Produced with Scholar
Icon for Διαφορετικότητα και σχολείο

Διαφορετικότητα και σχολείο

Learning Module

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το θέμα που έχουμε επιλέξει για να αναλύσουμε σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι η διαφορετικότητα των μαθητών, όχι μόνο στον τομέα της καταγωγής αλλά και στα υλικά, σωματικά και συμβολικά χαρακτηριστικά τους. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από μικρή ηλικία, πως να διαχειριστούν. Η διαφορετικότητα υπάρχει στην ζωή μας σε πολλές μορφές, όπως στον τομέα της εξωτερικής εμφάνισης, στον τομέα της μάθησης (κάποιοι μαθαίνουν με διαφορετικό ρυθμό από άλλους – μαθησιακές δυσκολίες), στην καταγωγή του κάθε παιδιού (μπορεί να προέρχεται από κάποια μειονότητα) και σε άλλα πολλά. Όλα τους όμως είναι παιδιά και αυτά καλούνται σήμερα να συνυπάρξουν σε μια κοινωνία και σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς να νιώθουν απομονωμένα από τα υπόλοιπα άτομα, λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας τους. Το νηπιαγωγείο λειτουργεί ως φορέας κοινωνικοποίησης για τα παιδιά, μετά την οικογένεια, και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ισότιμη ενσωμάτωση των παιδιών στην εκπαίδευση, αφού αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε προηγμένης κοινωνίας και γενικευμένης αρχής.

Βασικές ιδέες του θέματος μας είναι το γεγονός ότι τα παιδιά πρέπει μέσα από το σχολείο να μάθουν να διαχειρίζονται με σωστό τρόπο άτομα διαφορετικά από αυτά χωρίς να τα μειώνουν, χωρίς να τα προσβάλουν, χωρίς να τα απορρίπτουν και χωρίς να τα απομονώνουν. Ακόμη, είναι πρέπον να αποδεχτούν το διαφορετικό, να μάθουν πως είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή ενός ανθρώπου, πως δεν γίνεται όλοι να είμαστε ίδιοι, και ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικοί απλά κάποιοι με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο. Αν όλα αυτά τους γίνουν γνωστά από μικρή ηλικία και τα εφαρμόσουν στη ζωή τους, τότε ίσως στο μέλλον το φαινόμενο της διαφορετικότητας να είναι κάτι που δεν θα επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το ηλικιακό στάδιο των παιδιών στα οποία θα κάνουμε λόγο για την διαφορετικότητα είναι μεταξύ 4 - 7 χρονών. Τα παιδιά της ηλικίας αυτής δεν βλέπουν ούτε καταλαβαίνουν τις διαφορές μεταξύ τους και αυτό είναι γνωστό και φανερό αφού αν μπει κάποιος σε μια τάξη νηπιαγωγείου θα δει όλα τα παιδιά να παίζουν μεταξύ τους ξέγνοιαστα. Εφόσον, λοιπόν τα παιδιά δεν γνωρίζουν την διαφορετικότητα και δεν έχουν μάθει να ξεχωρίζουν άτομα και αντικείμενα μεταξύ τους, είναι πιο εύκολο να τα αποδεχτούν. Στη συγκεκριμένη εργασία εμείς θα μιλήσουμε κυρίως για την διαφορετικότητα σε υλικά αγαθά και στον τρόπο που αυτά επηρεάζουν τις διακρίσεις ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των παιδιών (πχ. σωματικά).

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

  • Βιώνοντας το γνωστό

Τι κερδίζουμε αν έρθουμε σε επαφή με άτομα διαφορετικά από εμάς;

  • Βιώνοντας το νέο

Πως αποδεχόμαστε το διαφορετικό;

  • Εννοιολογώντας με ορολογία

Έχουν δικαίωμα στην στέγη όλοι οι άνθρωποι ;

  • Εννοιολογώντας με θεωρία

Μεποιον τρόπο θα μπορούσε να καταστεί εφικτή η αποδοχή της διαφορετικότητας;

  • Αναλύοντας λειτουργικά

Μπορούν να συμβιώσουν άτομα με διαφορετική οικονομική κατάσταση ;

  • Αναλύοντας κριτικά

Σε τι μοιάζουμε; Τι έχουμε όλοι ίδιο πάνω μας;

  • Εφαρμόζοντας κατάλληλα

Μπορούμε να εφαρμόσουμε όλες τις γνώσεις για τη διαφορετικότητα στη ζωή μας;

  • Εφαρμόζοντας δημιουργικά

Θα καταφέρουμε να αποδώσουμε τα νοήματα της διαφορετικότητας με έναν πιο ευφάνταστο τρόπο;

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ 

 

Στη συγκεκριμένη κατηγορία δραστηριοτήτων αναφερόμαστε στην προ υπάρχουσα γνώση, αυτή δηλαδή που τα παιδιά ήδη κατέχουν. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για διάφορες εμπειρίες των παιδιών , τα ενδιαφέροντα τους κλπ. Ο δάσκαλος μέσω αυτής της δραστηριότητας προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες για τους μαθητές του σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

ΜΑΘΗΤΗΣ

Ας δούμε καλύτερα αυτή την δραστηριότητα μέσα από ένα παράδειγμα:

Δάσκαλος: Γεια σας παιδιά! Σήμερα θα παίξουμε ένα πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παιχνίδι, είστε έτοιμοι;

Μαθητές: Ναιιιι

Δάσκαλος: Τέλεια! Για αρχή θα χωριστούμε σε ομάδες των τριών ατόμων και θα μοιράσω σε κάθε ομάδα από ένα λεμονί.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες των 3ων ατόμων…

Δάσκαλος: Τώρα που χωριστήκαμε θα μοιράσω σε κάθε ομάδα από ένα λεμονί.

