Produced with Scholar
Icon for Το Διαφορετικό...και στο Νηπιαγωγείο

Το Διαφορετικό...και στο Νηπιαγωγείο

Learning Module

Abstract

Ο Συγκεκριμένος σχεδιασμός πραγματώνεται την διαφορετικότητα και την κατανόηση της έννοιας αυτής μέσω δραστηριοτήτων από παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Keywords

Διαφορετικότητα, Ισότητα

Εισαγωγή

 

 

 

 

                                         «ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ… ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ»

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ:

ΚΟΥΝΑΒΗ ΡΟΔΟΥΛΑ (1066232)

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (1071156)

ΒΕΛΕΓΡΑΚΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ (1066227)

 

ΠΑΤΡΑ

24/05/2021

 

             ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 

A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    A1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ

    A2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

    A3. ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌΤΗΤΑΣ

    A4. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ 

 Β. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 Γ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

 


Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
       Α1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Στην παρούσα εργασία θα προσπαθήσουμε μέσα από διάφορες δραστηριότητες να φέρουμε τα παιδία σε επαφή με την έννοια της «διαφορετικότητας», αλλά και να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν πως όταν κάποιος είναι διαφορετικός δεν σημαίνει πως δεν είναι ίδιος με εμάς, επειδή έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά ότι αυτά είναι που κάνουν έναν άνθρωπο μοναδικό και ξεχωριστό. Επίσης θα αναφέρουμε τι είναι η διαφορετικότητα και τι μορφές έχει.

 

 

 

     Α2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η «διαφορετικότητα» είναι μια σύνθετη έννοια που δεν πρέπει να την συγκρίνουμε με την έννοια της ποικιλομορφίας. Με τις λέξεις Πολυμορφία και ποικιλομορφία χαρακτηρίζουμε τους πολίτες με ποικίλα ατομικά χαρακτηριστικά και ως προς την εσωτερική και ως προς την εξωτερική τους υπόσταση και παρουσία. Ο όρος όμως διαφορετικότητα έχει να κάνει με την έννοια της κατανόησης, της αποδοχής και της προστασίας της πολυμορφίας των χαρακτηριστικών των ανθρώπων. Επομένως «διαφορετικότητα» είναι η αποδοχή, η αναγνώριση των ποικίλων διαφορετικών χαρακτηριστικών ενός ανθρώπου. (I Red, 2012)

Τα σύγχρονα σχολεία έχουν ως κύριο γνώρισμα την διαφορετικότητα ως προς μια σειρά παραμέτρων. Δυο σημαντικοί παράμετροι είναι η περίπτωση της ειδικής αγωγής και της πολυπολιτισμικότητας. Η Ειδική Αγωγή είναι μία πρόσφατη επιστήμη και έχει δημιουργηθεί με σκοπό την ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό πλαίσιο όπου ζουν και την εξάλειψη της περιθωριοποίησης και απομόνωσής τους. Η πολυπολιτισμικότητα είναι η κατάσταση που περιγράφει την μορφή που παίρνουν οι διάφορες κοινωνίες λόγω του μεταναστευτικού φαινομένου, η οποία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλαπλών πολιτισμικών ταυτοτήτων, στοιχεία εθνικής ή πολιτισμικής κουλτούρας και διαφορές στην γλώσσα, τη θρησκεία κ.α. (Θεοδοσιάδου, 2015, σ.31).

 

 

       Α3. ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌΤΗΤΑΣ

Η «διαφορετικότητα» έχει πολλές μορφές, όπου κάποιες από αυτές δεν είναι ορατές. «Ο όρος που έχει εισαχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Άλκηστις, 2008) είναι ο όρος ορατή διαφορετικότητα και αφορά το φαινόμενο της διαρκούς διαφοροποίησης του ατόμου που είναι εμφανώς διαφορετικό όσον αφορά τη σωματική του κατασκευή.» Η ορατή «διαφορετικότητα» αποτελεί πολλές φορές εμπόδιο για κάποια άτομα να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, ενώ στην μη ορατή το άτομο δεν υφίσταται στιγματισμό ή περιθωριοποίηση, καθώς δεν είναι εμφανής στους άλλους, αλλά δέχεται πολλές φορές πίεση, ώστε να γίνει σαν τους άλλους.

