Produced with Scholar

Copy of Copy of Ομαδική Δραστηριότητα - 10η Εβδομάδα

Project Overview

Icon for Copy of Ομαδική Εργασία  (Version 1)

Copy of Ομαδική Εργασία (Version 1)

Εισαγωγή - Στόχοι 

Μαθημα: Ιστορία

Ενότητα: Μικρασιατική εκστρατεία - Προσφυγικό

Τάξη Διδασκαλίας: Γ ́ Λυκείου

Αριθμός μαθητών: 20 άτομα

Οι ερωτήσεις στις οποίες θα κληθούν οι μαθητές να απαντήσουν απαιτούν οργάνωση σε ομάδες. Θα διεξαχθεί κυρίως με τις ερωτήσεις και κρίσεως.

Η διδασκαλία θα είναι μαθητοκεντρική και όχι δασκαλοκεντρική

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι διδακτικοί-εκπαιδευτικοί στόχοι που έχουν τεθεί, έχουν ως γενικό στόχο την αποτελεσματική διαδικασία της διδασκαλίας και ειδικά την ολοκληρωμένη γνώση της ενότητας με την οποία θα ασχοληθούμε. Για να ολοκληρωθεί και να ολοκληρωθεί ορθά αυτός ο στόχος, ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι πολύ σημαντικός, ενώ πρέπει να είναι κατάλληλα για τη μετάδοση των γνώσεων στους μαθητές. Μόνο μέσω αυτών, η διδασκαλία του μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

  • Ανάπτυξη της Ιστορικής Σκέψης: Να κατανοήσουν τα ιστορικά γεγονότα και τη σύνδεση των αιτίων και των αποτελεσμάτων, με τη χρήση της ιστορικής ορολογίας.
  • Ανάπτυξη της Ιστορικής Κατανόησης: Να κατανοήσουν ότι οι ατομικές πράξεις διαμορφώνονται από τα πολιτισμικά πρότυπα και τους κοινωνικούς θεσμούς της εκάστοτε χρονικής περιόδου την οποία μελετούν.
  • Ανάπτυξη της Ιστορικής Ενσυναίσθησης: Η Ιστορική Κατανόηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την ανάπτυξη της Ιστορικής Ενσυναίσθησης, δηλαδή να αποκτήσουν την αίσθηση του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται, αισθάνονται και δρουν οι άλλοι άνθρωποι.
  • Κατανόηση του Ιστορικού Χρόνου: Να κατανοήσουν ότι η Ιστορία χωρίζει και κατανέμει τις ιστορικές περιόδους.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

Τα παιδιά που πρέπει να είναι σε θέση:

Γνωστικοί Στόχοι:

  • Να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τα γεγονότα της ιστορικής περιόδου.
  • Να κατονομάζουν τους βασικούς πρωταγωνιστές τους.
  • Να αναγνωρίσουν τις βασικές Συνθήκες της περιόδου που μελετάμε, να μην τις κρίνουν ή να τις αμφισβητήσουν.
  • Να σειροθετήσουν τους βασικούς χρονικούς άξονες, να μην μπορούν δηλαδή να ταξινομήσουν με χρονική σειρά τα γεγονότα στον χρόνο.
  • Να εντοπίσουν τους παράγοντες, που οδήγησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία

Συναισθηματικοί Στόχοι:

  • Να αμφισβητήσουν τη στάση των ισχυρών.
  • Να εν συναισθάνονται τη θέση που υιοθέτησε διμερώς η πλειοψηφία των δύο λαών κατά την πρώτη αποβίβαση.
  • Να προβληματιστούν για τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την καταστροφή της Σμύρνης και το διωγμό.
  • Να διερωτηθούν για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Μικρασιάτες όταν έφτασαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή.
  • Να καταφέρουν να έρθουν πιο κοντά στα συναισθήματα και στα προβλήματα που βίωσαν οι πρόσφυγες, να καταφέρουν δηλαδή να μπουν στη θέση του «άλλου»

Ψυχοκινητικοί Στόχοι:

  • Να ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες.
  • Να αντλήσουν πληροφορίες από εκπαιδευτικό ιστορικό υλικό και από ιστορικές πηγές όπως κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο
  • Να οργανώσουν και να επεξεργαστούν ποικίλες πληροφορίες.
  • Μέσω της συζήτησης και της μελέτης των παιδιών που θα είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τα γεγονότα της περιόδου και να εξηγήσουν διάφορα συμπεράσματα.

