Produced with Scholar
Icon for Σχολική Βία

Σχολική Βία

Learning Module

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Η βία είναι ένα σύμπτωμα της κοινωνικής παθογένειας, η οποία παρουσιάζεται με διάφορες μορφές και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας αλλά είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Μπορούμε να αναλογιστούμε παραδείγματα ακόμα και από την παγκόσμια λογοτεχνία σε πολύ γνωστά λογοτεχνικά έργα, όπως είναι «Οι περιπέτειες του Τόμας Μπράουν» και «Ο Όλιβερ Τουίστ». Ωστόσο όσα χρόνια και να υπάρχει αυτό το φαινόμενο δεν καταστέλλεται αλλά εξελίσσεται, μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε εποχής. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η σχολική επιθετικότητα αποτελεί μία φυσική διαδικασία κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού και είναι ένα είδος προετοιμασίας για τη ζωή ,κυρίως για τα αγόρια.

  Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε ως θέμα στην εργασία μας την σχολική βία, η οποία γιγαντώνεται σε μία εποχή κατά την οποία η βία , η επιθετικότητα και η αυθαιρεσία βρίσκονται σε έξαρση. Το συγκεκριμένο θέμα υποστηρίζεται από την γνωστική περιοχή «Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη».

  Η παρούσα εργασία εστιάζει στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας. Αρχικά θα ορίσουμε την έννοια του σχολικού εκφοβισμού και έπειτα θα ονομάσουμε και θα περιγράψουμε τις μορφές βίας .Θα αναλύσουμε την γενική εικόνα και την σύνηθες συμπεριφορά του θύτη αλλά και τα χαρακτηριστικά που έχει το θύμα. Θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε την κύρια πηγή του φαινομένου αυτού και να εντοπίσουμε αν όντως οι θύτες καθρεπτίζουν το οικογενειακό τους περιβάλλον. Παράλληλα θα συζητήσουμε τις ευθύνες που αποδίδονται στους γονείς και τον κρίσιμο ρόλο του σχολείου. Ταυτόχρονα θα αναφερθούμε στις συνέπειες αυτής της κοινωνικής παθογένειας κατά την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας και στις δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Τέλος θα αναγράψουμε κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα με θέμα την σχολική βία καθώς φάνηκε ότι προκύπτει η αναγκαιότητα για εκτενέστερη σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και ανάληψης μιας σειράς δράσεων από τη σχολική κοινότητα.

ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ & ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  Τα βασικά ερωτήματα είναι σε θέση να βοηθήσουν τον μαθητή να σκεφτεί και να εμβαθύνει σε έννοιες και ορολογίες του θέματος. Μπορούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση του θέματος ώστε οι μαθητές να μάθουν και να αξιολογηθούν σε όλες τις γνωστικές δραστηριότητες. Μέσω των βασικών ερωτήσεων τα παιδιά μπαίνουν στην διαδικασία να αναρωτηθούν και να βρουν απαντήσεις και λύσεις σε σοβαρά ζητήματα όπως το συγκεκριμένο. Ερωτήσεις που μπορούν να διατυπωθούν είναι:

  • Τι είναι το bulling και πως εκδηλώνεται;
  • Ποιοι είναι οι θύτες;
  • Πως το διαχωρίζω από το πείραγμα;
  • Παίζει βασικό ρόλο οι οικογένεια;
  • Πως αισθάνεται αυτός που εκφοβίζεται;
  • Τι μπορεί να κάνει το θύμα;
  • Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των συμμαθητών;
  • Ποιος είναι ο δικός μου ρόλος;
  • Μπορώ να μιλήσω στους γονείς -καθηγητές μου;
  • Όταν βλέπω κάποιον να εκφοβείται τι κάνω;

  Οι παρακάτω δραστηριότητες που θα χρησιμοποιήσουμε στον σχεδιασμό μας αναφέρονται κυρίως σε παιδιά ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ηλικίας με σκοπό την εξουδετέρωση της σχολικής βίας ήδη από την μικρή ηλικία. Τα μικρά παιδιά μέσω των δραστηριοτήτων θα αποκτήσουν βασικές βάσεις και γνώσεις για τον σχολικό εκφοβισμό με αποτέλεσμα την αποφυγή τέτοιων περιστατικών στο χώρο του σχολείου.

  Η άμβλωση του προβλήματος αυτού θα ξεκινήσει όταν τα παιδιά μάθουν να αναγνωρίζουν το σωστό από το λάθος, το επιτρεπτό από το μη επιτρεπτό. Να σέβονται και να βοηθούν τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια και να μην τα βάζουν στο περιθώριο λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας που μπορεί να έχουν.

  Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ συχνά πως ο σχολικός εκφοβισμός έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Ακούγεται λοιπόν, πως τα παιδιά είναι ατίθασα και σκληρά εννοώντας πως ακόμα δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τους κανόνες της κοινωνίας με αποτέλεσμα να σχολιάζουν άκομψα και απρεπώς ένα άτομο για την εμφάνισή του ή κάποια ορατή δυσλειτουργία του. Υπάρχει όμως μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στα απερίσκεπτα σχόλια και τον εκφοβισμό. Είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί αυτή η γραμμή όταν πλέον οι πράξεις γίνονται συνειδητά με σκοπιμότητα και κατ’ επανάληψιν.

  Επιπλέον, το σχολείο παίζει σημαντικό ρόλο καθώς τα νήπια θα ευαισθητοποιηθούν για τον σχολικό εκφοβισμό. Είναι λογικό πως και τα επόμενα χρόνια, στις επόμενες βαθμίδες θα πρέπει να γίνεται σχετική αναφορά πάνω στο θέμα. Πρέπει να δοθεί έμφαση τόσο στην ανάπτυξη της κοινωνικοσυναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών, την αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο μεταξύ των μαθητών.

  Το δικό της σημαντικό ρόλο παίζει και η οικογένεια διότι πρέπει να προτρέπει τα παιδιά να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά και όχι η λύση να είναι η βία και η άσχημη συμπεριφορά. Οι γονείς πρέπει να είναι τα σωστά πρότυπα για τα παιδιά τους, πρέπει να τους μαθαίνουν πως να συμπεριφέρονται, να είναι ευγενικά και να σέβονται τον συνάνθρωπό τους. Πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται άσχημα σε εμάς αλλά ούτε και εμείς στους άλλους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και ασφάλεια ώστε τα παιδιά να πάρουν το θάρρος και να εκφράσουν αυτό που τα απασχολεί.

  Μετά την παρουσίαση και τις δραστηριότητες που θα εκτελεσθούν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα πρέπει πλέον να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν κάποιες βασικές έννοιες και ορολογίες. Επιπλέον, θα ξέρουν τις μορφές και τα χαρακτηριστικά κάθε μορφής που μπορεί να προκύψει. Εκτός αυτού, θα είναι σε θέση να αποτρέψουν μια τέτοια κατάσταση και να ξέρουν να προστατέψουν τον ίδιο τους τον εαυτό και τους συμμαθητές τους.

ΟΡΙΣΜΟΣ & ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ

  Βία ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο μεμονωμένα άτομα ή μία ομάδα έχουν συμπεριφορές κακοποίησης σε άλλα άτομα, ζώα ακόμα και πράγματα. Η βία έχει πολλές μορφές και εμφανίζετε σε χώρους εργασίας, στο σπίτι, στο δρόμο ακόμα και στο σχολείο. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρείς βασικές μορφές βίας: η λεκτική, η σωματική και η κοινωνική.

  Η λεκτική βία εκδηλώνεται με απρεπή, υβριστικό και υποτιμητικό λεξιλόγιο προς άλλα άτομα με σκοπό την προσβολή και την υποτίμησή τους. Συγκεκριμένα ο εκφοβιστής προβαίνει σε πειράγματα καθώς και σε ειρωνικά σχόλια με τα οποία χλευάζει το θύμα, το απειλεί και επιδίδεται σε σχόλια γενετικής φύσεως

  Ο σωματικός εκφοβισμός είναι ο πιο συχνός εκφοβισμός ανάμεσα στα παιδιά κάνει την εμφάνισή του με την επίδειξη μυϊκής δύναμης προς το θύμα. Γενικά εκδηλώνεται σχεδόν με όλες τις σωματικές επιθέσεις, κλωτσιά, μπουνιά, σπρώξιμο και δαγκωνιές. Ο θύτης συνήθως προβαίνει σε αυτή την πράξη κυρίως όταν θέλει να πάρει κάποιο αντικείμενο από το θύμα και εκείνο αρνείται. Το θύμα δέχεται χτυπήματα, φτύσιμο αλλά και τραύματα από χτυπήματα ή πτώσεις.

  Τέλος η κοινωνική βία απευθύνεται σε άτομα τα οποία είναι από άλλη χώρα , έχουν διαφορετική θρησκεία ,έχουν κάποιο είδος αναπηρίας είτε ακόμα και κάποια αρρώστια. Ο θύτης έχει ως απώτερο σκοπό να δυσφημίσει το θύμα, να το περιορίσει από το γενικό σύνολο και να το κάνει ανεπιθύμητο.