Γιώργος: Λεμόνι; Μα γιατί;

Δάσκαλος: Μην βιάζεσαι Γιώργο μου θα δεις!

Δάσκαλος: Λοιπόν, τώρα που σας μοίρασα τα λεμόνια θέλω ο καθένας σας να μου περιγράψει τον χαρακτήρα των λεμονιών, δηλαδή αν είναι ξινά, πικρά, τι σχήμα έχουν κλπ.

Ευτυχία: Να ξεκινήσω εγώ;

Δάσκαλος: Εννοείται Ευτυχία μου πες μου!

Ένας - ένας βγαίνει και περιγράφει ένα λεμονί όπως το ‘χει στο μυαλό του και αφού βγουν όλα τα παιδιά τότε…

Δάσκαλος: Αφού μου περιγράψατε όλοι, τώρα με την ομάδα σας θέλω να παρατηρήσετε πολύ προσεκτικά το λεμόνι που κρατάτε, να δείτε τα χτυπήματα του, αν έχει, να δείτε το ακριβές σχήμα του κλπ και στο τέλος να του δώσετε ένα όνομα και θα φτιάξετε μια ιστορία γι’ αυτό.

Νίκος: Μα καλά όνομα στο λεμόνι;

Δάσκαλος: Ναι Νίκο μου όνομα στο λεμόνι! Θέλω να του φτιάξετε μια προσωπικότητα. Όταν τελειώσετε με αυτό το βήμα τότε σαν ομάδα θα αποφασίσετε ποιος θα βγει να πει σε όλους τους υπολοίπους το όνομα του λεμονιού τους αλλά και την ιστορία του.

Νίκη: Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τώρα;

Δάσκαλος: Εννοείται! Μπορείτε όλοι να ξεκινήσετε.

Έτσι λοιπόν τα παιδιά μέσα στις ομάδες ξεκινούν να παρατηρούν τα λεμόνια τους, να τους δίνουν ονόματα, να τα αλλάζουν, να δημιουργούν διάφορες ιστορίες γι’ αυτά, άλλες για το πώς έπεσε και χτύπησε και έτσι δημιουργήθηκε η ουλή και άλλες για το τι του συνέβη κάποια στιγμή στη ζωή του και είναι τώρα τόσο ξινό.

Στη συνέχεια όταν ο δάσκαλος τοποθετήσει ανακατεμένα τα λεμόνια στον κύκλο ένας - ένας κάθε μαθητής πηγαίνει και επιλεγεί το λεμόνι της ομάδας του.

Νίκος: Το δικός μας λεμόνι είναι αυτό και είμαι σίγουρος γιατί είναι πιο στρογγυλό από τα άλλα και γι’ αυτό τον λόγο διαφέρει.

Δάσκαλος: Μπράβο Νίκο, τα παιδιά της ομάδας σου συμφωνούν;

Ομάδα Νίκου: Ναιι! Είναι σίγουρα το δικό μας λεμόνι.

 

 

 

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

   Σε αυτή την δραστηριότητα εσείς ως δασκαλοι πρέπει αρχικά να χωρίσετε τα παιδιά της τάξης σε ομάδες. Αφού δημιουργήσετε μικρές ομάδες και αφού καταγράψετε στον πίνακα όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν από τα παιδιά για το λεμονί, δίνετε την οδηγία στα παιδιά να προσπαθήσουν να προσωποποιήσουν με κάποιο τρόπο το λεμονί τους. Όταν τα παιδιά τελειώσουν και με αυτό το βήμα και αφού μιλήσει η κάθε ομάδα για την ιστορία που έφτιαξε για το δικό της λεμονί, τότε εσείς βάζετε όλα τα λεμόνια στο κέντρο και τα ανακατεύετε. Ζητάτε από κάποιο παιδί να έρθει να αναγνωρίσει και να πάρει το λεμονί της δική του ομάδας καθώς περιμένετε μετά από την δουλειά που έγινε να είναι πιο εύκολο να το βρει. Στο τέλος, ζητάτε από τα παιδιά να επιστρέψουν τα λεμόνια πάλι στο κέντρο και φέρνετε δίπλα τους ένα κόκκινο μήλο και τα ρωτάτε αν αυτό το μήλο χωράει σε έναν κόσμο γεμάτο λεμόνια. Μέσα από αυτή την δραστηριότητα καταφέρνετε να δείξετε στα παιδιά πως ακόμα και αναμεσά στα ιδιά πράγματα υπάρχουν διάφορες. Ανάμεσα στα λεμόνια τα οποία είναι όλα ιδιά μεταξύ τους, ο κάθε μαθητής αναγνώρισε το λεμονί της δικής του ομάδας μέσα από μικρές-μικρές διαφορές που είχε με τα άλλα. Έτσι, και στην κανονική ζωή οι άνθρωποι αν και φαίνονται ίδιοι έχουν όλοι τους μικρές διαφορές μεταξύ τους και ιδιαιτερότητες που κάποιοι δεν έχουν. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε στα παιδιά την έννοια της αποδοχής, το ότι πρέπει να τους αποδέχονται όλους γιατί όλοι μας είμαστε ίσοι απλά όχι ίδιοι. Αν όλοι μας ήμασταν εξωτερικά ίδιοι δεν μπορούσε κάνεις να μας αναγνωρίσει. Στο τέλος, βάζοντας στον κύκλο ένα κόκκινο μήλο και κάνοντας στα παιδιά εκείνη την ερώτηση, τα βάζετε σε σκέψεις. Με αυτή την πράξη τους δείχνετε πως ακόμη και ένα εντελώς διαφορετικό φρούτο από το λεμόνια γίνεται να σταθεί δίπλα τους αφού όπως εκείνα διαφέρουν μεταξύ τους έτσι και εκείνο είναι διαφορετικό από όλα τους μόνο λίγο παραπάνω. Έτσι και κάποιοι άνθρωποι διαφέρουν περισσότερο ή λιγότερο με τους άλλους. Άλλοι είναι παχύτεροι άλλοι λεπτότεροι, άλλοι πιο κοντοί, άλλοι πιο ψηλοί. Κανείς δεν πρέπει να κρίνει τον άλλον από την εξωτερική του εμφάνιση. Όλοι μας πρέπει να αποδεχόμαστε το διαφορετικό γιατί είμαστε και εμείς μεταξύ μας διαφορετικοί, είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσετε στους μαθητές μέσα από αυτή την δραστηριότητα.    

