Produced with Scholar
Icon for Διαφορετικότητα- Στερεότυπα- Προκαταλήψεις

Διαφορετικότητα- Στερεότυπα- Προκαταλήψεις

Learning Module

Εισαγωγή

Οι δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν είναι βασισμένες στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στις μέρες μας και απευθύνονται σε παιδιά του νηπιαγωγείου. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται παρακάτω είναι βιωματικές, δημιουργικές αλλά και συνάμα τεκμηριωμένες, αν και απευθύνονται σε νήπια τους δίνουν ερεθίσματα ώστε να θέσουν τις βάσεις για την απόκτηση της κριτικής σκέψης.

 

Τώρα όσον αφορά για το τι ακριβώς είναι η διαφορετικότητα, τα στερεότυπα αλλά και προκαταλήψεις, σίγουρα είναι μια μεγάλη κουβέντα. Εμείς με λίγα και απλά λόγια θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε.

Οι άνθρωποι ορίζονται συχνά με βάση την ένταξή τους σε ομάδες, ανάλογα με τον πολιτισμό τους, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, την προέλευσή τους ή εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα του δέρματος, το ύψος τους, το χτένισμα ή τον τρόπο ντυσίματος. Όλα αυτά είναι διαφορετικά σε πολλούς ανθρώπους αλλά και ίδια κάποια, η λεγόμενη διαφορετικότητα που πρέπει να την αποδεχόμαστε. Συχνά αυτός ο καθορισμός των ομάδων συνοδεύεται από συγκεκριμένες ιδιότητες που αποδίδονται στα άτομο, με αποτέλεσμα συγκεκριμένες εικόνες να συνδέονται με ορισμένες ομάδες. Αν αυτές οι εικόνες γίνονται υπερβολικές σε βαθμό που να μην ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα, τις ονομάζουμε στερεότυπα. Στερεότυπα μπορούμε να βρούμε και σε βιβλία (ακόμα και σχολικά εγχειρίδια), κόμικς, διαφημίσεις ή ταινίες. Σίγουρα όλοι έχουμε συναντήσει τέτοια στερεότυπα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την εικόνα γυναικών από την Αφρική φορώντας φούστες από φύλλα φοίνικα, με παχιά χείλη και μικρά οστά κολλημένα στις μύτες τους. Αν ένα άτομο ή μια ομάδα κρίνεται μόνο με βάση τα σχετικά στερεότυπα, τότε μιλάμε για προκατάληψη. Διαμορφώνεται μια άποψη για ένα άτομο ή μια ομάδα χωρίς να το γνωρίζουμε πραγματικά. Τέτοιες απόψεις ή ιδέες συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ μπορεί επίσης να είναι δυσμενείς ή εχθρικές.

Η μαθησιακή περιοχή των δραστηριοτήτων είναι ‘’Παιδί και προσωπική – κοινωνική ανάπτυξη/κοινωνική αλληλεπίδραση’’ αλλά και ‘’Παιδί και ανθρωπογενές περιβάλλον’’ καθώς τα νήπια διευρύνουν τις γνώσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δραστηριότητες βασίζονται στις εκπαιδευτικές μεθόδους της Νέας Μάθησης και στοχεύουν στην εξοικείωση των νηπίων με την έννοια των στερεοτύπων.

Στοχοθεσία

Στοχοθεσία

Στόχοι της εργασίας :

1)Να είναι σε θέση οι μαθητές να αναγνωρίζουν τι είναι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις


2)Να αντιληφθούν πως δεν πρέπει να απομονώνουμε τους άλλους μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ή καταγωγή από εμάς.


3)Μέσω των δραστηριοτήτων να δεθούν περισσότερο μεταξύ τους

4) Να αποδέχονται το διαφορετικό και να μην κρίνουν τους άλλους από τα διαφορετικ

1η δραστηριότητα-Βιώνοντας το γνωστό

1η Δραστηριότητα-Βιώνοντας το γνωστό

Τίτλος: Παίζω-Παίζεις, δε με νοιάζει που διαφέρεις

 

Μαθητής

1η Δραστηριότητα-Βιώνοντας το γνωστό

Τίτλος: Παίζω-Παίζεις, δε με νοιάζει που διαφέρεις

Μαθητής

 

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα η δασκάλα μαζί με τα παιδιά κάθεται στην γωνία της παρεούλας και ρωτάει τα παιδιά σε ένα πρώτο στάδιο εάν έχουν φίλους οι συγγενείς που να κατάγονται από κάποια διαφορετική χώρα και εάν έχουν και διαφορετικό χρώμα στο σώμα τους από εκείνους.