Με τον όρο ορατή διαφορετικότητα αναφερόμαστε στα άτομα τα οποία έχουν διαφορετικό χρώμα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικά μια ορατή διαφορά που δεν την έχουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι. Ως μη ορατή μορφή διαφορετικότητας θεωρείτε ο σεξουαλικός προσανατολισμός . Η διαφορετικότητα υπάρχει δίπλα μας σε πολλές μορφές, ακόμα και η εξωτερική μας εμφάνιση μπορεί να θεωρηθεί διαφορετική αν δεν μοιάζει με τους άλλους, το στυλ των μαλλιών μας, ο τρόπος που ντυνόμαστε, ο τρόπος που μαθαίνουμε, καθώς κάποιοι μπορεί να μαθαίνουν διαφορετικά από κάποιον άλλο, επειδή μπορεί να έχουν διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, σύνδρομο Down κ.α.

Η «διαφορετικότητα» όμως δεν τελειώνει εδώ, αφού διαφορετικά για κάποιους θεωρούνται και τα παιδία που προέρχονται από κάποια μειονότητα, τα παιδία μεταναστών, παιδία που έχουν διαφορετικά θρησκεύματα, η προέρχονται από μονογονεϊκή οικογένεια κ.α. Όλα αυτά όμως είναι παιδιά και όλα τα παιδιά αυτά καλούνται σήμερα να συνυπάρξουν σε μια κοινωνία και σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα για αυτό πρέπει όλοι να τα κάνουμε να νιώθουν ασφάλεια και να τα αγκαλιάσουμε και όχι να τους φερόμαστε σαν να είναι ξένα και διαφορετικά .

        Α4. Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Είναι αξιοθαύμαστο ότι τα παιδία προσχολικής ηλικίας αποδέχονται ένα παιδί το οποίο έχει κάποια κινητική αναπηρία, δεν μιλάει, δεν έχει το ίδιο χρώμα με αυτά, δεν έχει το ίδιο θρήσκευμα κ.α. με τόση αγάπη και το αποκαλούν «φίλο τους», ενώ άνθρωποι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας δείχνουν τεράστια απάθεια για τα άτομα αυτά.

Όμως πολλές φορές μεγαλώνοντας αυτά τα παιδία αλλάζουν άποψη και θεωρούν διαφορετικό και κακό το παιδί που τότε έλεγαν φίλο τους και αυτό γιατί οι αντιλήψεις των γωνιών και γενικά της ευρύτερης κοινωνίας επηρεάζουν τα παιδία δημιουργώντας διακρίσεις πως ότι δεν ταιριάζει με εμάς και της απόψεις μας είναι κακό και διαφορετικό.

Αν ανοίξουμε όλοι τα μάτια μας και δούμε την φύση και τον κόσμο γύρο μας θα δούμε πόσο διαφορετικά λουλούδια και δέντρα υπάρχουν και ότι το καθένα από αυτά μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ τους αλλά εξίσου όμορφο. Πρέπει όμως να σκεφτούμε πως θα ήταν η φύση και ο κόσμος αν όλα αυτά ήταν ίδια, δεν υπήρχε δηλαδή κάτι διαφορετικό. Ο κόσμος θα ήταν μίζερος και βαρετός για αυτό και εμείς δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον επειδή μπορεί να διαφέρει από εμάς γιατί αν είμασταν όλοι ίδιοι, η ζωή δεν θα είχε νόημα και θα ήταν βαρετή, εξάλλου κάποιοι δεν επέλεξαν να γεννηθούν με κάποια αναπηρία, έτσι γεννήθηκαν για αυτό κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει κάποιον επειδή είναι διαφορετικός γιατί κάποιοι δεν το επέλεξαν.

Θα πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα και ο κάθε καθηγητής να διδάσκει στα παιδία πως τον να είναι κάποιος διαφορετικός δεν είναι ελάττωμα, αλλά προτέρημά και αυτό που κάνει κάποιον μοναδικό. Για αυτό στην συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε έναν σχεδιασμό με δραστηριότητες κατάλληλες για να πραγματοποιηθούν στο νηπιαγωγείο, ώστε τα παιδία να γνωρίσουν από την προσχολική κιόλας ηλικία μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες πως το να είσαι διαφορετικός είναι κάτι που σε κάνει μοναδικό και ξεχωριστό και όχι κακό.

