Produced with Scholar

Ατομική Εργασία - Σχεδιασμός

Project Overview

Icon for EDUGI- 523 Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και Σχεδιασμός Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων

EDUGI- 523 Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και Σχεδιασμός Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων

Μάθηση μέσω σχεδιασμού

Εξώφυλλο

 

 

 

                                                           Λιάπη Κωνσταντία

                                                           I.D. U224N2734

                                                          Ομάδα 2

                                                          Ακροατήριο 03

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευγενία Αρβανίτη

Διδάσκουσα καθηγήτρια: Βασιλική Φωτοπούλου

 

 

                                                                                                 Λευκωσία, Εαρινό Εξάμηνο 2023

Post Student Content to a Community

Εκπαιδευτικό Σενάριο

                   

Άτομα με αναπηρία

 

Post Student Content to a Community

Στοιχεία Σεναρίου

Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ►15ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, Κυψέλη.

Εκπαιδευτικό πλαίσιο ► Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου.

Συγκείμενο τάξης ► 18 μαθητές/μαθήτριες, διαφορετικού γνωστικού και πολιτισμικού κεφαλαίου. Η τάξη αποτελείται από 14 γηγενείς και 4 πρόσφυγες/μετανάστες, οι οποίοι διαβιούν στην Ελλάδα από 3 έως 4 χρόνια και μιλούν την αραβική γλώσσα άριστα, την ελληνική και την αγγλική σε μέτριο επίπεδο.

Πρόγραμμα Σπουδών/Μάθημα► Φιλοσοφία.

Θεματικό πεδίο ► Πολιτική Φιλοσοφία. Πώς πρέπει να οργανώνουμε τις κοινωνίες μας;

Θεματική ενότητα ► Οι διακρίσεις στην κοινωνία. Άτομα με Ειδικές Ικανότητες.

Πρότερη γνώση μαθητών/μαθητριών ► Πληροφόρηση από το οικογενειακό περιβάλλον, τον κοινωνικό περίγυρο, τα Μ.Μ.Ε., το σχολείο.

Πρότερη γνώση/ Σχολικό πρόγραμμα σπουδών: α)Γλώσσα γ’ Δημοτικού. Ενότητα «Στο σπίτι και στη γειτονιά». β)Νεοελληνική γλώσσα γ’ Γυμνασίου. Ενότητα 3η «Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί».

Σκοπός Ενότητας

Στα πλαίσια της εν λόγω ενότητας τίθεται και ερευνάται το ζήτημα της ισότητας των ατόμων/πολιτών στην ευρύτερη κοινωνία. Στόχος της συγκεκριμένης θεματικής είναι η κατανόηση των δυσκολιών των Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες, λόγω σωματικών προβλημάτων και εξωτερικών παραγόντων. Επιπλέον, επιδίωξη αποτελεί η ενίσχυση αρετών και αξιών στους μαθητές/στις μαθήτριες, όπως του σεβασμού των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, της ενσυναίσθησης και η προώθηση της συμπερίληψης της διαφορετικότητας, στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου.

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα

Ικανότητες- Δεξιότητες.

  • Να αναγνωρίζουν μορφές σωματικών αναπηριών και να χρησιμοποιούν ακριβείς όρους και έννοιες για την περιγραφή τους.
  • Να χειρίζονται ψηφιακά μέσα και να δημιουργούν πολυτροπικά κείμενα.
  • Να μελετούν ποικίλα πολυτροπικά κείμενα, όπως κινηματογραφικές ταινίες, εικόνες, μουσικές συνθέσεις και να τα συνδέουν με προβληματισμούς.
  • Να διαλέγονται κριτικά και να εργάζονται ομαδικά.

Αξίες- Στάσεις

  • Να κατανοούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες.
  • Να αναστοχάζονται στερεοτυπικές αντιλήψεις και κοινωνικές προκαταλήψεις, οι οποίες πλήγουν μειονοτικές ομάδες.
  • Να επιλέγουν ενσυνείδητα και αβίαστα την αλληλεπίδραση με Άτομα με Ειδικές Ικανότητες, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και συμπεριληπτική συμπεριφορά.
  • Να αναγνωρίζουν και να στηλιτεύουν εναργώς την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ΑμεΑ και των ανθρώπων γενικότερα.
  • Να αναγνωρίζουν την αξία της διαφορετικότητας και τις ικανότητες των ατόμων με αναπηρία για αξιοπρεπή διαβίωση και ισότιμη προσωπική εξέλιξη.

Γνωστικές Διαδικασίες

(Kalantzis, Cope & Arvanitis, 2011)

 

Εμπειρία (experiencing)

Βιώνοντας το γνωστό/μαθητής

Οδηγίες προς τους μαθητές.