  Παράλληλα υπάρχουν ακόμα άλλες έξι μορφές βίας. Συγκεκριμένα υπάρχει ο ο συναισθηματικός, ψυχολογικός, σεξουαλικός, ρατσιστικός, εκφοβισμός µε εκβιασμό και διαδικτυακός εκφοβισμός.

  Ο συναισθηματικός εκφοβισμός εμφανίζεται με ψευδή στοιχεία και φήμες που προσβάλλουν και υποτιμούν το θύμα. Παράλληλα πλήττουν τον εσωτερικό του κόσμο με απώτερο σκοπό να το απομακρύνουν από το κοινωνικό περίγυρο. Ο θύτης έχει ως σκοπό την εκδήλωση άσχημων συναισθημάτων ,όπως ντροπής εξευτελισμού και αδυναμίας.

  Ο ψυχολογικός εκφοβισμός εντοπίζεται µε τα ίδια χαρακτηριστικά του συναισθηματικού και φυσικά µε τον ίδιο στόχο. Οι θύτες απαξιούν και γελοιοποιούν το θύμα µε αποτέλεσμα να τα ωθήσουν σε κοινωνικό αποκλεισμό .

  Ο σεξουαλικός εκφοβισμός εκφράζεται λεκτικά µε υβριστικό ή σεξουαλικό λεξιλόγιο. Ο θήτης εκφράζεται µε απρεπής χειρονομίες και προβαίνει σε σεξουαλικά αγγίγματα ή πράξεις για τα οποία το θύμα δεν είναι σύμφωνο. Πολλές φορές σεξουαλικός εκφοβισμός μπορεί να ονοματιστεί και η δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο που προβάλλουν σεξουαλική πράξη ή οποιοδήποτε πορνογραφικό υλικό.

  Ο ρατσιστικός εκφοβισμός βασίζεται στην κοινωνική και οικονομική τάξη του θύματος, την καταγωγή του αλλά και οτιδήποτε διαφορετικό μπορεί να υπάρχει σε αυτό ή στο οικείο περιβάλλον του.

ΑΙΤΙΑ & ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 

  Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας δεν μπορεί να αποδοθεί σ’ ένα μόνο αίτιο ή να εκληφθεί ως μεμονωμένο ξέσπασμα του παιδιού-θύτη, χωρίς περαιτέρω προεκτάσεις∙ αποτελεί γέννημα πολλών παραγόντων και υποδηλώνει συχνά την ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων στη ζωή του θύτη.

  Πέραν από το νεαρό της ηλικίας των παιδιών σημαντική παράμετρος είναι η σύνδεση του παιδιού-θύτη με την οικογένειά του. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γονείς των επιθετικών παιδιών βάζουν όρια σε μη αποδεκτές συμπεριφορές των παιδιών τους, αλλά το κάνουν με τρόπο αρνητικό, χρησιμοποιώντας σωματικές τιμωρίες και άγρια συναισθηματικά ξεσπάσματα. Προσπαθούν δηλαδή να ελέγξουν τη βίαιη συμπεριφορά του παιδιού χρησιμοποιώντας βία. Όμως, η βία των γονέων δεν μπορεί παρά να φέρει περισσότερες βίαιες αντιδράσεις εκ μέρους των παιδιών, οι οποίες εκδηλώνονται σε άλλα πιο αδύναμαπαιδιά. Ανάλογα αρνητική επίδραση έχει η οικονομική κρίση καθώς προκαλεί προβλήματα επιβίωσης στις οικογένειες, το οποίο δημιουργεί συναισθηματική φόρτιση, που συχνά οδηγεί σε άσκηση ψυχολογικής αλλά και σωματικής βίας κυρίως στα νεότερα μέλη, τα οποία όλη αυτή τη συσσωρευμένη επιθετικότητα από την κοινωνική και οικογενειακή πίεση την εκτονώνουν βίαια κι αυτά σε αδύναμα άτομα.

  Στις μέρες μας, το σχολείο προσφέρει μόνο τεχνοκρατική εκπαίδευση και δε μεταδίδει αξίες και πρότυπα, επιτρέποντας την έξαρση ρατσιστικών συμπεριφορών, οδηγώντας σε παραγκωνισμό και απομόνωση κάποια άτομα ή ομάδες με ιδιαίτερη συμπεριφορά και κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη θυματοποίησή τους.

  Τέλος, το ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί στη σχολική τάξη μπορεί να περιορίσει ή να προωθήσει την έκφραση επιθετικών συμπεριφορών.

