Maria Patsi’s Updates

Η ιδεολογική λειτουργία του Σχολείου

Σκοπός του σχολείου είναι να αναπτύξει μαθητές με ισχυρή αντίληψη , συναισθηματική σταθερότητα , κριτική και διαλεκτική ικανότητα, μια προσωπικότητα ελεύθερη , υπεύθυνη και δημοκρατική . Το σχολείο είναι ένας θεσμός της κοινωνίας. Ως κοινωνικός θεσμός έχει μια αποστολή : να συμβάλλει στη ρύθμιση και την επίλυση αναγκών της κοινωνίας. Επομένως , έχει συγκεκριμένους σκοπούς και συγκεκριμένη δομή, που αφορούν κατά κύριο λόγο τον μαθητή και την κοινωνία. Στόχος του είναι να οικοδομήσει προσόντα , να δώσει κίνητρα , γνώσεις , στάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες - πέρα από τα όρια του σχολείου και του εργασιακού χώρου - για την κοινωνική συμμετοχή και την << ατομική αναπαραγωγή >> στο πλαίσιο των <<υφιστάμενων >> κοινωνικών δεδομένων.

Επίσης , η παροχή ίσων ευκαιριών και δυνατότητα μάθησης σε όλους τους μαθητές αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατικής κοινωνίας ώστε το σχολείο να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία άμβλυνσης κοινωνικών ανισοτήτων. Η ισότητα στην παρεχόμενη σχολική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως αν οι μαθητές είναι <<μειονότητες>> ή είναι παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες . Το σχολείο πρέπει να προνοεί για ολους τους μαθητές ώστε οι μαθητές να προστατεύονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ακόμη , οι εκπαιδευτικοί πάιζουν σημαντικό ρόλο για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ξεχωρίζουν τους μαθητές με βάση το κοινωνικοοικονομικό τους επίπεδο. Πρέπει να παρέχουν σε όλους τους μαθητές ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Όλοι οι μαθητές έχουν χαρίσματα και θετικά στοιχεία που μπορούν να καλλιεργήσουν , αρκεί ο εκπαιδευτικός να μπορεί να τα εντοπίσει. Ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές ανάλογα με τις ικανότητες τους , να τους βοηθήσει να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους .

  • Aikaterini Zafeiropoulou