«Παιδιά, σε αυτήν την ενότητα του μαθήματος, θα αναφερθούμε στα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες. Θα ήθελα ο καθένας και η καθεμία από εσάς να γράψει ένα κείμενο 1-2 παραγράφων το πολύ, στο οποίο να απαντήσει στις ερωτήσεις που σας έχω γράψει στον πίνακα. Σας διαβάζω: Τι αντιλαμβάνομαι ως αναπηρία; Ποιες μορφές αναπηρίας αναγνωρίζω; Έχω στο οικογενειακό ή ευρύτερο περιβάλλον μου Άτομα με Ειδικές Ικανότητες; Αλληλεπιδρώ με τα άτομα αυτά;

Στις τελευταίες ερωτήσεις, παρακαλώ, να μου απαντήσετε με ένα «ναι» ή ένα «όχι», χωρίς να μου δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία. Έπειτα, θα διαβάσουμε αυτά που γράψατε και, αφού τα συγκεντρώσουμε στον πίνακα, θα μιλήσουμε όλοι μαζί για το θέμα.»

Post Student Content to a Community

Βιώνοντας το γνωστό/εκπαιδευτικός

Κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

Δραστηριότητα: Ο/Η εκπαιδευτικός αναθέτει στους μαθητές να γράψουν ένα ατομικό κείμενο έκτασης 1-2 παραγράφων, δίνοντας χρονικό περιθώριο περίπου 10΄. Ζητάει να απαντήσουν σε ερωτήματα, τα οποία καταγράφει στον πίνακα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τι αντιλαμβάνονται ως αναπηρία;
  • Ποιες μορφές αναπηρίας αναγνωρίζουν;
  • Να απαντήσουν μονολεκτικά, εάν έχουν στο οικογενειακό περιβάλλον τους ή στον κοινωνικό περίγυρό τους άτομα με αναπηρία, με τα οποία έρχονται σε επικοινωνία και αλληλεπίδραση.

Στη συνέχεια, σχηματίζει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφει τη λέξη «αναπηρία» και, καθώς κάθε παιδί διαβάζει το κείμενό του, συγκεντρώνει, με τη βοήθεια των συμμαθητών του, τις συναφείς πληροφορίες. Στο τέλος, πραγματοποιείται διάλογος, τον οποίο συντονίζει ο/η εκπαιδευτικός.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας, ο/η εκπαιδευτικός μεριμνά, κυρίως, για τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο είτε στην καταγραφή των απαντήσεων είτε στην ανάγνωση του κειμένου.

Χώρος δραστηριότητας: σχολική τάξη.

Εργαλεία δραστηριότητας: χαρτί, στυλό, πίνακας.

Προθετικότητα: Ο/Η εκπαιδευτικός, με τη χρήση της «ιδεοθύελλας» υπό τη μορφή γραπτού κειμένου, εξερευνά τις γνώσεις και την πληροφόρηση των μαθητών, αναφορικά στο θέμα της αναπηρίας και ανιχνεύει πόσο οικείο φαινόμενο αποτελεί για αυτούς. Επιπλέον, προωθεί την κριτική σκέψη, την αλληλεπίδραση και τον διάλογο μεταξύ τους.

Εμπειρία (experiencing)

Βιώνοντας το νέο/μαθητής

Οδηγίες προς τους μαθητές.

«Παιδιά, για να κάνουμε την επόμενη δραστηριότητα, θα χωριστείτε σε τρεις ομάδες των έξι ατόμων. Θέλω ο Ahmad να μπει στην πρώτη ομάδα, ο Assad στη δεύτερη, ο Ali και η Layla στην τρίτη. Κάθε ομάδα θα δημιουργήσει τρία ζευγάρια. Από την πρώτη ομάδα, ο ένας μαθητής από κάθε ζευγάρι θα κλείσει τα μάτια του με ένα μαντήλι και με τη βοήθεια του άλλου Θα περπατήσει μέσα στην τάξη. Μετά, το ίδιο θα κάνει και ο άλλος μαθητής από το ζευγάρι. Στη δεύτερη, ο ένας θα κλείσει καλά τα αυτιά του και ο άλλος, μιλώντας χαμηλόφωνα και κάνοντας χειρονομίες, θα πει κάτι. Ο μαθητής με τα κλειστά αυτιά θα προσπαθήσει να καταλάβει τι του λέει ο συμμαθητής του. Έπειτα, αφού φέρετε μέσα στην τάξη κάποια όργανα από το γυμναστήριο, οι μαθητές της τρίτης ομάδας θα περπατήσετε μέσα στο χώρο με τα χέρια «δεμένα», πίσω από την πλάτη σας. Στο τέλος, θα μιλήσουμε για τις εντυπώσεις σας από τη δραστηριότητα αυτή».

