Produced with Scholar
Icon for Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Learning Module

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαφορετικότητα είναι η γοητεία της ζωής... ειδικά όταν αυτή τυγχάνει το δέοντος σεβασμού... οι παράλληλοι δρόμοι διαφορετικών ανθρώπων αν και φαινομενικά δε συναντιούνται ποτέ ΟΜΩΣ έχουν κοινό σημείο αναφοράς ή συχνά κοινά σημεία... αν αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι συναντηθούν τότε ανακατεύουν τα χρώματα των ονείρων τους και ανακαλύπτουν ότι καταλήγουν στο ίδιο χρώμα, αυτό της φιλίας... Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα κάποιων ανθρώπων, διαφορετικοί σε θέματα κουλτούρας, εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, γένους, σεξουαλικής ταυτότητας, σωματικών και πνευματικών χαρακτηριστικών, αξιών, μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου κ.ά. , αλλά ίσοι μεταξύ μας. Γιατί μην ξεχνάμε πως όπως τους βλέπουμε εμείς διαφορετικούς έτσι μας βλέπουν και εκείνοι. Αλλά όλοι πρέπει να είμαστε ένα σύνολο και να συνυπάρχουμε.

Πολλές φορές ακούμε να γίνεται λόγος για άτομα με ειδικές ικανότητες κάτι που αν αναλύσουμε τους όρους ειδικές και ικανότητες θα δούμε ότι δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση καθώς ειδική ικανότητα είναι η ικανότητα κάποιου να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει το σύνολο.

Άλλοτε πάλι γίνεται λόγος για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναρωτιέμαι ποιες είναι άραγε οι ειδικές ανάγκες που έχουν αυτά τα άτομα και που δεν συμπεριλαμβάνονται στις ανάγκες του συνόλου των ανθρώπων;

Εννοείται ότι έχουν την ανάγκη μιας περαιτέρω εξειδικευμένης συμπαράστασης ή βοήθειας σε κάποιους τομείς της καθημερινής ζωής αλλά θεωρώ ότι είναι διαφορετικό πράγμα η ειδική ανάγκη από την εξειδικευμένη ανάγκη.

Ένας λοιπόν πιο εύστοχος ορισμός για την αναπηρία είναι το κάθε πρόβλημα υγείας που μειώνει τη δυνατότητα κάποιου να κάνει κάτι και που αν δεν το είχε θα το έκανε φυσιολογικά. Εν κατακλείδι ως Άτομα με Αναπηρία ονομάζουμε τα άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής, κίνησης, νόησης ή μάθησης, με προβλήματα ψυχικά , με επιληψία , όπως επίσης και άτομα που παραμένουν σε ιδρύματα , ή έχουν μακροχρόνιες ασθένειες και τέλος όσα άτομα έχουν κάποια διαταραχή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Ακολουθεί μια ταινία μικρού μήκους για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία  " βλέπω ... νιώθω....ακούω"

https://www.youtube.com/watch?v=Qat49QQShOc

 

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Σε αυτό τον σχεδιασμό ο βασικός στόχος είναι οι μαθητές να κατανοήσουν την έννοια της διαφορετικότητας και συγκεκριμένα τη διαφορετικότητα ως προς την αναπηρία. 

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές θα είναι ικανοι: 

Βιώνοντας το γνωστό: Να ταυτοποιήσουν έννοιες μέσα απο την προβολή βίντεο  έτσι ώστε να διαπιστώσουν την διαφορετικότητα.

Βιώνοντας το νεο:Να καταλάβουν τα παιδιά την έννοια της διαφορετικότητας, μέσα από το παιχίδι και τη ζωγραφιά και να τα συνέσουν με πράγματα που ήδη γνωρίζουν.

Εννοιολόγηση με ορολογία: Να διασκεδάσουν με αυτή τη παράσταση και να καταλάβουν  την έννοια της διαφορετικότητας μέσα απο τις κούκλες.

