Produced with Scholar
Icon for ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!

ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!

Learning Module

Μία εισαγωγή για το θέμα μας...

Η αρμονική συνύπαρξη , η χωρίς προϋποθέσεις αποδοχή, η μη περιθωριοποίηση , ο σεβασμός της διαφορετικότητας ,η προστασία της αξιοπρέπειας του πολίτη, η ελεύθερη έκφραση αποτελούν κατά κύριο ρόλο θέμα παιδείας, κουλτούρας, πολιτισμού, ευαισθητοποίησης και αισθητικής καλλιέργειας. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να διαχειριστούν την ετερότητα με τέτοιο τρόπο, ώστε μέσα από το διαφορετικό να αναδεικνύονται οι ικανότητες, οι δυνατότητες και τα ταλέντα των μαθητών. Επίσης, οφείλουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός σχολικού περιβάλλοντος , που θα καλλιεργεί στους μαθητές το αίσθημα του ανήκειν στην εκπαιδευτική κοινότητα και της χωρίς όρους αποδοχής, ένα σχολικό περιβάλλον όπου όλοι οι μαθητές θα νιώθουν άνετα, ασφαλείς και προστατευμένοι , θα μπορούν να εκφράζονται χωρίς φόβο, θα είναι χαρούμενοι και δημιουργικοί.

Στόχοι

(Γενικός στόχος σχεδιασμού)

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δημιουργήθηκε με σκοπό να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές (ηλικίας 5-7), την έννοια και την σημασία της διαφορετικότητας.

Με την ολοκλήρωση και πραγματοποίηση του σχεδιασμού τα παιδιά θα είναι πλήρως ικανά:

Βιώνοντας το γνωστό:

  • Να μοιραστούν τις σκέψεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους τόσο με τους νηπιαγωγούς όσο και με τα υπόλοιπα παιδιά.
  • Να κατανοήσουν με ποικίλους τρόπους πως όσα γνωρίζουν μπορούν να ταυτοποιηθούν με μία έννοια που σχετίζεται με την διαφορετικότητα.
  • Να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συμμαθητές τους ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και να διαπιστώσουν την διαφορετικότητά τους.

Βιώνοντας το νέο:

  • Να μάθουμε στους μικρούς μαθητές νέα πράγματα και να αποκομίσουν ενδιαφέρουσες εμπειρίες που αφορούν την διαφορετικότητα.
  • Να δημιουργήσουμε μία γέφυρα ανάμεσα στις υπάρχουσες γνώσεις των παιδιών με τις νέες που θέλουμε να τους μεταδώσουμε.

Εννοιολογώντας με θεωρία:

  • Να κάνουν υποθέσεις και να εκφράσουν τις σκέψεις τους σχετικά με την δομή της διαφορετικότητας.
  • Να αποκτήσουν κριτική σκέψη απέναντι στην διαφορετικότητα.

Εννοιολογώντας με ορολογία:

  • Να εισάγουμε τα παιδιά στην έννοια της διαφορετικότητας και σε όσα αυτή εμπεριέχει.
  • Να έρθουν σε επαφή με ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο, το οποίο θα τα βοηθήσει στην ενασχόληση τους με την διαφορετικότητα.

Αναλύοντας λειτουργικά:

  • Να εμπεδώσουν οι μαθητές πως το να διαφέρεις είναι απολύτως αποδεκτό και φυσιολογικό.
  • Να καταλάβουν τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει διαφορετικότητα.

Αναλύοντας κριτικά:

  • Να είναι σε θέση τα παιδιά να εξετάσουν την σχέση και την αλλλεπίδραση της διαφορετικότητας με διάφορους εξωγενείς παράγοντες.
  • Να μπορούν να συμμετέχουν σε μία συζήτηση που αφορά την διαφορετικότητα και να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Εφαρμόζοντας κατάλληλα:

  • Να εφαρμόσουν τα παιδιά στην πράξη όσες θεωρητικές γνώσεις απέκτησαν στην τάξη.

Εφαρμόζοντας δημιουργικά:

  • Να αποκτήσουν σχέσεις συνεργασίας δουλεύοντας συλλογικά.
  • Να διασκεδάσουν μέσα από τις δραστηριότητες, γεγονός που θα συνδράμει στην καλύτερη κατανόηση του θέματος.

Δραστηριότητες

1.Μία διαφορετική "καλημέρα"

Για τον μαθητή

Καλημέρα σας παιδάκια!!!

