Produced with Scholar
Icon for Πολυπολιτισμικότητα μέσα απο τις τέχνες

Πολυπολιτισμικότητα μέσα απο τις τέχνες

Learning Module

Εισαγωγή

   Απο την προσχολική ηλικία (4-6), το άτομο ως κοινωνικό όν καλείται να βγεί απο το στενό οικογενειακό του περιβάλλον και να ενταχθεί σε ένα πιο ευρύ κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο έρχεται σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικών προσωπικοτήτων. Στον χώρο του νηπιαγωγείου ενδέχεται οι μαθητές να προέρχονται απο διαφορετικές χώρες ο κάθε ένας. Επομένως, το κάθε άτομο προσπαθεί να  κοινωνικοποιηθεί και να συνυπάρξει ειρηνικά με τα υπόλοιπα μέλη ακόμα και αν αυτά φέρουν την δική τους κουλτούρα. Σύμφωνα με την πολυπολιτισμικότητα τα παιδιά θα πρέπει να λειτουργούν με σεβασμό και να ενθαρρύνουν την πολιτιστική πολυμορφία. 

  Στην παρούσα εργασία λοιπόν, προτείνονται δέκα δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν στο νηπιαγωγείο. Το θέμα που πραγματευόμαστε είναι η πολυπολιτισμικότητα μέσα απο τις τέχνες και συγκεκριμένα μέσω του κινηματογράφου και του χορού αξιοποιώντας ταινίες μικρού μήκους, αποσπάσματα από παιδικές ταινίες, επιρροές από χορούς, παραδόσεις και έθιμα από διάφορες χώρες της γης.

 Σύμφωνα με το Αναλυτικό πρόγραμμα του 2014 οι δραστηριότητες εντάσσονται στην μαθησιακή περιοχή "παιδί και προσωπική-κοινωνική ανάπτυξη/κοινωνική αλληλεπίδραση", "παιδί και κοινωνικές επιστήμες/ιστορία και πολιτισμός", "παιδί και τέχνες/θέατρο-χορός κίνηση", "παιδί και φυσική αγωγή/κινητικές δεξιότητες και φυσική κατάσταση". Σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ εντάσσονται στην μαθησιακή περιοχή ''παιδί και περιβάλλον/ανθρωπογενές" και ''παιδί και δημιουργία έκφραση/ δραματική τέχνη και φυσική αγωγή''.

 

Στοχοθεσία

      Στόχοι της εργασίας είναι τα παιδιά:

  • Να αναγνωρίσουν την έννοια της πολυπολιτισμικότητας
  • Να διακρίνουν τις κουλτούρες διάφορων πολιτισμών μέσω της τέχνης του χορού και του κινηματογράφου
  • Να αναγνωρίσουν τις έννοιες, ξενοφοβία, ρατσισμός
  • Να έρθουν σε επαφή με έθιμα διαφορετικών χωρών
  • Να αποδέχονται την διαφορετικότητα
  • Να αποφεύγουν τις διακρίσεις

 

 

Επικοινωνιακό πλαίσιο

Πριν την υλοποίηση των δραστηριοτήτων μας γνωρίζουμε στα παιδιά το επικοινωνιακό μας πλαίσιο και τους λέμε: «Καλημέρα παιδιά, σήμερα στην παρέα μας βρίσκεται ο Ταξιδούλης (δείχνουμε την αυτοσχέδια κούκλα), ο οποίος είναι συνομήλικός σας και έχει έρθει απο ένα άλλο σχολείο λίγο διαφορετικό απο το δικό μας. Στο σχολείο αυτό οι μαθητές μαθαίνουν διάφορες τέχνες αλλά ο Ταξιδούλης ασχολείται κυρίως με τον χορό και τον κινηματογράφο-θέατρο που του αρέσουν πάρα πολύ. Οι συμμαθητές του προέρχονται απο διαφορετικές χώρες ο κάθε ένας και έτσι το κάθε παιδί έχει μεγαλώσει με διαφορετική κουλτούρα. Ο Ταξιδούλης λοιπόν, έχει έρθει σήμερα στην τάξη μας για να μας βοηθήσει να μάθουμε για τις διάφορες κουλτούρες που υπάρχουν μέσω των 2 τεχνών του χορού και του κινηματογράφου.

1η δραστηριότητα «Γνωριζόμαστε με τον Ταξιδούλη»

 

Μαθητής

Γεια σας παιδιά, είμαι ο Ταξιδούλης και θέλω να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις για να γνωριστούμε. Αρχικά, θα ήθελα να μάθω απο πού κατάγεστε; Μήπως έχετε ταξιδέψει ποτέ με τους γονείς σας σε άλλες χώρες; Αν ναι, τι σας φάνηκε πιο πολύ ενδιαφέρον απο αυτό το ταξίδι; Τυχαίνει να γνωρίζετε κάποιον άλλον ξένο χορό εκτός από ελληνικούς χορούς; Αν ναι, ποιος είναι αυτός; Θα ήθελε κάποιο παιδάκι να μας δείξει τον χορό που ξέρει;Έχετε δει κάποια ξένη ταινία/παιδικό; Αν ναι, ποια και τι σας έκανε εντύπωση; Ξέρετε κάποιον ξένο/ξένη ηθοποιό; Αν ναι, ποιον/ποια; 

Εκπαιδευτικός

Βρισκόμαστε στην γωνιά της παρεούλας και επειδή ο Ταξιδούλης θέλει να μάθει πράγματα για εμάς και εμείς για αυτόν, κάνει στα παιδιά τις εξής ερωτήσεις:

  • Απο πού κατάγεστε;
  • Έχετε ταξιδέψει ποτέ με τους γονείς σας σε άλλες χώρες; Αν ναι, τι σας φάνηκε πιο πολύ ενδιαφέρον απο αυτό το ταξίδι;
  • Γνωρίζετε κάποιον άλλον ξένο χορό εκτός από ελληνικούς χορούς; Αν ναι, ποιος είναι αυτός;
  • Έχετε δει κάποια ξένη ταινία/παιδικό; Αν ναι, ποια και τι σας έκανε εντύπωση;
  • Ξέρετε κάποιον ξένο/ξένη ηθοποιό; Αν ναι, ποιον/ποια;

Ακούγοντας τις απαντήσεις των παιδιών παράλληλα συζητάμε για αυτές και τις καταγράφουμε.