Post Student Content to a Community

Βιώνοντας το νέο/εκπαιδευτικός

Κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

Δραστηριότητα: Ο/Η εκπαιδευτικός χωρίζει τους μαθητές σε τρεις ομάδες και σε κάθε ομάδα δημιουργεί ζεύγη. Μεριμνά στην ένταξη των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε διαφορετικές ομάδες, κατά το δυνατόν. Αρχικά, ζητάει από την πρώτη ομάδα, ο ένας μαθητής από κάθε ζευγάρι να κλείσει τα μάτια του με ένα μαντήλι και με τη βοήθεια του άλλου να περιηγηθεί στον χώρο της τάξης. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον άλλον μαθητή από κάθε ζεύγος. Από τη δεύτερη ομάδα ζητάει ο ένας να κλείσει καλά τα αυτιά του και ο άλλος, μιλώντας χαμηλόφωνα και κάνοντας χειρονομίες, να μιλήσει. Ο μαθητής με τα κλειστά αυτιά θα προσπαθήσει να καταλάβει τι του λέει ο συμμαθητής του. Ακολούθως, ο/η εκπαιδευτικός αναθέτει στα παιδιά να φέρουν μέσα στην τάξη κάποια εμπόδια και οι μαθητές της τρίτης ομάδας να περπατήσουν μέσα στο χώρο με τα χέρια «δεμένα». Στο τέλος, πραγματοποιείται συζήτηση, σχετικά με τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις των παιδιών από την εμπειρία τους.

Για την εφαρμογή του τρίτου σκέλους της δραστηριότητας, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν όργανα και παιχνίδια από τον χώρο του γυμναστηρίου, όπως κώνοι, μπάλες γυμναστικής, στεφάνια, step.

Χώρος δραστηριότητας: σχολική τάξη.

Εργαλεία δραστηριότητας: μαντήλια, όργανα/παιχνίδια γυμναστικής.

Προθετικότητα: Μέσω της δραστηριότητας, οι μαθητές «βιώνουν» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όπως οι τυφλοί, οι κωφοί και οι άνθρωποι που δεν έχουν χέρια. Επομένως, καλλιεργείται η αξία της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης, προβάλλοντας την ανάγκη βοήθειας από τους συνανθρώπους τους.

Εννοιολόγηση (Conceptualising)

Εννοιολόγηση με ορολογία/μαθητής

Οδηγίες προς τους μαθητές.

«Παιδιά, αυτή τη φορά, το θέμα μας θα το προσεγγίσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Θα χωριστείτε σε τέσσερις ομάδες των τεσσάρων ατόμων. O Assad, η Layla και o Ali θα μπούνε σε διαφορετική ομάδα. Εγώ θα είμαι ομάδα με τη Σοφία και τον Ahmad. Κάθε μία θα βρει πληροφορίες από το διαδίκτυο, όπως άρθρα, έρευνες, φωτογραφίες, για συγκεκριμένες αναπηρίες. Η πρώτη θα ασχοληθεί με τον αυτισμό, η δεύτερη με την τύφλωση, η τρίτη με την κώφωση, η τέταρτη με τα προβλήματα υγείας, όπως η λευχαιμία, και η πέμπτη ομάδα με την κινητική αναπηρία. Μπορούμε να εργαστούμε στην αίθουσα των υπολογιστών, στη βιβλιοθήκη ή όπου αλλού μπορούμε να βρούμε στοιχεία με τη βοήθεια του internet ή των βιβλίων. Ύστερα, αφού βρούμε πληροφορίες, κάθε ομάδα θα φτιάξει ένα πολυτροπικό κείμενο, δηλαδή ένα κείμενο που περιλαμβάνει πολλούς τρόπους για να μεταφέρει το μήνυμα στον δέκτη, το οποίο θα παρουσιάσει στην τάξη. Μην ανησυχείτε, θα σας βοηθήσω σε ό,τι χρειαστείτε για τη δραστηριότητα αυτή».

Post Student Content to a Community

Εννοιολόγηση με ορολογία/εκπαιδευτικός

Κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

Δραστηριότητα: Ο/Η εκπαιδευτικός χωρίζει τους μαθητές σε τέσσερις ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Εντάσσει τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε διαφορετικές ομάδες. Συμμετέχει και ο ίδιος/η ίδια στη δραστηριότητα σε συνεργασία με δύο μαθητές. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να συλλέξει στοιχεία από το διαδίκτυο, όπως άρθρα, έρευνες και φωτογραφίες για κάθε μία από τις ακόλουθες αναπηρίες:

  • Αυτισμός
  • Τύφλωση
  • Κώφωση
  • Προβλήματα Υγείας (π.χ. λευχαιμία)
  • Κινητική αναπηρία

Στη συνέχεια, κάθε ομάδα δημιουργεί μια πολυτροπική εργασία, την οποία παρουσιάζει στην ολομέλεια της τάξης. Ο/Η εκπαιδευτικός ενισχύει τους μαθητές και τους κατευθύνει στην ανίχνευση στοιχείων, στην αναζήτηση πηγών και στη δημιουργία πολυτροπικής εργασίας.