Για να τους βοηθήσει τους δείχνει και μία εικόνα στον υπολογιστή με 2 παιδάκια που παίζουν μαζί και το ένα έχει λευκό χρώμα ενώ το άλλο μαύρο.

 

 

 

 

Τους ζητάει να παρατηρήσουν την εικόνα καλά και να της απαντήσουν στην ερώτηση της.

Εκπαιδευτικός

Εκπαιδευτικός

 

Νέα μάθηση-Βιώνοντας το γνωστό: Πολλές γνώσεις μας πηγάζουν από τις εμπειρίες μας. Ο βιόκοσμος είναι μια πλούσια πηγή γνώσεων. Η εμπειρία του γνωστού συνοδεύεται από μοναδικά και βαθιά συναισθήματα, από μακρόχρονες εμπειρίες ζωής, από διαισθητικές αλήθειες και από την ακλόνητη πεποίθηση ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τα συναισθήματα και την κρίση μας. Ο βιόκοσμος δίνει μορφή και νόημα στην ταυτότητά μας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τις βαθύτερες επιθυμίες μας. Δίνει νόημα στις πιο υποκειμενικές παρορμήσεις μας. Οι μαθητές που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη γνωσιακή διαδικασία ενθαρρύνονται να φέρουν τις δικές τους (ετερογενείς και διαφορετικές) εμπειρίες, προτεραιότητες και γνώσεις στο μαθησιακό περιβάλλον. Αναστοχάζονται τις πηγές της γνώσης τους και τα ενδιαφέροντα που τους παρακινούν. Εξετάζουν την υφιστάμενη γνώση τους, αναγνωρίζουν τους περιορισμούς της και εντοπίζουν τι πρέπει να μάθουν για να τη διευρύνουν.

Αφού λοιπόν η δασκάλα έκανε προηγουμένως την ερώτηση για το αν τα παιδιά έχουν συγγενείς ή φίλους από άλλες χώρες, υπήρξαν κάποιες απαντήσεις όπως ‘’ναι κυρία εγώ έχω έναν φίλο που έχει μαύρο χρώμα’’ και άλλα παιδιά απάντησαν πως δεν έχουν. Οι περισσότερες απαντήσεις ήταν όχι εκτός από 1-2.

Έπειτα η δασκάλα δείχνοντας και πάλι την εικόνα, περνάει σε κάποιες πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις απέναντι στα παιδιά οι οποίες είναι : ‘’Παιδιά εσείς θα θέλατε να έχετε έναν φίλο με διαφορετικό χρώμα και από διαφορετική χώρα ; ‘’ , ‘’Θα παίζατε μαζί του ; ‘’ , ‘’Θα θέλατε να τον είχατε φίλο σας ; ‘’

Η δραστηριότητα αυτήν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια δραστηριότητα ανίχνευσης καθώς σκοπός της δασκάλας είναι να καταλάβει μέσα από τις ερωτήσεις εάν τα παιδιά θα ήθελαν, δίνοντας για αρχή το συγκεκριμένο παράδειγμα με το χρώμα του δέρματος, να έχουν έναν φίλο διαφορετικό από εκείνον. Θέλει να παρατηρήσει ένα κάποιο παιδί θα έχει διαφορετική απάντηση όπως για παράδειγμα ‘’ εγώ δε θέλω να κάνω παρέα με ένα μαύρο παιδί ‘’ για να καταλάβει γενικότερα εάν έχουν κάποια συγκεκριμένα στερεότυπα και προκαταλήψεις στο μυαλό τους και φυσικά να τους εξηγήσει το σωστό μέσα από παραδείγματα και άλλες δραστηριότητες.

 

Φυσικά πριν γίνουν όλα αυτά η δασκάλα θα πρέπει να έχει στο μυαλό της το τι είναι διαφορετικότητα και κυρίως γιατί κάποια άτομα έχουν διαφορετικό χρώμα από τους άλλους, το θέμα δηλαδή που συζητάμε και σε αυτήν την δραστηριότητα . Θα πρέπει να έχει διαβάσει και να έχει μάθει για να μπορέσει έπειτα να γίνει κατανοητή.