Εννοιολόγηση με θεωρία:  Να κάνουν προβλέψεις και υποθέσεις και να βιώσουν στο τέλος τους ανθρώπους με αναπηρία απο κοντά

Αναλύοντας λειτουργικά: Να μάθουν με έναν πιο διαδραστικό τρόπο και να αληλλεπιδράσουν μεταξύ τους ανταλάσσοντας ιδέες σχετικά με τη διαφορετικότητα.

Αναλύοντας κριτικά: Να εξετάσουν τα παιδιά τις διάφορες επιδράσεις της διαφορετικότητας και να αναπτύξουν συζητήσεις χρησιμοποιώντας επιχειρήματα.

Εφαρμόζοντας κατάλληλα:Να δούμε ότι εμπέδωσαν τα παιδιά όλα όσα είπαμε για την διαφορετικότητα μέσα απο εικόνες.

Εφαρμόζοντας δημιουργικά: Να εφαρμόσουν τα παιδιά ότι έχουν μάθει με δημιουργικούς τρόπους.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΜΑΘΗΤΗΣ

Σήμερα θα παίξουμε ένα παιχνίδι! 

Πάμε να κάνουμε έναν μεγάλο κύκλο όλοι μαζί Θα φωνάξουμε τη νεράιδα με το μαγικό της ραβδί και μόλις έρθει εσείς θα αρχέσετε να περπατάτε στο χώρο. Η νεράιδα θα ακουμπάει με το μαγικό της ραβδί κάποιον/α απο εσάς και μόλις σας ακουμπ΄πησει θα πρέπει να μείνετε ακίνητοι στο σημείο που είστε. ΠΑΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ!!!

Τώρα που σας ακούμπησε όλους η νεράιδα και είστε όλοι ακίνητοι θέλω να μου πείτε ένας ένας πως νιώθετε που δεν μπορείτε να κουνηθείτε; Είναι δύσκολο αλλά ας έρθει πάλι η νεράιδα να σας ξανα ακουμπήσει ώστε να μπορέιτε να περπατήσετε ελεύθερα.

Τώρα πάμε να κάνουμε ξανά έναν μεγάλο κύκλο και να συζητήσουμε. Όπως πολύ σωστά είδατε είναι δύσκολο να μην μπορείτε να περπατήσετε. Όμως δεν αλλαξε τίποτα πάνω σας, μείνατε ακριβώς το ίδιο. Έτσι λοιπόν είναι και τα παιδάκια με αναπηρία. Μπορεί να μην μπορούν να περπατήσουν ή να δούν ή να ακούσουν όμως δεν είναι κάτι διαφορετικό απο όλους εμάς. Για αυτό καλό είναι να μην τα κάνουμε στην άκρη και να τα κάνουμε παρέα όπως και κάθε άλλο παιδάκι. Όλοι ΄χουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις και κανείς δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο απο εμάς. Τώρα που το καταλάβαμε αυτό παμε να χορέψουμε και να εκφραστούμε με τον δικό μας τρόπο!!!

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Στόχος: Να κατανοήσουν τα αίτια και τα αποτελέσματα των παιδιών με αναπηρία και να καταλάβουν ότι είμαστε όλοι ίσοι.

Αρχικά κάνουμε έναν μεγάλο κύκλο και, αφού συστηθούμε στα παιδιά, φωνάζουμε την νεράιδα με το μαγικό ραβδί. Τα παιδιά διασκορπίζονται στο χώρο και αρχίζουν να περπατάνε. Έπειτα η νεράιδα (δηλ. ο/η νηπιαγωγός) ακουμπάει με το ραβδί ένα παιδί κάθε φορά και όποιον ακουμπάει μένει ακίνητος και δεν μπορεί να περπατήσει.