 

Ο ΤΥΦΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ

 

Σε αυτή την κατηγορία δραστηριοτήτων αναφερόμαστε σε δραστηριότητες όπου μεσώ αυτών οι μαθητές βιώνουν νέες εμπειρίες και ανακαλύπτουν πράγματα που πριν δεν γνώριζαν. Για να έχουν νόημα όμως αυτές οι νέες εμπειρίες πρέπει να συνδέονται με κάτι γνωστό ή αλλιώς ο δάσκαλος να τις συνδέσει με κάτι γνωστό.

ΜΑΘΗΤΗΣ

Ας δούμε πώς θα εξελισσόταν η δραστηριότητα αυτή στην τάξη:

Δάσκαλος: Καλημέρα παιδιά! Ελπίζω να είστε έτοιμοι να παίξουμε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι σήμερα.

Μαθητές: Ναι!

Μαρία: Τι θα παίξουμε κύριε;

Δάσκαλος: Λοιπόν, για αρχή θα χωριστούμε σε ζευγάρια και θα βγούμε στην αυλή.

Τα παιδιά πιάνουν το χέρι του άλλου και έτσι χωρίζονται σε ζευγάρια και κατευθύνονται στην αυλή.

Δημήτρης: Και τώρα;

Δάσκαλος: Μέσα στα ζευγάρια και μονοί σας θα αποφασίσετε ποιος θα έχει πρώτος τα μάτια του κλειστά με μια από αυτές τις κορδέλες και αυτός που θα μείνει με ανοιχτά μάτια θα είναι ο «οδηγός». Όταν αποφασίσετε, το άτομο που θα είναι ο «οδηγός» δένει τα μάτια του άλλου.

Τα παιδιά παίρνουν από μια κορδέλα ανά ζευγάρι και βοηθούν το ένα, το άλλο να δέσουν τα μάτια τους.

Νίκος: Ωραία τα δέσαμε, αυτά μπροστά μας τι είναι;

Δάσκαλος: Αυτά μπροστά σας Νίκο μου είναι κάποια εμπόδια τα οποία πρέπει να διασχίσει χωρίς φυσικά να τα χτυπήσει - ακουμπήσει το άτομο που έχει δεμένα μάτια.

Αλέξανδρος: Μα πως θα το κάνει αυτό αφού δεν θα βλέπει;

Δάσκαλος: Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει ένα άτομο σε κάθε ζευγάρι το οποίο θα έχει ανοιχτά μάτια για να γίνει ο «οδηγός» του και να τον βοηθήσει να τα διασχίσει προσεκτικά.

Μαθητές: Αααα!

Δάσκαλος: Οπότε λοιπόν αφού καταλάβαμε όλοι την διαδικασία είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε;

Μαθητές: Ναιιι!

Δάσκαλος: Τελειά! Όσοι έχετε κλειστά μάτια κάντε ένα βήμα μπροστά και οι «οδηγοί» σας μπορούν να αρχίσουν να σας κατευθύνουν.

Οι μαθητές ξεκινούν την δραστηριότητα οδηγώντας με προσοχή τους συμμαθητές τους να διασχίσουν τα εμπόδια.

Δάσκαλος: Αφού καταφέρετε να διασχείσετε τα εμπόδια τότε το άτομο που έχει κλειστά μάτια γίνεται ο «οδηγός» του άλλου.

 

Αφού τα παιδιά τελειώνουν αλλάζουν θέσεις και αφού ολοκληρώσουν όλοι την δραστηριότητα και περάσουν και από τις δυο θέσεις, δηλαδή και του «τυφλού» και του «οδηγού» κάθονται σε έναν μεγάλο κύκλο και ακούν προσεκτικά τον δάσκαλο τους να τους μιλά για το νόημα της δραστηριότητας αυτής.

 