  Το φαινόμενο το σχολικού εκφοβισμού ή bullying, όπως είναι γνωστός ο όρος στη διεθνή βιβλιογραφία έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις μέρα με τη μέρα, θα λέγαμε αποτελεί θέμα μάστιγα στη σύγχρονη κοινωνία. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που παραπονιούνται ότι έχουν πέσει θύματα κοροϊδίας άλλων παιδιών και εκφράζουν την απόγνωσή τους και τις δικές τους εμπειρίες ως θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές, συνομήλικους τους ή παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

  Λόγω των διαφόρων αιτιών βίας στα σχολεία, όχι μόνο μπορεί να επιλυθεί από δασκάλους ή γονείς, αλλά ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να ενεργοποιηθεί ως σύνολο για να αποφευχθεί κυρίως αυτό το φαινόμενο.

  Επίσης, χρειάζεται να αναπτυχθούν προγράμματα προαγωγής της ψυχικής υγείας των μαθητών με τα οποία να εντάσσονται στο σχολικό πρόγραμμα με διαθεματικό χαρακτήρα και να είναι συνδεδεμένα με το πρόγραμμα σπουδών. Παρά λοιπόν τις δυσμενείς συνθήκες στον τομέα της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να υποχρεούνται να θεραπεύσουν τις ρίζες της έντασης και της δυσαρέσκειας δίνοντας περισσότερη δημιουργικότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

  Φυσικά, για τη δημιουργία και ενίσχυση της κατάλληλης υποδομής για την πρόληψη του φαινομένου, η συμβολή της χώρας στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι επίσης σημαντική. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να εξοπλίσει το σχολείο με ψυχολόγους, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να βρουν κατάλληλη βοήθεια και καθοδήγηση στις έντονες συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν. Στην πραγματικότητα, η χώρα θα πρέπει να δώσει απόλυτη προτεραιότητα και σε άλλα θέματα της σύγχρονης εκπαίδευσης, διότι η συνεχής μείωση των αντίστοιχων δαπανών προκάλεσε μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Η επιλογή δημιουργίας τμήματος με πολλούς μαθητές, η έλλειψη σχολικού προσωπικού, η έλλειψη κατάλληλων σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών μεθόδων και η επιλογή μαθημάτων τείνουν να κάνουν το σχολείο εντελώς παρωχημένο. Ακόμη, χρειάζεται να εκδοθεί από το υπουργείο παιδείας εγκύκλιος με οδηγίες για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις διαδικασίες καταγραφής των συμβάντων, διορισμού υπεύθυνου εκπαιδευτικού και συμβούλου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες παρακολούθησης των διαδικασιών αντιμετώπισης, ενημέρωσης των μαθητών για την πρόσβαση σε σύστημα υποστήριξης, συνεργασίας με τους γονείς και οργάνωση ουσιαστικής εποπτείας των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

  Ρόλο φέρουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία πρέπει να μεταδίδουν ειδησεογραφικά προγράμματα για να ανακοινώσουν το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και να χρησιμοποιούν τηλεοπτικές σειρές και ταινίες για να αποτρέψουν τον αντίκτυπο στα θύματα και τους δράστες. Επίσης, τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να ανακοινώσουν τη δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών μέσω διαφημίσεων τόσο για την αναφορά τέτοιων περιστατικών όσο και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στα θύματα.

  Ο ρόλος των γονέων είναι προφανώς κρίσιμος, επειδή τα παιδιά τους είναι είτε θύματα εκφοβισμού είτε οι δράστες. Για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς, πρέπει να ενεργούν με προσοχή. Καλό θα ήταν, εάν οι γονείς πιστεύουν ότι δεν έχουν αρκετές γνώσεις ή ικανότητα να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα, είναι σημαντικό να μην διστάσουν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχολόγου, ο οποίος θα είναι σε θέση να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά εάν είναι οδηγούμενος με οδηγούν. Προτού λοιπόν, η σχολική διοίκηση ολοκληρώσει την εργασία και ξεκινήσει την ερευνητική διαδικασία εκεί, δείξτε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό χωρίς να αισθάνεται αποτυχία!

  Ως εκ τούτου, όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία των ενηλίκων, πρέπει να λάβουμε ορισμένα μέτρα για αυτό το φαινόμενο. Αυτό πρέπει να γίνει στην πρώιμη παιδική ηλικία. Αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά!

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1, ‘Πέτρα, ψαλίδι , χαρτί’

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και ας είμαστε διαφορετικοί!