Σήμερα θα μαζευτούμε όλοι μας έξω στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας, κρατώντας τα μαξιλαράκια μας για να καθίσουμε όλοι μαζί και το κάθε παιδάκι ξεχωριστά θα πει την δική του καλημέρα όπως αυτή λέγεται στην χώρα από την οποία κατάγεται..

….

(Ένα ένα το κάθε παιδί φωνάζει την δική του καλημέρα και ο χώρος γεμίζει από χαρούμενες παιδικές φωνές).

….

Μέτα το τέλος της εκφώνησης της καλημέρας τα παιδιά άρχισαν να λένε καλημέρα σε όλες τις διαφορετικές γλώσσες που άκουσαν και κυρίως σε αυτές που ακούγονταν περίεργα.

 

Για τον νηπιαγωγό

Η νηπιαγωγός προτρέπει τα παιδιά να βγουν στον προαύλιο χώρο και να πουν την δική τους ΄'καλημέρα'' με τον δικό τους τρόπο. Σκοπός αυτής δραστηριότητας είναι τα παιδιά να κατανοήσουν την διαφορετικότητα. Με το να ακούγεται η διαφορετική καλημέρα του κάθε παιδιού αυτόματα τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι η διαφορετικότητα υπάρχει ανάμεσα τους και ότι όχι μόνο ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα τα ενώνει και τα οδηγεί σε καινούριους δρόμους μάθησης και συνεργασίας.

2.Παρατηρώντας τον συμμαθητή μου

Για τον μαθητή

Γεια σας παιδιά!

Σήμερα θα παρατηρήσουμε ο ένας τον άλλον και θα μιλήσουμε για τις διαφορές μας.

Θα σηκωθείτε όλοι όρθιοι, θα κάνετε ζευγαράκια και έπειτα θα σταθείτε ο ένας απέναντι από τον άλλον. Θα έχετε 1 λεπτό για να παρατηρήσετε αυτόν που βρίσκεται απέναντί σας και να σκεφτείτε σε τι ακριβώς διαφέρει από εσάς. Μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος, μαλλιών ή ματιών από εσάς, ίσως να είναι πιο ψηλός ή πιο κοντός από εσάς ή το σχήμα του προσώπου του να είναι διαφορετικό.

Στην συνέχεια, θα ρωτήσω τον καθέναν ξεχωριστά ώστε να μου πείτε τι το διαφορετικό είδατε σε αυτόν που παρατηρήσατε και αν διαφέρει πολύ από εσάς.

Έπειτα θα συζητήσουμε για το εάν έχουμε συναντήσει ποτέ κάποιον που να ήταν πολύ διαφορετικός από εμάς και τι ακριβώς ήταν αυτό που τον έκανε να διαφέρει.

 

Για τον νηπιαγωγό

Πρόκειται για μία δραστηριότητα η οποία δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν την διαφορετικότητα του ανθρωπινού γένους. Η νηπιαγωγός ζητάει από τους μαθητές, κάνοντας ομάδες των δύο, να παρατηρήσουν ο ένας τον άλλον και να εντοπίσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Στην συνέχεια, η ίδια ρωτάει ξεχωριστά το κάθε παιδί σχετικά με το τι παρατήρησε. Μόλις η διαδικασία αυτή λάβει τέλος, θα υπάρξει μία συζήτηση μεταξύ των παιδιών και της εκπαιδευτικού, για το εάν εντόπισαν μεγάλες διαφορές και αν έχουν συναντήσει ποτέ κάποιον που να διέφερε σημαντικά από εκείνα και ως προς τι.

3.Η φιλία δεν έχει φύλο

Για τον μαθητή

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ζήτησα από τα παιδιά να χωριστούν σε ζευγαράκια, ένα κορίτσι και ένα αγόρι ώστε να γίνουν φίλοι. Καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας τα παιδιά παίζουν διάφορα παιχνίδια μαζί , τραγουδάνε και ζωγραφίζουν ώστε να γνωριστούν καλύτερα με τον φίλο τους. Είναι συνέχεια μαζί στην τάξη, στο παιχνίδι, στο διάλλειμα γενικά σε όλες τις δραστηριότητες. Στο τέλος της ώρας τα παιδιά έκαναν από μία ζωγραφιά γράφοντας το όνομα τους και δίνοντας την ο ένας στον άλλον.