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Σε αυτή την δραστηριότητα εσείς πρέπει αρχικά να χωρίσετε τους μαθητές σε ζευγάρια. Στη συνέχεια, λέτε στα παιδιά να δέσουν τα μάτια τους, το ένα στο άλλο, για να βοηθηθούν και τους εξηγείτε ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσουν. Αφού ολοκληρώσουν την δραστηριότητα όλα τα ζευγάρια έχοντας περάσει από την φάση του «οδηγού» και του «τυφλού» όλα τα παιδιά,ως δάσκαλοι οφείλετε να τους κάνετε κάποιες βασικές ερωτήσεις. Πρώτα απ’ όλα θα δώσετε τον λόγο σε κάποιον μαθητή θέτοντας του την εξής ερώτηση: πώς ένιωσες καθώς διέσχιζες την διαδρομή αυτή; Αφού απαντήσει, έπειτα εσείς θα κάνετε την ίδια ερώτηση σε όλους τους μαθητές και αφού όλοι απαντήσουν και πουν πως ένιωσαν κατά την διάρκεια αυτής της δραστηριότητας, θα τους γίνει άλλη μια ερώτηση που θα αφορά το πόσο βοηθητικό ήταν γι’αυτούς η βοήθεια του «οδηγού». Έτσι, βιωματικά τα παιδιά θα συμφιλιωθούν με την έννοια του διαφορετικού. Θα τους γίνει πιο εύκολο να αντιληφθούν πόσο δύσκολο είναι για έναν τυφλό να περπατάει στον δρόμο, θα τους γίνει μάθημα πάντα να βοηθούν και πάντα να είναι οι «οδηγοί» σε άτομα που χρειάζονται την βοήθεια τους.Με αυτό τον τρόπο αποδέχονται το διαφορετικό και δεν το διώχνουν μακριά τους θεωρώντας πως είναι κάτιαφύσικο. Επιπλέον, μέσα από αυτή την απλή δραστηριότητα γίνεται φανερό ότι ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τις αισθήσεις διαφορετικά. Για παράδειγμα τα άτομα που δεν μπορούν να δουν χρησιμοποιούν τις άλλες τους αισθήσεις όπως είναι αίσθηση της αφής για να πιάνουν διαφορά πράγματα και να μην πέφτουν πάνω τους αλλά και την αίσθηση της ακοής για να μπορούν να ακούν τι γίνεται γύρω τους. Τα άτομα που έχουν την αίσθηση της όρασης όπως και όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις τους δεν τις χρησιμοποιούν όλοι με τον τρόπο που τις χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα στην όραση και αυτό τα παιδιά το αντιλαμβάνονται μέσα από αυτή την δραστηριότητα αφού δίνουν έμφαση στις υπόλοιπες αισθήσεις τους πέρα της όρασης. Πιο συγκεκριμένα, ακούν τον οδηγό τους για να προσπεράσουν τα εμπόδια (αίσθηση ακοής) και ορισμένες φορές ακουμπούν τα εμπόδια για να «δουν» τι έχουν μπροστά τους (αίσθηση αφής).

 

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μέσω της συγκεκριμένης κατηγορίας δραστηριοτήτων τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορους ορισμούς όπου είτε γνώριζαν στο παρελθόν είτε όχι. Αναλυτικότερα, τα παιδιά μέσα από διάφορες εργασίες θα μάθουν την ορισμένη σημασία πραγμάτων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους. Στόχος του δασκάλου είναι να εμπλουτίσει τις γνώσεις των παιδιών πάνω σε διαφορετικά θέματα. 

 

 

ΜΑΘΗΤΗΣ

Μέσα από το παιχνίδι "Ανακαλύπτοντας το σπίτι μας" συζητάμε με τα παιδιά για
διάφορα οικοδομικά υλικά και τους εξηγούμε την χρήση του καθενός. Αφού γίνει η
συζήτηση, τότε :

Δασκάλα : Παιδιά θέλω ο καθένας ξεχωριστά να παρατηρήσει το σπίτι του και να
μου γράψει σε ένα χαρτί από τι πιστεύει ότι είναι φτιαγμένο

Νίκος : Κυρία τι εννοείτε από τι είναι φτιαγμένο

Δασκάλα : Τα σπίτια μπορεί να είναι φτιαγμένα, δηλαδή κατασκευασμένα, από
διάφορα υλικά, τα οποία ονομάζονται οικοδομικά υλικά, όπως είναι η πέτρα , το
ξύλο και τα τούβλα. 

 

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Συγκεντρώνετε τα παιδιά στην γωνία της παρεούλας και συζητάτε μαζί τους για υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα σπίτια εξηγώντας τους πως αυτά ονομάζοντα οικοδομικά υλικά και τους ζητάτε να σας γράψουν σε ένα χαρτί για την επόμενη μέρα διάφορα οικοδομικά υλικά που
πιστεύουν και που φαντάζονται πως χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί το δικό τους
σπίτι. Την επόμενη, αφού συγκεντρωθείτε όλοι μαζί συζητάτε μαζί με τα παιδιά
δίνοντας το λόγο στο κάθε παιδί να σας περιγράψει γιατί πιστεύει πως
χρησιμοποιήθηκε το υλικό που σας λέει σπίτι του κατά την γνώμη του. Αφού
ακούσετε την γνώμη όλων των παιδιών, εσείς θα φέρεται ως παράδειγμα το ξύλο
και την πέτρα εξηγώντας στα παιδιά πως και τα δύο χρησιμοποιούνται για την
κατασκευή σπιτιού αλλά διαφέρουν μεταξύ τους τόσο ως υλικά όσο και χρηματικά.
Το ξύλο είναι ένα υλικό που φθείρεται πολύ γρήγορα με το πέρας του χρόνου, δεν
διατηρεί την θερμοκρασία του χώρου και τον χειμώνα κρατάει αρκετή υγρασία με
αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κρυώνουν και λόγω όλων αυτών είναι ένα από τα φθηνά οικοδομικά υλικά που επιλέγουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν υψηλό
εισόδημα ώστε να φτιάξουν ένα καλύτερο σπίτι. Σε αντίθεση με το ξύλο, η πέτρα,
είναι ένα από τα ακριβά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κτηρίων
εφόσον διατηρείται σαν υλικό για αρκετά χρόνια και κρατάει σωστή θερμοκρασία
χώρου ώστε οι άνθρωποι να ξοδεύουν αρκετά χρήματα για την θέρμανση τους.
Τέλος, ο στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να εξηγήσετε στα παιδιά ότι όλοι οι
άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην στέγη και να έχουν σπίτι είτε είναι οικονομικά
άνετοι είτε όχι, γεγονός που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που έχει σπίτι από πέτρα
δεν διαφέρει σε τίποτα από κάποιον άλλον που έχει ξύλινο σπίτι.