Μετά από λίγη ώρα αφού η νεράιδα έχει ακουμπήσει όλα τα παιδιά με το ραβδί, τους ζητάει να πουν πως νιώθουν που δεν μπορούν να κουνηθούν. Μόλις μιλήσουν όλοι, η νεράιδα ξανά ακουμπάει με το ραβδί της ένα ένα τα παιδιά και εκείνα περπατάνε πάλι όπως πριν.

Τέλος, κάνουμε πάλι έναν μεγάλο κύκλο και αρχίζουμε τα μιλάμε με τα παιδιά και να λέμε τι παρατήρησαν. Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ ξεκινήσαμε να περπατάμε όλοι το ίδιο ,στη συνέχεια ένα ένα παιδί δεν μπορούσε να περπατήσει αλλά παρέμενε το ίδιο ακριβώς παιδί που ήταν και πριν. Έτσι διαπιστώνουμε ότι μπορεί ένα παιδί να έχει μια ιδιαιτερότητα και να μη μπορεί να περπατήσει όμως αυτό δεν τον κάνει κάτι διαφορετικό από τους άλλους. Συζητάμε για ποιο λόγο μπορεί να είναι τα παιδιά με αναπηρία στο περιθώριο και ύστερα λέμε τα αποτελέσματα. Δηλαδή ότι μπορεί ένα παιδί να είναι μοναχικό, να μην είναι κοινωνικό και πως πρέπει να το έχουμε στη παρέα μας όπως και κάθε άλλο παιδί .Έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις και κανένας δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από εμάς. Αφού το κατανοήσουν αυτό το παιδιά τότε η νηπιαγωγός βάζει μουσική και τα παιδιά χορεύουν και εκφράζονται με τον τρόπο που θέλουν.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΜΑΘΗΤΗΣ

Μαθητής

Ήρθε η ώρα να παίξουμε ένα παιχνίδι!!!

Για να αρχίσουμε λοιπόν το παιχνίδι πρέπει να χωριστείτε σε ζευγάρια των 2 ατόμων. Όποιος δεν βρίσκει ζευγάρι ή περισσεύει ας έρθει κοντά μου για να του βρω εγώ. Αφού χωριστήκατε θα περάσω ήσυχα-ήσυχα απο κάθε ζευγάρι και θα μοιράσω ένα μαντήλι.

Το παιχνίδι είναι πολύ απλό. Θα πρέπει ο καθένας απο εσάς να διασχίσει 3 διαδρομές. Στην πρώτη διαδρομή ο ένας απο τους δυό σας θα πρέπει να έχει τα μάτια του κλειστά με το μαντήλι και ο φίλος σας απο δίπλα θα πρέπει να σας καθοδηγήσει σε όλη την διαδρομή. Στην δεύτερη διαδρομή δεν θα χρειαστούμε το μαντήλι. Πρέπει να κάνει το ένα παιδί κουτσό και το άλλο παιδί να το στηρίζει απο δίπλα σε όλη την διαδρομή. Την 3η και τελευταία διαδρομή θα την κάνουμε λίγο πιο δύσκολη. Θα τοποθετήσω κάποια αντικείμενα στο πάτωμα . Το ένα παιδί θα βρίσκεται στην αρχή ενώ το άλλο στο τέλος της διαδρομής. Το παιδί που βρίσκεται στην αρχή δεν θα κοιτάει τα αντικείμενα κάτω παρά μόνο τον συμπαίκτη του που βρίσκεται στο τέλος. Ο συμπαίκτης λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο γιατί πρέπει να καθοδηγήσει τον φίλο του μόνο με νοήματα χωρίς να ακουμπήσει τα αντικείμενα. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ!!!