Όλοι μας γνωρίζουμε το παιχνίδι ‘πέτρα, ψαλίδι χαρτί’. Η πέτρα νικάει το ψαλίδι, το ψαλίδι νικάει το χαρτί και το χαρτί την πέτρα. Πιστεύετε ότι μπορούν να κάνουν παρέα ; Ακόμα και αν το ένα νικάει το άλλο μπορεί να προστατέψει το ένα το άλλο;

Ας παρακολουθήσουμε το βίντεο και μετά να το συζητήσουμε!

Media embedded June 1, 2021

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

 Η δραστηριότητα έχει ως μαθησιακό στόχο την κατανόηση της διαφορετικότητας από τους μαθητές. Ο απώτερος στόχος της είναι τα παιδιά να μάθουν πως μπορούμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον όσο διαφορετικοί και αν είμαστε ή ακόμα όσο και αν υπερτερούμε ή υστερούμε από κάποιον, καθώς ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί! Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αδράξουν κάθε ευκαιρία για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές για αυτό το βασικό ζήτημα μέσω συζητήσεων και ομιλιών στο μάθημα. Η βασική απαίτηση είναι να εκδηλώσουν ειλικρινές ενδιαφέρον για να αντιμετωπίσουν τυχόν πιθανά σημεία ή ενδείξεις εκφοβισμού αμέσως με προσεκτικό αλλά και με αποφασιστικό τρόπο.

Αυτή η δραστηριότητα θα γίνει στην γωνιά της παρεούλας και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι σύνδεση στο διαδίκτυο και έναν Η/Υ. Όταν τελειώσει το βίντεο συζητάμε με τα παιδιά αυτό που προβλήθηκε και προσπαθούμε να αντιληφθούμε αν ο στόχος της δραστηριότητας πέτυχε!

Μέσω αυτής της δραστηριότητας οι μαθητές ανακαλούν στη μνήμη τους γνώσεις ίσως και εμπειρίες τους. Ο εκπαιδευτικός δίνει την δυνατότητα στους μαθητές του να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους και να τις μοιραστούν στην ολομέλεια. Προσπαθεί έτσι να καταλάβει τις γνώσεις τους και να γεφυρώσει τις νέες πληροφορίες με τα τις ήδη υπάρχων. Μέσω των συζητήσεων και από τους γονείς αλλά και από τη δασκάλα τα παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται και να συμμετέχουν στη δραστηριότητα με επιτυχία.

 

Διάρκεια:20΄

2. ‘Το αλφαβητάρι της φιλίας.’

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ

  Μέσα από την αλφαβήτα θα μάθουμε ποια όμορφα πράγματα κάνουμε μαζί με τους φίλους μας.                                                             

                                                                 Ας ξεκινήσουμε!

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

  Ακόμα μια δραστηριότητα που τα παιδιά ανακαλούν στη μνήμη τους πράγματα που έχουν μάθει, προσωπικές εμπειρίες κ.α. είναι μια δραστηριότητα για τη δύναμη της φιλίας και το τι μπορούμε να κάνουμε με τον φίλο μας. Η δραστηριότητα αυτή συνδυάζει δύο οφέλη για τον μαθητή. Αρχικά μαθαίνει πως μπορεί να περνά ευχάριστα τον χρόνο του με τους φίλους του, πως να συμπεριφέρεται σε αυτούς αλλά και πως μερικές φορές θα υπάρχουν οι στεναχώριες και οι εντάσεις. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είναι ακόμα σε μια φάση που ακόμα κατακτούν τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες και μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Βρίσκονται λοιπόν σε ένα στάδιο πειραματισμού ώστε να καταλάβουν το τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Θα πρέπει στα παιδιά ο εκπαιδευτικός να μάθει και να εξηγήσει ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά και φυσιολογικά, όπως και ο θυμός, όμως δεν είναι το ίδιο για όλες τις συμπεριφορές. Έτσι λοιπόν, διερευνούμε τι είναι αυτό που νιώθει και στη συνέχεια προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τη σωστή αντιμετώπισή του. Παράλληλα μέσα από τις εικόνες αυτές εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά τα γράμματα της αλφαβήτου και έτσι μαθαίνει και αυτή. Μπορούμε να χωρίσουμε τα παιδιά σε ομάδες και αφού έχουμε εκτυπώσει τις εικόνες αυτές να τις μοιράσουμε στις ομάδες. Έπειτα να τους δώσουμε λίγο χρόνο ώστε να εντοπίσουν ποιο μήνυμα θέλει να τους δώσει η εικόνα και ποια γράμματα της αλφαβήτου έχουν. Μετά η κάθε ομάδα μας εξηγεί το μήνυμα της εικόνας και το γράμμα που έχουν.