2η δραστηριότητα-Βιώνοντας το νέο

2η Δραστηριότητα-Βιώνοντας το νέο

Τίτλος: Όλοι ίσοι-όλοι διαφορετικοί 

 

Μαθητής

2η Δραστηριότητα-Βιώνοντας το νέο

Τίτλος: Όλοι ίσοι-όλοι διαφορετικοί

Μαθητής

 

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα η δασκάλα μαζί με τα παιδιά κάθεται και πάλι στην γωνιά της παρεούλας. Η νηπιαγωγός ξεκινά να προβάλει στα νήπια μέσω ψηφιακού μέσου, του ηλεκτρονικού υπολογιστή δηλαδή και πάλι , αυτήν την φορά κάποιες άλλες φωτογραφίες εμβαθύνοντας περισσότερο , πέραν βέβαια του διαφορετικού χρώματος του σώματος , όπως : εικόνες με διαφορά στο ύψος του ατόμου, στο βάρος , στις δεξιότητες κ.α.

Η δασκάλα λοιπόν λέει στα παιδιά :

‘’Παιδιά θα ήθελα να παρατηρήσετε καλά τις εικόνες που σας δείχνω στον υπολογιστή και αφού συγκεντρωθείτε και τις κοιτάξετε προσεκτικά θα ήθελα να μου πείτε’’ :

 

1)Τι βλέπετε στις εικόνες ;

 

2)Οι άνθρωποι - τα παιδιά που υπάρχουν στις εικόνες είναι όλοι ίδιοι ;

 

3)Εσείς έχετε κάποιον φίλο ή συγγενή που να μοιάζουν με τους ανθρώπους που βλέπετε στις εικόνες ;

 

Εκπαιδευτικός

Εκπαιδευτικός

 

Νέα Μάθηση-Βιώνοντας το νέο: Στον κόσμο που ζούμε όταν βιώνουμε νέα πράγματα ή πράγματα άγνωστα αλλά και πτυχές γνωστών πραγμάτων που δεν είχαμε παρατηρήσει, καινούργιες καταστάσεις και γεγονότα αποκτάμε γνώσεις, εμπειρία και φυσικά μαθαίνουμε από όλα αυτά. Η εξοικείωση με πράγματα ανοίκεια είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουμε στον διαρκώς μεταβαλλόμενο βιόκοσμό μας.

Όταν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη γνωσιακή διαδικασία ως στοιχείο της πλούσιας γκάμας των γνώσεων τους, οι μαθητές παρατηρούν και έρχονται σε επαφή με νέα δεδομένα και βιώνουν νέες καταστάσεις.

Η δασκάλα έχει εκτυπώσει σε φωτοτυπίες τις εικόνες αυτές. Τις μοιράζει στα παιδιά δίνοντας τες σε τυχαία σειρά φυσικά.

Τα παιδιά τις παρατηρούν και συζητούν όλοι μαζί με την δασκάλα.

Κατευθύνουμε την συζήτηση προς το θέμα μας που είναι η διαφορετικότητα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις.

Σκοπός μας είναι να καταλάβουν τα παιδιά μέσα από τις εικόνες, φυσικά ότι υπάρχει διαφορετικότητα ανάμεσα μας, αλλά το κυριότερο πως αν αυτές οι εικόνες γίνονται υπερβολικές σε βαθμό που να μην ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα, τις ονομάζουμε στερεότυπα.

 

Τους εξηγούμε πως όταν κρίνουμε ένα άτομο μόνο από την εμφάνιση του και όχι από το αν είναι καλός άνθρωπος ή αν μπορούμε να παίξουμε και να συνεργαστούμε μαζί του τότε, αυτό δεν είναι σωστό φυσικά και ονομάζεται προκατάληψη.

Όταν κάτι είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε εμείς σαν φυσικό στο μυαλό μας, δεν πρέπει να το χλευάζουμε αλλά να το αποδεχόμαστε με θετικό πάντοτε τρόπο.