Αφού τελειώσαμε το παιχνίδι θα ήθελα να φτιάξουμε έναν κύκλο. Σήμερα με κάνατε πολύ χαρούμενη. Ξέρετε γιατί? Γιατί είδατε πως είναι να μην μπορεί ένα παιδάκι να δει , να περπατήσει και να ακούσει. Να ξέρετε πάντα πως όλα τα παιδιά του κόσμου είναι ίδια. Ακόμα και τα παιδιά με αναπηρία . Και ποτέ ποτέ να μην τα κάνετε στην άκρη. Σας παρατηρούσα την ώρα που παίζατε και διασκεδάσατε με την ψυχή σας . Μπράβο σας.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Εκπαιδευτικός

Στόχος: Να βοηθήσει τα παιδιά να συνεργαστούν ομαδικά, να έρθουν στην θέση μιας διαφορετικής κατάστασης απο ότι έχουν ζήσει και έτσι να καταλάβουν και να ενθαρρύνουν την εν συναίσθηση προς τα άτομα με αναπηρία.

Αρχικά συγκεντρώνουμε τα παιδιά σε έναν μεγάλο κύκλο και τους κάνουμε μια εισαγωγή για την διαφορετικότητα. Πιο συγκεκριμένα αφού το θέμα του παιχνιδιού είναι τα άτομα με αναπηρία ας γίνει μια συζήτηση γύρω απο αυτό.

Στην συνέχεια χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια των 2 ατόμων και τοποθετούμε το ένα ζευγάρι πίσω από το άλλο. Η/Ο νηπιαγωγός περνάει απο το κάθε ζευγάρι και μοιράζει απο ένα μαντήλι. Οι διαδρομές που θα κάνει το κάθε παιδί είναι τρεις.

Στην πρώτη διαδρομή το ένα παιδί θα πρέπει να έχει δεμένα τα μάτια του με το μαντήλι έτσι ώστε να μην βλέπει και το άλλο παιδί απο δίπλα να τον καθοδηγήσει ως το τέλος της διαδρομής. Στην δεύτερη διαδρομή το ένα παιδί θα διασχίσει την διαδρομή κάνοντας κουτσό στηριζόμενος μόνο στο ένα του πόδι ενώ το άλλο παιδί θα βρίσκεται δίπλα του να τον στηρίζει. Στην τρίτη και τελευταία διαδρομή ο/η νηπιαγωγός θα τοποθετήσει κάποια αντικείμενα στο πάτωμα. Το ένα παιδί θα βρίσκεται στην αρχή ενώ το άλλο στο τέλος της διαδρομής. Το παιδί που θα βρίσκεται στην αρχή θα πρέπει να διασχίσει την διαδρομή χωρίς να ακουμπήσει τα διασκορπισμένα αντικείμενα, κοιτώντας μόνο στα μάτια το παιδί που θα βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Το παιδί που θα βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής θα πρέπει να καθοδηγεί τον συμπαίκτη του με νοήματα. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδρομές απο όλα τα παιδιά τότε τελειώνει το παιχνίδι.

Τέλος μαζεύουμε πάλι τα παιδιά σε έναν κύκλο και τους αφήνουμε να μας πουν τις εντυπώσεις τους και τις παρατηρήσεις τους. Τους εξηγούμε πως κατάφεραν μέσα απο αυτό το παιχνίδι να μπουν στην θέση απο ένα άτομο που δεν μπορεί να δει, να περπατήσει και να ακούσει. Τους τονίζουμε πως όλοι είμαστε ίσοι και ότι τα παιδιά με αναπηρία δεν διαφέρουν απο τα υπόλοιπα παιδιά.


 

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΜΑΘΗΤΗΣ

Γεια σας παιδιά! 

Είστε έτοιμοι να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τους ανθρώπους με αναπηρία; 

Πάμε να κάτσουμε όλοι μαζί στη παρεόυλα και να δούμε κάποιες εικόνες. Στις πρώτες εικόνες βλέπουμε κάποιους ανθρώπους που έχουν μια αναπηρία. Στις δεύτερες εικόνες βλέπουμε κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν καμία αναπηρία. 

Τώρα που τα παρατηρήσαμε όλα θελετε να μου πείτε αν είδατε κάποια διαφορα και κάποια ομοιότητα;  Αφού πολύ σωστά παρατηρήσατε πως υπάρχουν και διαφορές και ομοιότητες πάμε τώρα να ζωγραφίσουμε!!!

