Produced with Scholar
Icon for Βάλε τέλος στις έμφυλες διακρίσεις!

Βάλε τέλος στις έμφυλες διακρίσεις!

Learning Module

Abstract

Πρόκειται για μια διδακτική παρέμβαση που έχει ως στόχο την αναγνώριση αλλά και την καταπολέμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων που αφορούν το φύλο. Ο σεξισμός έχει ριζώσει βαθιά μέσα στη σκέψη και την αντίληψη μας ωστόσο μέσω μιας πολυτροπικής προσέγγισης του θέματος γεννιέται η ελπίδα για την εξάλλειψη τέτοιου είδους πεποιθήσεων και παγιωμένων τρόπων αντιμετώπισης των καταστάσεων! Η παρέμβαση αυτή αποτελείται απο 8 δραστηριότητες δημιουργημένες με βάση τη θεωρίας της Νέας Μάθησης.

Keywords

εξάλειψη έμφυλων διακρίσεων, σεξισμός, στερεότυπα, ίσες ευκαιρίες

Εισαγωγή

Ακόμα και στις μέρες μας, δυστυχώς δεν είναι σπάνιο οι άνθρωποι να δυσανασχετούν ή να αποδοκιμάζουν άλλους ανθρώπους όταν τους βλέπουν να ασχολούνται με πράγματα που "δεν αρμόζουν στο φύλο τους". Για παράδειγμα , στο θέαμα μιας γυναίκας οδηγού λεωφορείου ή ενός άντρα που χορεύει μπαλέτο, πολλοί θα έσπευδαν να επικρίνουν και να σχολιάσουν αρνητικά.

Τέτοιου είδους αντιλήψεις δημιουργούνται απο πολύ μικρή ηλικία (περίπου απο τα 5 έως τα 9) και είναι άρκετα δύσκολο να μεταβληθούν στη μετέπειτα ζωή ενός ατόμου. Για το λόγο αυτό, στην εργασία θα πραγματευτούμε το ζήτημα της εξάλειψης έμφυλων διακρίσεων στα πλαίσια του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Σύμφωνα με το Αναλυτικό πρόγραμμα του 2014 οι δραστηριότητες εντάσσονται στη μαθησιακή περιοχή "Παιδί και προσωπική - κοινωνική ανάπτυξη / κοινωνική αλληλεπίδραση" και κατά το ΔΕΠΠΣ εντάσσονται στη μαθησιακή περιοχή "Παιδί και περιβάλλον / ανθρωπογενές". 

Τα βασικά ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν παρακάτω είναι τα εξής : τι είναι στερεότυπα, τι είναι σεξισμός, πως επηρεάζει ο σεξισμός τα άτομα που τον υφίστανται και αν υπάρχουν κοριτσίστικα - αγορίστικα πράγματα / πράξεις/ επαγγέλματα. 

 

Στοχοθεσία

 

 

  • να διατυπώσουν οι μαθητές ενδεχόμενες στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουν 
  • να έρθουν σε επαφή με  γνωστές στερεοτυπικές ιδέες που υπάρχουν μέσω της παρατήρησης "κοριτσίστικων" - "αγορίστικων" παραμυθιών.

 

  • να αντιληφθούν τι σημαίνει ο όρος "στερεότυπο" , "διακρίσεις λόγω φύλου" και "(αν)ισότητα φύλων"
  • να συνδέσουν τις παραπάνω έννοιες μεταξύ τους και να αντιληφθούν πως πρόκειται για αλληλεξαρτώμενες λέξεις.
  • Να γνωρίσουν πως το ένα φέρνει το άλλο και ουσιαστικά πρόκειται για έναν ατέλειωτο κύκλο. 
  • να αντιληθούν τι επιπτώσεις έχουν τα στερεότυπα και οι έμφυλες διακρίσεις στα άτομα που τις υφίστανται 
  • να ξεκαθαρίσουν πως για παράδειγμα οι στερεοτυπικές αντιλήψεις είναι η αιτία των έμφυλων διακρίσεων
  • μέσω του κόμιξ να σκεφτούν τι σημαίνει στην πράξη ίσες ευκαιρίες για όλους και πόσο αναγκαίες είναι
  • να χρησιμοποιήσουν όσα διδάχθηκαν στις προηγούμενες δραστηριότητες έτσι ώστε να καταρρίψουν τα στερεότυπα ως προς τα φύλα
  • να αντιληφθούν μέσω της δραματοποίησης πως την ίδια πράξη μπορεί να την κάνει και μια γυναίκα και ένας άντρας 

παιχνίδια ανακατεμένα, ποτέ κατηγοριοποιημένα!