 

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΘΕΩΡΙΑ

Στον συγκεκριμένο τομέα, μέσω των δραστηριοτήτων επιδιώκεται η σύνδεση των εννοιών που μαθαίνουν οι μαθητές δημιουργώντας ένα θεωρητικό πλαίσιο. Μέσω της εννοιολόγησης με θεωρητικοποίηση, επιτυγχάνεται η βαθιά κατανόηση και η προσέγγιση από το ειδικό προς το γενικό. Απώτερος στόχος είναι η ικανότητα συσχέτισης και σύνδεσης εννοιών.

ΜΑΘΗΤΗΣ

Παιδιά σήμερα θα παίξουμε ένα παιχνίδι! Θα ήθελα να κάτσετε όλοι στην γωνιά της ζωγραφικής ο ένας δίπλα στον άλλον και να ζωγραφίσετε τις δραστηριότητες που κάνετε μετά το σχολείο, την αγαπημένη σας ασχολία δηλαδή ώστε οι συμμαθητές σας να μάθουν πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο. Παράδειγμα:

Ελένη: Εγώ κάνω τόσα πολλά πράγματα που δεν ξέρω τι να ζωγραφίσω πρώτα. Πηγαίνω χορό, πιάνο, στίβο, αγγλικά αλλά μου αρέσουν όλα το ίδιο.

Νίκος: Είσαι πολύ τυχερή. Εγώ πηγαίνω μόνο ποδόσφαιρο.

Γιάννης: Εγώ δεν κάνω τίποτα από αυτά. Δεν πηγαίνω κάπου μετά το σχολείο. Μου αρέσει όμως να παίζω με τον αδελφό μου οπότε θα ζωγραφίσω εμένα και εκείνον!

Δασκάλα: Παιδιά μου, βλέπω πολύ όμορφες ζωγραφιές από όλους σας και παρατηρώ ότι όλοι έχετε από κάτι να μας δείξετε. Όλοι έχετε μια ασχολία που σας κάνει χαρούμενους. Σε αυτό το σημείο, θέλω να σας πω ότι είστε πολύ τυχεροί που βρίσκεστε στο σχολείο και μοιράζεστε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα σας και τα ενδιαφέροντα σας με τους συμμαθητές σας. Υπάρχουν πολλά παιδάκια που δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν αυτό γιατί είτε κάνουν μάθημα στο σπίτι τους και όχι σε σχολείο, είτε δεν κάνουν καθόλου μάθημα. Ωστόσο και αυτά τα παιδάκια είναι σαν και εσάς. Έχουν και εκείνα συναισθήματα και σίγουρα υπάρχει κάποια ασχολία που τα κάνει χαρούμενα. Είτε λοιπόν κάνουμε πολλές δραστηριότητες, είτε λίγες, είτε καθόλου, δεν έχει καμία σημασία γιατί όλα τα παιδάκια είναι ίσα. Δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ μας ούτε να βάζουμε στο περιθώριο τα παιδιά με τα οποία δεν έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Ίσα ίσα, καλό είναι να αγκαλιάζουμε την διαφορετικότητα και να μαθαίνουμε πράγματα από αυτήν. Το κάθε παιδί από εσάς είναι ξεχωριστό αλλά παράλληλα έχετε πολλά κοινά στοιχεία. Θέλω να κοιτάξετε γύρω σας. Όλοι έχετε κάνει από μια ζωγραφιά. Η κάθε ζωγραφιά είναι ξεχωριστή, όπως και εσείς. Ποιο είναι το κοινό σας όμως ; Ότι όλοι αγαπάτε από κάτι και το αποτυπώνετε στο χαρτί σας αυτή τη στιγμή. Όλοι έχετε την θέληση να ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί. Έτσι λοιπόν κάνουν όλα τα παιδάκια για αυτό και πρέπει να είστε αγαπημένα και να μην βάζετε στην άκρη εκείνα που δεν είναι ίδια με εσάς.

 

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα βάλετε τους μαθητές να ζωγραφίσουν τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες στην γωνιά της ζωγραφικής με σκοπό να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, ενδέχεται να υπάρξουν μαθητές που ίσως δεν θα έχουν κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Στο σημείο αυτό, θα τους προτείνετε να ζωγραφίσουν κάτι το οποίο τους κάνει χαρούμενους όσο ασχολούνται μαζί του (πχ. παιχνίδι με τα αδέλφια τους, ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια). Έπειτα, θα αναφερθείτε στο γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με άλλα, όπως για παράδειγμα η μερίδα μαθητών που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, λόγω οικονομικής αδυναμίας ή οι μαθητές που δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο. Θα πρέπει να τους περάσετε το σκεπτικό ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους και το ότι είναι λάθος να περιθωριοποιούνται συγκεκριμένα άτομα. Θα τους εξηγήσετε ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα αλλά οφείλουμε να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα, να την αγκαλιάζουμε και να περπατάμε χέρι με αυτήν. Θα καταλήξετε στο συμπεράσματα ότι όσο διαφορετικά πράγματα και αν τους αρέσουν, έχουν ένα κοινό. Το ενδιαφέρον και την όρεξη να ασχοληθούν με δραστηριότητες που τους ευχαριστούν. Επίσης, θα τους εξηγήσετε ότι απ’ την στιγμή που μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά στον ίδιο χώρο, να παίζουν μαζί και να ασχολούνται με δραστηριότητες ομαδικά, τότε δεν έχουν καμία σημασία οι διάφορες τους και ότι πάντα νικάει η καλή διάθεση και η θέληση.