Στο τέλος διαβάζουμε με αλφαβητική σειρά της εικόνες!

Διάρκεια: 30΄

 

3. Τι σκέφτεσαι, όταν βλέπεις αυτές τις εικόνες;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ

  Παρατηρήστε προσεκτικά τις εικόνες και πείτε μας τι συναισθήματα σας προκαλεί η κάθε εικόνα. Τι πιστεύετε ότι έχει συμβεί σε κάθε περίπτωση; Μπορείτε να φανταστείτε τι λένε οι ήρωες του κάθε στιγμιότυπου; Τι είναι αυτό που θα αλλάζατε σε κάθε ιστορία;

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

: Στη δραστηριότητα αυτή πολύ πιθανόν τα παιδιά συναντήσουν εικόνες και ανακαλύψουν συναισθήματα που μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν. Θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα αισθήματα που νιώθει ένας άνθρωπος, θα μάθουν να κρίνουν και να αποφεύγουν κάποιες καταστάσεις που προκαλούν θλίψη και στεναχώρια στον άλλον. Όλα αυτά προφανώς και θα συνδυαστούν με τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις που κατέχουν. Έτσι, ο δάσκαλος μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες εμπειρίες και να διαμορφώσει μια «νέα γλώσσα» για τις νέες έννοιες και διαδικασίες. Η αδυναμία των παιδιών να κατανοήσουν πλήρως τις συνέπειες των ενεργειών τους μπορούν να δικαιολογήσουν ήπιο εκφοβισμό. Δεν αντιλαμβάνονται -πάντα- πως ό,τι για τα ίδια αποτελεί ένα αθώο πείραγμα χωρίς κάποια εχθρική διάθεση, βιώνεται από το παιδί-θύμα ως μια επώδυνη μειωτική εμπειρία. Εκτός αυτού, τα παραβατικά άτομα ασκούν έντονη λεκτική παρενόχληση και απειλές όχι μόνο στους συμμαθητές τους αλλά και στους καθηγητές, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και να επιτύχουν την ατιμωρησία. Συχνά, ο θύτης έχει την τάση να θέλει να προβάλετε μπροστά στους φίλους του αλλά κι σε όλο το σχολείο, επιλέγοντας την τάση της αυτοπροβολής με το να μιλά άσχημα και να ταπεινώνει τον πιο αδύναμο μαθητή. Η παρορμητική ηλικία και η ανώριμη δυνατότητα αυτοσυγκράτησης φέρουν ως αποτέλεσμα, πράξεις και συμπεριφορές ανάρμοστες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ο θύτης είχε μπει στην διαδικασία να σκεφτεί πριν πράξει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι θύτες να κατανοούν πλήρως τον αντίκτυπο των πράξεων τους σε εκείνους που γίνονται θύματα του θυμού, της δυσαρέσκειας ή της απογοήτευσής τους. Επιπλέον, εάν οι εκπαιδευτικοί είναι αδιάφοροι ή απρόθυμοι να παρέμβουν, τότε τα αποτέλεσμα δεν θα είναι τα επιθυμητά. Ταυτόχρονα, ο δράστης θεωρεί την αδιαφορία ή την αδράνεια του εκπαιδευτικού ως μορφή συγκατάθεσης, η οποία επιδεινώνει την άκυρη συμπεριφορά τους και βλάπτει τα συμφέροντα των συμμαθητών τους. Θα ήταν εύλογο, οι διδάσκοντες να επιδιώκουν το χτίσιμο μια ειλικρινούς σχέσεις με τους μαθητές, έτσι ώστε τα θύματα να καταγγέλλουν αυτές τις συμπεριφορές και να εντοπίζονται εύκολα τα περιστατικά βίας στο σχολικό χώρο.Η παραπάνω δραστηριότητα έχει ως στόχο την παρατήρηση των παιδιών αλλά και την έκφραση της άποψής τους.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι είτε έναν Η/Υ είτε να τα εκτυπώσετε σε φύλλα χαρτί για να τα προβάλλετε στα παιδιά.