3η δραστηριότητα - Εννοιολογώντας μέσω ορολογίας

3η Δραστηριότητα - Εννοιολογώντας μέσω ορολογίας

Τίτλος: Σα βραχιόλια ενωμένοι

 

Μαθητής

3η Δραστηριότητα - Εννοιολογώντας μέσω ορολογίας

Τίτλος: Σα βραχιόλια ενωμένοι

Μαθητής

 

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα μαζευόμαστε και πάλι όλοι μαζί στην γωνιά της παρεούλας. Πριν όμως μαζευτούμε εκεί η δασκάλα μαζί με τα παιδιά πηγαίνει στα τραπεζάκια για να σχεδιάσουν και να κόψουν όλοι μαζί κάποια βραχιολάκια από χαρτόνι, βραχιολάκια που θα γράφουν επάνω κάποιες συγκεκριμένες λέξεις, τα οποία θα φορέσουν τα παιδιά και η δασκάλα θα τους εξηγήσει για ποιο λόγο τα φτιάξαμε. Αφού τα φτιάξουν πηγαίνουν στην γωνιά της παρεούλας και τα τοποθετούν πάνω σε ένα χαρτόνι που έχει αφήσει η δασκάλα στο πάτωμα.

 

Και τους εξηγεί:

Λοιπόν παιδιά μου το βραχιολάκι που βρίσκεται στην μέση του χαρτονιού και γράφει επάνω 2 λέξεις και όχι μια ( δηλαδή στερεότυπα-προκαταλήψεις ) θα το φορέσω εγώ και τα υπόλοιπα που βρίσκονται γύρω γύρω εσείς. Η δασκάλα μετράει μέχρι το 3 και τα παιδιά τρέχουν να πάρουν όποιο βραχιολάκι προλάβουν. Φοράνε και η δασκάλα και τα παιδιά τα βραχιολάκια και τους αφήνει λίγα λεπτά να συζητήσουν μεταξύ τους για το πιστεύουν ότι γράφουν επάνω και γενικότερα γιατί πιστεύουν ότι γίνεται όλο αυτό, έχοντας κάνει πριν όλες αυτές τις δραστηριότητες φυσικά.

Εκπαιδευτικός

Εκπαιδευτικός

 

Νέα Μάθηση-Εννοιολογώντας μέσω ορολογίας: Καθημερινά ονομάζουμε πράγματα μέσα από τις εμπειρίες μας, αναδεικνύοντας έτσι τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Κατά την καθημερινή χρήση της γλώσσας στο βιόκοσμό μας, οι λέξεις εμφανίζουν μεγάλη αμφισημία και τα όρια μεταξύ των διαφορετικών εννοιών είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα. Ορισμένες φορές κατανοούμε το συνομιλητή μας από τα συμφραζόμενα ή από τις κοινές εμπειρίες μας.

Η εννοιολόγηση μέσα από την ορολογία ωθεί τους μαθητές να αποσαφηνίζουν, να κατηγοριοποιούν, να ομαδοποιούν και να διακρίνουν – όλα αυτά είναι ουσιαστικά στοιχεία μιας διαδικασίας παραγωγής γνώσης. Δεν είναι απλώς ζήτημα απομνημόνευσης του ορισμού των λέξεων. Είναι ένα είδος ενεργού συμμετοχής και δράσης

 

 

 

Αφού έχουν φορέσει όλοι τα βραχιολάκια τους, η δασκάλα τους εξηγεί πως εκείνη φοράει το βραχιολάκι με τις λέξεις που δεν πρέπει να υπάρχουν στην ζωή μας οπότε είναι ένα βραχιολάκι που δεν μας χρειάζεται και δεν πρέπει να το φοράμε. Σε αντίθεση με τα παιδιά που τους εξηγεί πως τα δικά τους βραχιολάκια είναι τα σωστά καθώς γράφουν επάνω τις λέξεις : αγάπη, ισότητα αλλά και διαφορετικότητα ( μία λέξη που υπάρχει στην καθημερινότητα μας και δεν είναι κακή αλλά πρέπει να την αποδεχόμαστε ) , ομάδα ,ευγένεια, φιλία κ.α. Είναι τα βραχιολάκια που θα πρέπει να υπάρχουν πάντοτε στην ζωή μας.

 

Τα παιδιά χαίρονται, θαυμάζουν τα βραχιολάκια τους και χαμογελούν.

 

 

Σκοπός της δασκάλας είναι μέσα από αυτήν την δραστηριότητα και τα βραχιολάκια που φορούν να μιλήσει στους μαθητές για τους όρους στερεότυπα και προκαταλήψεις, λέξεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται και να γίνονται και πράξη στην ζωή μας , αλλά να τους εξηγήσει πως είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά ίσοι, πως πρέπει να είμαστε ομάδα , να υπάρχει αγάπη, φιλία κ.α.