 

 

 

Στόχοι Μάθησης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

                        ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ:

 

• Να μυηθούν τα παιδιά την διάκριση των φυλών και λαών

 

• Να εξοικειωθούν με το διαφορετικό

 

 

 

Εννοιολόγηση

Μαθητής

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΟΡΟΛΟΓΙΑ:

1η Δραστηριότητα: 

                                             << ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ>>

 

 

Νηπιαγωγός:<<Εδώ έχουμε 2 κουτάκια όπου το καθένα έχει πάνω ένα πρόσωπο παιδιού. Δίπλα έχουμε διάφορες κάρτες με λέξεις τις οποίες θα σας τις πω εγώ. Υπάρχουν οι λέξεις:κακός, καλός, όμορφος, άσχημος. Λοιπόν θα χωριστούμε σε δυάδες και θα βάλετε σε κάθε προσωπάκι όποια λέξη ταιριάζει. Θα έρχομαι εγώ και θα βοηθάω κάθε δυάδα με την διαδικασία. Ξεκινάμε;>>

 

Χρήστος:<<Με ποιον να πάω>>

Νηπιαγωγός: <<Χρήστο μου θα γίνει με κλήρωση. θα τραγουδάμε το αμπε μπα μπλόμ 2 φορές κάθε φορά και όποια 2 άτομα τύχουν θα είναι μαζί. Σύμφωνοι;>>

Παιδιά:<Ναι κυρίαα>>

..........

Νηπιαγωγός:<,<Φτιάξαμε και τις ομαδούλες μας, ωρα να ξεκινήσουμε.>>

................

Αφού τελειώσουν κάθονται στη γωνιά της παρεούλας όλοι μαζί και η νηπιαγωγός ρωτάει κάθε ομάδα γιατί επέλεξαν αυτές τις κάρτες. Όταν έχει ρωτήσει όλα τα παιδιά συγκεντρώνονται όλοι μαζί πάλι στην γωνία της παρεούλας και τους εξηγεί πως και τα δύο παιδάκια είναι το ίδιο καλά, φιλικά και όμορφα, καθώς το ότι το ένα από αυτά έχει διαφορετικό χρώμα από εμάς αυτό δεν κάνει το ένα καλό και το άλλο κακό, αλλά και τα δύο παιδία είναι ακριβώς το ίδιο.

 

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΘΕΩΡΙΑ:

2η Δραστηριότητα:

                                             <<ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ>>

 

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Νηπιαγωγός:<<Ας κάνουμε μια δραστηριότητα!. Θα σας δώσω ένα φύλλο εργασίας στο οποίο βλέπουμε κάποια παιδάκια και ακριβώς από πάνω τους δύο συννεφάκια που το ένα γράφει μέσα «μοιάζουμε» και το άλλο «δεν μοιάζουμε» και  εμείς τώρα πρέπει να αντιστοιχήσουμε το κάθε παιδάκι ανάλογα με το αν πιστεύουμε ότι μοιάζουμε με αυτό ή όχι.

Μετά το τέλος των φύλλων εργασίας:

Νηπιαγωγός:<<Θέλω να μου πεις Μαρία γιατί έβαλες στο χαρτί σου οτι δεν μοιάζεις με τα παιδάκια;>>

Μαρία:<<Γιατί είναι διαφορετικά. Το ένα είναι μαύρο. Γι αυτό το έκανα έτσι.>>

Νηπιαγωγός:<<Έχεις δίκιο αλλά μπορεί να σας αρέσουν να παίζετε το ίδιο παιχνίδι αυτο τι σημαίνει; οτι μοιάζετε ή όχι ποιος θα μου πει;>>

Γιώργος:<<Μοιάζουμε σε αυτό>>

Νηπιαγωγός:<<Μπράβο Γιώργο που το κατάλαβες. Τι διαφορετικό βλέπετε στην εικόνα πέρα απο το οτι το ένα παιδάκι έχει άλλο χρώμα;>>

Παναγιώτα:<<Το ένα παιδάκι έχει μια μπάλα>>

Νηπιαγωγός:<<Σωστά παρατήρησες. Υπάρχουν όμως και άλλα 2 παιδάκια, 2 κοριτσάκια.Το ένα που κάθεται ξέρετε;>>