Η διάρκεια της δραστηριότητας θα είναι 20-25 λεπτά και τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένα μέσο (τετράδιο, χαρτί, στυλό) για να καταγράψουμε τις απαντήσεις των παιδιών καθώς και μια αυτοσχέδια κούκλα για το επικοινωνιακό μας πλαίσιο. Ηλικία: 4-6. Χώρος υλοποίησης: γωνιά της παρεούλας.

2η δραστηριότητα ''Ταξίδεψε με τον Ταξιδούλη''

 

Μαθητής

Ταξιδούλης: Παιδιά θα ήθελα τώρα να μοιραστώ μαζί σας μια απο τις εμπειρίες μου. Πριν λίγο καιρό πήγα στην Βραζιλία και στην Ινδία για να μάθω να χορεύω τους δυο αγαπημένους μου χορούς. Οι χοροί αυτοί είναι η Σάμπα και ο Μπολιγουντιανός χορός. Φυσικά καθώς επισκέφθηκα αυτές τις δύο χώρες έμαθα και πολλά πράγματα για την κουλτούρα τους όσο βρισκόμουν εκεί και θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για αυτά.  

 

Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δείτε πόσο πολλά κτίρια υπάρχουν.

Οι άνθρωποι είναι πάντα χαμογελαστοί και ευδιάθετοι και έτσι σε κάνουν και εσένα να γελάς. Βασικό συστατικό της ζωής τους είναι η μουσική και ο χορός.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, οι Βραζιλιάνοι έχουν μια ιδιαίτερη λατρεία προς το ποδόσφαιρο καθώς έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελο 5 φορές. Μήπως παίζει κάποιος απο εσάς ποδόσφαιρο;

Το εθνικό πιάτο της Βραζιλίας είναι το Feijoada το οποίο είναι πικάντικο και αποτελείται απο μαύρα φασόλια με διαφορετικά είδη κρέατος και λουκάνικα. Θα το δοκιμάζατε εσείς;

Η Ινδία είναι χώρα στην Νότια Ασία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό μετά την Κίνα και έχει πρωτεύουσα το Νέο Δελχί. Στην εικόνα βλέπουμε το παλάτι Τάτζ Μαχάλ το οποίο είναι ένα απο τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ινδίας. Θα θέλατε να το δείτε απο κοντά;

Ένα γνωστό μουσικό όργανο της Ινδικής μουσικής παράδοσης αποτελεί η Ινδική Τάμπλα (κρουστό). 

 

Οι άνθρωποι στην Ινδία είναι πολύ φιλικοί και συχνά καλούν τους τουρίστες στις οικογενειακές γιορτές τους.

Η ενδυμασία των γυναικών έχει κυρίως μακριές φούστες ή παντελόνια, καθώς επίσης ζωγραφίζουν στο μέτωπο τους μια κόκκινη βούλα (Bindi) που είναι το σύμβολο της σοφίας και του νού μιας γυναίκας.

 

Στην Ινδική κουζίνα κυριαρχεί το κάρυ και οι ποικιλίες μπαχαρικών. Επίσης, οι Ινδοί επειδή έχουν ως ιερό ζώο την αγελάδα απαγορεύεται στην διατροφή τους η κατανάλωση βόειου κρέατος. Εσείς έχετε δοκιμάσει ποτέ Ινδική κουζίνα;

Αφού μοιράστηκα μαζί σας όλα όσα έμαθα στο ταξίδι μου θέλω να σας δείξω και δυο βίντεο που τράβηξα από τους αγαπημένους μου χορούς 

Media embedded April 18, 2021
Media embedded April 17, 2021

 

 

 

 

 

 

Εκπαιδευτικός

Μαζευόμαστε στην γωνιά του υπολογιστή και ο Ταξιδούλης μας μιλάει για τους αγαπημένους του χορούς οι οποίοι είναι: η σάμπα απο την Βραζιλία και ο Μπολιγουντιανός χορός απο την Ινδία. Ο Ταξιδούλης κατάφερε και πήγε σε αυτές τις χώρες για να μάθει να χορεύει τους παραπάνω χορούς και επειδή έμαθε πολλά πράγματα για την κουλτούρα αυτών των χωρών όσο βρισκόταν εκεί θέλει να τα μοιραστεί μαζί μας. Επίσης, μας δείχνει βίντεο από τους χορούς που του έμαθαν για να πάρουμε μια ιδέα.

Η δραστηριότητα θα διαρκέσει 25-30 λεπτά και τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι 2 βίντεο με τους χορούς που προαναφέραμε και τις εικόνες.

Χώρος υλοποίησης γωνιά του υπολογιστή

 

 

 

 

 

Media embedded April 18, 2021

 

Media embedded April 18, 2021

 

 

3η δραστηριότητα ''Η πολυπολιτισμικότητα μέσα απο τις εικόνες

 

Μαθητής

Ταξιδούλης: Παιδιά σας έχω φέρει αυτές τις εικόνες να τις δείτε και να τις παρατηρήσετε καλά.