Εκπαιδευτικός

Ξεκινάμε οργανώνοντας την τάξη έχοντας ανακατέψει τα παιχνίδια στις διάφορες γωνιές. Για παράδειγμα σε φαινομενικά "αγορίστικες" γωνιές όπως για παράδειγμα η γωνιά του οικοδομικού υλικού τοποθετούμε "κοριτσίστικα" αντικείμενα όπως πράγματα απο το κομμωτήριο ή απο τη γωνιά του μανάβικου. Κάνουμε το ίδιο και με τον αντίστοιχο τρόπο και τοποθετούμε παραδείγματος χάριν αυτοκινητάκια ή τουβλάκια σε γωνιές όπως το κομμωτήριο ή το κουκλόσπιτο. 

Παράλληλα μπορούμε να τους δείξουμε και την παρακάτω εικόνα : 

Σκοπός της πρώτης αυτής δραστηριότητας είναι να δούμε αν οι μαθητές μας θα παραξενευτούν ή αν θα τους περάσει αδιάφορο το ότι τα παιχνίδια τους κάπως...ανακατεύτηκαν!

- Αυτή η δραστηριότητα είναι βιωματική καθώς οι μαθητές θα κληθούν να εκφραστούν και να πουν πράγματα που πιστεύουν οι ίδιοι πριν δεχτούν κάποια διδακτική παρέμβαση. 

Προσοχή : πρέπει να αφήσουμε χρόνο στους μαθητές μας ώστε να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα (ότι τα παιχνίδια πλέον είναι ανακατεμένα στην κάθε γωνιά). Αφήνουμε χρόνο , να επεξεργαστούν, να προβληματιστούν και να αναρωτηθούν το λόγο που έγινε αυτή η αλλαγή. 

2η δραστηριότητα

Μαζεύουμε τα παιδιά στη γωνιά του υπολογιστή ή γύρω απο το φορητό μας λάπτοπ και τους ανοίγουμε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://wordwall.net/el/resource/13913185/%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%af-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%ba%ce%b5%ce%b9  

Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο πρέπει οι μαθητές να ταξινομήσουν τα παιχνίδια του σε 3 κατηγορίες "αγορίστικα - κοριτσίστικα - ουδέτερα".

Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με αυτό το παιχνίδι είναι να δούμε αν οι μαθητές μας έχουν στερεοτυπικές ιδέες σχετικά με το αν μπορούν ή όχι να χωριστούν τα παιχνίδια ανάλογα με το φύλο.Για το λόγο αυτό έχουμε 3 κατηγορίες και όχι μόνο 2. 

Προσοχή : πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να τοποθετήσουν τα παιχνίδια στην κατηγορία που νομίζουν με αυθόρμητο τρόπο . Σκοπός μας πρέπει να είναι να δούμε τι έχουν στο μυαλό τους για τα παιχνίδια και όχι να τα τοποθετήσουν στα "ουδέτερα" επειδή θα τους το πούμε εμείς. 

Μαθητής

Γεια σας παιδιά!! 

Αφού ολοκληρώσαμε την ώρα του ελεύθερου παιχνιδιού και πριν ξεκινήσουμε το μάθημά μας, θα ήθελα να μου πείτε αν παρατηρήσατε κάτι διαφορετικό σήμερα.. υπάρχε καμία αλλαγή στην τάξη; σας ενόχλησε ή σας έκανε να χαρείτε κάτι που είδατε; μήπως νιώσατε άβολα με κάτι που έγινε;;

Για να σας βοηθήσω σας έφερα και μια εικόνα.. για ρίξτε μια ματιά 

Πείτε μου τη γνώμη σας!

2η δραστηριότητα

Παιδιά θέλετε να παίξουμε ένα παιχνίδι στο ίντερνετ;;

Πάμε!

https://wordwall.net/el/resource/13913185/%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%af-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%ba%ce%b5%ce%b9 

Τώρα αφού το ολοκληρώσαμε, για πείτε μου :

γιατί βάλατε τα τουβλάκια στα αγορίστικα παιχνίδια;

γιατι βάλατε τα κουζινά στα κοριτσίστικα παιχνίδια;

υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να παίξουν και τα αγόρια και τα κορίτσια;

εσείς με τι παίζεται συνήθως;

Τι κι' αν είναι ροζ ή μπλε;

Εκπαιδευτικός

Δίνουμε στους μαθητές μας απο 4 παραμύθια, 2 "αγορίστικα" και 2 "κοριτσίστικα". 