Βιώνοντας το γνωστό

Για τον μαθητή

Εισαγωγή - Αφόρμηση:

Σας δίνεται η παρακάτω εικόνα με τις χρονολογίες. Μετά τις ερωτήσεις που θα σας τεθούν και μέσα από τον διάλογο θα είστε σε θέση να τοποθετηθείτε χρονολογικά στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Στην χρονογραμμή υπάρχουν κενές χρονολογίες τις οποίες θα πρέπει να συμπληρώσετε στο τέλος της συζήτησης .  Επιπλέον, θα συνεργαστείτε όλοι μαζί και με την καθοδήγηση μου, θα φέρετε στην μνήμη σας προηγούμενες γνώσεις. Μέσα από αυτή την συζήτηση, θα ανακαλύψω που χρειάζεται ο καθένας από εσάς περισσότερη βοήθεια. 

 

Για τον εκπαιδευτικό

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα στοχεύει, μέσα από την παρατήρηση της χρονογραμμής και την συζήτηση, να κατανοήσετε τι γνωρίζουν γενικά οι μαθητές σας γύρω από το ιστορικό πλαίσιο της Μικρασιατικής εκστρατείας. Οι μαθητές χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη γνωσιακή διαδικασία εξετάζουν την υφιστάμενη γνώση τους και αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να την εξελίξουν (Kalantzis & Cope, 2013).

 

 

Post Student Content to a Community

Βιώνοντας το νέο

Για τον μαθητή

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αφού χωριστείτε σε ομάδες:

Αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο ή σε εγκυκλοπαίδειες ή σε σχετικές έρευνες, σχετικά με το πώς το όραμα της Μεγάλης Ιδέας οδήγησε τους Έλληνες στη σύγκρουση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

 

Για τον εκπαιδευτικό

H συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ως στόχο οι ίδιοι οι μαθητές σας να ανακαλύψουν, μέσα από την έρευνα, τη νέα γνώση, να έρθουν σε επαφή με νέα δεδομένα και να βιώσουν νέες καταστάσεις ώστε να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα (Kalantzis & Cope, 2013).

Post Student Content to a Community

Εννοιολογώντας με ορολογία

Για τον μαθητή

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αφού χωριστείτε σε 4 ομάδες:

  • Οι δύο πρώτες ομάδες, αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης.
  •  Οι άλλες δύο ομάδες αναζητήστε πληροφορίες για τη συνθήκη των Σεβρών.

Βασικό σημείο της αναζήτησης σας θα αποτελούν οι πληροφορίες σχετικά με το πότε υπογράφηκε και τι διαπραγματευόταν κάθε συνθήκη. Επιπλέον παραθέτονται κάποιες επιπλέον πηγές για άντληση πληροφοριών, οι παρακάτω πηγές:

Όταν ολοκληρωθεί η αναζήτησή σας, θα συζητήσουμε στην τάξη τα ευρύματά σας και όλοι μαζί θα ομαδοποιήσουμε τα στοιχεία που σε έναν πίνακα.

Media embedded April 25, 2023
Media embedded April 25, 2023
Media embedded April 25, 2023
Media embedded April 25, 2023
Media embedded April 25, 2023

Για τον εκπαιδευτικό

Με αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές σας θα ανακαλύψουν μόνοι τους πληροφορίες για το θέμα, θα γνωρίσουν καλύτερα τα αποτελέσματα κάθε συνθήκης και θα είναι σε θέση να διαχωρίζουν τις δύο αυτές συνθήκες. Η ομαδοποίηση των στοιχείων θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του θέματος αφού η εννοιoλόγηση με ορολογία αποτελεί ένα είδος ενεργού συμμετοχής και δράσης (Kalantzis & Cope, 2013).

Post Student Content to a Community

Ενοιολογώντας με θεωρία

 

 

Για τον μαθητή

Αφού χωριστείτε σε ομάδες:

Κατασκευάστε ένα διάγραμμα τις βασικές θεματικές της κάθε ενότητας, που διδαχθήκατε.

Για τον εκπαιδευτικό

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα βοηθήσει τους μαθητές σας να κάνουν γενικεύσεις χρησιμοποιώντας τις έννοιες και να συνδέσουν τους όρους με θεωρίες. Επιπλέον, στόχος είναι η βαθύτερη κατανόηση του κεφαλαίου από τους μαθητές. Ακόμα, με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουν τις υψηλότερες δεξιότητες σκέψης καθώς εξετάζουν τη σύνδεση, τη συσχέτιση και την αλληλεξάρτηση των γεγονότων (Kalantzis & Cope, 2013).

 

Post Student Content to a Community

Αναλύοντας Λειτουργικά

Για τον μαθητή

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αφού χωριστείτε σε ομάδες :

  • Τοποθετήστε τις φωτογραφίες που σαν δοθηκαν με χρονολογική σειρά .
  • Αιτιολογήστε γιατί επιλέξατε  αυτή τη σειρά.
  • Καταγράψτε τις αιτίες, που οδήγησαν τα κράτη σε αυτές τις αλλαγές και τα αποτελέσματα αυτών.