Θέλω να μου ζωγραφίσετε ότι σας έμεινε στο μυαλό απο τις εικόνες που είδατε και ότι σας έκανε εντύπωση. 

Πάμε τώρα να δούμε όλες σας τις ζωγραφιές και να συζητήσουμε τι κάνατε. 

Αφού είδαμε τις ζωγραφιές σας , να σας πω εγώ τι σημαίνει αναπηρία και να πούμε όλοι μαζί το συμπέρασμά μας!

Πάμε τωρα που τελειώσαμε τη κουβεντούλα μας μια βόλτα όλοι μαζί να δούμε απο κοντά αυτούς τους ανθρώπους και να τους γνωρίσουμε!!!

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Στόχος: Να μάθουν τα παιδία τι σημαίνει η λέξη αναπηρία και πως πιστεύουν εκείνα ότι είναι. 

Αρχικά δείχνουμε στα παιδιά κάποιες εικόνες απο ανθρώπους που έχουν μια αναπηρία και μετά τους δείχνουμε εικόνες απο ανθρώπους που δεν έχουν καμία αναπηρία. Στη συνέχεια τους ζητάμε να μας πουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις εικόνες. Αφού το συζητήσουμε, ζητάμε απο τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτι απο αυτό που τους έμεινε στις εικόνες που είδαν.  Τέλος, βλέπουμε όλες τις ζηγραφιές και τις αναλύουμε. Συζητάμε τι σημαίνει η λέξη αναπηρία και πως διαφέρουν αυτοί οι ανθρωποι σε σχέση με τους ανθρωπους που δεν έχουν  κάποια αναπηρία και ξεκαθαρίζουμε τον όρο αυτό. 

Μετά απο αυτή τη κουβέντα πάμε για έναν περίπατο στη γειτονιά ωστε να δούμε τη καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων  και να μάθουμε περισσότερα πράγματα στη πράξη.

Role play

ΜΑΘΗΤΗΣ

Μαθητής

Έφτασε η ώρα του παιχνιδιού!!

Θέλω να σας δείξω κάποιες φωτογραφίες παιδιών τα οποία δεν μπορούν να δουν ούτε να μιλήσουν ούτε να ακούσουν ούτε να περπατήσουν. Αυτά τα παιδιά όπως έχουμε πει είναι ίδια με όλους εμάς . Θα ήθελα λοιπόν όσοι θέλουν να σχολιάσουν τις εικόνες.

Αφού σχολιάσαμε και τις φωτογραφίες έφτασε η μεγάλη ωρα! Ο καθένας απο εσάς θελώ να σκεφτεί και να μας παρουσιάσει ένα είδος αναπηρίας απο τις φωτογραφίες που είδαμε. Δηλαδή ένα παιδί θα κάνει οτι δεν βλέπει το άλλο ότι δεν ακούει η δεν μπορεί να μιλήσει. Βρείτε και διάφορα αντικείμενα μέσα στο χώρο για να σας βοηθήσουν.

Παιδιά τα πήγατε όλοι καταπληκτικά!! Πιστεύω όλοι μπήκατε στην θέση αυτών των παιδιών. Είμαι πολύ περήφανη για σας.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Εκπαιδευτικός

Στόχος: Να κατανοήσουν τα παιδιά μέσα απο εικόνες την έννοια της αναπηρίας και στην συνέχεια να εφαρμόσουν παιχνίδι ρόλων πάνω σε αυτά που είδαν.

Αρχικά δείχνουμε στα παιδιά φωτογραφίες απο παιδιά που δεν μπορούν να δουν να μιλήσουν να ακούσουν και να περπατήσουν. Στην συνέχεια καθόμαστε συζητάμε και σχολιάζουμε τις φωτογραφίες ακούγοντας την άποψη των παιδιών.