 

Για τον νηπιαγωγό

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την διαφορετικότητα. Μέσα από αυτή την δραστηριότητα προβάλλεται η συνεργασία μεταξύ δυο διαφορετικών φύλων. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι μπορεί να γίνουν πολύ καλοί φίλοι, να παίζουν μαζί , να διασκεδάζουν, να περνάνε δηλαδή όμορφα χωρίς να υπάρχει εμπόδιο το ότι είναι δύο διαφορετικά φύλα.

 

4.Ένα διαφορετικό παραμύθι

Για τον μαθητή

Καλημέρα σας παιδιά!

Καιρό έχουμε να διαβάσουμε ένα παραμυθάκι, τι λέτε και εσείς;

Καθίστε αναπαυτικά στα μαξιλαράκια και πάμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στην χώρα του Έλμερ του ελέφαντα, ενός διαφορετικού ελέφαντα όμως!

(Γίνεται ανάγνωση του παραμυθιού)

Αυτό ήταν το παραμυθάκι μας!

Πώς σας φάνηκε;

Θέλει να μας πει κάποιος με λίγα λόγια την ιστορία του ΄Ελμερ;

Σε τι διαφέρει από τους υπόλοιπους ελέφαντες;

Του άρεσε που ήταν διαφορετικός ή ήθελε να μοιάσει στους υπόλοιπους; Και αν ναι, τα κατάφερε;

Αν ήσασταν στην θέση του Έλμερ θα θέλατε να αλλάξετε;

Νομίζω πως τώρα έχουμε καταλάβει όλοι το παραμύθι του Έλμερ και ήρθε η ώρα να ζωγραφίσουμε τον δικό μας διαφορετικό ελέφαντα. Πάρτε τους πιο πολύχρωμους μαρκαδόρους και ξεκινήστε!

 

Για τον νηπιαγωγό

 

Το παραμύθι στον χώρο του νηπιαγωγείου κατέχει μία εξέχουσα θέση, καθώς προσφέρει στους μικρούς μαθητές την ευελιξία να κατανοούν ορισμένες έννοιες πιο εύκολα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η νηπιαγωγός μέσα από το παραμύθι ʺΈλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας ʺ, θα παρουσιάσει στα παιδιά την έννοια της «διαφορετικότητας».

Η νηπιαγωγός ζητά από τους μαθητές να καθίσουν αναπαυτικά στα μαξιλαράκια που υπάρχουν στην γωνιά της βιβλιοθήκης σχηματίζοντας έναν κύκλο, ενώ εκείνη κάθεται στην μέση. Η ανάγνωση αρχίζει…

Όταν το παραμύθι φτάσει στο τέλος, η εκπαιδευτικός θα θέσει κάποια ερωτήματα που αφορούν την πλοκή του. Θα επιτευχθεί με τον τρόπο αυτό η καλύτερη κατανόηση του και θα τονιστεί περισσότερο το θέμα του, που δεν είναι άλλο από την «διαφορετικότητα».

Έπειτα θα ζητηθεί από τα παιδία να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του Έλμερ, μπαίνοντας έτσι σε μία διαδικασία ενσυναίσθησης που θα τα βοηθήσει να καταλάβουν πως νιώθει κάποιος που διαφέρει από εκείνα.

Τέλος, θα κληθούν να ζωγραφίσουν τον δικό τους ξεχωριστό ελέφαντα, όπως ακριβώς τον έχουν φανταστεί.

 

5.Δεν είσαι διαφορετικός, είμαστε όλοι ίσοι

Για τον μαθητή

Καλημέρα παιδάκια μου!!!

Σήμερα θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να παίξουμε κάποια παιχνίδια που έχουν αρκετές δυσκολίες. Μέσα από αυτά τα παιχνίδια θα καταλάβουμε πόσο δυνατά είναι κάποια παιδάκια που βρίσκονται ανάμεσα μας και πόσο καλύτεροι άνθρωποι μπορούμε να γίνουμε εμείς.

….

Τα παιχνίδια που θα παίξουμε είναι η τυφλόμυγα και το κουτσό.

….

Πώς σας φάνηκαν τα παιχνίδια;

Σας δυσκόλεψαν; Αν ναι, γιατί;

( Τα παιδιά μετά το τέλος της δραστηριότητας μου είπαν ότι δυσκολεύτηκαν αρκετά και ότι σκέφτηκαν πόσο δύσκολη είναι η καθημερινή ζωή των παιδιών με ειδικές ανάγκες).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τον νηπιαγωγό

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Παίζοντας το παιχνίδι της τυφλόμυγας και το κουτσό τα παιδιά κατάλαβαν πόσο δύσκολο είναι να κάνεις πράγματα χωρίς να βλέπεις ή χωρίς να μπορείς να περπατάς με τα δυο σου πόδια. Το παιχνίδι είναι ένα μάθημα ζωής για τα παιδιά γιατί πλέον θα βλέπουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες με σεβασμό, αγάπη , κατανόηση και συμπαράσταση.