Τι βλέπετε στις εικόνες; Υπάρχει κάτι που σας κάνει εντύπωση; Στην πρώτη εικόνα παρατηρείτε διαφορές μεταξύ των ανθρώπων για παράδειγμα στο χρώμα του δέρματος ή στην ενδυμασία; Στην δεύτερη εικόνα, σε τι διαφέρει το δεύτερο παιδάκι απο τα υπόλοιπα; Επίσης, πιστεύετε οτι τα παιδάκια είναι όλα φίλοι μεταξύ τους; Αν ναι, απο που φαίνεται αυτό; Δεν είναι πολύ όμορφο που όλοι οι άνθρωποι και στις δυο εικόνες είναι χαρούμενοι;

Αφού συζητήσαμε για τις εικόνες θα ήθελα να σας εξηγήσω έναν όρο που είναι πολύ σημαντικό να τον γνωρίζουμε. Ο όρος αυτός είναι η πολυπολιτισμικότητα. Είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται απο τις λέξεις ''πολύ'' και ''πολιτισμός''. Στον πολιτισμό περιλαμβάνονται η θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, η γλώσσα, η μουσική, το φαγητό, ο χορός, ο κινηματογράφος κι άλλα. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει μόνο ένας πολιτισμός στον κόσμο και οτι όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Πρέπει λοιπόν, να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο μας απο όπου και αν κατάγεται και να ζούμε ειρηνικά.

Εκπαιδευτικός

Βρισκόμαστε στην γωνιά της παρεούλας και μαζί με τον Ταξιδούλη δείχνουμε στα παιδιά ορισμένες φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν την πολυπολιτισμικότητα. Στην συνέχεια, αφού τις δείξουμε στα παιδιά και τα αφήσουμε να τις επεξεργαστούν και να τις παρατηρήσουν τους κάνουμε ερωτήσεις και συζητάμε πάνω σε αυτές. Τέλος, δίνουμε πληροφορίες για τον όρο πολυπολιτισμικότητα δηλαδή οτι είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις λέξεις ''πολύ'' και ''πολιτισμός''. Στον πολιτισμό περιλαμβάνονται η θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, η γλώσσα, η μουσική, το φαγητό, ο χορός, ο κινηματογράφος κι άλλα. Δεν υπάρχει μόνο ένας πολιτισμός στον κόσμο και όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Πρέπει λοιπόν, να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας από όπου και αν κατάγεται και να ζούμε ειρηνικά.

Η διάρκεια της δραστηριότητας είναι 20-25 λεπτά και ως υλικά χρειάζονται εκτυπωμένες φωτογραφίες. Χώρος υλοποίησης γωνιά της παρεούλας

 

4η δραστηριότητα ''Μαθαίνοντας τις έννοιες τις πολυπολιτισμικότητας''

 

Μαθητής

(Ταξιδούλης): Λοιπόν παιδιά, αφού μιλήσαμε για την πολυπολιτισμικότητα θα ήθελα να συζητήσουμε για τις έννοιες που σχετίζονται με αυτή.

Οι πρώτες έννοιες όπως βλέπουμε και στον εννοιολογικό χάρτη είναι η ''ξενοφοβία'' και ο ''ρατσισμός''. Μήπως μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει ξενοφοβία; Είναι σύνθετη λέξη που βγαίνει από τις λέξεις ''ξένος+φόβος'', δηλαδή ότι φοβόμαστε το ξένο ή το διαφορετικό. Γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό; Η επόμενη έννοια είναι ο ''Ρατσισμός''. Mήπως γνωρίζει κανείς τι είναι ο ''ρατσιμός''; Ρατσισμός παιδιά είναι, όταν οι άνθρωποι κάνουν διακρίσεις για το χρώμα του δέρματος, για την εθνικότητα, τη θρησκεία και το φύλο των άλλων ανθρώπων. Ας δούμε λοιπόν ένα βίντεο σχετικό με όσα συζητήσαμε προηγουμένως.

Media embedded April 17, 2021

Τι σας έκανε εντύπωση; Τι συνέβη στην πρωταγωνίστρια; Γιατί τα παιδιά, της συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο; Τι έκανε η δασκάλα για να βοηθήσει τη Shadan; Πως λύθηκε το πρόβλημα; Τελικά την έκαναν παρέα τα υπόλοιπα παιδιά;

Ας συνεχίσουμε με τις επόμενες έννοιες, που είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις. Οι παραδόσεις είναι πληροφορίες που οι παππούδες έμαθαν στους γονείς μας και οι γονείς μας σε εμάς. Οι πληροφορίες αυτές συνήθως μας λένε για το τι πίστευαν παλιά οι άνθρωποι σε σχέση με διάφορα θέματα και τις συνέπειες που είχαν. Την παράδοση, όπως καταλαβαίνετε και εσείς, τη διαμορφώνει ο απλός λαός ανάλογα με το πνευματικό και πολιτιστικό του επίπεδο. Η κάθε χώρα έχει δικές της παραδόσεις. Μπορεί κάποιος να μου πει μια παράδοση που έχουμε στην Ελλάδα; Κάτι παρόμοιο είναι και τα έθιμα. Η κάθε χώρα έχει δικά της έθιμα, τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι κάποιοι άγραφοι κανόνες. Ένα έθιμο που μου αρέσει πολύ είναι όταν σουβλίζουμε το αρνί το Πάσχα. Εσάς ποιο έθιμο σας αρέσει πολύ; Πάμε τώρα να δούμε μερικά έθιμα που έχουν στις υπόλοιπες χώρες.

1) Γερμανία

Λίγες εβδομάδες πριν από έναν γερμανικό γάμο οι καλεσμένοι του ζευγαριού φέρνουν τα πιάτα τους και τα σπάνε στο σπίτι του ζευγαριού. Μετά ο γαμπρός και η νύφη πρέπει να τα καθαρίσουν μαζί. Το έθιμο αυτό λένε πως φέρνει καλοτυχία στο ζευγάρι.

2) Δανία

Αν κάποιος δεν είναι παντρεμένος στα γενέθλιά του, οι φίλοι του τον λούζουν με κανέλα.