Έπειτα πρέπει τα παιδιά με υλικά που θα βρουν στον χώρο να αναπαραστήσουν την αναπηρία των παιδιών από την κάθε φωτογραφία. Η επιλογή θα είναι δική τους. Το κάθε παιδί λοιπόν με αυτό τον τρόπο θα μπει στην θέση ενός παιδιού που δεν μπορεί να μιλήσει ή να ακούσει ή να περπατήσει.


 

ΣΚΕΨΟΥ-ΣΥΖΗΤΗΣΕ

ΜΑΘΗΤΗΣ

Τώρα παιδιά θα σας χωρίσω σε ζευγάρια για να παίξουμε ένα παιχνίδι!

Αφού χωριστήκαμε θέλω να πάρετε όλοι απο ένα φύλλο χαρτί και να μου πείτε τι σκέφτεστε πρώτα όταν  σας λέω πως ένα παιδάκι δεν μπορεί να δει που σημαίνει οτι έχει μια αναπηρία στην όραση. Πώς φαντάζεστε αυτό το παιδάκι; 

Έχετε κάνει όλοι πολλή καλή δουλειά! 

Πάμε τώρα να δούμε τη ζωγραφιά του καθένα σας. Ας σηκωθεί ένα ένα ζευγάρι να δούμε τι έχει κάνει και να μας πει πως σκέφτηκε αυτή τη ζωγραφιά.

Κάνατε όλοι θαυμάσια δουλειά!! Πάμε να δουμε τωρα ένα βίντεο που δείχνει τη ζωή ενός παιδιόυ με αναπηρία στην όραση;

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Στόχος: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στο ανθρώπινο γένος.

Αρχικά χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια.  Τους κάνουμε μια ερώτηση σχετικά με το θέμα μας και τους ζητάμε να ζωγραφίσουν ότι τους έρχεται στο μυαλό ακούγοντας αυτή την ερώτηση. Στη συνέχεια περνάμε απο όλα τα ζευγάρια να παρακολουθούμε τη πρόοδο τους και μόλις ολοκληρώσουν τις προσπάθειές τους , σηκώνεται ένα ένα ζευγάρι και παρουσιάζει την ζωγραφιά του λέγοντας πως σκέφτηκε να ζωγραφίσει τη συγκεκριμένη ζωγραφιά. Αφού παρουσιάσουν όλα τα ζευγάρια βλέπουμε ένα βίντεο σχετικά με το θέμα μας απαντώντας έτσι και στην ερώτηση που κάναμε στην αρχή. 

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

ΜΑΘΗΤΗΣ

 

Πάμε παιδιά όλοι μαζί στη γωνιά του κουκλοθέατρου να παρακολουθήσουμε μια μικρή παράσταση!

Η παράσταση αρχίζειι!!!

Γιάννης: Γειά σας παιδιά! Με λένε Γιάννη και μου αρέσουν πολύ τα επιτραπέζια. Απο πολύ μικρός δεν μπορώ να περπατήσω και για αυτό βρίσκομαι σε αυτό το καροτσάκι για να μπορω να μετακινούμαι. Έχω πολλούς φίλους στο σχολείο και μου αρέσει να παίζουμε όλοι μαζι. Μπορεί η καθημερινότητα μου να είναι λίγο δύσκολη γιατι στους δρόμους δεν μπορώ να κυκλοφορώ εύκολα, όμως δεν με πειράζει γιατί είμαι χαρούμενος που έχω τους φίλους μου και την οικογένεια μου που με βοηθούν πολύ!

Πόπη: Γειά σας παιδιά, εμένα με λένε Πόπη και είμαι 6 χρονών. Μου αρέσει και μένα να παίζω με τους φίλους μου διάφορα παιχνίδια. Εγώ γεννήθηκα με ένα πρόβλημα στα μάτια και δεν μπορώ να δω πολύ καλά , όμως με βοηθάει ο δάσκαλός μου και μπορω τώρα πια να τα καταλαβαίνω όλα. Μου αρέσει πολύ το σχολείο γιατί εκει βρίσκομαι με όλους μου τους φίλους και παίζουμε. 