Χώρος δραστηριότητας: σχολική αίθουσα υπολογιστών, σχολική βιβλιοθήκη, ουδέτερος χώρος της επιλογής κάθε ομάδας.

Εργαλεία δραστηριότητας: ψηφιακά μέσα.

Προθετικότητα: Οι μαθητές, μέσω της συνεργατικής έρευνας, της συνδημιουργίας και της ενεργούς ακρόασης των άλλων εργασιών, εισάγονται στους ορισμούς των εννοιών, κατανοούν το λεξιλόγιο και εξετάζουν το θέμα εις βάθος. Παράλληλα, ενισχύονται οι δεξιότητές τους στη χρήση ψηφιακών μέσων και στη δημιουργία πολυτροπικών κειμένων.

Εννοιολόγηση (Conceptualising)

Εννοιολόγηση με θεωρία/μαθητής

Οδηγίες προς τους μαθητές.

«Σήμερα, θα ερευνήσουμε από άλλη πλευρά το θέμα των Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες. Θέλω να χωριστείτε σε έξι ομάδες των τριών ατόμων. Όπως κάθε φορά σας ζητώ, Ali, Layla, Assad και Ahmad, θα μπείτε σε διαφορετικές ομάδες, όποιες θέλετε εσείς. Ύστερα, αλλάζοντας τη θέση των θρανίων σας, δημιουργήστε τον δικό σας χώρο εργασίας. Θα σας μοιράσω κάποιες φωτογραφίες και θέλω να συζητήσετε μεταξύ σας, για 10΄- 15΄. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναρωτηθείτε τι πιστεύετε ότι συμβαίνει στα άτομα που βλέπετε στις φωτογραφίες. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν; Ποιο λάθος παρατηρείτε και τι θα μπορούσε να αλλάξει, για να διορθωθεί η κατάσταση; Αφού συζητήσετε, γράψτε τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά σας και θα τα διαβάσουμε στην τάξη».

Post Student Content to a Community

Εννοιολόγηση με θεωρία/εκπαιδευτικός

Κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

Δραστηριότητα: Ο/Η εκπαιδευτικός εφαρμόζει τη δραστηριότητα «Απαντώ- Συνθέτω- Μοιράζομαι» (Χολέβας, Αλεξόπουλος & Αναστασόπουλος, 2018). Αρχικά, χωρίζει τους μαθητές σε έξι ομάδες των τριών ατόμων, φροντίζοντας, οι μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο να ενταχθούν σε διαφορετικές ομάδες. Διαμορφώνοντας κατάλληλα την αίθουσα, δημιουργεί συγκεκριμένο χώρο εργασίας για κάθε ομάδα. Σε κάθε μία παρέχει εικόνες με θέμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες στην καθημερινή τους ζωή. Ζητάει από τους μαθητές κάθε ομάδας να συζητήσουν μεταξύ τους, για 10΄-15΄, λαμβάνοντας ως έναυσμα τις εικόνες αυτές. Τους βοηθά, εκφράζοντας κάποιες ενδεικτικές ερωτήσεις, με τις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν τη συζήτηση. Έπειτα, αναθέτει στα παιδιά να συνθέσουν και να καταγράψουν τα συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις τους και να τα μοιραστούν με την υπόλοιπη τάξη.

Χώρος δραστηριότητας: σχολική τάξη.

Εργαλεία δραστηριότητας: εικόνες, χαρτί, στυλό.

Προθετικότητα: Η δραστηριότητα συμβάλλει στην άσκηση της κριτικής σκέψης σχετικά με τα προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες, στον διάλογο μεταξύ των μαθητών, στη σύνθεση των πληροφοριών σε νέα γνώση και στον διαμοιρασμό της θεωρίας με την ευρύτερη τάξη ή το σχολείο. Παράλληλα, ενισχύεται η συνεργασία και η συνδημιουργία τους.

Ενδεικτικές εικόνες δραστηριότητας

Εικόνα

                                                                                                                         Ethnos,gr

Εικόνα

                                                                                                        ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Post Student Content to a Community

Ανάλυση (Analysing)

Άναλύοντας λειτουργικά/μαθητής

Οδηγίες προς τους μαθητές.

