αποδοχής της διαφορετικότητας για το κοινωνικό καλό.

Πηγή: '';Άξιον Εστί'', ΟΔυσσέας Ελύτης,1959.

Πηγή: Εύα Ζαρκογιάννη(2014).Η ετερότητα μέσα από την ποίηση.

Αξιολόγηση: Αρχηγός της κάθε ομάδας εκφέρει το συλλογικό αποτέλεσμα και αξιολογεί η μία ομάδα την άλλη. Τελική αξιολόγηση επιτυγχάνεται από τον εκπαιδευτικό.

Για τον εκπαιδευτικό

Ρόλος εκπαιδευτικού.

Λέξεις κλειδιά: σεβασμός, αγάπη, διαφορετικότητα.

Διαχωρίζει τους μαθητές σε ομάδες. Καθοδηγεί προς την κεντρική ιδέα του ποιήματος. Συμβάλλει με την κατάλληλη παρέμβαση, στην κατανόηση της ιδέας της αγάπης και του σεβασμού προς την διαφορετικότητα. Τέλος, διατηρεί ένα καλό σχολικό κλίμα για ομαλή ομαδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Post Left-Side Content to a Community

Γνωστικές Δραστηριότητες Εφαρμογής

Αναφερόμενοι στη γνωσιακή διαδικασία "Εφαρμόζοντας" και συγκεκριμένα "κατάλληλα" οι μαθητές εφαρμόζουν τη νέα μάθηση σε καθημερινές πραγματικές καταστάσεις και δοκιμάζουν την εγκυρότητα των καταστάσεων αυτών. Επιπλέον, "Εφαρμόζοντας δημιουργικά" σημαίνει ότι οι μαθητές παρεμβαίνουν στον κόσμο που ζουν και μεταφέρουν με δημιουργικό τρόπο την νέα τους γνώση σε ένα άλλο περιβάλλον, (Kalantzis & Cope, 2013).

 

Kalantzis, M., & Cope, B.,(2013). Νέα μάθηση: Βασικές αρχές για την επιστήμη της εκπαίδευσης. Αθήνα: Κριτική.(Κεφ. 7, σσ.324-349).

Εφαρμόζοντας Κατάλληλα

Εφαρμόζοντας Κατάλληλα:

Στόχος: Με βάση την επίγνωση που απέκτησαν συμμετέχοντας στο project για τις προκαταλήψεις, την ανάγκη να δείχνουμε σεβασμό και αποδοχή στη διαφορετικότητα να καταφέρουν να ενστερνιστούν κομμάτια της κουλτούρας των μεταναστευτικής βιογραφίας συμμαθητών τους.

Σκοποί

Να κατανοήσουν ότι η αγάπη δεν είναι κάτι στατικό έχει πολλές και διαφορετικές μορφές και τρόπους έκφρασης και αναφέρεται στο συναίσθημα και όχι στην καταγωγή.

Να αποδεχθούν τον εαυτό τους και το σύνολο στο οποίο ανήκουν - κοινότητα της σχολικής τάξης με αυτόχθονες και μεταναστευτικής βιογραφίας μαθητές.

 

Για τον εκπαιδευτικό

Ρόλος του εκπαιδευτικού:

Χωρίζουμε τις ομάδες ώστε να υπάρχουν ελληνικής και αλβανικής καταγωγής μαθητές στην ίδια ομάδα και διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας και απόδοσης ώστε ο αρχάριος να μαθαίνει από τον ειδήμονα.

Θέτουμε τις ερωτήσεις και διευθύνουμε τη συζήτηση, υποβάλλουμε υποερωτήματα ώστε να οδηγηθούν οι μαθητές να απαντήσουν και να κατακτήσουν τους σκοπούς του μαθήματος.

Με την δραστηριότητα Εφαρμόζοντας κατάλληλα οι μαθητές θα έχουν πετύχει:

Να εστιάζονται στα συναισθήματά και τα βιώματά τους. Να εξάγουν συμπεράσματα και να κατανοούν πανανθρώπινες έννοιες, και να παράγουν σχετικά κείμενα.

Post Left-Side Content to a Community

Για τον μαθητή

«Ας κρατήσουν οι χοροί» τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου.

Media embedded April 27, 2023

https://www.youtube.com/watch?v=eZ7ulqQIuQ0

Ακούτε το τραγούδι, παίρνεται στα χέρια σας τη φωτοτυπία με τους στίχους και υπογραμμίζετε τις λέξεις.

ΛΕΞΕΙΣ: δεσμός, κυκλωτικοί χοροί, κοινότητες, Ελλήνων κυκλώματα, απρόσωπη αγάπη, σύναξις. Στη συνέχεια θα χωριστείτε σε τρεις ομάδες σύναξις , κυκλώματα, κυκλωτικοί χοροί.

Απαντήστε στις ερωτήσεις:

Τι είναι η σύναξις και ποια η χρησιμότητά της στην ανθρώπινη επαφή, μιλήστε για μια δική σας εμπειρία σχετικά με μια σύναξη που συμμετείχατε.

Μπορούν των Ελλήνων τα κυκλώματα να ιδωθούν ως παγκόσμια κυκλώματα? Μπορούν να χωρέσουν κι «Άλλοι» εκτός από Έλληνες σε αυτά?

Σε τι μας βοηθούν οι κυκλωτικοί χοροί, πόσο πίσω χρονικά πρέπει να πάμε για να βρούμε την δημιουργία τους, τι πετύχαιναν και τι πετυχαίνουν ακόμη και τώρα οι άνθρωποι που τους χορεύουν, έχουν μόνο οι Έλληνες κυκλωτικούς χορούς?