Παιδιά:<<όχιι>>

Νηπιαγωγός:<<Λοιπόν θα σας πω εγώ.Το ένα κοριτσάκι δεν μπορεί να περπατήσει γιατι χτύπησε το ποδι της και κάθεται σε ανηπηρικό καροτσάκι για να μπορέι να κινηθεί. Το άλλο κοριτσάκι δεν μπορεί να δει, γιατί έχουν πρόβλημα τα ματάκια της. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας μοιάζει απλά έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά που εμείς δεν τα έχουμε και αυτά είναι που κάνουν τα συγκεκριμένα παιδάκια μοναδικά και όχι διαφορετικά.

Νηπιαγωγός

                                                <<ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ>>

Η 1η Δραστηριότητα ανήκει στην γνωστικη διαδικασία<<Εννοιολόγηση με Ορολογία>> και έχει ώς στόχο τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν οτι όσοι έχουν άλλα χαρακτηριστικά δε σημαίνει πως διαφέρουν απο τους υπόλοιπους. Η δραστηριότητα θα λάβει μέρος στη γωνιά των Γραμμάτων για να υλοποιήσουν σε ομάδες την δραστηριότητα  με την Νηπιαγωγό να τους διευκολύνει όποτε αυτό χρειάζεται. Η μαθησιακή περιοχή είναι:<<Παιδί και Γλώσσα/ Ανάγνωση και συγκεκριμένα αναγνώριση εικόνων >>. 

                                                <<ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ>>

Η  2η Δραστηριότητα θα λάβει μέρος στη γωνιά των εικαστικών και στοχεύει στο να μυηθούν τα παιδιά σε διαφορετικές εικόνες, που δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τόσο στην καθημερινότητα τους. Εντάσσεται στην γνωστική διαδικασία:<<Εννοιολόγηση με θεωρία>> και η μαθησιακή περιοχή είναι <<Παιδί και Γλώσσα/Ανάγνωση>>. Σε αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά θα αναγνωρίσουν εικόνες και θα προσπαθήσουν να σκεφτούν αν αυτές οι εικόνες η καθεμία ξεχωριστά μοιάζει με τα ίδια τα παιδιά.

Ανάλυση

Μαθητής

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ:

                                                 "ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ"

Τραγούδι με θέμα την διαφορετικότητα (Αερικά)

Λοιπόν παιδιά μου! Σήμερα θα μιλήσουμε για την διαφορετικότητα! Για να ακούσουμε λοιπόν ένα τραγούδι που να μιλάει για αυτήν!

Media embedded April 17, 2021

 

Ωραιά παιδιά μου αφού ακούσαμε το τραγούδι για να δούμε και μία φωτογραφία!

Αφού ακούσαμε το τραγούδι και είδαμε και την φωτογραφία, για να μου πείτε τώρα τι πιστεύετε εσείς για τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα από το δικό μας, μπορούμε να είμαστε φίλοι μαζί τους ? Για πες μας εσύ Ελενίτσα

Ε. Ναι κυρία μπορούμε να είμαστε φίλοι μαζί τους 

Μπράβο Ελενίτσα! Για να μου πει τώρα κάποιο άλλο παιδάκι, οι άνθρωποι που έχουν διαφορετικό χρώμα ή μιλάνε άλλη γλώσσα από την δική μας πρέπει να ντρέπονται γι αυτό και να μένουν μόνοι τους χωρίς κανέναν φίλο? Πες μας Αντώνη

Α. Όχι κυρία δεν πρέπει να ντρέπονται δεν είναι κακό και ούτε πρέπει να τους κοροϊδεύουμε!

Πολύ σωστά τα είπες Αντώνη!

Μπράβο παιδιά μου! Καταλάβαμε ότι το να είσαι διαφορετικός από τους άλλους δεν είναι κάτι κακό και πρέπει να είμαστε καλοί με όλους τους ανθρώπους με ότι χρώμα και να έχουν,με ότι γλώσσα και αν μιλάνε και με οτιδήποτε άλλο έχουν διαφορετικό από εμάς τους ίδιους! 