 

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ

Η κατηγορία εννοιολογώνας λειτουργικά θέλει να μας δείξει το αίτιο μιας πράξης αλλά και το αποτέλεσμα που θα προκύψει στην συνέχεια. Αναλυτικότερα, τα παιδιά μέσα από αυτή την κατηγορία μαθαίνουν τον λόγο που υπάρχει ένα φαινόμενο στον κόσμο αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν σε τι αποσκοπεί το φαινόμενο αυτό και για ποιο λόγο υπάρχει. 

 

ΜΑΘΗΤΗΣ

Το παιχνίδι "Μία μέρα στο παντοπωλείο" παίζετε με δύο ομάδες. Ζητάμε από τα
παιδιά να χωριστούν σε δύο ομάδες και τους μοιράζουμε χρήματα ώστε με τα
χρήματα που έχουν να πάρουν και τα ανάλογα φρούτα.

Δασκάλα : Η πρώτη ομάδα με τα 5 ευρώ να μπει στο παντοπωλείο πρώτη και η
ομάδα με τα 10 ευρώ να μπει δεύτερη.

Νίκος : Kυρία γιατί οι ομάδες έχουν διαφορετικά χρήματα ;

Δασκάλα : Η κάθε ομάδα Νίκο μου έχει διαφορετικά χρήματα για να ψωνίσει
φρούτα επειδή όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια λεφτά ώστε να μπορούν να
αγοράσουν τα ίδια φρούτα.

 

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Η δραστηριότητα αυτή διαδραματίζεται στο παντοπωλείο του νηπιαγωγείου σας
όπου θα χωρίστε τους μαθητές σας σε δύο ομάδες ή θα τους ζητήσετε να
χωριστούν μόνοι τους , στους οποίους θα δώσετε 5 ευρώ στην μία ομάδα και 10
ευρώ στην άλλη ομάδα και θα πάνε να αγοράσουν φρούτα από το παντοπωλείο της
γειτονιάς, δηλαδή του νηπιαγωγείου σας. Οι δύο αυτές ομάδες λόγω των
διαφορετικών χρημάτων που θα έχουν πάνω τους θα μπορούν να πάρουν
διαφορετική ποσότητα και ποικιλία φρούτων αλλά και οι δύο ομάδες με τα λεφτά
που θα διαθέτουν θα μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα φρούτα χωρίς αυτό να
σημαίνει ότι κάποια από τις δύο δεν μπορεί να πάρει και ένα παραπάνω φρούτο
που δεν της είναι απαραίτητο. Έτσι, ο στόχος σας είναι να καταλάβουν τα παιδιά
πως υπάρχει οικονομική ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων και πως δεν έχουν όλοι
στην διάθεση τους τα ίδια λεφτά για υλικά αγαθά και για αυτό το λόγο υπάρχουν
δύο κατηγορίες ανθρώπων όπως εκείνοι που μπορούν να έχουν τα απαραίτητα και
εκείνοι που μπορούν να αγοράσουν παραπάνω υλικά αγαθά από τα απαραίτητα.

 

ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΚΡΙΤΙΚΑ

 

 

Μέσω της κριτικής ανάλυσης, οι μαθητές καλούνται να σκέφτονται τις επιπτώσεις διαφόρων εννοιών και θεωριών που σχετίζονται με διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και αφορούν ποικίλους παράγοντες (οικονομικούς, κοινωνικούς, προσωπικούς). Ο δάσκαλος, μέσω εύστοχων ερωτήσεων, κατευθύνει τα παιδιά στον αναστοχασμό με αποτέλεσμα να υιοθετούν κριτικές αναλυτικές δεξιότητες, να εμβαθύνουν την σκέψη τους και να είναι σε θέση να διακρίνουν αντίθετες ιδέες.

ΜΑΘΗΤΗΣ

Παιδιά μου, σήμερα θα παίξουμε ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο παιχνίδι που λέγεται «κάτι μου λείπει». Θέλω πρώτα να χωριστείτε σε δυάδες μεταξύ σας και έπειτα, θα βγούμε όλοι μαζί στο προαύλιο του σχολείου. Εγώ θα κρατώ δύο μεγάλα σχοινιά. Στην αρχή, θα δέσω τα χέρια σας μαζί και μετά τα πόδια σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να βρείτε μαζί τον τρόπο με τον οποίο θα λυθείτε. Να συνεργάζεστε και να καταφέρετε να λύσετε το σχοινί όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Το κάθε ζευγάρι θα έχει πέντε λεπτά μέχρι να λυθεί. Ξεκινάμε λοιπόν; Πάμε να φτιάξουμε τις δυάδες μας γρήγορα!  

 

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα ζητήσετε από τα παιδιά να χωριστούν σε δυάδες ή μπορείτε να τις δημιουργήσετε εσείς οι ίδιοι αν θέλετε. Στη συνέχεια, θα βγείτε στο προαύλιο και θα δέσετε με το ένα σχοινί τα χέρια των παιδιών και μετά τα πόδια τους. Το ζητούμενο είναι να ακινητοποιηθούν πλήρως. Στόχος της δραστηριότητας είναι να βρουν τον τρόπο σωτηρίας τους μέσα σε πέντε λεπτά στο πλαίσιο ενός συνεργατικού και ομαδικού κλίματος και αρμονικής συνεννόησης. Το επιθυμητό αποτέλεσμα και το ηθικό δίδαγμα της παραπάνω διαδικασίας, είναι να αντιληφθούν τα νήπια το γεγονός ότι παρά τις οποιεσδήποτε διάφορες μας, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, έχουμε όλοι συναισθήματα (παραδείγματος χάριν: το άγχος εκείνης της στιγμής και η εγρήγορση στην οποία βρίσκονταν τα παιδιά κατά την διάρκεια των πέντελεπτών), πράττουμε με το ίδιο σκεπτικό και εφευρίσκουμε μαζί κοινές λύσεις στις δύσκολες στιγμές. Επιπροσθέτως, μέσω αυτής της διαδικασίας ενισχύουμε το ομαδικό πνεύμα και την συνεργασία μεταξύ των νηπίων. Στο τέλος της δραστηριότητας , μπορείτε να αναφέρετε παραδείγματα παιδιών που εκ γενετής ή από ατύχημα έχουν χάσει ένα μέρος του σώματος τους με αποτέλεσμα το σημείο αυτό να βρίσκεται μόνιμα σε «ακινησία». Θα τους εξηγήσετε πως αυτά τα παιδιά πρέπει να τα αποδεχόμαστε, να παίζουμε μαζί τους και να μη δίνουμε βαρύτητα στο στο ότι έχουν κάτι διαφορετικό πάνω τους γιατί σίγουρα έχουν πολλά κοινά με εμάς. Θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε συναισθήματα, πράττουμε με παρόμοιους τρόπους / σκεπτικό, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ μας και οφείλουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά δίχως διακρίσεις.