3) Γαλλία

Στη Γαλλία, στις 25 Νοεμβρίου γιορτάζει η Αγία Αικατερίνη, η προστάτιδα των ανύπαντρων γυναικών. Εκείνη τη μέρα λοιπόν, οι γυναίκες που έχουν κλείσει τα 25 τους χρόνια, φορούν πράσινα και κίτρινα καπέλα που είναι σύμβολα σοφίας και πίστης.

Ποιο από αυτά σας έκανε εντύπωση;

 

Εκπαιδευτικός

Βρισκόμαστε στην γωνιά του υπολογιστή και μαζί με τον Ταξιδούλη εξηγούμε στα παιδιά τις έννοιες "ξενοφοβία και ρατσισμός", "έθιμα και παραδόσεις" τις οποίες παρουσιάζουμε με τη βοήθεια ενός εννοιολογικού χάρτη.

 

Παράλληλα κάνουμε στα παιδιά ερωτήσεις σχετικά με τις παραπάνω έννοιες και στην συνέχεια δείχνουμε ένα βιντεάκι "Σχολείο χωρίς διακρίσεις, κόσμος χωρίς ρατσισμό."

Media embedded May 30, 2021

 

Επίσης τους αναφέρουμε και κάποια περίεργα έθιμα άλλων χωρών. Σκοπός μας είναι να εμβαθύνουμε στις συγκεκριμένες έννοιες, οι οποίες σχετίζονται με την πολυπολιτισμικότητα και επιπλέον να ακούσουμε τις ιδέες των παιδιών και να τις εμπλουτίσουμε.

Διάρκεια: 25-30 λεπτά Υλικά: βίντεο με ρατσισμό, εικόνες με έθιμα Ηλικία: 4-6

Χώρος υλοποίησης: γωνιά του υπολογιστή

5η δραστηριότητα ''Η ιστορία της Ειρήνης''

 

Μαθητής

Είστε έτοιμοι να δούμε ένα βιντεάκι; Θέλω να το δείτε και να το ακούσετε προσεκτικά.

(Βάζουμε το βίντεο) 

Media embedded April 16, 2021

Τώρα που είδαμε το βίντεο, θα ήθελα να μου πείτε τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση; Γιατί πιστεύετε ότι μιλάνε με αυτό τον τρόπο στην Ειρήνη; Εσείς θα κάνατε παρέα με την Ειρήνη; Θα τη βοηθούσατε; Τελικά ποιος βοήθησε την Ειρήνη; Με ποιο τρόπο το έκανε αυτό; Πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η Ειρήνη προέρχεται από μία άλλη χώρα με διαφορετικό πολιτισμό;

Τι συμπεραίνετε παιδιά από όλα αυτά;

Βλέπουμε λοιπόν, ότι πρέπει να φερόμαστε όμορφα σε όλους τους ανθρώπους και να δεχόμαστε τον κάθε πολιτισμό όπως ο κύριος καλόκαρδος.

Εκπαιδευτικός

Μαζευόμαστε στη γωνιά της παρεούλας και του υπολογιστή και παρουσιάζουμε στα παιδιά το βίντεο ‘’«Ειρήνη» - Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα’’ 

Media embedded April 16, 2021

Με την ολοκλήρωση της προβολής, θέτουμε ερωτήσεις στα παιδιά σχετικά με αυτό που παρακολουθήσαμε όπως:

  • Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση;
  • Γιατί πιστεύετε ότι μιλάνε με αυτό τον τρόπο στην Ειρήνη;
  • Εσείς θα κάνατε παρέα με την Ειρήνη;
  • Τελικά ποιος βοήθησε την Ειρήνη;
  • Με ποιο τρόπο το έκανε αυτό;
  • Πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η Ειρήνη προέρχεται από μία άλλη χώρα με διαφορετικό πολιτισμό;
  • Τι συμπεραίνετε παιδιά από όλα αυτά;

Με αυτές τις ερωτήσεις κατανόησης για το βίντεο, στρέφουμε τη συζήτηση στο ότι παρόλο που η Ειρήνη προέρχεται από διαφορετικό πολιτισμό φέροντας διαφορετική κουλτούρα από τους ανθρώπους της χώρας στην οποία βρέθηκε, συνάντησε τον κύριο Καλόκαρδο ο οποίος ήταν διαφορετικός και τη βοήθησε και την αποδέχτηκε στην οικογένεια του. Επομένως λέμε στα παιδιά ότι πρέπει να φερόμαστε όμορφα σε όλους τους ανθρωώπους και να δεχόμαστε τον κάθε πολιτισμό όπως ο κύριος καλόκαρδος.

Υλικά: Βίντεο ‘’«Ειρήνη» - Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα’’

Χώρος Υλοποίησης: Παρεούλα, γωνιά υπολογιστή Διάρκεια: 20 λεπτά Ηλικία: 4-6

6η δραστηριότητα ''Παραμύθι «Έλμερ»''

 

Μαθητής

(Ταξιδούλης) Τώρα, θα διαβάσουμε ένα ωραίο παραμύθι που μιλάει για ένα ελεφαντάκι που ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε;

(Διαβάζουμε το παραμύθι)

Για πείτε μου, τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση; Τι το διαφορετικό είχε ο Έλμερ από τα υπόλοιπα ελεφαντάκια; Γιατί πιστεύετε ότι ήθελε να μοιάσει στους υπόλοιπους ελέφαντες; Πως κατάφερε να μοιάσει στους υπόλοιπους ελέφαντες; Τελικά, πως ένιωσε όταν είχε το ίδιο χρώμα με τους υπόλοιπους ελέφαντες; Μήπως άλλαξε γνώμη στο τέλος; Αν ναι, γιατι; Τι γινόταν την ημέρα του Έλμερ;

Βλέπουμε λοιπόν ότι παρόλο που ο Έλμερ είχε διαφορετικό χρώμα (παρδαλό) από τα υπόλοιπα ελεφαντάκια, όλοι τον αγαπούσαν, θέλανε να είναι φίλοι μαζί του και δεν θα έπρεπε να νιώθει άσχημα για τη διαφορετικότητα του αλλά να είναι χαρούμενος για τη μοναδικότητα του.