 

Φυσικά πριν από όλα αυτά η δασκάλα έχει προσθέσει περισσότερες γνώσεις στο μυαλό της όσον αφορά τους όρους στερεότυπα και προκαταλήψεις πρώτα απ’ όλα και για να μάθει και εκείνη περισσότερα πράγματα αλλά και δεύτερον για να μπορέσει να τα τις εξηγήσει στα παιδιά με όσο πιο απλές λέξεις και δραστηριότητες μπορεί.

4η δραστηριότητα- Εννοιολογώντας μέσω θεωρίας

4η δραστηριότητα - Εννοιολογώντας μέσω θεωρίας

Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη

 

Μαθητής

Για το μαθητή

«Δημιουργία Εννοιολογικού χάρτη»: Σε αυτή τη δραστηριότητα η νηπιαγωγός στο κέντρο ενός χαρτονιού έχει γράψει με μεγάλα γράμματα και κίτρινο μαρκαδόρο τους όρους στερεότυπα-προκαλύψεις, βάζοντας τον σε ένα κύκλο, παρομοιάζοντας τον με τον ήλιο, στις ακτίνες του λοιπόν, ζητά από τους μαθητές της να κολλήσουν καρτέλες που ήδη έχει προετοιμάσει και σχετίζονται με όσα προαναφέρθηκαν (προηγείται σχετική συζήτηση) τα οποία περικλείουν αυτοί οι όροι. Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία του και τα παιδία επιλύσουν τυχόν απορίες τους, ουσιαστικά τα νήπια θα έχουν αντιληφθεί την έννοια.

Εκπαιδευτικός

Για τον εκπαιδευτικό

Εννοιολογώντας μέσω θεωρίας: «Δημιουργία Εννοιολογικού χάρτη»: Για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι απαραίτητο η νηπιαγωγός να εξηγήσει αυτούς τους όρους στα νήπια με απλοϊκό λεξιλόγιο. Είναι πολύ πιθανό τα νήπια να μην έχουν ξανά ακούσει τους όρους: στερεότυπα και προκαταλήψεις, μέσω παραδειγμάτων και ερωτήσεων που θα τους θέσει θα τα βοηθήσει να προσεγγίσουν τις έννοιες αυτές. Ξεκινώντας με μια συζήτηση όπως τι διαφορετικό έχουν τα παιδάκια από άλλες χώρες, αν και έχουν διαφορετικό χρώμα από εμάς, δεν σημαίνει αυτό ότι δεν μπορούμε να παίξουμε μαζί ή θα πρέπει να βάζουμε στο περιθώριο. Εξηγώντας τους, έτσι το φύλο, το χρώμα, η θρησκεία και θα πρέπει να μας εμποδίζουν από το να παίζουμε όλοι μαζί αρμονικά και να είμαστε αγαπημένοι. Έπειτα από τη συζήτηση αυτή, ακολουθεί η δημιουργία του εννοιολογικού χάρτη.

Η νηπιαγωγός κατά την διάρκεια της συζήτησης μπορεί να παραθέσει και αυτές τις φωτογραφίες.

 

5η δραστηριότητα-Αναλύοντας λειτουργικά

5η δραστηριότητα -Αναλύοντας λειτουργικά

Τίτλος: "Φιλία"

 

Μαθητής

5η δραστηριότητα

Για το μαθητή

«Φιλία» - Αναλύοντας λειτουργικά:

«Φιλία»: βασικός στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να προάγουμε την Ενσυναίσθηση ανάμεσα στα παιδιά, δημιουργώντας μια μηχανή φιλίας, κάνοντας τα να αντιληφθούν πώς το χρώμα, το φύλο, η θρησκεία δεν έχει καμία σημασία όταν παίζουμε όλοι μαζί αρμονικά. Καταρχάς, μέσω ερωτήσεων όπως «Τι σκέφτεστε όταν βλέπετε τους φίλους σας;, Πώς νιώθετε όταν παίζετε όλοι μαζί; Πώς νιώθετε όταν ο φίλος σας είναι λυπημένος;» τους καθοδηγεί έτσι ώστε να περιγράψουν συναισθήματα που τους δημιουργούνται όταν είναι με τους φίλους τους, και ενισχύοντας τους τον θεσμό της φιλίας μέσω των θετικών της επιρροών στην συμπεριφορά μας. Τα παιδιά σχηματίζουν ομάδες των 4-5 ατόμων, κάθε ομάδα αποφασίζει να κάνει μια μηχανή με τα σώματά των παιδιών, η οποία να προάγει τη φιλία ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους. Τα παιδιά μπορούν ελεύθερα να δημιουργήσουν τη δικιά της μηχανή φιλίας και να της δώσει και όνομα. Εφόσον τελειώσουν όλες οι ομάδες, κάθε ομάδα παρουσιάζει τη δικιά της μηχανή στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης. Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδιά κατανοούν πόσο σημαντική είναι φιλία ανάμεσα, ενώ αντιλαμβάνονται οι τσακωμοί και οι γκρίνιες μόνο αρνητικά συναισθήματα μας επιφέρουν. Στην συνέχεια, κάθε παιδάκι μπορεί να καταθέσει εμπειρίες και γεγονότα που έχει ζήσει, ακόμα και να ζωγραφίζει ένα περιστατικό με κάποιον φίλο του, περιγράφοντας το με τη σειρά του στην υπόλοιπη τάξη.