 

Ο ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΣΜΟΣ

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ

 

Στον τομέα αυτόν οι δραστηριότητες αποτελούν εργαλείο επιβεβαίωσης για τα παιδιά και τον δάσκαλο. Αναλυτικότερα, ο δάσκαλος μπορεί να είναι σίγουρος αν οι μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιεί είναι αποτελεσματικοί και αποτυπώνονται σωστά και όπως είναι καλό για τους νέους. Ταυτόχρονα οι μαθητές είναι σίγουροι για τις γνώσεις και τον τρόπο που μπορούν να τις αξιοποιήσουν στο μέλλον.

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Γι’ αυτό το παιχνίδι θα ζητήσετε από τα παιδιά να φέρουν 1 – 2 αγαπημένα παιχνίδια από το σπίτι τους και τα υπόλοιπα, είτε να τα φωτογραφίσουν, είτε να τα ζωγραφίσουν. Όταν έχουν μαζέψει αρκετά παιχνίδια θα τους ζητήσετε να καθίσουν όλοι μαζί στην γωνιά της παρεούλας. Το κάθε παιδάκι θα σηκώνεται όρθιο και θα μας δείχνει όλα τα παιχνίδια που έχει και παίζει στο σπίτι. Καλό είναι να μιλάτε μόνο εσείς και να ρωτάτε γιατί του αρέσει ή πώς ακριβώς παίζει με το καθένα, έτσι ώστε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το πόση σημασία δίνουν οι μαθητές μας στα υλικά αγαθά. Μόλις τελειώσουν όλοι, σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές στα παιχνίδια και δεν αποκλείεται να συζητηθούν από τα παιδιά. Εσείς μέσω αυτής της διαδικασίας θα εντοπίσετε εάν τα μαθήματα περί διαφορετικότητας που έχετε κάνει έχουν απορροφηθεί σωστά από τους μαθητές σας. Αυτό θα γίνει μέσω της παρατήρησης του πόσο έντονες ή όχι θα είναι οι συζητήσεις για τα αγαθά που έχει το κάθε παιδί και μέσω του αν θα χρειαστεί να παρέμβετε πάλι στο θέμα της διαφορετικότητας. Είναι σημαντικό να έχουν καταλάβει τα παιδιά πως οτιδήποτε έχουμε ή δεν έχουμε δεν μας διαφοροποιεί από τους άλλους. Όλοι έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι και δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται λόγο των ποικίλων παιχνιδιών που κατέχουν.

 

ΜΑΘΗΤΗΣ

Για να παίξουμε τον παιχνιδόκοσμο έχουμε ζητήσει να μας φέρετε ένα ή δυο αγαπημένα σας παιχνίδια από το σπίτι και να μας ζωγραφίσετε ή να φωτογραφίσετε όσα ακόμη θέλετε. Ας καθίσουμε λοιπόν, όλοι εδώ στη γωνιά της παρεούλας μας και ένας ένας θα σηκώνεται και θα μας δείχνει όλα του τα παιχνίδια και θα μας λέει γιατί του αρέσουν αυτά και πώς παίζει μαζί τους στο σπίτι. Παράδειγμα:

Γιώργος: - Έχω φέρει το αγαπημένο μου ρομπότ και έχω ζωγραφίσει το αερπλάνο και το καράβι μου. Μου αρέσουν πολύ γιατί με αυτά παίζω τον στρατό.

Μαρία: - Αυτή είναι η χελώνα μου και στις φωτογραφίες είναι ο καρχαρίας μου, το ψάρι μου και ο μπλε αστερίας μου. Έχουν πλάκα και παίζω με αυτά τη θάλασσα. (κλπ.)

Αφού έχουμε ακούσει όλα τα παιδάκια θα συζητήσουμε για δύο λεπτά μεταξύ μας για όλα τα παιχνίδια που είδαμε.

Μετά από όλα αυτά βλέπουμε ότι, όπως έχουμε πει δεν έχει σημασία τι παιχνίδια έχει ο καθένας γιατί όλοι μπορούμε να παίξουμε με όλα και να περάσουμε καλά. Δεν είναι κακό αν κάποιος έχει ένα παιχνίδι που εμέις δεν έχουμε γιατί, αυτό μας κάνει ξεχωριστούς και αν παίξουμε όλοι μαζί με όλα τα παιχνίδια θα φτιάξουμε μία μοναδική και πολύ ωραία ιστορία.

 

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

Σε αυτή την κατηγορία οι δραστηριότητες είναι πιο διαδραστικές και κινητικές. Μέσω της δημιουργικότητας του εκπαιδευτικού, τα παιδιά αποτυπώνουν αυτά που έχουν μάθει με ζωντάνια και παραστατικότητα. Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης πολλών οπτικοακουστικών και κινητικών μέσων για να γίνει αντιληπτό αν έχουν αφομοιωθεί τα κατάλληλα μηνύματα από τους μαθητές.