     

Για τον εκπαιδευτικό

Η χρήση των χαρτών και η τοποθέτησή τους σε χρονολογική σειρά, έχει ως στόχο οι μαθητές σας να αναζητήσουν και να αναλύσουν τα αίτια και τα αποτελέσματα της μικρασιατικής καταστροφής. Επίσης μέσω αυτής της εργασίας αναλύουν λογικές συνδέσεις ανακαλύπτοντας ότι η ιστορία χωρίζει και κατανέμει τις ιστορικές περιόδους ,αφού θα δουν ότι τα γεγονότα είχαν μια χρονολογική σειρά (Kalantzis & Cope, 2013).

 

Post Student Content to a Community

Αναλύοντας Κριτικά

Για τον μαθητή

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αφού χωριστείτε σε ομάδες:

  • Παρατηρήστε τις εικόνες και περιγραψτε τις εικόνες αποδίδοντας στην κάθε μία έναν τίτλο.
  • Καταγράψτε τι συναισθήματα σας προκαλεί η καθεμία ξεχωριστά.
  • Να αναφέρετε τι προβλήματα πιστεύετε ότι είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες, κατά της άφιξή τους αλλά και μετέπειτα στην Ελλάδα.

     

Για τον εκπαιδευτικό


Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα οι μαθητές σας θα προβληματιστούν σχετικά με τις συνέπειες του μικρασιατικού πολέμου, αξιοποιώντας τον διάλογο και ανταλλάσσοντας απόψεις μεταξύ τους. Επίσης, θα διαπιστώσουν τις συνέπειες που έχει ένας πόλεμος σε πανανθρώπινο επίπεδο και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν όσα έμαθα στο συγκεκριμένο μάθημα για να σκεφτούν γενικότερα.
 

Post Student Content to a Community

Εφαρμόζοντας Κατάλληλα

Για τον μαθητή

Αφού χωριστείτε σε ομάδες απαντήστε τα παρακάτω:
 

  • Γράψτε δίπλα σε κάθε κουτί τουλάχιστον τρεις λόγους για τους οποίους αυτά τα πρόσωπα διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο κατά την περίοδο του 1919-1923.
  • Πώς σας φαίνονται οι αποφάσεις που πήραν;
  • Τι θα κάνατε εάν βρισκόσασταν στην θέση τους ή τι ίσως θα είχατε κάνει διαφορετικά;
  • Προσπαθήστε να παραθέσετε κάποια παρόμοια κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.
  • Για όλα αυτά γράψτε ένα κείμενο (τουλάχιστον 200 λέξεων) και παρουσιάστε τη δουλειά σας στην τάξη.

     

Για τον εκπαιδευτικό

Η παραπάνω εργασία θα βοηθήσει τους μαθητές σας να ξαναδούν αυτά τα οποία έχουν μελετήσει κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών διδακτικών ωρών. Ακόμη, μέσα από την δραστηριότητα έχετε την δυνατότητα να εντοπίσετε που παρουσιάζουν οι μαθητές σας κενά, ώστε να εντρυφήσετε περισσότερο σε αυτά. Επιπλέον, μέσω αυτού του φύλλου εργασίας οι μαθητές σας θα εφαρμόσουν τη νέα μάθηση σε πραγματικές καταστάσεις, αφού θα κληθούν να συνδυάσουν τα γεγονότα του παρελθόντος, με τα γεγονότα του παρόντος (Kalantzis & Cope, 2013).

Post Student Content to a Community

Εφαρμόζοντας Δημιουργικά

Για τον μαθητή

Αφού χωριστήκατε σε ομάδες δημιουργήστε ένα βίντεο μικρού μήκους που να παρουσιάζει όσα έχετε μάθει για την Μικρασιατική Καταστροφή. Μόλις το ολοκληρώσετε θα προβληθούν όλα τα βίντεο στην τάξη και θα διεξαχθεί μία συζήτηση. 

Για τον εκπαιδευτικό

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα βοηθήσει τους μαθητές σας να καινοτομήσουν και να μεταφέρουν τη γνώση που απέκτησαν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Μπορείτε να παροτρύνετε τους μαθητές σας να χρησιμοποιήσουν ποικίλα εργαλεία έτσι ώστε να αναπτυχθεί η δημιουργική τους έκφραση (Kalantzis & Cope, 2013).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

  • Kalantzis M, Cope B (2012) New Learning: Elements of a Science of Education. New York: Cambridge University Press.

 

Post Student Content to a Community

Βιβλιογραφία

 

Καλαντζής Μ, Cope B (2012) New Learning: Elements of a Science of Education. Νέα Υόρκη: Cambridge University Press.