Σκοπός μας είναι να τα συγκρίνουν.. 

Τους προτρέπουμε να τα ανταλλάξουν απο χέρι σε χέρι και να παρατηρήσουν , το χρώμα που κυριαρχεί σε κάθε εξώφυλλο, τους ήρωες , τις περιπέτειες του κάθε ήρωα. 

Κατευθύνουμε τη συζήτηση προς το ότι στα "αγορίστικα" παραμύθια κυριαρχεί το μπλε χρώμα, η δράση, η περιπέτεια, τα ταξίδια ενώ στα "κοριτσίστικα" το ροζ, οι πριγκίπισσες, τα όνειρα, τα συννεφάκια και τα ουράνια τόξα.

Προσοχή : πριν πάμε τη συζήτηση προς την κατεύθυνση που θέλουμε, πρέπει να ακούσουμε τι έχουν να πουν τα παιδιά. Μπορεί να σχολιάσουν πράγματα που δεν έχουμε σκεφτεί και να παρουσιάσουν μια οπτική γωνία που δεν έχουμε παρατηρήσει εμείς. 

2η δραστηριότητα 

Παρουσιάζουμε στα παιδιά τις παρακάτω εικόνες.. Ουσιαστικά πρόκειται για φωτογραφίες που δείχνουν άντρες σε "γυναικείες δουλειές" και γυναίκες σε "αντρικές δουελείες". Σκοπός αυτή της δραστηριότητας είναι να δούμε αν οι μαθητές μας θα παραξενευτούν, αν θα δυσανασχετήσουν ή αν θα τους προκύψει κάποιος προβληματισμός.

Προσοχή : Και σε αυτή τη δραστηριότητα είναι σημαντικό να αφήσουμε χρόνο στα παιδιά για να παρατηρήσουν τις εικόνες. Δεν πρέπει να τα κατευθύνουμε εμείς προς την κατεύθυνση που θέλουμε, πρέπει να δούμε αν θα τους προκύψουν ανησυχίες ή κάποιο σκεπτικό που θα θελήσουν να μας πουν.  

Μαθητής

Λοιπόν παιδιά πάμε στο μάθημά μας. 

Αφού λοιπόν καθίσαμε όλοι μαζί στη γωνιά της παρεούλας θέλω να δείτε τι σας έφερα σήμερα:

Θέλω το κάθε βιβλίο να το ανταλλάξετε χέρι με χέρι με το διπλανό σας και αφού τα παρατηρήσετε ή τα ξεφυλλίσετε για λίγο να μου πείτε κάποια πράγματα που θα σας ρωτήσω. 

-> ποια χρώματα υπάρχουν περισσότερο στα εξώφυλλα; 

 -> τι ίδιο / διαφορετικό έχουν τα εξώφυλλα μεταξύ τους;

-> απ ο,τι είδατε, οι ιστορίες σε τι αναφέρονται;

-> οι πρωταγωνιστές κάνουν τα ίδια πράγματα;

 

2η δραστηριότητα 

Παιδιά σας έφερα να δείτε κάποιες φωτογραφίες που βρήκα στο διαδίκτυο. 

Για δείτε τες.. 

Βλέπετε κάτι που σας κάνει εντύπωση; Κάτι που δε σας αρέσει; 

Πείτε μου, τι πιστεύετε;

Γνωρίζοντας νέες λέξεις!

Εκπαιδευτικός

Σκοπός μας είναι να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τους όρους "σεξισμός ,έμφυλα στερεότυπα και ισότητα φύλων". Έχουμε εκτυπώσει και τους δείχνουμε τις παρακάτω φωτογραφίες

Αφού τους αφήσουμε λίγο χρόνο να τις παρατηρήσουν τους ρωτάμε : ​

-> πως νιώθει η κοπέλα στην πρώτη εικόνα; γιατί πιστεύετε ότι είναι έτσι;

-> στη δεύτερη εικόνα, γιατί το κορίτσι δεν παίζει με μπάλα ή το αγόρι δεν κρατάει μια κούκλα;

-> για ποια πράγματα βλέπετε να μιλάει η γυναίκα και για ποια ο άντρας; θα μπορούσαν τα συννεφάκια να είναι αντίστροφα; τι πιστεύετε;

-> στην τελευταία μας εικόνα, βλέπετε κάτι περίργο; θα μπορούσαν τα παιχνίδια να μοιραστούν έτσι;

Αφού ολοκληρώσουμε τη συζήτηση μας και με αφορμή τις εικόνες που είδαμε, θέλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το σεξισμό .. Δε θα πούμε αυτόν τον όρο διότι δεν είναι εύκολο να τον κατανοήσουν αλλά μέσα απο απλά παραδείγματα θα προσπαθήσουμε να τον κάνουμε κατανοητό στα παιδιά.