 

Ανασκευάστε τους στίχους του τραγουδιού σε πεζό λόγο και χρησιμοποιείστε στοιχεία από τα συμπεράσματά που προέκυψαν από την παραπάνω συζήτηση στις ομάδες σας για να φτιάξετε μια ιστορία για την αποδοχή της διαφορετικότητας, της ταυτότητας του άλλου, την ομαδικότητα, τον σεβασμό.

Εφαρμόζοντας Δημιουργικά

Εφαρμόζοντας Δημιουργικά:

Στόχος: Καθώς αποκτούν την εμπειρία της συμμετοχής σε μια δραστηριότητα διαφορετικής κουλτούρας να είναι σε θέση να διαδώσουν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους στην κοινότητα.

Σκοποί

Να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στον κύκλο. Να αναρωτηθούν και να απαντήσουν για το πόσο σημαντική είναι η θέση του καθενός στον κύκλο για να υπάρχει και να διατηρείτε ο κύκλος, η ομάδα, η κοινότητα, τόσο πρακτικά όσο και μεταφορικά.

Να αντιληφθούν γιατί ο κυκλικός χορός είναι έκφραση της χωρίς ταυτότητα αγάπης που ξεπηδά από την αποδοχή του εαυτού και των μελών της ομάδας που ανήκω.

Να διαδώσουν την έννοια και τη σημασία της αγάπης, σεβασμού, ομαδικότητας και του αντίθετου αυτών, της απρόσωπης αγάπης.

Για τον εκπαιδευτικό

Ρόλος του εκπαιδευτικού:

Χωρίζουμε τις ομάδες ώστε να υπάρχουν ελληνικής και αλβανικής καταγωγής μαθητές στην ίδια ομάδα και διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας και απόδοσης ώστε ο αρχάριος να μαθαίνει από τον ειδήμονα.

Πηγαίνουμε κοντά σε κάθε ομάδα και όταν το κρίνουμε απαραίτητο δίνουμε ανατροφοδότηση, αποσαφηνίζουμε έννοιες και δίνουμε ώθηση στη διαδικασία παραγωγής της γνώσης όταν αυτή φαίνεται να είναι στατική, μη παραγωγική.

Δημιουργούμε σχέσεις αλληλεπίδρασης, συνεργασίας καθώς ενημερώνουμε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους γονείς των μαθητών, την κοινότητα, άλλα σχολεία.

Με την δραστηριότητα Εφαρμόζοντας δημιουργικά οι μαθητές θα έχουν πετύχει:

Να συνδέουν το συναίσθημα με την κίνηση, να μάθουν ένα χορό της χώρας καταγωγής των συμμαθητών τους, να μοιράζονται την εμπειρία του κυκλικού χορού ως κομμάτι της ζωής και της σύνδεσης με τους άλλους.

Αξιολόγηση:

Από τη δραστηριότητα «πάγωμα της εικόνας» να εκτυπώσουν σε χαρτί Α4 τις φωτογραφίες και να δώσουν τίτλους σχετικούς σε αυτές.

Από τη δραστηριότητα «έκφραση με κίνηση», όλες οι ομάδες να συνεργαστούν και να ενώσουν τα κινησιολογικά τους μοτίβα ώστε να δημιουργήσουν τη χορογραφία του μουσικού κομματιού που ήδη έχουν επεξεργαστεί και μετά να τη βιντεοσκοπήσουν.

Με σκοπό τη διάχυση του προγράμματος στην κοινότητα:

α) Να δημοσιεύσουν την Ιστορία που έγραψαν μαζί με τις φωτογραφίες και τα βίντεο στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου, ακόμη και στην τοπική εφημερίδα.

β) Σε συνεργασία με άλλα σχολεία να παρουσιάσουν την παραπάνω δραστηριότητα σε μία κοινή δράση σε ένα δημοτικό θέατρο κλπ.

Post Left-Side Content to a Community

Για τον μαθητή

«Ας κρατήσουν οι χοροί» τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου.

Media embedded April 27, 2023

Αφού χωριστείτε σε πέντε ομάδες διαλέγετε μία από τις εικόνες του ποιήματος και εκτελείτε τις παρακάτω δραστηριότητες.

Εικόνες:

  • ουρανός είναι φωτιές, ανεμομαζώματα, σπίθες και κυκλώματα-
  • με μάτια κλειστά, τραγουδούν αγκαλιά, Εθνική Ελλάδος γεια σου-
  • αν πονάει η κεφαλή, φταίει η απρόσωπη αγάπη που 'χει βρει-
  • πάντα ν' ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε-
  • Και στης νύχτας το λαμπάδιασμα, να πυκνώνει ο δεσμός μας

α) Πάγωμα της εικόνας: να χωριστείτε σε 5 ομάδες και αφού συζητήσετε για τους στίχους που έχετε αναλάβει να δημιουργήσετε μία εικόνα, παίρνετε ο καθένας την ανάλογη στάση με το σώμα του ώστε να βγει μία σύνθεση των 5 σωμάτων που να αποδίδει το νόημα των στίχων και να βγάλετε φωτογραφίες.

β) Έκφραση με κίνηση: οι ίδιες ομάδες να δημιουργήσετε κινησιολογικά μοτίβα ώστε να αποδίδεται η έννοια των στίχων που επεξεργαστήκατε, εν ολίγοις, να δώσετε κίνηση στην προηγούμενη δραστηριότητα δηλαδή να εμψυχώσετε την παγωμένη εικόνα κινητικά.

γ) Να μάθετε από τους συμμαθητές σας που είναι Αλβανικής καταγωγής ένα κυκλικό χορό της πατρίδας τους, να τον χορέψετε όλοι μαζί και να τον βιντεοσκοπήσετε.