«Παιδιά, θέλω να προετοιμάσετε τώρα, ο καθένας ξεχωριστά, κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε σε ένα άτομο κωφό ή βαρήκοο. Μερικές θα αφορούν την προσωπικότητά τους, την εργασία, τη μόρφωση, τα ενδιαφέροντά τους. Κάποιες άλλες θα σχετίζονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι άλλοι άνθρωποι απέναντί τους. Αφού τις συγκεντρώσουμε, μπορούμε να επισκεφτούμε την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, όπως έχουμε ήδη προγραμματίσει. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να επικοινωνήσετε με κωφά και βαρήκοα άτομα και να μιμηθείτε τη νοηματική γλώσσα».

Post Student Content to a Community

Αναλύοντας λειτουργικά/εκπαιδευτικός

Κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

Δραστηριότητα: Ο/Η εκπαιδευτικός, μετά από συνεννόηση και συγκατάθεση εκ μέρους του σχολείου, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και των γονέων- των γηγενών μαθητών και των μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο- πραγματοποιεί επίσκεψη στον χώρο της ΟΜ.Κ.Ε. Εκεί, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να «υποβάλλουν» ερωτήσεις σε άτομα κωφά και βαρήκοα. Οι ερωτήσεις έχουν ήδη προετοιμαστεί από τα ίδια, με τις υποδείξεις του/της εκπαιδευτικού σε προγενέστερη φάση και αφορούν στην προσωπικότητα των ΑμεΑ, τις ικανότητές τους, τις σπουδές, την εργασία τους, αλλά και στην αντιμετώπισή τους από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στο τέλος, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να «μιλήσουν» τη νοηματική γλώσσα, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες με τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας.

Χώρος δραστηριότητας: Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.

Δίαυλοι επικοινωνίας: χειλανάγνωση εκ μέρους των κωφών/βαρήκοων ατόμων, συνδρομή διερμηνέα.

Προθετικότητα: Η εν λόγω δράση προσφέρει στους μαθητές τη «διά ζώσης» άντληση πληροφοριών. Μέσω των ερωτήσεών τους, πραγματοποιούν, αφενός τη σύνδεση της αναπηρίας των ατόμων με την κοινωνική συμπεριφορά απέναντί τους, αφετέρου τη σύνδεση της ικανότητάς τους, παρόλη την αναπηρία, να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα ζωή, ισότιμα και ισάξια, όπως οι ακούοντες. Επομένως, προβάλλεται το αίτιο και το αποτέλεσμα. Επιπλέον, εφαρμόζουν τη μίμηση, διαδικασία που συμβάλλει στην ουσιαστικότερη αλληλεπίδραση και γνώση του φαινομένου.

Ανάλυση (Analysing)

Αναλύοντας κριτικά/μαθητής

Οδηγίες προς τους μαθητές.

«Παιδιά, σήμερα, τις επόμενες διδακτικές ώρες θα τις αφιερώσουμε στην προβολή ταινίας με θέμα την αναπηρία. Μετά, θα συζητήσουμε όλοι μαζί τα κοινωνικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα, αλλά και τη δική τους προσπάθεια να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που στερούνται».

Post Student Content to a Community

Αναλύοντας κριτικά/εκπαιδευτικός

Κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

Δραστηριότητα: Ο/Η εκπαιδευτικός προβάλει στους μαθητές ταινία με θέμα την αναπηρία. Ενδεικτικές θεωρούνται:

  • Το αριστερό μου Πόδι (1989).
  • Το Όνομά μου είναι Σαμ (2001).
  • Το Μαύρο Μπαλόνι (2008).

Μετά την προβολή, καλεί τα παιδιά να αναφερθούν στα προβλήματα και τις δυσκολίες που εντόπισαν στην ταινία, αναφορικά με τα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες. Παράλληλα, μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου, σκιαγραφείται η δύναμη της θέλησης αυτών των ατόμων, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται με αναφορά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων.

Χώρος δραστηριότητας: αίθουσα προβολών.

Εργαλεία δραστηριότητας: projector.

Προθετικότητα: Η εν λόγω δραστηριότητα συμβάλλει στον αναστοχασμό, στην καλλιέργεια της αντιληπτικής ικανότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών, όσον αφορά στη σύνδεση της αναπηρίας των ατόμων με το κοινωνικό αντίκρισμα. Επιπλέον, ενδυναμώνει την αξία του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης απέναντι στη διαφορετικότητα, αλλά και την επαγρύπνηση για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παράλληλα, ενισχύεται η διαλεκτικότητα των μαθητών.