 

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΚΡΙΤΙΚΑ:

                                                 "ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ"

Λοιπόν παιδιά μου! Σήμερα θα ζωγραφίσουμε! Θέλω το κάθε παιδάκι να ζωγραφίσει έναν άνθρωπο που έχει δει ή συναντήσει κάπου και να του φάνηκε διαφορετικός. Αφού τελειώσετε με τις ζωγραφιές σας θέλω να τις δείξετε στους συμμαθητές σας και να τους ρωτήσετε τι τους αρέσει και τι όχι στην ζωγραφιά σας!

Ακολουθεί διάλογος μεταξύ δύο παιδιών

Α. Μάρκο δες την ζωγραφιά μου! Σου αρέσει?

Μ. Πολύ ωραία Αντώνη! Μπράβο! Μου αρέσει που του ζωγράφισες τέτοια μαλλιά τόσο κατσαρά, δεν έχω ξαναδεί τέτοια μαλλιά ποτέ μου!

Α.Σε ευχαριστώ πολύ Μάρκο! Ναι εγώ τα είχα δεί μια φορά σε έναν άνθρωπο μέσα στο λεωφορείο που ήμουν με την μαμά μου και μου άρεσαν πολύ! Δεν είναι σαν τα μαλλιά που έχουν όλοι.

Μ. Δες και την δική μου ζωγραφιά Αντώνη. Πώς σου φαίνεται?

Α. Μου αρέσει πάρα πολύ! Αν και εγώ θα έβαζα αυτό το καφέ το πιο σκούρο για να ζωγραφίσω το πρόσωπο του γιατί αυτό που έβαλες εσύ δεν φαίνεται καλά.

Μ. Έχεις δίκιο θα βάλω το πιο σκούρο για να φαίνεται πιο ωραία η ζωγραφιά μου! Σε ευχαριστώ Αντώνη που μου το είπες!

Νηπιαγωγός

                                                            <<ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ>>

Η 1η δραστηριότητα εντάσσεται στην γνωστική διαδικασία "αναλύοντας λειτουργικά" και στόχο έχει την εξοικείωση των παιδιών με το διαφορετικό καθώς και να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε όλοι ίσοι. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ανήκει στην μαθησιακή περιοχή Παιδί και γλώσσα προφορική επικοινωνία, ακρόαση και ομιλία.

                                                            <<ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ>>

Η 2η δραστηριότητα εντάσσεται στην γνωστική διαδικασία "αναλύοντας κριτικά". Στόχος της είναι τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να μοιραστούν τις απόψεις τους για το "διαφορετικό". Η δραστηριότητα αυτή ανήκει στην μαθησιακή περιοχή Παιδί και γλώσσα προφορική επικοινωνία, ακρόαση και ομιλία καθώς και στην μαθησιακή περιοχή Παιδί και εικαστικά δημιουργία και έκφραση.

Εφαρμογή

Μαθητής

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ:

 

1η Δραστριότητα:

                                                <<Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ>>

Νηπιαγωγός:<< θα σας πω μια φράση απο την ιστοριούλα που είδαμε προηγουμένως. <<Ξαφνικά μια ημέρα..>>. Λοιπόν θέλω τώρα να φτιάξουμε μια δική μας ιστορία αρχίζοντας με αυτή την φράση και σε αυτή την ιστορία οι πρωταγωνιστές μας να είναι άτομα που είναι πιο διαφορετικά απο εμάς. Ιωάννα θες να ξεκινήσεις λέγοντας: Ξαφνικά μια ημέρα.. και να συνεχίσεις;>>

Ιωάννα:<<Ναιι..Ξαφνικά μια ημέρα είδα τον ιάσωνα και την μαμά του>>

Νηπιαγωγός:<<Συνέχισε Γιαννάκη>>

Γιάννης:<<Εεε.. Πήγαμε βόλτα στις κούνιες>>

Μαρία:<<Κυρία να συνεχίσω;>>

Νηπιαγωγός:<<Ναι Μαράκι>>

Μαρία:<<Η μαμά του Ιάσωνα είναι απο τις Φιλιππίνη>>

(ΓΕΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ)

.................