ΜΑΘΗΤΗΣ

Προκειμένου να παίξουμε το παιχνίδι αυτό θα βάλουμε μία καρέκλα εδώ στη μέση και θα πάμε όλοι μαζί στην πόρτα. Χτυπήστε την πόρτα για να μπούμε στο βασίλειο. Σταθείτε όλοι ο ένας δίπλα στον άλλον και πάμε να πούμε όλοι μαζί: «Βασιλιά, βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά, ήρθαμε στο σπίτι σου να κάνουμε δουλειά. Παράδειγμα:

Εκπαδευτικός: -Κώστα ρώτα τα παιδιά: «Τι δουλειά;».

Κώστας: - Τι δουλειά;

Εκπαδευτικός: -Για ελάτε έδω να δούμε τι θα κάνουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε τους χτίστες (ψιθυριστά). Ας ξεκινήσουμε τη δουλειά (παντομίμα). Για σκέψου βασιλιά τι δουλεία σου δείχνουμε;

Κώστας: -Τους χτίστες.

Εκπαδευτικός: -Μπράβο, πολύ σωστά! Συγχαρητήρια σε όλους! Κώστα έλα τώρα εδώ μαζί μας και εσύ Νίκο πήγαινε στη θέση του. Πάμε πάλι όλοι στην πόρτα. (κλπ.)

Τώρα που κάνατε όλοι καταλαβαίνουμε ότι μπορεί η κάθε δουλειά να είναι διαφορετική όμως, όλες μπορούν να γίνουν στο ίδιο βασίλειο. Αυτό σημαίνει ,ότι στον κόσμο ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν κάνουν όλοι τα ίδια πράγματα. Εμείς όμως ξέρουμε ότι αυτό είναι καλό και όμορφο, γιατί έτσι γίνονται όλες οι δουλειές και όλοι είναι χαρούμενοι, αφού κάνουν αυτό που θέλουν.

 

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα βάλετε μία καρέκλα στη μέση της αίθουσας και θα μαζέψετε τα παιδιά στην πόρτα. Το παιδί που θα είναι στην καρέκλα θα είναι ο βασιλιάς του βασιλείου στο οποίο βρίσκεστε για το παιχνίδι. Κάθε φορά θα αλλάζετε το παιδί που κάθεται στην καρέκλα, έτσι ώστε να παίξουν όλα τα παιδιά. Εσείς, μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές θα συγκεντρωθείτε στην πόρτα της τάξης, την οποία θα χτυπήσετε για να μπείτε στο βασίλειο. Ύστερα θα σταθείτε όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλον, μπροστά στον βασιλιά και θα πείτε την παρακάτω στιχομυθία: «Βασιλά, βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά ήρθαμε στο σπίτι σου να κάνουμε δουλειά.» Μπορείτε να την αλλάξετε όπως εσείς θέλετε, καθώς τέτοιου είδους ομοιοκαταληξίες είναι ευχάριστες στα παιδιά. Θα πείτε στο παιδί που κάνει κάθε φορά τον βασιλιά να ρωτήσει: «Τι δουλειά;» και έπειτα θα μιμηθείτε με τους μαθητές σας ένα επάγγελμα. Καλό είναι να επιλέγετε εσείς τα επαγγέλματα κάθε φορά, για να είναι κατανοτά, και να τα λέτε σιγανά στα παιδιά για να κάνετε την παντομίμα. Δείχνετε εσείς την κίνηση και ο καθένας θα ακολουθήσει με τον δικό του τρόπο. Εάν χρειαστεί βοηθάτε λίγο το παιδί στην καρέκλα για να βρει την δουλειά που κάνετε και μόλις το βρει συνεχίζετε την ίδια διαδικασία αλλάζοντας τον βασιλιά. Αφού κάνει και το τελευταίο παιδί, θα ήταν χρήσιμο να γίνει μία συζήτηση σχετικά με το πόσο χρήσιμα είναι όλα τα επαγγέλματα, κι ας είναι διαφορετικά. Τονίστε στο ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά ταλέντα και προτιμήσεις, όμως αυτή η ποικιλία είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και ικανούς να κάνουμε τα πάντα.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι φανερό λοιπόν πως για έναν εκπαιδευτικό είναι αρκετά εύκολο να εντάξει στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών το διαφορετικό μέσα από πολλές και μικρές δραστηριότητες. Έτσι, τα παιδιά θα μάθουν από νωρίς να το αποδέχονται και να μην το απορρίπτουν. Μέσα από εύκολες αλλά ταυτόχρονα και ευχάριστες δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα που πριν δεν ήξεραν και αντιλαμβάνονται καλυτέρα τι είναι το διαφορετικό, αν πρέπει να το αποδεχόμαστε και κατά ποιον τρόπο το συναντάμε στις ζωές μας. Επίσης μέσα από όλες τις κατηγορίες δραστηριοτήτων, το παιδί βρίσκεται σε εντιμότητα για να αναλύσει και να αντιμετωπίσει το κάτι διαφορετικό και ξένο από αυτά που έχει συνηθίσει και να μην το κρίνει αρνητικά ή να το απορρίψει. Τέλος, όλη αυτή η διαδικασία χαρίζει μία επιβεβαίωση και στον μαθητή, αλλά και στον εκπαιδευτικό, ότι το αντικείμενο μελέτης έχει αποδοθεί σωστά και όπως προβλέπεται για να ενταχθεί κατάλληλα ο νέος στην κοινωνία.