Υποθέσεις προτεινόμενων ταινιών

Το Αριστερό μου Πόδι (1989)

Η αληθινή ιστορία ζωής του Christy Brown, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους και συγγραφείς της ιρλανδέζικης λογοτεχνίας, ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και μπορούσε να κινήσει μόνο το αριστερό του πόδι. Μια ταινία για τα θαύματα που γεννάει η ανθρώπινη δύναμη.

Media embedded May 10, 2023


Το Όνομά μου είναι Σαμ (2001).

Ο Σαμ, αν και διανοητικά καθυστερημένος, μεγαλώνει υποδειγματικά ένα 7χρονο κοριτσάκι. Όταν η κοινωνική πρόνοια απαιτεί να δοθεί για υιοθεσία, μια δικηγόρος αγωνίζεται μαζί του, ώστε να πείσουν το δικαστήριο πως ένα άτομο με ειδικές ικανότητες μπορεί να γίνει σωστός πατέρας.

Media embedded May 10, 2023

Το Μαύρο Μπαλόνι (2008).

Αυστραλιανό φιλμ που πραγματεύεται το θέμα του αυτισμού μέσα από την συγκλονιστική περίπτωση του έφηβου Charlie. Προβάλλει, με υπέροχο τρόπο, τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα.

Media embedded May 10, 2023

 

Εφαρμογή (Applying)

Εφαρμόζοντας κατάλληλα/μαθητής

Οδηγίες προς τους μαθητές.

«Αρχικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σημαίνει «ενσυναίσθηση». Όταν ένας άνθρωπος χαρακτηρίζεται από «ενσυναίσθηση», τι καταλαβαίνει, τι νιώθει και πώς συμπεριφέρεται σε έναν άλλον άνθρωπο; Θα θέλατε οι φίλοι σας να έχουν ενσυναίσθηση; Θα σας δείξω κάποιες εικόνες, για να κατανοήσετε καλύτερα την έννοια. Αφού μιλήσουμε, λοιπόν, για το νόημα αυτής της λέξης, θα χωριστείτε σε 4 ομάδες, με τον τρόπο που σας ζητάω πάντα. Κάθε μία, με τη βοήθειά μου, θα φτιάξει έναν «χάρτη ενσυναίσθησης», βάζοντας επάνω με post it τι λέει, τι σκέφτεται, τι κάνει και τι νιώθει ένα άτομο με αναπηρία, μια περίπτωση που θα επιλέξετε εσείς. Μπορείτε να δώσετε σε αυτό το άτομο όποιο όνομα, ηλικία, καταγωγή θέλετε. Στο τέλος, γράψτε κάποιους τρόπους, για να βοηθήσετε τον ήρωά σας να ζήσει καλύτερα, ακυρώνοντας τα εμπόδια που τον περιορίζουν».

Post Student Content to a Community

Εφαρμόζοντας κατάλληλα/εκπαιδευτικός

Κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

Δραστηριότητα: Αρχικά, ο/η εκπαιδευτικός ρωτάει τους μαθητές τι σημαίνει «ενσυναίσθηση», χρησιμοποιώντας διαφορετικές διατυπώσεις, ώστε να γίνει κατανοητή η έννοια από το σύνολο των μαθητών. Παράλληλα, δείχνει κάποιες σχετικές εικόνες. Έπειτα από τη διαδικασία της «ιδεοθύελλας», συνοψίζει όσα ειπώθηκαν.

Ακολούθως, τους χωρίζει σε τέσσερις ομάδες, αποτελούμενες από τέσσερα και πέντε μέλη. Φροντίζει κατάλληλα την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο και έπειτα, προβάλει στον υπολογιστή έναν χάρτη ενσυναίσθησης. Τους κατευθύνει στη δημιουργία του και ζητάει να γράψουν με post it κάποιες δηλώσεις, σκέψεις, πράξεις και συναισθήματα ενός ατόμου με αναπηρία που θα σκεφτούν οι ίδιοι, δίνοντας στοιχεία της επιλογής τους για την προσωπικότητά του. Για την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, ζητάει από αυτούς να άρουν τα εμπόδια του ατόμου που επέλεξαν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπισή του στο κοινωνικό συγκείμενο. Ο/η εκπαιδευτικός είναι αρωγός σε όλη τη δραστηριότατα, καθώς ένα μέρος αυτής αποτελεί νέα εφαρμογή για τους μαθητές.

Χώρος δραστηριότητας: αίθουσα υπολογιστών.

Εργαλεία δραστηριότητας: ψηφιακά μέσα.