Θα μιλήσουμε για τα έμφυλα στερεότυπα (ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποια πράγματα είναι μόνο για τους άντρες και άλλα είναι μόνο για τις γυναίκες) και για την ισότητα των φύλων (ότι και τα δύο φύλα έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις και ότι δεν έχει καμία σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα για να κάνεις αυτό που θέλεις).

- Πρόκειται για μια δραστηριότητα εννοιολόγησης καθώς οι μαθητές θα γνωρίσουν νέες έννοιες και θα έρθουν σε επαφή με ορισμούς εννοιών που δε χρησιμοποιηούν.

Προσοχή : μιλάμε με απλοποιημένο λεξιλόγιο στους μαθητές μας για τις έννοιες που προαναφέρθηκαν και δε χρησιμοποιούμε δυσνόητους όρους. Είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για απορίες που μπορεί να προκύψουν. 

Μαθητής

Παιδιά σήμερα έχω φέρει να δούμε κάποιες φωτογραφίες.. Πάμε να τις δούμε όλοι μαζί 

Για πείτε μου τώρα : 

-> πως νιώθει η κοπέλα στην πρώτη εικόνα; γιατί πιστεύετε ότι είναι έτσι;

-> στη δεύτερη εικόνα, γιατί το κορίτσι δεν παίζει με μπάλα ή το αγόρι δεν κρατάει μια κούκλα;

-> για ποια πράγματα βλέπετε να μιλάει η γυναίκα και για ποια ο άντρας; θα μπορούσαν τα συννεφάκια να είναι αντίστροφα; τι πιστεύετε;

-> στην τελευταία μας εικόνα, βλέπετε κάτι περίργο; θα μπορούσαν τα παιχνίδια να μοιραστούν έτσι; 

♦ Λοιποοοον, τώρα θα μιλήσουμε για κάποια πράγματα που πρέπει όλοι οι άνθρωποι να έχουμε στο μυαλό μας και να γνωρίζουμε..

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είτε οι άντρες είτε οι γυναίκες είναι καλύτεροι/ες απο τους άλλους. Πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα και υποστηρίζουν ότι κάποιες δουλιές τις κάνουν καλύτερα οι γυναίκες ενώ κάποιες άλλες τις κάνουν καλύτερα οι άντρες. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την ίδεα;; θα λέγατε το ίδιο;

 Τα έμφυλα στερεότυπα προέρχονται απο την ιδέα ότι κάποια πράγματα είναι μόνο για τους άντρες και άλλα είναι μόνο για τις γυναίκες.. Πιστεύετε ότι υπάρχουν στα αλήθεια τέτοια πράγματα; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει μόνο ένας άντρας ή κάτι που μπορεί να κάνει μόνο μια γυναίκα;

Τι ξέρετε για την ισότητα των φύλων; Και τα δύο φύλα έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Συμφωνείτε ότι δεν έχει καμία σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα για να κάνεις αυτό που θέλεις; 

 

 

Από που να ξεκινήσω και που να καταλήξω;

Εκπαιδευτικός

Σε αυτό το σημείο θα χρησιμοποιήσουμε ένα διάγραμμα για να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλοι οι όροι που είπαμε συνδέονται μεταξύ τους. Εκτός απο αυτό, θέλουμε να κατανοήσουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο. 

Έτσι τους παρουσιάζουμε το διάγραμμα και το συζητάμε μαζί τους, 

Προσοχή : πρέπει να δώσουμε βάση στο ότι οι όροι με τους οποίους ασχολούμαστε είναι αλληλεξαρτώμενοι. Ακόμα, σκοπός μας είναι οι μαθητές μας να κατανοήσουν ότι πρόκειται για έναν κύκλο που ουσιαστικά δεν έχει ούτε τέλος, ούτε αρχή αλλά ούτε και σταματημό. 

Μαθητής

Πάμε να παρατηρήσουμε ένα σχεδιάγραμμα;;; 

Για πείτε μου.. 

-> συνδέονται όσα είπαμε ή είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους;

-> πώς συνδέονται;

-> υπάρχει αρχή και τέλος; 

Είμαι όλη αυτιά!!