 

Εκπαιδευτικός

Για τον εκπαιδευτικό

Αναλύοντας λειτουργικά: «Φιλία»: Για να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και να τις αφομοιώσει, έτσι ώστε να συμπεριφέρεται σύμφωνα με αυτές, είναι απαραίτητο ο εκπαιδευτικός να έχει λάβει την κατάλληλη μόρφωση και να έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα ισότητας ανάμεσα σε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά έθνη. Αρχικά, είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις για την κοινωνία στην οποία ζει και να γνωρίζει την υπάρχουσα κοινωνική πολυπολιτισμικότητα. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην διαμόρφωσή του χαρακτήρα των νηπίων, βάσει των ερεθισμάτων που θα προσφέρει, θα διαμορφωθούν και οι προσωπικότητες αλλά και ο χαρακτήρας των νηπίων. Συνεπώς, οφείλει να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών, προφέροντας του ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, μαθαίνοντας του να αποκτούν ολόπλευρη ματιά απέναντι στον κόσμο. Συνεπώς, η φιλία είναι μια έννοια, που θα ενισχύσει τους δεσμούς των παιδιών καταρρίπτοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις που ενδέχεται αν και τόσο μικροί να έχουν τα παιδία. Σε αυτό στοχεύει η δράση αυτή στην ενίσχυση του δεσίματος μεταξύ τους, ανεξαρτήτως του χρώματος, φύλου, θρησκείας και εξωτερικής εμφάνισης.

6η δραστηριότητα - Αναλύοντας κριτικά

6η δραστηριότητα - Αναλύοντας κριτικά

Τίτλος: "Αν όλα τα παιδία της γης"

 

Μαθητής

6η δραστηριότητα- Αναλύοντας κριτικά

Για το μαθητή

Τα νήπια μέσω της προηγούμενης δραστηριότητας, αρχίζουν να  σκέφτονται και να επεξεργάζονται τις ερωτήσεις που τους έθεσε προηγουμένως η νηπιαγωγός, μέσω της συζήτησης, βοηθώντας το ένα το άλλο, εκφράζουν τις σκέψεις τους σχετικά με το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε διακρίσεις στους φίλους μας, πως μέσω τις φιλίας γινόμαστε καλύτεροι μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να κάνουμε υποχωρήσεις, να μοιραζόμαστε και πως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του άλλου δεν έχουν καμία σημασία. Συνεπώς μαζευόμαστε όλοι στη γωνιά της παρεούλας και σχηματίζουμε έναν κύκλο, πιανόμαστε χεράκι-χερακί και τραγουδάμε το τραγούδι που καταρρίπτει τα στερεότυπα και τον ρατσισμό «Αν όλα τα παιδία της γης».

Εκπαιδευτικός

Για τον εκπαιδευτικό

Αναλύοντας κριτικά- "Αν όλα τα παιδία της γης"