Διάρκεια: 30’

4. ‘Υπάρχουν χέρια’

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ

 

Media embedded June 1, 2021

Αφού ακούσετε το τραγούδι σκεφτείτε πόσες όμορφες πράξεις μπορούν να κάνουν τα χέρια μας που περιγράφονται στο τραγούδι; Πιστεύετε ότι υπάρχουν στο τραγούδι πράξεις που κάνουν τα χέρια, τις οποίες δε θεωρείτε όμορφες. Μπορείτε να σκεφτείτε άλλες όμορφες πράξεις των χεριών μας που δεν αναφέρονται στο τραγούδι;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

  Το τραγούδι αυτό δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν νέα πράγματα. Αποκτούν νέες γνώσεις και εμπειρίες αφού θα αναφερθούν πράγματα που κάνουν τα χέρια μας τα οποία ίσως δεν έχουν ξανά ακούσει. Βέβαια για να γίνουν όλα κατανοητά οι μαθητές έχουν ήδη μια βάση, γνώσεις βασισμένες σε αυτό το θέμα.Ο στόχος του τραγουδιού είναι η σημασία που έχουν τα χέρια μας στην καθημερινή μας ζωή, δηλαδή μπορεί να κάνουν κάτι καλό και όμορφο ενώ μπορεί να κάνουν και κάτι άσχημο. Ωστόσο εμείς πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά πως πάντα εμείς επιλέγουμε τις πράξεις μας και πρέπει τα χέρια μας να δίνουν αγάπη και χαμόγελο στον άλλον. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς χαρακτήρα ατόμου που θα σέβεται και θα εκτιμά πρώτα από όλους τον εαυτό του και έπειτα τον περίγυρο του. Το κάθε άτομο πρέπει να κατανοήσει πως είναι ξεχωριστό, έχει αξία και ιδιαίτερες ικανότητες. Παράλληλα η ενίσχυση της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης επιτρέπει στο παιδί να αποδέχεται τα συναισθήματά του και να σέβεται τα συναισθήματα των άλλων, αλλά ταυτόχρονα το παιδί μαθαίνει πώς να συγκρατεί τον θυμό του και να συνεργάζεται ομαλά με τα άλλα μέλη της τάξης\ομάδας αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Θα χρειαστούμε έναν Η/Υ.

Διάρκεια: 45’

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

΄Το παιχνίδι με τα μήλα’

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ

Media embedded June 1, 2021

 

 

Για τον μαθητή: Αφού δείτε με προσοχή το βίντεο, ποια είναι τα συναισθήματα που σας προκάλεσε; Πως θα νιώθατε εσείς εάν ήσασταν αυτό το μήλο; Καταλάβατε γιατί το ένα μήλο ήταν διαφορετικό από μέσα; Ποια θα ήταν η σωστή συμπεριφορά;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

  Με αυτές τις δραστηριότητες ο μαθητής συνδέει τις έννοιες που έχει μάθει δημιουργώντας θεωρητικό πλαίσιο. Ουσιαστικά, δημιουργούνται συνδέσεις μεταξύ των εννοιών. Είναι μια από τις βασικές διαδικασίες ώστε να επιτευχθεί η βαθιά κατανόηση του νοήματος. Είναι ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται πριν μιλήσουν αλλά και να προσέχουν τι να πουν.Υπάρχουν περιπτώσεις αρκετών παιδιών που διαπράττουν αρνητικές πράξεις εναντίον συμμαθητών τους χωρίς να είναι ουσιαστικά βίαια. Τα παιδιά αυτά είναι ανασφαλή και εξαρτημένα κι έχουν έντονη την ανάγκη να ανήκουν σε μια ομάδα. Όταν διαπράττουν ως μέλη μιας ομάδας βίαιες πράξεις εναντίον άλλων παιδιών, η ευθύνη μοιράζεται σε όλα τα μέλη της ομάδας κι έτσι τα παιδιά αυτά παύουν να αισθάνονται ενοχές για τον πόνο που προξένησαν. Ουσιαστικά λοιπόν, μέσα από αυτό το βίντεο τα παιδιά θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν πως το να μιλάς άσχημα σε κάποιον άλλον και να μην τον σέβεσαι αυτομάτως τον μειώνεις και του δημιουργείς ανασφάλειες. Πρέπει να μάθουν να μην ξεχωρίζουν τους ανθρώπους και να μιλούν πάντα με ευγένεια. Για την δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούμε έναν Η/Υ και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Διάρκεια:20΄

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

"Μίλα, μικρή καμήλα!"