Εκπαιδευτικός

Μαζευόμαστε με τα παιδιά στη γωνιά της παρεούλας και διαβάζουμε το παραμύθι ‘’Έλμερ’’ του Mckee David. Αφού διαβάσουμε το παραμύθι θέτουμε τις εξής ερωτήσεις στα παιδιά:

  • Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση;
  • Τι το διαφορετικό είχε ο Έλμερ από τα υπόλοιπα ελεφαντάκια;
  • Γιατί πιστεύετε ότι ήθελε να μοιάσει στους υπόλοιπους ελέφαντες;
  • Πως κατάφερε να μοιάσει στους υπόλοιπους ελέφαντες;
  • Τελικά πως ένιωσε όταν είχε το ίδιο χρώμα με τους υπόλοιπους ελέφαντες;
  • Μήπως άλλαξε γνώμη στο τέλος; Αν ναι, γιατι;
  • Τι γινόταν την ημέρα του Έλμερ;

Έτσι, με τις ερωτήσεις κατανόησης, κάνουμε συζήτηση με τα παιδιά και καταλήγουμε, πως παρόλο που ο Έλμερ είχε διαφορετικό χρώμα (παρδαλό) από τα υπόλοιπα ελεφαντάκια, όλοι τον αγαπούσαν, θέλανε να είναι φίλοι μαζί του και δεν θα έπρεπε να νιώθει άσχημα για τη διαφορετικότητα του αλλά να είναι χαρούμενος για τη μοναδικότητα του.

Υλικά: Παραμύθι ‘’Ελμερ’’ του David Mckee Χώρος Υλοποίησης: Παρεούλα

Διάρκεια: 20 λεπτά Ηλικία: 4-6

7η δραστηριότητα ''Περιπέτειες με τον Ταξιδούλη''

 

Μαθητής

Ελάτε παιδιά, ο φίλος μας ο ταξιδούλης έχει κάτι να μας πει. (μιλάει ο ταξιδούλης) Λοιπόν παιδιά, εχθές είδα με τους γονείς μου τρεις ταινίες που θέλω να μοιραστώ μαζί σας γιατί είδα κάποια πράγματα που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Οι ταινίες που είδα ήταν της Mulan, του Aladdin και της Ποκαχόντας. Έχετε δει εσείς κάποιες από αυτές; Θέλετε να σας δείξω μερικές από τις αγαπημένες μου σκηνές; Πάμε να δούμε την πρώτη

Media embedded April 17, 2021
  • Τι σας έκανε εντύπωση;
  • Γνωρίζετε την ηρωίδα;
  • Ξέρετε από ποια χώρα είναι;
  • Παρατηρείτε κάτι διαφορετικό στα ρούχα που φοράνε; Αν ναι, τι είναι αυτό;
  • Τι διαφορές βλέπετε;
  • Τι παρατηρήσατε να κάνουν στο βίντεο;
  • Τι γνωρίζετε για την φυλή των Ινδιάνων;

Η Ποκαχόντας είναι Ινδιάνα και κατάγεται από την Βιρτζίνια της Αμερικής.  Οι Ινδιάνοι είναι μελαχρινοί, με έντονα ζυγωματικά, με κοκκινωπό δέρμα και σχιστά μάτια. Στο σώμα φορούσαν ρούχα από δέρματα ζώων και τα καπέλα τους ήταν φτιαγμένα από φτερά πουλιών.Η φυλή των Ινδιάνων ονομάστηκε έτσι γιατί πίστευαν ότι ο Κολόμβος έφτασε στην Ινδία ενώ στην πραγματικότητα έφτασε στην Αμερική. Τους αρέσει η μουσική και  τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν κυρίως είναι τύμπανα και φλογέρες. Ασχολούνται πολύ με την αγγειοπλαστική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική και την κατασκευή κοσμημάτων. Στο βίντεο παρατηρούμε πως χαιρετάνε οι Ινδιάνοι.

Έτοιμοι να δούμε την επόμενη σκηνή;

Media embedded April 17, 2021
  • Τι σας έκανε εντύπωση;
  • Γνωρίζετε τους ήρωες;
  • Ξέρετε από ποια χώρα είναι;
  • Παρατηρείτε κάτι διαφορετικό στα ρούχα που φοράνε; Αν ναι, τι είναι αυτό;
  • Τι διαφορές βλέπετε;
  • Τι γνωρίζετε για την Αραβία;

O Aladdin είναι από την Αραβία. Παραδοσιακά, οι γυναίκες φορούν μακριά ρόμπα  και μαντίλα ενώ η ενδυμασία με την πιο μεγάλη κάλυψη είναι η μπούρκα (burqa). Οι άντρες φορούν αέρινες ρόμπες για τη ζέστη και μαντίλι, το Keffiyeh, που προστατεύει από τον ήλιο. Σε όποια αραβική χώρα και αν βρίσκεστε, η πρόσκληση για φαγητό είναι πράξη ιερή και ένδειξη φιλοξενίας. Δίνουν έμφαση στα μπαχαρικά, όπως η κανέλλα και το κάρδαμο. Όλα τα φαγητά συνοδεύονται από τσάι ενώ έχουν παράδοση να σερβίρουν μεζέδες που ονομάζονται mazza ή mezzah.

Για δούμε και το τελευταίο βιντεάκι.