Αυτή λοιπόν ήταν η παράσταση παιδιά! Καταλάβαμε όλοι οτι είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας αλλά έχουμε και πολλά κοινά γιατι εσωτερικά είμαστε το ίδιο και πρέπει να σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Στόχος: Να κατανοήσουν τα παιδιά τον όρο της διαφορετικοτητας.

Πηγαίνουμε στο χώρου του κουκλοθέατρου και παίρνουμε δύο κούκλες. Δίνουμε φώνη σε αυτές τις κούκλες και τα παιδιά παρακολουθούν τη συζήτηση αυτή η οποία αναφέρεται στον ορισμό της διαφορετικότητας ως προς την αναπηρία.

Η πρώτη κούκλα ξεκινάει και συστήνεται λέγοντας κάποια πράγματα για εκείνη.Λέει δηλαδή πως δεν μπορεί να περπατήσει και βρίσκεται σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Αναφέρει τις δυσκολίες τις αλλα και γενικα την καθημερινότητά της. Μετά παίρνει το λόγο η δελυτερη κούκλα και μιλάει για τον εαυτό της λέγοντας τη δική της καθημερινότητα έχοντας αναπηρία στην όραση.

Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν τον ορισμό της διαφορετικότητας.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕ

ΜΑΘΗΤΗΣ

 

 

Μαθητής

Ώρα για παιχνίδιιι!!! Είστε έτοιμοι??

Μαζευτείτε όλοι σε έναν κύκλο. Θα ήθελα να δείτε ένα δοκιμαντέρ που σας έχω ετοιμάσει. Το δοκιμαντέρ αυτό όπως βλέπετε μας δείχνει πολλά ζωάκια τα οποία μένουν όλα μαζί μέσα σε ένα στάβλο όταν εμφανίζεται ξαφνικά και άλλο ένα ζωάκι, ένα σκυλάκι , το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα 4 πόδια του αλλά μόνο τα 3.

Αφού λοιπόν είδατε το δοκιμαντέρ θέλω να χωριστείτε σε ζευγάρια 2-3 άτομα να πάτε σε μια γωνιά μέσα στο χώρο και να σκεφτείτε ομαδικά και να ζωγραφίσετε μια παρόμοια ιστορία.

Τώρα που τελειώσατε μία μία ομάδα θα μας παρουσιάζει την ζωγραφική της και θα μας εξηγεί την ιστορία που δημιούργησε.

Τελειώνοντας τις παρουσιάσεις σας θα ήθελα να σας πω πως έχετε καταλάβει πλήρως την έννοια της αναπηρίας και τα πήγατε όλες οι ομάδες καταπληκτικά. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Εκπαιδευτικός

Στόχος : Να καταλάβουν τα παιδιά την έννοια της αναπηρίας μέσα απο την προβολή δοκιμαντέρ και στην συνέχεια να αναστοχαστούν και να δημιουργήσουν ομαδικά την δική τους ιστορία που θα περιλαμβάνει την έννοια της αναπηρίας.

Αρχικά συγκεντρώνουμε τα παιδιά όλα μαζί με σκοπό την προβολή κάποιου δοκιμαντέρ που θα αφορά την αναπηρία. Τους κάνουμε ένα μικρό πρόλογο σχετικά με αυτό και τους τονίζουμε να έχουν την πλήρη προσοχή στην προβολή.

Στην συνέχεια μπορούμε να τους κάνουμε κάποιες μικρές ερωτήσεις σχετικά με το τι κατάλαβαν και αν τους άρεσε αυτό που είδαν. Έχοντας λάβει τις απαντήσεις των παιδιών ,ο/η νηπιαγωγός αναθέτει στα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες των 2-3 ατόμων και να βρούν κάποια γωνιά μέσα στο χώρο. Αυτό που πρέπει να κάνουν τα παιδιά είναι να αποτυπώσουν δημιουργικά και ομαδικά σε ενα άσπρο χαρτί μια δική τους ιστορία πάνω στο ίδιο θέμα, δηλαδή παρόμοια με το δοκιμαντέρ.