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ

  Αφού διαβάσετε το παραμύθι τα παιδιά θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν τις ερωτήσεις που παρατίθενται. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο χαρτόνι θα πρέπει να φτιάξουν τους δικούς τους κανόνες της τάξης. Τέλος, θα τους ζητηθεί να ζωγραφίσουν μια σκηνή από το παραμύθι.Όταν απαντήσετε τις ερωτήσεις, περάστε στη ζωγραφική. Σχεδιάστε το χέρι σας και ζωγραφίστε το όπως θέλετε, στη συνέχεια να του δώσετε ένα όνομα. Στο τέλος παρουσιάστε στην ολομέλεια το δικό σας ήρωα.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

  Η δραστηριότητα αυτή δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να απασχοληθούν δημιουργικά. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να ζωγραφίσουν και να παρουσιάσουν προφορικά στην ολομέλεια αυτό που κατάφεραν να φτιάξουν. Επίσης, θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα δημιουργήσουν μια αφίσα με τους κανόνες της τάξης, η οποία θα αναρτηθεί στον τοίχο του σχολείου. Άρα, οι μαθητές πέραν από τις γνώσεις που θα κατακτήσουν θα εφαρμόσουν με διάφορους δημιουργικούς τρόπους δραστηριότητες βασισμένες στη νέα μάθηση. Για να μπορέσουν οι εχθρικές πράξεις των παιδιών να καταπολεμηθούν στο χώρο του σχολείου θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα εκπαιδευτικοί ειδικά μορφωμένοι και εκπαιδευμένοι σε ζητήματα βίας στο σχολείο. Συνήθως, απαιτείται περισσότερη βοήθεια από έναν χαρισματικό δάσκαλο για να βοηθήσει ένα παιδί να κατανοήσει όλα όσα πιστεύει ότι μπορεί να κάνει και δεν μπορεί να κάνει με επιθετική συμπεριφορά. Ο σκοπός είναι να αλλάξει το παιδί το σύστημα αξίας του έτσι ώστε να γνωρίζει τα φυσικά ή άλλα πλεονεκτήματά του, καθώς και η άσκηση πίεσης και βίας σε άλλα παιδιά να μην το κάνει σημαντικό και ανεπιθύμητο. Θέλουμε να αλλάξουμε τις αξίες του, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο εσωτερικά από τα ίδια τα παιδιά, όχι μέσω των απειλών. Σε αυτήν την προσπάθεια, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια συστηματική συνεργασία με ειδικούς ψυχολόγους ή άλλους επαγγελματίες ώστε να δουλέψουν με παιδιά και γονείς. Επειδή τις περισσότερες φορές, όταν τα παιδιά μας αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, οι γονείς είναι οι ύποπτοι και οι πρώτοι άνθρωποι που πρέπει να αλλάξουν. Έτσι λοιπόν, μέσα από αυτό το παραμύθι στόχος είναι οι μαθητές να καταλάβουν το νόημα της διαφορετικότητας αλλά και να μάθουν πως θα πρέπει να φερθούν σε ένα καινούριο- διαφορετικό μαθητή. Να μάθουν να μην ξεχωρίζουν τους ανθρώπους και να συμπεριφέρονται σε όλους με καλοσύνη. Επίσης, άλλος ένας βασικός στόχος είναι να καταλαβαίνουν το λάθος τους και να ζητούν συγγνώμη στα άτομα που πλήγωσαν με τη συμπεριφορά τους και τα λόγια τους. Απαραίτητα υλικά ένας Η/Υ και την ανάγνωση του παραμυθιού ή θα μπορούσε να το εκτυπώσει και να το έχει σε έντυπη μορφή. Ένα μεγάλο χαρτόνι και φύλλα Α4 και μακραδόρους.

Διάρκεια:40’

Δημιουργός: Ελένη Τσούση

 

Παραμύθι "Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε"

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ

 

Media embedded June 1, 2021

Αφού ακούσετε το παραμύθι ας απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις. Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα χέρι όταν είναι λυπημένο; Αυτή του η αντίδραση ήταν η σωστή; Πως πιστεύετε ότι θα ένιωσε όταν το πλησίασε το άλλο χέρι;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

  Μέσα από την εφαρμογή αυτής της δραστηριότητας οι μαθητές είναι σε θέσει να εφαρμόσουν αυτά που έχουν μάθει στην πράξη. ο δάσκαλος μπορεί να καταλάβει εάν τα παιδιά έχουν κατανοήσει όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα και έτσι αξιολογεί και τον εαυτό του βλέποντας αν οι στρατηγικές που ακολούθησε είχαν επιτυχία.Σκοπός είναι να μάθουν τα παιδιά να αγαπάνε και να κάνουν φίλους όσο διαφορετικοί και αν είναι από τους ίδιους. Η φιλία κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και πολύχρωμους. Μαζί με τους φίλους σου μπορείς να κάνεις τα πάντα. Ανοίγουν παράθυρα στην πλευρά της χρωματιστής ζωής.

 Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι φύλλα Α4, ένα μολύβι και μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές.

Διάρκεια:40’