 

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ:

 

2η Δραστηριότητα: 

                                              << ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ>>

Νηπιαγωγός:<<Αφού κάναμε την προσευχή μας και είπαμε τα νέα μας θέλω να μιλήσουμε για άλλες χώρες και λαούς. Ξέρετε οτι υπάρχουν και άλλες χώρες εκτός απο την ελλάδα;>>

Όλοι μαζί:<<Ναι κυρίααα>>

Νηπιαγωγός:<<Πείτε μου κάποιες>>

<<Ναι Ανδριάννα πες μας>>

Ανδριάννα:<<Η Κίνα;>>

Νηπιαγωγός:<<Τέλεια. Άλλες;>>

Γιάννης:<< Η Αθήνα;>>

Νηπιαγωγός:<< Αυτή είναι πόλη εμείς θέλουμε χώρες Γιαννάκη εντάξει;. Άλλη ιδέα>>

Ελενη:<<Γαλλία>>

Ορέστης:<<Αυτή που είναι παιδάκια που έχουν μαύρο χρώμα;>>

Νηπιαγωγός:<<Μπράβο και στους δυο σας!!. Ναι Ορέστη μου αυτή είναι η Αφρική, που είναι πολύ μακρια απο εδώ!. Ωραία λοιπόν έχουμε την Κίνα, την Γαλλία και την Αφρική. Σε αυτές τις χώρες μιλάνε άλλες γλώσσες. Εμείς λέμε κα-λη-μέ-ρα. Εσύ Ιάσωνα που είσαι απο τις Φιλιππίνες πως λες εκεί καλημέρα;. ξέρεις να μας πεις;>>

Ιάσωνας:<<Λέμε magandang umaga>>

Νηπιαγωγός:<< Ευχαριστούμε Ιάσωνα!. Ακούσατε; αυτή είναι διαφορετική Καλημέρα. Τώρα θέλετε να δούμε πως λένε καλημέρα και στις υπόλοιπες Χώρες που βρήκαμε και να φτιάξουμε ένα κολλάζ με φακές και φασόλια με τις λέξεις αυτές;>>

παιδιά:<<Ναι ναιι κυρία>>

Νηπιαγωγός:<<Ας ξεκινήσουμε...>>

Νηπιαγωγός

                                          <<Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ>>

η 1η Δραστηριότητα ανήκει  στην γνωστική διαδικασία<<Εφαρμόζοντας δημιουργικά>> και ο στόχος είναι τα παιδιά να δημιουργήσουν μια ιστοριούλα με θέμα το διαφορετικό έτσι ώστε να βελτιωθεί ο προφορικός τους λόγος αλλά και να ενεργοποιήσουν την σκέψη τους. Θα λάβει μέρος στη γωνιά της παρεούλας για 20 λεπτά, χρόνος επαρκές για την υλοποίηση της ιστορίας την  διδακτική ώρα 11:00-11:30. Η δραστηριότητα ανήκει στην μαθησιακή περιοχή<<Παιδί και Γλώσσα/Προφορική Επικοινωνία(Ομιλία και Ακρόαση)>>.

                                        <<ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ>>

Η 2η Δραστηριότητα θα ξεκινήσει μετά το τέλος της προσευχής καθώς το θέμα μας είναι οι διαφορετικές καλημέρες άλλων Χωρών. Θα υλοποιηθεί στη γωνιά της παρεούλας αφου πούμε τα νέα μας με τα παιδιά. Ανήκει στην κατηγορία<<Εφαρμόζοντας δημιουργικά>>. Στόχος της δραστηριότητας είναι να κατανοήσουν τα παιδιά οτι το διαφορετικό υπάρχει γύρω μας ακόμα και στις απλές καθημερινές μας ρουτίνες. Η μαθησιακή Περιοχή της δραστηριότητας είναι <<Παιδί και Γλώσσα/Προφορική Επικοινωνία(Ακρόαση και Ομιλία).

Βιώματα

Μαθητής

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ:

 

1η Δραστηριότητα:

                                   << ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ>>

Νηπιαγωγός:  <<Παιδάκια σήμερα θέλω να κάνουμε μια κουβεντούλα. Κάθε παιδάκι να πάρει την θέση του για να ξεκινήσουμε. Λοιπόν για  να σας ρωτήσω , έχετε συναντήσει κάποιο παιδάκι ή κάποιον μεγάλο που να έχει άλλο χρώμα στο δέρμα του όπως ο Ιάσωνας μας;>>

ΜΑΡΙΑ: << Ναιι, ο Ιάσωνας>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<Σωστάα,  αλλά εγώ θέλω να μου πείτε άλλα παραδείγματα>>