Προθετικότητα: Η τεχνική της «ιδεοθύελλας» προωθεί την κριτική σκέψη και έκφραση των μαθητών και ο «χάρτης ενσυναίσθησης» συμβάλλει στην προσέγγιση του «άλλου» και στην κατανόηση της οπτικής του. Ενισχύεται η αξία της ενσυναίσθησης, η συνειδητοποίηση και ο αναστοχασμός, με στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Επιπρόσθετα, βελτιώνεται η δεξιότητα χρήσης ψηφιακών μέσων.

Ενδεικτικές εικόνες δραστηριότητας

Εικόνα

                                                                                                                    Pinter est

Post Student Content to a Community

Εικόνα

                                                                                              iPop.gr

 

                                                                                                             Psyxiatros.gr

Εφαρμογή (Applying)

Εφαρμόζοντας λειτουργικά/μαθητής

Οδηγίες προς τους μαθητές.

«Παιδιά, θα ολοκληρώσουμε την ενότητά μας με μια δραστηριότητα που θα μεταφέρει το μήνυμα του σεβασμού στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, στο υπόλοιπο σχολείο. Αρχικά, θα χωριστείτε σε τρεις ομάδες των έξι ατόμων. Layla, Assad, Ahmad και Ali, θα πάτε σε διαφορετικές, όποιες θέλετε. Η πρώτη ομάδα θα βρει στο internet φωτογραφίες διάφορων αθλητών, χορευτών, ηθοποιών με αναπηρία. Η δεύτερη, αντίστοιχα, θα βρει ιστορίες διάσημων ανθρώπων και η τρίτη ομάδα θα "κατεβάσει" από το διαδίκτυο μουσικές με αυτό το θέμα. Έπειτα, θα διαμορφώσουμε τη βιβλιοθήκη με τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουμε, δημιουργώντας μία θεματική με τίτλο που θα επιλέξετε εσείς. Για παράδειγμα, σας προτείνω «Κοινωνία για όλους- Κοινωνία επιτευγμάτων». Στο τέλος, θα προσκαλέσουμε τους καθηγητές και τους μαθητές του σχολείου να την επισκεφτούν, μέσα στις επόμενες μέρες».

Post Student Content to a Community

Εφαρμόζοντας λειτουργικά/ εκπαιδευτικός

Κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

Δραστηριότητα: Ο/Η εκπαιδευτικός χωρίζει τους μαθητές σε τρεις ομάδες των έξι ατόμων, εντάσσοντας τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε διαφορετικές. Αναθέτει στην πρώτη ομάδα να αντλήσει από το διαδίκτυο εικόνες Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες, από τον χώρο του αθλητισμού και των τεχνών. Στη δεύτερη ομάδα αναθέτει να αναζητήσει ιστορίες διάσημων ανθρώπων με αναπηρία και από την τρίτη ομάδα ζητά να συγκεντρώσει τραγούδια που αναφέρονται στο θέμα. Στη συνέχεια, όλοι μαζί διαμορφώνουν κατάλληλα έναν χώρο του σχολείου, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που συνέλεξαν. Τέλος, καλούν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου να επισκεφτούν την αίθουσα, που θα φιλοξενήσει για λίγες μέρες τη συγκεκριμένη θεματική.

Χώρος δραστηριότητας: αίθουσα σχολείου, όπως βιβλιοθήκη.

Εργαλεία δραστηριότητας: ψηφιακά μέσα.

Προθετικότητα: Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, με οπτικά αλλά και ακουστικά ερεθίσματα, προωθεί την αυτενέργεια, τη συνεργασία και τη δημιουργική έκφραση των παιδιών. Επιπλέον, ενισχύει την αίσθηση του «ανήκειν», χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και μεταφέρει το μήνυμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες, αλλά και των ανθρώπων γενικότερα, στο ευρύτερο σχολείο και κοινωνικό σύνολο, μέσω της «φωνής» των μαθητών.

Ενδεικτικές εικόνες δραστηριότητας

Εικόνα

                                                                                                                         ertnews.gr

 

Εικόνα

                                                                                                               Laconialive,gr

 

Post Student Content to a Community

Ενδεικτικές εικόνες δραστηριότητας

Εικόνα

                                                                                                                             News247

 

Εικόνα

                                                                                                                         Artogether

Post Student Content to a Community

Ενδεικτικές προσωπικότητες δραστηριότητας

  • Frida Kahlo (Φρίντα Κάλο). Μεξικανή ζωγράφος, 1907-1954.

 

  • Ludwig Van Beethoven (Λούντβιχ βαν Μπετόβεν). Γερμανός συνθέτης και πιανίστας κλασικής μουσικής, 1770- 1827.

 

  • Stephen Hawking (Στίβεν Χόκινγκ). Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, 1942-2018.

 

  • Stevie Wonder (Στίβι Γουόντερ). Τραγουδιστής, γέννηση 1950.