'Οταν τελειώσουν οι ομάδες θα συγκεντρωθούν όλοι πάλι σε έναν κύκλο και η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει την δική της ιστορία.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΜΑΘΗΤΗΣ

 

 

Μαθητής

Γεια σας παιδιά!!!

Σήμερα σας έχω ετοιμάσει ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Θα ήθελα να σας πω μια ιστορία για ένα παιδί το οποίο δεν μπορεί να περπατήσει και βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Ετοιμάζεται να πάει πρώτη μέρα στο σχολείο και έχει πολύ άγχος μήπως τα άλλα παιδιά τον κοροιδεύουν.

Αφού διαβάσαμε την ωραία ιστορία θέλω να κάνετε μία σειρά ο ένας πίσω από τον άλλον. Έχω ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις για εσάς μέσα σε ένα μπολ. Ο καθένας που θα περνάει από το μπολ θα επιλέγει στην τύχη μια ερώτηση. Θα σας αφήσω 10 λεπτά να την σκεφτείτε και μετά θα κάτσουμε στον κύκλο για να ακούσω τις απαντήσεις σας.

Οι απαντήσεις σας ήταν φανταστικέςςς!!!


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Εκπαιδευτικός

Στόχος: Να μπορέσουν τα παιδιά μέσα από έξυπνες ερωτήσεις να στοχάζονται και να αξιολογούν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα της αναπηρίας.

Αρχικά διαβάζουμε στα παιδιά μια ιστορία η οποία θα αναφέρεται στην ζωή ενός μικρού παιδιού που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι και ετοιμάζεται να πάει πρώτη μέρα στο σχολείο.

Έπειτα αφού έχουμε δημιουργήσει κάποιες ερωτήσεις σε χαρτάκια και τις έχουμε ρίξει σε ένα μπολ τα παιδιά με την σειρά θα περάσουν από το μπολ και θα επιλέξουν τυχαία μια ερώτηση.

Τους αφήνουμε 10 λεπτά μόνα τους να την επεξεργαστούν και στην συνέχεια μαζευόμαστε σε ένα κύκλο και ο καθένας με την βοήθεια του/της νηπιαγωγού απαντάει την δική του.


 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σε αυτό τον σχεδιασμό  σκοπός είναι να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια της διαφορετικότητας και ποιο συγκεκριμένα την έννοια της διαφορετικότητας ως προς την αναπηρία.

Μελετήσαμε και σχεδιάσαμε αρκετές δραστηριότητες μέσα απο τις οποίες το παιδί μπορεί να μάθει τι σημαίνει διαφορετικότητα και αποδοχή. Οι δραστηριότητες αυτές είναι κατάλληλες για παιδιά του νηπιαγωγείου και οι περισσότερες απο αυτές είναι αρκετά διαδραστικές ωστε το παιδί να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις έννοιες και τους όρους που αναφέραμε.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΣΤΊΑΣΗ:

Μαθαίνουμε στα παιδιά τη διαφορετικότητα που υπάρχει στο ανθρώπινο γένος.

Γνωστικό πεδίο:

Γλώσσα, Δημιουργία- Εκφραση, Φυσική Αγωγή, Θεατρική Αγωγή

Σκοπός της μάθησης:

Η διαφορετικότητα 

Μαθησιακό επίπεδο: 4-6 ετών

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια ταινία  κινουμένων σχεδίων του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του ΕΟΧ "Είμαστε όλοι Πολίτες" και επιχειρεί να αναδείξει την ανάγκη να "αποφασίσουμε να δούμε" προκειμένου να συμφιλιωθούμε και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα γύρω μας.

https://www.youtube.com/watch?v=0HiPFdNgTgY