Η επόμενη δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προηγούμενη, αφού λοιπόν μέσω της δημιουργίας της μηχανής της φιλίας αντιληφθούν τα παιδία την ισχυρή σημασία της, η νηπιαγωγός θα να σιγουρευτεί πως τα παιδία έχουν κατανοήσει σε βάθος την έννοια της και την θετική της επίδραση σε εμάς. Θα προβεί σε ερωτήσεις, ουσιαστικά πρόκειται για καθοδηγούμενες ερωτήσεις στα παιδία, σαν και αυτές που προηγήθηκαν στην 5η δραστηριότητα, αν χρειαστεί θα τις επαναλάβει, έτσι θα βάλει στα παιδία να τις επεξεργαστούν και να στοχαστούν. Μέσω της συζήτησης που θα ακολουθήσει, στοχεύει στο να κατανοήσουν ότι βοηθώντας το ένα το άλλο, εκφράζουν τις σκέψεις τους σχετικά με το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε διακρίσεις στους φίλους μας, πως μέσω τις φιλίας γινόμαστε καλύτεροι μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να κάνουμε υποχωρήσεις, να μοιραζόμαστε και πως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του άλλου δεν έχουν καμία σημασία. Συνεπώς μαζευόμαστε όλοι στη γωνιά της παρεούλας και σχηματίζουμε έναν κύκλο, πιανόμαστε χεράκι-χερακί και τραγουδάμε το τραγούδι που καταρρίπτει τα στερεότυπα και τον ρατσισμό «Αν όλα τα παιδία της γης».

7η δραστηριότητα - Εφαρμόζοντας με κατάλληλο τρόπο

7η Δραστηριότητα :Εφαρμόζοντας με κατάλληλο τρόπο

Τίτλος : "Η υδρόγειος στα χέρια μας"

 

Μαθητής

7η Δραστηριότητα :Εφαρμόζοντας με κατάλληλο τρόπο

Τίτλος : Η υδρόγειος στα χέρια μας

(Στα νήπια )

Παιδάκια μου στο σημερινό μας μάθημα θα παίξουμε μια δραστηριότητα που όχι μόνο θα διασκεδάσουμε αλλά θα μάθουμε και πολλά πραγματάκια .

Από ότι βλέπετε εδώ σας έχω φέρει μια υδρόγειο σφαίρα , ένας ένας λοιπόν θα κλείσει τα ματάκια του και με τη σειρά του θα σταματήσει τυχαία τη σφαίρα όσο αυτή γυρίζει . Η καφέ χώρα έχει το δικό της χρώμα στη σφαίρα , με το χρώμα από την αντίστοιχη χώρα που θα επιλέγετε εσείς τυχαία , θα βάψετε με τέμπερα την παλάμη σας , έτσι σε ένα μεγάλο χαρτόνι που θα σας φέρω εγώ θα ενώσετε την παλάμη σας και όλα τα χρώματα θα κάνουν μια ζωγραφιά .

Τι λέτε παιδιά σας άρεσε;

Μήπως υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε και θέλετε να με ρωτήσετε ;

Ελάτε παιδιά πείτε μου !!!

 

Εκπαιδευτικός

Στον εκπαιδευτικό 

 

Πριν την υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να γνωρίζει κάποια πράγματα για την διαφορετικότητα και τον ρατσισμό που επικρατεί στις μέρες μας .

Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας , καθώς είναι κάτι που κάνουμε κάθε ώρα και στιγμή. Σκοπός της επιστήμης είναι επίσης η εφαρμογή .Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο από όσο απαιτείται για την κατάκτηση της επιστημονικής γνώσης γιατί θέλουμε να την αξιοποιήσουμε αυτήν τη γνώση. Η γνώση που αποκτά με τον τρόπο αυτό ο μαθητής μπορεί να αξιολογηθεί με κριτήριο την ίδια την εφαρμογή.

 

Μαζεύουμε τα παιδάκια στη γωνιά της παρεούλας για να τους εξηγήσουμε κάποια πράγματα για την ισότητα .

Σε αυτή την περίπτωση η νηπιαγωγός θα φέρει στην τάξη μια υδρόγειο σφαίρα . Το κάθε παιδάκι θα κλείσει τα μάτια του και θα σταματήσει τυχαία την σφαίρα όσο αυτή γυρίζει . Η καφέ χώρα έχει το δικό της χρώμα στη σφαίρα , με το χρώμα από την αντίστοιχη χώρα που θα επιλέγει τυχαία το κάθε παιδάκι , θα βάψει με τέμπερα την παλάμη του , έτσι σε ένα μεγάλο χαρτόνι θα ενώσει το κάθε παιδί την παλάμη του και όλα τα χρώματα θα κάνουν μια ζωγραφιά .

Θα κάνουμε ερωτήσεις στα παιδιά να δούμε αν έχουν καταλάβει αυτή την δραστηριότητα .

Με αυτό τον τρόπο θίγουμε το θέμα του ρατσισμού και της διαφορετικότητας . Στη συνέχεια θα κάνουμε και κάποιες ερωτήσεις στα παιδιά .