Media embedded April 17, 2021
  • Τι σας έκανε εντύπωση;
  • Γνωρίζετε την ηρωίδα;
  • Ξέρετε από ποια χώρα είναι;
  • Παρατηρείτε κάτι διαφορετικό στα ρούχα που φοράει; Αν ναι, τι είναι αυτό;
  • Τι γνωρίζετε για την Κίνα;

Οι Κινέζοι από την Ανατολική και Βορειοανατολική Κίνα, οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες έχουν κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία. Έχουν σχιστά μάτια, συνήθως σκούρα-μαύρα μαλλιά, κίτρινο χρώμα δέρματος και μικροκαμωμένο σώμα.  Στους Κινέζους αρέσει η σωστή διατροφή, η υποχρεωτική γυμναστική και οι τακτικές προσευχές στις ψυχές των προγόνων τους. Στην κίνα είναι πολύ γνωστές οι πολεμικές τέχνες, που λέγονται κουνγκ φου και γουσού. Οι κινέζοι έχουν δικό τους ημερολόγιο που λέγεται κινεζικό ημερολόγιο. Η παραδοσιακή φορεσιά είνα ένα φόρεμα ή ένα μακρύ πουκάμισο με κομμένα μεγάλα μανίκια. Φοράνε άνετα παντελόνια και φούστα, ανεξάρτητα από το φύλο.

Εκπαιδευτικός

Μαζευόμαστε στην παρεούλα και τη γωνιά του υπολογιστή και αναφέρουμε στα παιδιά δείχνοντας τον φίλο μας τον ταξιδούλη ότι είδε κάποιες παιδικές ταινίες που θέλει να μοιραστεί μαζί μας. Κάποιες από αυτές είναι η Ποκαχόντας, o Aladdin και η Μουλάν. Πριν την αναπαραγωγή των βίντεο ρωτάμε τα παιδιά αν έχουν δει κάποια από αυτές. Μόλις μας απαντήσουν ξεκινάμε να τους δείχνουμε κάποια αποσπάσματα για να παρατηρήσουν τις κουλτούρες του κάθε χαρακτήρα (ενδυμασία, ήθη και έθιμα, τη χώρα προέλευσης κλπ.). Ξεκινάμε δείχνοντας πρώτο το βίντεο της Ποκαχόντας και κάνουμε τις εξής ερωτήσεις:

  • Γνωρίζετε την Ποκαχόντας;
  • Ξέρετε από ποια χώρα κατάγεται;
  • Παρατηρείτε κάτι διαφορετικό στα ρούχα της; Αν ναι, τι είναι αυτό;
  • Προσέξατε κάτι διαφορετικό στο πρόσωπο της; Αν ναι, τι είναι αυτό;

Αφού ακούσουμε τις απαντήσεις των παιδιών σχετικά με όσα παρατήρησαν στο βίντεο δίνουμε τις αντίστοιχες πληροφορίες για την κουλτούρα των Ινδιάνων.

Βίντεο Ποκαχόντας: 

Media embedded April 16, 2021

Στη συνέχεια, δείχνουμε τα αποσπάσματα από την ταινία του Aladdin και της Mulan και κάνουμε τις αντίστοιχες ερωτήσεις (για τον Αladdin και τη Mulan) και ρωτάμε τα παιδιά αν γνωρίζουν πληροφορίες για την Αραβία και την Κίνα.

Βίντεο Aladdin: 

Media embedded April 16, 2021

Βίντεο Mulan: 

Media embedded April 17, 2021

Έτσι, κάνουμε συζήτηση με τα παιδιά λέγοντας πως παρόλο που υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε ήρωα, ο καθένας είναι μοναδικός και φέρει τη δική του κουλτούρα και προσωπικότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα αυτή.

Υλικά: ταξιδούλης, βίντεο με αποσπάσματα των ταινιών Ποκαχόντας-Μουλάν-Αλαντίν

Χρόνος: 20-25 λεπτά Ηλικία: 4-6 Χώρος Υλοποίησης: Παρεούλα, γωνιά υπολογιστή

8η δραστηριότητα ''Μαθαίνοντας Καλίνκα''

 

Μαθητής

Ταξιδούλης: Για αυτήν την δραστηριότητα παιδιά θα χρειαστεί να δούμε πρώτα ένα βιντεάκι απο έναν ρώσικο χορό.

Media embedded April 17, 2021

Σας άρεσε αυτός ο χορός; Μήπως η μουσική σας φάνηκε γνώριμη; Τι φορούσαν οι χορεύτριες; 

Μαζί με την νηπιαγωγό σας, θα θέλαμε να σας δείξουμε τα βήματα του χορού. Μπορείτε αν θέλετε να βρείτε ένα ζευγάρι ή ατομικά και με παρέα την μουσική καλίνκα να χορέψουμε. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα που σας δείξαμε προηγουμένως ή να φανταστείτε πως αλλιώς θα χόρευαν στην Ρωσία αυτόν τον χορό και να αφήσετε το σώμα σας ελεύθερο να εκφραστεί. 

Εκπαιδευτικός

Μαζευόμαστε στην γωνιά της παρεούλας και παρέα με τον Ταξιδούλη δείχνουμε στα παιδιά βίντεο με τον  χορό της Ρωσίας, γνωστό ως καλίνκα. Ύστερα, τους δείχνουμε πως χορεύεται και τα αφήνουμε ελεύθερα να κινηθούν με την μουσική του συγκεκριμένου χορού. Η διάρκεια της δραστηριότητας είναι 20-25 λεπτά και θα χρειαστούμε  το βίντεο του χορού και την μουσική. Χώρος υλοποίησης γωνιά της παρεούλας

Media embedded April 18, 2021

 

9η δραστηριότητα ''Βρες το Σωστό''

 