ΝΙΚΟΣ:<< Κυρία έχουμε στο σπίτι την Ronil που μας βοηθάει>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<Τι κάνει δηλαδή;>>

ΝΙΚΟΣ:<< Καθαρίζει το δωμάτιο μου>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<ΑΑΑ Μάλιστα. Απο ποιά χώρα είναι, ξέρεις;>>

ΝΙΚΟΣ:<<Απο τις Φιλιππίνη>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<(ΓΕΛΙΑ)..Ωραίαα.. όμως δεν σας ενοχλεί που έχει άλλο χρώμα;>>

ΝΙΚΟΣ:<<Όχιι την αγαπάμε>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<'Άλλος έχει δει κάποιον με άλλο χρώμα παιδιά;>>

ΕΙΡΗΝΗ:<<Στο δρόμο>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<Αυτοί οι άνθρωποι είναι απο την Ελλάδα;>>

ΕΙΡΗΝΗ:<<Εεε όοχι νομίζω>.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<Ωραίαα. Και να σας ρωτήσω αυτοί οι άνθρωποι τρώνε σαν εμάς, τι λέτε>>

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ<<Ναιιι>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<Κοιμούνται; Τι λες Γιωργάκη εσύ;>>

ΓΙΩΡΓΟΣ:<< Όλοι κοιμόμαστε>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<Άρα και οι άνθρωποι που έχουν άλλο χρώμα κάνουν τα ίδια πράγματα με εμάς τους υπόλοιπους και είναι ίδιοι με εμάς;>>

ΕΙΡΗΝΗ:<<Στο χρώμα όχι όμως>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<Όμως μπορούν να κάνουν ότι κάνοετε και εσείς; Για παράδειγμα μπορούν να συζητήσουν όπως εμείς κάνουμε τώρα;>>

ΕΛΕΝΗ:<<Ναι μπορούν>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ<<Άρα είναι ίσοι με εμάς ή όχι τι λέτε;>>

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ:<<ίσοιιι>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<Άρα παιδιά το να έχει κάποιος άλλο χρώμα ή να είναι διαφορετικός απο εμάς δεν σημαίνει οτι δεν είναι σαν εμάς, έτσι>>

ΔΗΜΗΤΡΗΣ:<<Κυρία ναιι και η μαμά μου έτσι μου έχει πει>>

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:<<Έτσι Δημητράκη μου , έχει δίκιο η μαμά σου. ΕΛάτε ας κάνουμε το πρώτο μας διάλειμμα>>

 

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ:

 

2η  δραστηριότητα:

                                         << Ο ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ>>

  •        https://youtu.be/3xjER_AgOyc

Νηπιαγωγό: <<Παιδάκια σήμερα θα δούμε απο τον υπολογιστή μας ένα παραμυθάκι που συγχρόνως θα σας το διαβάζω.>>

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:

Νηπιαγωγός:<<Θέλω τώρα να μου πείτε ποια είναι η ιστορία μας;Πες μας βασιλική>>

Βασιλική:<<Το μάυρο προβατάκι που δεν είναι σαν τα άλλα>>

Νηπιαγωγός:<<Μπράβοο. Δηλαδή οι πρωταγωνιστές μας ποιοι είναι;>>

Ορέστης:<< Τα προβατάκια;>>

Νηπιαγωγός:<<Ναιι αλλά υπήρχε και κάποιος άλλος;>>

Γιάννης:<<Αυτός που τα είχε>>

Νηπιαγωγός:<<Άρα ο βοσκός. Έτσι λέγεται.Λοιπόν τι έγινε με τον μαυρούλη;Θέλεις να μας πεις μαρία μου;>>

Μαρία:<<ΕΕμ..>>

Νηπιαγωγός:<<Εντάξει δεν πειράζει Μαρία μου. Εσύ παναγιώτα τι λες;>>

Παναγιώτα:<<Δεν ήθελε να έχει αυτό το χρώμα>>. 