 

8η Δραστηριότητα :Εφαρμόζοντας με δημιουργικό τρόπο

8η Δραστηριότητα :Εφαρμόζοντας με δημιουργικό τρόπο
Τίτλος : Tόσο διαφορετικοί και τόσο ίσοι.

 

Μαθητής

8η Δραστηριότητα :Εφαρμόζοντας με δημιουργικό τρόπο

Τίτλος : Tόσο διαφορετικοί και τόσο ίσοι.

 

(Στα νήπια)

 

Παιδάκια μου σήμερα σας έχω ετοιμάσει μια τέλεια δραστηριότητα . Όπως βλέπετε εδώ έχω τοποθετήσει έναν τεράστιο παγκόσμιο χάρτη στον πινάκα μας . Θα σας μοιράσω τώρα φωτογραφίες με παιδάκια από όλο τον κόσμο μπροστά σε χαρακτηριστικά κτίρια-μνημεία από κάθε ξεχωριστή χώρα . Κάθε παιδάκι από εσάς θα σηκώνεται σιγά σιγά , εγώ συγχρόνως θα σας βάζω τραγουδάκια από την αντίστοιχη χώρα θα προσπαθήσετε να τοποθετήσετε την φωτογραφία στο χάρτη. Τέλος αφού έχει γεμίσει ο χάρτης θα κάνουμε στα παιδιά διάφορες ερωτήσεις ια την δραστηριότητα .

Πως σας φαίνεται παιδιά ;

Σας αρέσει η δραστηριότητα;

Υπάρχει κάτι που δεν καταλάβατε και κάτι που σας δυσκόλεψε;

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ;

 

Εκπαιδευτικός

(στον εκπαιδευτικό)

 

Πριν από την υλοποίηση της δραστηριότητας ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να γνωρίζει πως όλοι είμαστε ίσοι και μοναδικοί , πως όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι . Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, με κάθε πράξη και κάθε λέξη μας μετασχηματίζουμε τον κόσμο. Κανένας άλλος δεν έχει ακριβώς τις ίδιες εμπειρίες, δεν έχει κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα, δεν είχε την ίδια συμβολή και δεν έχει αναπαραστήσει τον κόσμο στους άλλους με τη μοναδική χροιά των δικών μας εμπειριών. Η δημιουργική εφαρμογή είναι μια γνωσιακή διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας επιχειρούμε μεγάλα άλματα. Μεταφέρουμε τη γνώση που αποκτήσαμε σε ένα πλαίσιο και την εφαρμόζουμε σε ένα εντελώς διαφορετικό. Έτσι, η δημιουργική εφαρμογή επιτρέπει τη συμμετοχή των

μαθητών σε διαδικασίες επίλυσης σημαντικών προβλημάτων και τους δίνει μια

γεύση του τρόπου με τον οποίο γεννιούνται οι εφευρέσεις και οι καινοτομίες.

 

Μαζεύουμε όλα τα παιδιά στη γωνιά της παρεούλας και προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι .

Εξηγούμε στα παιδιά την παρακάτω δραστηριότητα

Τοποθετώντας έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη στον πίνακα της τάξης , η νηπιαγωγός θα μοιράσει στα νήπια φωτογραφίες με παιδάκια από όλο τον κόσμο μπροστά σε χαρακτηριστικά κτίρια –μνημεία από κάθε ξεχωριστή χώρα . Κάθε παιδάκι θα σηκώνεται και ενώ θα παίζει ένα τραγουδάκι από την αντίστοιχη χώρα θα προσπαθήσει να την τοποθετήσει στον χάρτη .

Νωρίτερα θα έχουμε δείξει στον χάρτη ενδεικτικά κάθε χώρα και θα έχουμε αναφέρει λίγα λόγια για την κάθε μια . Στο τέλος αφού έχει γεμίσει ο χάρτης μας , θα καθίσουμε όλοι μαζί και θα συζητήσουμε με τα παιδιά σε ποια χώρα θα θέλαμε να ταξιδέψουμε και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όλα τα παιδάκια είναι ίδια , παρόλο που το καθένα είναι ξεχωριστό , πως μπορούμε να ακούμε μουσική από όλο τον πλανήτη και να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα , κάθε παιδάκι έχει μια διαφορετική ιστορία , έναν διαφορετικό πολιτισμό που αξίζει να μάθουμε

<Γέφυρες χτίζουμε , φράγματα γκρεμίζουμε>