Μαθητής

(Μιλάει ο Ταξιδούλης) Πάμε να δούμε τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα παίζοντας ένα παιχνίδι. Αρχικά ας χωριστούμε τυχαία σε δύο ομάδες. Όπως βλέπετε έχω τοποθετήσει μερικά εμπόδια. Τα στεφάνια πρέπει να τα περάσετε κάνοντας κουτσό (δείχνω το κουτσό) και τους κώνους με ζιγκ-ζαγκ (δείχνω το ζιγκ-ζαγκ). Μόλις περάσετε τα εμπόδια, διαλέγετε με κλειστά μάτια μία εικόνα από το καλαθάκι, την κοιτάτε και προσπαθείτε να θυμηθείτε σε ποια χώρα ταιριάζει, ώστε να τη κολλήσετε πάνω στο χαρτόνι με την αντίστοιχη χώρα. Ξεκινάει το πρώτο παιδί από κάθε ομάδα όταν ακούσει τα παλαμάκια μου (δείχνω παλαμάκια). Να θυμάστε όμως, ότι δεν πρέπει να σπρώχνουμε και να εμποδίζουμε τους συμμαθητές μας, να μην φωνάζουμε και να περιμένουμε τη σειρά μας. Όποια ομάδα κολλήσει περισσότερες εικόνες στη σωστή χώρα κερδίζει. Είστε έτοιμοι; Πάμε!

Εκπαιδευτικός

Διαμορφώνουμε τον χώρο της παρεούλας ώστε να έχει χώρο και να είναι ασφαλείς τα παιδιά. Τους εξηγούμε ότι ο ταξιδούλης έχει ετοιμάσει ένα παιχνίδι για να παίξουμε, ώστε να δούμε τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα. Αρχικά, χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες με λάχνισμα. Τοποθετούμε στο τέλος της διαδρομής που θα διασχίσουν τα παιδιά, ένα καλαθάκι στο οποίο έχουμε βάλει εικόνες από διάφορες χορευτικές φιγούρες, ενδυμασίες και ανθρώπους (Aladdin, Μουλάν, Ποκαχόντας). Πάνω από το καλαθάκι έχουμε τοποθετήσει μεγάλα χαρτόνια με τις χώρες (Αραβία, Αμερική, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) που πρέπει να αντιστοιχίσουν τα παιδιά τις εικόνες. Έχουμε δώσει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κάθε χώρα, σε περίπτωση που τα παιδιά δυσκολεύονται να την αναγνωρίσουν, όπως για την κίνα ένα κινεζάκι ντυμένο με κινέζικη ενδυμασία. Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί της κάθε ομάδας αποτελείται από μερικά εμπόδια. Τα εμπόδια αυτά είναι μερικά στεφάνια που πρέπει να διασχίσουν με κουτσό αλλά και κώνους με ζιγκ-ζαγκ. Το παιχνίδι ξεκινά με το χτύπημα των χεριών της-του νηπιαγωγού. Αν παρατηρήσουμε ότι κάποιο παιδί δυσκολεύεται να τοποθετήσει την εικόνα στην αντίστοιχη χώρα, προσφέρουμε τη βοήθεια μας. Πριν ξεκινήσουμε αναφέρουμε τους κανόνες: 1) Να μην σπρώχνουμε, εμποδίζουμε τους συμμαθητές μας, 2) Να μην φωνάζουμε, 3) Να περιμένουμε στη σειρά μας.

Όποια ομάδα καταφέρει να αντιστοιχίσει περισσότερες εικόνες στη σωστή χώρα είναι η νικήτρια.

Υλικά: Καλαθάκι, εικόνες με ενδυμασία, χορευτικές φιγούρες και ανθρώπους, χαρτόνια με χώρες, κώνους, στεφάνια, ταξιδούλης. Χώρος υλοποίησης: χώρος της τάξης, διαμορφωμένος χώρος παρεούλας Διάρκεια Υλοποίησης 20-25 λεπτά Ηλικία: 4-6

Ενδεικτικές εικόνες για το καλαθάκι: 

 

10η δραστηριότητα ''Παρέα με όλα τα παιδιά της γης''

 

Μαθητής

(Ταξιδούλης) Θέλετε να ακούσουμε ένα τραγούδι για τα παιδιά της Γης; (Αφού ακούσουμε τις απαντήσεις των παιδιών βάζουμε το τραγούδι)

Media embedded April 16, 2021

Για πείτε μου, σας άρεσε; Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση; Ξέρει κάποιος να μου πει για τι πράγμα μιλάει το τραγούδι; Τι παρατηρήσατε στις εικόνες; Τελικά αν και διαφορετικοί είμαστε όλοι ίσοι; Έχει σημασία αν ένα παιδάκι έχει διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας; Βλέπετε, πως όλα τα παιδιά της Γης είναι ίσα μεταξύ τους ακόμα και αν έχουν διαφορετικά ήθη, έθιμα και κουλτούρες ή ακόμα και αν κατάγονται από άλλη χώρα.

Τώρα, θέλω να σηκωθείτε και να πάμε να καθίσουμε στα τραπεζάκια να φτιάξουμε τη δική μας Γη με όλα τα παιδιά του κόσμου. Θα σας μοιράσω από ένα χαρτόνι και θα ήθελα να ζωγραφίσετε όπως μπορεί ο καθένας ένα παιδάκι, από όποια χώρα θέλετε, από αυτές που είδαμε. Τώρα ελάτε να φτιάξουμε τη Γη. (Συνεχίζουμε κολλώντας τα παιδάκια που σχεδίασαν τα παιδιά γύρω-γύρω από τη γη πιασμένα χέρι-χέρι). Έτοιμη η Γη μας!

Εκπαιδευτικός

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος μας μαζευόμαστε με τα παιδιά στην παρεούλα και βάζουμε να ακούσουμε το τραγούδι ‘’αν όλα τα παιδιά της γης’’. 