6.Βίντεο για την διαφορετικότητα

Για τον μαθητή

Γεια σας παιδιά!

Ξέρω πόσο σας αρέσει να βλέπουμε όλοι μαζί βίντεο στην τάξη , για αυτό το λόγο σκέφτηκα πως θα μπορούσαμε να δούμε ένα σήμερα! Το βίντεο που θα παρακολουθήσουμε αφορά την διαφορετικότητα των ανθρώπων. Θέλω να το δείτε πολύ προσεκτικά! Εγώ θα σας διαβάζω τι λέει το κάθε παιδί στο βίντεο και αν έχετε κάποια απορία θα σηκώνετε το χέρι σας.

(Ξεκινάει το βίντεο, εμείς διαβάζουμε τους διαλόγους του βίντεο στα παιδιά)

Media embedded April 17, 2021

Το βίντεο έφτασε στο τέλος του! Θέλει κάποιος να μου πει με λίγα λόγια την ιστορία του Αχμέτ;

Γιατί τα υπόλοιπα παιδιά δεν έκαναν παρέα μαζί του;

Πώς πιστεύετε ότι ένιωθε ο Αχμέτ;

Εσείς πώς θα νιώθατε αν ήσασταν στην θέση του;

Αν ήσασταν στην θέση των υπολοίπων παιδιών θα κάνατε παρέα μαζί του;

Εμείς έχουμε στην τάξη κάποιο παιδί από άλλη χώρα;

 

 

 

 

Για τον νηπιαγωγό

Η χρήση εποπτικού υλικού στον χώρο του νηπιαγωγείου, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η εν λόγω δραστηριότητα βασίζεται στην προβολή ενός βίντεο animation, το οποίο έχει ως θέμα την διαφορετικότητα.

Eίναι κατάλληλο για παιδιά νηπιαγωγείου και παρακολουθείται με την βοήθεια της εκπαιδευτικού, διότι δεν περιέχει ηχογραφημένη αφήγηση ή διαλόγους.

Η νηπιαγωγός αφού κάνει μία εισαγωγή στους μαθητές σχετικά με το θέμα του βίντεο, το οποίο θα αποτελέσει και θέμα συζήτησης, ξεκινάει την προβολή. Εάν υπάρχουν τυχόν απορίες, κρατούνται για το τέλος ώστε να μην διακοπεί η ροή. Με το τέλος του βίντεο, οι μαθητές γνωστοποιούν τις απορίες τους και η νηπιαγωγός απαντά. Έπειτα, η ίδια θέτει κάποια ερωτήματα σχετικά με το βίντεο ώστε να δημιουργηθεί στην τάξη μία συζήτηση γύρω από την διαφορετικότητα και κάθε παιδί να μοιραστεί τις σκέψεις του.

7.Tι κι αν είναι άσπρο, τι κι αν είναι μαύρο

Για τον μαθητή

 

Γεια σας παιδάκια μου!!

Χθες σας είχα ζητήσει να φέρετε κάποια παιδάκια λευκή σοκολάτα και σε κάποια άλλα παιδάκια μαύρη σοκολάτα.

Αφού ανοίξουμε όλοι τις σοκολάτες μας θα τις κόψουμε σε κομματάκια και θα δώσουμε σε αυτούς που έχουν λευκή σοκολάτα την μαύρη και σε αυτούς που έχουν την μαύρη την λευκή σοκολάτα.

…..

Τι παρατηρείται;

(Αφού τα παιδιά δοκίμασαν και τις δύο σοκολάτες διαπίστωσαν ότι είναι και οι δύο πολύ νόστιμες αλλά ταυτόχρονα και το πόσο ταιριάζουν η μία δίπλα στην άλλη).

 

Για τον νηπιαγωγό

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι το μαύρο από το λευκό δεν διαφέρει αλλά αντίθετα ότι μπορούν να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν έχοντας τα καλύτερα αποτελέσματα. Με αυτό το παράδειγμα θέλησα να δώσω στα παιδιά να καταλάβουν ότι το χρώμα δεν έχει καμία σημασία και έτσι όπως συνυπάρχουν η λευκή με την μαύρη σοκολάτα έτσι μπορούν και οι άνθρωποι διαφορετικού χρώματος να ζήσουν μαζί, να κάνουν φιλίες, να εργαστούν και να είναι όλοι μαζί χαρούμενοι και αποδεκτοί.