Τα όνειρα δεν έχουν φύλο

Εκπαιδευτικός

Μαζεύουμε τους μαθητές μας γύρω απο τη γωνιά του υπολογιστή ή γύρω απο ένα λάπτοπ που έχουμε φέρει στην τάξη. 

Τους δείχνουμε το παρακάτω βίντεο :

Media embedded April 15, 2021

Λόγω του ότι είναι αγγλικό, χρειάζεται να το σταματάμε και να εξηγούμε στα παιδιά το τι λέγεται.

Μόλις ολοκληρώσουμε το βίντεο απευθύνουμε στα παιδιά τις ακόλουθες ερωτήσεις (εννοείται προσαρμοσμένες στο πως θα πάει η συζήτησή μας μαζί τους) : 

-> είδατε κάτι που να σας κάνει εντύπωση;

-> αν ήσασταν εσείς στη θέση αυτών των παιδιών, τι θα ζωγραφίζατε;

-> θα σας πείραζε αν βλέπατε μια γυναίκα πυροσβέστη;

Ανάλογα και με το προς τα που θα  κατευθυνθεί η κουβέντα μας , σκοπός μας είναι να τη στρέψουμε και να συζητήσουμε περισσότερο για το ζήτημα των ίσων ευκαιριών! 

-> τι σημαίνει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτως φύλου; 

-> για ποιο λόγο χρειάζονται; 

-Αυτή είναι μια δραστηριότητα ανάλυσης διότι μέσα απο την προβολή του βίντεο οι μαθητές θα γνωρίσουν ακόμα περισσότερο την έννοια των στερεότυπων και θα έχουν την ευκαιρία να δουν πως θα απαντούσαν παιδιά από μια άλλη χώρα στα αντίστοιχα ερωτήματα.

Προσοχή : προκειμένου να γίνει πιο διαδραστική η δραστηριότητα μας μπορούμε ενώ δείχνουμε το βίντεο να έχουμε δώσει λευκά χαρτιά στα παιδιά έτσι ώστε να ζωγραφίσουν και εκείνα όπως οι μαθητές του βίντεο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε τα παιδιά να είναι αυθόρμητα και να μην επηρεαστούν προκειμένου να πουν αυτά που θέλουμε να ακούσουμε εμείς. 

Μαθητής

Παιδιά πάμε να δούμε ένα βίντεο. Δείτε το προσεκτικά γιατί μετά θα συζητήσουμε! 

Media embedded April 15, 2021

Ωραία και τώρα που το είδαμε όλοι, για πείτε μου :

-> είδατε κάτι που να σας κάνει εντύπωση;

-> αν ήσασταν εσείς στη θέση αυτών των παιδιών, τι θα ζωγραφίζατε;

-> θα σας πείραζε αν βλέπατε μια γυναίκα πυροσβέστη;

Πολύ ωραία αυτά που μου είπατε .. Τώρα θέλω να σκεφτούμε και να πούμε όλοι μαζί : 

-> τι σημαίνει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους χωρίς να έχει σημασία το φύλο;

-> για ποιο λόγο χρειάζονται τα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους;

Η Έλλη και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Εκπαιδευτικός

Δείχνουμε στα παιδιά το παρακάτω κόμιξ 

Αφού τους το διαβάσουμε , τους το δίνουμε έτσι ώστε να το δουν και απο κοντά 

Στη συνέχεια , τους κάνουμε τις εξής ερωτήσεις : 

-> Πως ένιωθε η Έλλη; έκανε καλά που δεν τα παράτησε τελικά και δεν το έβαλε κάτω;
->πως θα νιώθει ένα κορίτσι που ντρέπεται να ζητήσει αμαξάκια από τον Άγιο Βασίλη;
->πως θα νιώθει ένα αγόρι που δεν το αφήνουν να παίξει με κουζινικά;

 

Αν δούμε πως τα παιδιά ανταποκρίνονται συνεχίζουμε : 


->πως θα νιώθει μια κοπέλα που θέλει να γίνει οδηγός λεωφορείου αλλά φοβάται για το τί θα της λέει ο κόσμος;
->πως θα νιώθει ένας χορευτής που θέλει να κάνει μπαλέτο;

 

Σε αυτή τη δραστηριότητα θέλουμε οι μαθητές μας να μιλήσουν ελεύθερα και μέσω της παρατήρησης του κόμιξ να αντιληφθούν πως επιδρούν οι στερεοτυπικές αντιλήψεις στα άτομα που τις υφίστανται.