Ενδεικτικά τραγούδια δραστηριότητας

  • «Σε σένα μιλώ» (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Τρικάλων)

       

Media embedded May 10, 2023
  • «ΤραγουδΑ.Μ.Ε.Α.πό ψηλά»   

           

Media embedded May 10, 2023

 

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία όσον αφορά στη μάθηση. Χαρακτηρίζεται από τρεις διαστάσεις, την αξιολόγηση της επίδοσης, την εκπαιδευτική και την έρευνα αποτελεσματικότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, η αξιολόγηση της επίδοσης μετρά, αρχικά, τη μάθηση των παιδιών, επιδιώκοντας την πληροφόρηση του εκπαιδευτικού για την πρότερη γνώση τους. Ακολούθως, περιλαμβάνει τη συνεχή ανατροφοδότηση του διδάσκοντα για όσα δίδαξε και όσα προτίθεται να διδάξει και την τελική αξιολόγηση, η οποία μετρά την ολοκληρωμένη επίδοση του μαθητή, στο τέλος της διδασκαλίας (Kalantzis & Cope, 2013).

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου μαθήματος και της εν λόγω ενότητας, είναι απαραίτητο να αξιολογείται η επίδοση των μαθητών, με σαφή κριτήρια, εστιάζοντας, κυρίως, στις δεξιότητες που αποκτήθηκαν από εκείνους. Αξίζει να τονιστεί, ότι η αξιολόγηση δεν κατατάσσει τον μαθητή σε σχέση με τον συμμαθητή του, γεγονός που θα ήταν άδικο και ξεπερασμένο και για τους γηγενείς, αλλά και για τους μαθητές που φέρουν διαφορετικό πολιτισμικό κεφάλαιο. Αντιθέτως, τον κατατάσσει σε σχέση με τον εαυτό του, δηλαδή με ποιον τρόπο, κάθε φορά, κατέκτησε τη γνώση και βελτίωσε το γνωστικό του επίπεδο (Kalantzis & Cope, 2013).

Ειδικότερα, τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των μαθητών από τον εκπαιδευτικό, καθ’ όλη τη διάρκεια της ενότητας, είναι, λόγου χάρη, η προφορική συμμετοχή τους, η επίδοση σε γραπτό- ατομικό ή ομαδικό- κείμενο, η συμβολή σε ομαδική εργασία, η πρωτοτυπία ιδεών, η χρήση πολυμέσων, η επιχειρηματολογία που παρέθεσαν. Παράλληλα, είναι θεμιτό να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση μεταξύ των μαθητών, με ανοιχτές συζητήσεις, μέσω των οποίων παρέχονται πληροφορίες για την ανατροφοδότηση του σχεδιασμού, ακόμη και στην περίπτωση των διαφωνιών.

Είναι απαραίτητο να προστεθεί, πως ο εκπαιδευτικός δύναται να εφαρμόσει την αυτοαξιολόγηση, μια αναστοχαστική διαδικασία, για να διαπιστώσει την επιτυχία του σχεδιασμού που εφήρμοσε, αλλά και αδυναμίες, που θα οδηγήσουν στη βελτίωσή του. Με τον τρόπο αυτό, η διδασκαλία θα γίνει πιο αποτελεσματική και θα οδηγήσει στην απόκτηση των επιδιωκόμενων γνώσεων και δεξιοτήτων (Πουρσανίδου, 2017). Η προαναφερόμενη διαδικασία είναι δυνατόν να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με συζητήσεις με τους μαθητές, οι οποίοι παρέχουν ανατροφοδότηση στον διδάσκοντα ή με ερωτηματολόγια κλειστού τύπου.

Βιβλιογραφία

Kalantzis, Μ., Cope, Β., & Arvanitis, Ε. (2011). Ο εκπαιδευτικός ως σχεδιαστής: Η παιδαγωγική στην εποχή των νέων ψηφιακών μέσων. Πρακτικά Γ Διεθνούς Συνεδρίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας.

Kalantzis, Μ., & Cope, Β. (2013). Νέα Μάθηση: Βασικές Αρχές για την Επιστήµη της Εκπαίδευσης. Αθήνα: Κριτική

Πουρσανίδου, Ε. (2017). 8. Η αυτοαξιολόγηση του έργου του εκπαιδευτικού/Self assessment of the teachers work. Επιστήμες Αγωγής, 2017(3), 145-169.

Χολέβας, Ν., Αλεξόπουλος, Δ., & Αναστασόπουλος, Ν. (2018). Διαφοροποιημένη διδασκαλία και αξιολόγηση: Ενδεικτικό σχέδιο στο μάθημα της Γλώσσας του Δημοτικού Σχολείου. Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 4, 130-143.