8.Λεμονόκοσμος

Για τον μαθητή

Καλημέρα σας παιδιά!

Σήμερα όπως βλέπετε κρατάω ένα μεγάλο καλάθι με αρκετά λεμόνια και ένα μόνο μήλο! Θα κάνουμε μία πολύ όμορφη δραστηριότητα με αυτά.

Θέλω πρώτα να μου πείτε πως είναι τα λεμόνια. Τι χρώμα έχουν; Τι σχήμα; Και τι γεύση;

Τώρα αφού είπαμε πως μοιάζουν τα λεμόνια, θα σας χωρίσω σε μικρές ομαδούλες και θα σας δώσω από ένα λεμόνι για να το εξετάσετε. Θέλω να το προσέξετε πολύ καλά! Να του δώσετε ένα όνομα, να σκεφτείτε ότι είναι άνθρωπος , να φτιάξετε μια μικρή ιστοριούλα και έπειτα να τα παρουσιάσετε στην τάξη.

...

Μπράβο σας! Κάνατε πολύ όμορφες ιστορίες!

Εγώ όμως θα μπερδέψω τα λεμονοανθρωπάκια σας και ένα παιδί από κάθε ομάδα πρέπει να αναγνωρίσει το δικό του.

…Ήταν εύκολο να βρείτε το δικό σας λεμονοανθρωπάκι; Αν ναι, γιατι;

....

Θέλω να βάλετε τα λεμονοανθρωπάκια στο τραπέζι καθώς θα μπει στην παρέα τους το μήλο!

Πιστεύετε ότι αυτό το φρούτο χωράει στον λεμονόκοσμο;

Τι το διαφορετικό έχει από τα λεμόνια;

Πώς πρέπει τα λεμόνια να συμπεριφερθούν στο μήλο;

Πώς πιστεύετε ότι νιώθει το μήλο;

Εσείς υπήρξατε ποτέ το μήλο σε έναν λεμονόκοσμο;

 

Για τον νηπιαγωγό

Υλικά:

Λεμόνια

Μήλα

Η νηπιαγωγός φέρνει στην τάξη ένα καλάθι με πολλά λεμόνια και ένα μήλο και ζητά από τα παιδιά να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά των λεμονιών. Έπειτα τα χωρίζει σε μικρές ομάδες και δίνοντάς τους ένα μήλο, τα προτρέπει να το εξετάσουν εξωτερικά, να το αντιμετωπίσουν σαν άνθρωπο, επινοώντας ένα όνομα και μία ιστορία. Στην συνέχεια, η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το δικό της λεμόνι-άνθρωπο.Εφόσον η διαδικασία αυτή λάβει τέλος, η νηπιαγωγός θα μπερδέψει τα λεμόνια των παιδιών και ένα μέλος κάθε ομάδας θα κληθεί να αναγνωρίσει το δικό του. Τα παιδιά με αυτό τον τρόπο θα καταλάβουν πως το κάθε λεμόνι είναι διαφορετικό, έχει κάποια μικρά ή μεγάλα στοιχεία που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Το ίδιο γίνεται και με τους ανθρώπους!

Τέλος, τα παιδιά αφήνουν τα λεμόνια στο τραπέζι και η νηπιαγωγός βάζει δίπλα τους ένα κατακόκκινο μήλο. Θέτει στα παιδιά διάφορα ερωτήματα που αφορούν την εμφάνιση του μήλου ανάμεσα σε τόσα λεμόνια και τα εισάγει σε μία διαδικασία ενσυναίσθησης, βάζοντας τον εαυτό τους στην θέση του μήλου. Αυτή η δραστηριότητα αποτελεί μία αλληγορία μεταξύ των λεμονιών-μήλων με τους ανθρώπους. Σκοπός της είναι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ γενίκευσης και στερεοτύπων, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στα παιδιά.

 

Ένα μικρό συμπέρασμα...

Όλοι μας θέλουμε να μας βλέπουν και να μας αγαπούν! Για όλους η ομορφιά, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας, είναι επιθυμητή. Όλοι μας πρέπει να αγαπήσουμε την διαφορετικότητα και να αποδεχτούμε πως όλοι είμαστε ίσοι και ότι δεν είναι σωστό να απομακρύνουμε ανθρώπους από την ζωή μας εξαιτίας της διαφορετικότητας τους.