Media embedded April 16, 2021

Μόλις ακούσουμε το τραγούδι, κάνουμε μερικές ερωτήσεις στα παιδιά σχετικά με αυτό που ακούσαμε όπως:

  • Σας άρεσε το τραγούδι;
  • Τι ακούσατε και σας έκανε εντύπωση;
  • Για τι πράγμα μιλάει το τραγούδι;
  • Τι είδατε στις εικόνες;
  • Αν και διαφορετικοί είμαστε όλοι ίσοι;
  • Έχει σημασία αν ένα παιδί έχει διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας;

Μόλις τελειώσουμε με τις ερωτήσεις και μετά από τη συζήτηση, καταλήγουμε πως όλα τα παιδιά της Γης είναι ίσα μεταξύ τους ακόμα και αν έχουν διαφορετικά ήθη, έθιμα και κουλτούρες ή ακόμα και αν κατάγονται από άλλη χώρα. Έπειτα, οδηγούμε τα παιδιά στα τραπεζάκια και φτιάχνουμε ένα ομαδικό κολλάζ, όπως φαίνεται στην εικόνα. Φτιάχνουμε δηλαδή τη Γη και γύρω-γύρω τοποθετούμε τα παιδάκια που έχουμε ζωγραφίσει, από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές κουλτούρες.

Υλικά: Τραγούδι ‘’Αν όλα τα παιδιά της Γης’’, μαρκαδόροι, χαρτόνια-χαρτιά, κόλλα Χώρος υλοποίησης: γωνιά παρεούλας και τραπεζάκια Διάρκεια: 20-25 λεπτά Ηλικία: 4-6

 

Γνωστικά Αποτελέσματα

Μέσα από το πρόγραμμα μας τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν την έννοια της πολυπολιτισμικότητας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δίνεται η ευκαρία να διακρίνουν τις κουλτούρες διαφόρων πολιτισμών μέσω της τέχνης του χορού και του κινηματογράφου. Με τις δραστηριότητες μας τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έθιμα, μουσική και το χορό διαφορετικών χωρών. Έτσι, μαθαίνουν να αποδέχονται την διαφορετικότητα, να αποφεύγουν τις διακρίσεις και να σέβονται τον συνάνθρωπό τους.

 


 

Επίλογος

Κλείνοντας το πρόγραμμα μας, θέλουμε να θέσουμε μερικά συμπεράσματα σχετικά με τις δραστηριότητες που κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τις οκτώ ''Γνωστικές Διαδικασίες''. Αρχικά, όσον αφορά την αξιολόγηση για τη βιωματική μάθηση δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους. Επίσης, αφού επιτευχθεί η καταγραφή όσων γνωρίζουν ήδη εισάγονται νέες πληροφορίες οι οποίες έχουν ώς στόχο να διερύνουν τις γνώσεις τους πάνω στο θέμα που εξετάζεται. Στις αντίστοιχες δραστηριότητες που δημιουργήσαμε ωθήσαμε τα παιδιά να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους σχετικά με πληροφορίες άλλων πολιτισμών και τις ενδεχόμενες εμπειρίες τους απο ταξίδια σε άλλες χώρες. Στην συνέχεια, τους παρουσιάσαμε πληροφορίες μέσω εικόνων σχετικά με δύο ξένες χώρες ώστε να τις γνωρίσουν καλύτερα.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εννοιολόγησης, μέσω της 3ης δραστηριότητας εισάγαμε τον όρο Πολυπολιτισμικότητα και τον αναλύσαμε μέσω της χρήσης εικόνων. Με αυτόν τον τρόπο οι έννοιες έγιναν περισσότερο κατανοητές και τα παιδιά θα μπορούν πλέον να τις χρησιμοποιήσουν κατάλληλα. Στην 4η δραστηριότητα τους εξηγήσαμε τους όρους: ξενοφοβία, ρατσισμός και έθιμα-παραδόσεις οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον όρο πολυπολιτισμικότητα ώστε να τον αντιληφθούν σε βάθος και να δύνανται να τις εκφράζουν με δικά τους λόγια.

Σχετικά με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ανάλυσης, χρησιμοποιήσαμε ορισμένα βίντεο, διάφορες πληροφορίες-παραδείγματα και ένα παραμύθι. Μέσα απο αυτές τις διαδικασίες προσπαθήσαμε να καταλάβουμε αν τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κριτική τους σκέψη και να διακρίνουν και να εντάσσουν στο λεξιλόγιο τις έννοιες που αναλύουμε στις 4 δραστηριότητες. Στις δραστηριότητες που σκεφτήκαμε παρουσιάσαμε ένα βίντεο και ένα παραμύθι τα οποία πραγματεύονταν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Έτσι, τα παιδιά έμαθαν μέσω της ανάλυσης να μην κάνουν διακρίσεις-διαφοροποιήσεις και να δέχονται την διαφορετικότητα. Μέσω της εκμάθησης του ρώσικου χορού και των αποσμασμάτων των ταινιών τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς.

Σε σχέση με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής, προσπαθήσαμε μέσω των δύο τελευταίων δραστηριοτήτων μας, που αποτελούνται από ένα κινητικό παιχνίδι και ένα ομαδικό κολλάζ, να αξιολογήσουμε αν οι παραπάνω δραστηριότητες λειτούργησαν αποτελεσματικά. Δηλαδή, αν οι τακτικές που ακολουθήσαμε βοήθησαν τα παιδιά, να αντιληφθούν πλήρως την πολυπολιτισμικότητα και τις έννοιες που συμπεριλάβαμε (ξενοφοβία, ρατσισμός, έθιμα, παραδόσεις). Επίσης, αποτέλεσε μία αυτοαξιολόγηση για τα ίδια τα παιδιά ώστε να μπορούν να εκφράσουν τα όσα διδάχτηκαν και να τα εφαρμόσουν στην καθημερινότητα τους.

Τέλος, για να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε τον χώρο ενός πολύ γνωστού χορευτή, να παρακολουθήσουμε από κόντα μία θεατρική παράσταση ή να επισκεφτούμε πολυπολιτισμικά σχολεία και να ακούσουμε τις απόψεις και τις εμπειρίες των ανθρώπων που κατάγονται από διαφορετική χώρα και φέρουν μία άλλη κουλτούρα.