Νηπιαγωγός:<<Ακριβώς, πολύ σωστά. Μετά τι έγινε;.΅Ποιος κατάλαβε;>>

Χρήστος:<<Απλά κυρία με τον Μαυρούλη βρήκε και τα άλλα προβατάκια>>

Νηπιαγωγός:<<Και τι κατάλαβε ο Μαυρούλης;>>

Παναγιώτα:<<Οτι δεν πειράζει που έχει αυτό το χρώμα>>

Νηπιαγωγός:<<Σωσταα. Γι αυτό παιδιά δεν πρέπει να μας πειράζει αν είμαστε διαφορετικοί γιατι όλοι είμαστε ξεχωριστοί>>

Νηπιαγωγός

                                        <<ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ>>

Η 1η Δραστηριότητα αποτελεί ένα Σωκρατικό Διάλογο και εντάσσεται στην Βιωματική μάθηση και συγκεκριμένα στη Γνωστική Διαδικασία<<βιώνοντας το γνωστό>>. Στόχος μας είναι μέσω του Σωκρατικού διαλόγου να καταλήξουμε σε μια φιλοσοφική αρχή μέσα απο προσωπικές εμπειρίες του καθενός. Η Μαθησιακή περιοχή στην οποία  ανήκει η δραστηριότητα μας είναι η εξής: <<Παιδί και Γλώσσα/Προφορική Επικοινωνία(Ομιλία και Ακρόαση).  Αυτή η μαθησιακή περιοχή προσφέρει στα παιδιά την δυνατότητα ενθάρρυνσης και συμμετοχής σε συζητήσεις χρησιμοποιώντας επιχειρήματα έτσι ώστε να βελτιώνεται ο λόγος τους.

                                         <<Ο ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ>>

Η 2η Δραστηριότητα εντάσσεται στην κατηγορία <<Βιώνοντας το νέο>> καθώς τα παιδιά προσπαθούν να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν αναζητώντας το νόημα αφού βρουν το θέμα του παραμυθιού και τα λοιπά στοιχεία όπως τους πρωταγωνιστές και που αυτοί συμβάλλουν στην ιστορία. Η μαθησιακή μας περιοχή ε'ιναι <<Παιδί και Γλώσσα/Προφορική Επικοινωνία(Ομιλία και Ακρόαση). Η δραστηριότητα θα λάβει μέρος την ώρα 10:00-10:20

Ας Συμπεράνουμε...

     B. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο  συγκεκριμένος Σχεδιασμός ασχολείται με το θέμα της διαφορετικότητας στο χώρο του Νηπιαγωγείου. Μπορούν τα παιδιά προσχολικής Ηλικίας να μυηθούν στο διαφορετικό και να κατανοήσουν πως αυτό υπάρχει γύρω τους και οτι δεν είναι κάτι το κακό που πρέπει να αποφεύγουμε;. Αυτά επιθυμούμε μέσω των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται σε αυτό το σχεδιασμό μάθησης να μάθουν τα παιδιά στην πράξη. Πολλοί μαθητές μαθαίνουν να κρίνουν το νέο, το διαφορετικό απο τα ερεθίσματα που λαμβάνουν απο το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον τους. Σε αυτό το σημείο εμείς σαν Νηπιαγωγοί κλινόμαστε να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα αυτές τις ήδη υπάρχουσες ιδέες και να τις αλλάξουμε σε νέες μέσα απο δραστηριότητες ανάλυσης, εφαρμογής, βιωμάτων και εννοιολόγησης. Όταν τα παιδιά κατανοήσουν ότι το διαφορετικό δεν πρέπει να το κρίνουμε τότε ο σχεδιασμός μας θα ειναι επιτυχής.

 

    Γ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Άλκηστις (2008). Μαύρη αγελάδα - άσπρη αγελάδα: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και διαπολιτισμικότητα. Αθήνα: Εκδόσεις Τόπος.

Θεοδοσιάδου, Κ. (2015). Διδασκαλία και ετερότητα, οι προσωπικές θεωρίες εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε πολυπολιτισμικές τάξεις. Αθήνα: εκδ. Μπατσιούλας

Ι RED. (2012). Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία. Πρότυπος Συμβουλευτικός Οδηγός – Πρότυπο Υλικό Αναλυτική παρουσίαση προγραμμάτων και δράσεων για τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βία και την Αντιρατσιστική αγωγή στο http://kmaked.pde.sch.gr/site/attachments/article/544/sxedio%20drasis.pdf (τελευταία ανάκτηση 31/6/2016).