Προσοχή : σε αυτή τη δραστηριότητα πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διαβάσουμε το κόμιξ στους μαθητές μας. Ο λόγος μας πρέπει να είναι παραστατικός και με τη φωνή μας να τονίζουμε την απογοήτευση που νιώθει η ηρωίδα, το πείσμα, την επιμονή και στο τέλος τη χαρά. Σημαντικό είναι επίσης να δώσουμε χρόνο στην επεξεργασία του κόμιξ απο τα παιδιά. 

Μαθητής

Παιδιά σήμερα έφερα στην τάξη μας ένα κόμιξ.

Ο τίτλος του είναι "Κάνε ο,τι σε κάνει να χαμογελάς"

Πάμε να το δούμε όλοι μαζί

Για πείτε μου τώρα που είδαμε το κόμιξ :

-> Πως ένιωθε η Έλλη; έκανε καλά που δεν τα παράτησε τελικά και δεν το έβαλε κάτω;
->πως θα νιώθει ένα κορίτσι που ντρέπεται να ζητήσει αμαξάκια από τον Άγιο Βασίλη;
->πως θα νιώθει ένα αγόρι που δεν το αφήνουν να παίξει με κουζινικά; 

-> εσείς πως θα νιώθατε αν είχατε ένα όνειρο και όλοι σας έλεγαν ότι δεν μπορείτε να το καταφέρετε επειδή είστε κορίτσι ή επειδή είστε αγόρι;;

->πως θα νιώθει μια κοπέλα που θέλει να γίνει οδηγός λεωφορείου αλλά φοβάται για το τί θα της λέει ο κόσμος;
->πως θα νιώθει ένας χορευτής που θέλει να κάνει μπαλέτο;

Γύρνα - γύρνα και απάντα!

Εκπαιδευτικός

Καλούμε τα παιδιά στη γωνιά του υπολογιστή ή τα μαζεύουμε γύρω απο το λάπτοπ μας.

Ανοίγουμε τον ακόλουθο σύνδεσμο και παίζουμε

https://wheelofnames.com/el/k5b-m6s

Πρόκειται για έναν τρόχο ο οποίος αφορά τις έμφυλες διακρίσεις. 

Εμπεριέχονται ερωτήσεις όπως "μόνο οι άντρες μπορούν να οδηγούν ταξι;" , "οι άντρες πλένουν πιάτα;" , "μια γυναίκα μπορεί να γίνει καπετάνιος;". 

Σκοπός μας είναι να δούμε αν τα παιδιά έχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με τα φύλα και τα επαγγέλματα ή τις δουλειές του σπιτιού. 

- Πρόκειται για μια δραστηριότητα εφαρμογής καθώς οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν αμέσως στις ερωτήσεις που θα αφορούν όσα κάναμε στο σχεδιασμό μας.

Προσοχή : Σε κάθε απάντηση ρωτάμε και το λόγο που έδωσαν την απάντησή τους για να έχουμε μια σφαιρικότερη αντίληψη για τον τρόπο που σκέφτονται. Είναι σημαντικό να αφήσουμε τα παιδιά να απαντάνε αυθόρμητα και χωρίς να επηρεάζονται απο εμάς.

Μαθητής

Παιδιά στο σημερινό μας μάθημα θα παίξουμε ένα παιχνίδι.

Ελπίζω να είστε έτοιμοι και να έχετε όρεξη!! 

https://wheelofnames.com/el/k5b-m6s

Σας άρεσε;; 

Μήπως κάποια ερώτηση ήταν πολύ δύσκολη για να σκεφτείτε την απάντηση;

Νιώσατε κάπου οτι αυτό που ρωτούσε ήταν τρελό ή δε γίνεται με τίποτα;;

Σας ακούω!

Δεν έχει καμία σημασία αν είσαι κορίτσι ή αγόρι!

Εκπαιδευτικός

Αρχικά δείχνουμε στα παιδιά το παρακάτω βίντεο :

Media embedded April 15, 2021

 

Όπου κρίνουμε πως είναι απαραίτητο το σταματάμε και το μεταφράζουμε διότι είναι στα αγγλικά. Στη συνέχεια ρωτάμε τους μαθητές μας τι είδαν, τι τους έκανε εντύπωση και αν συμφωνούν ή διαφωνούν με κάτι. 

Έπειτα φέρνουμε στο κέντρο της παρεούλας μια ροζ τέμπερα και μια γαλάζια. Τους εξηγούμε ότι πλέον αυτά τα χρώματα έχουν συνδυαστεί με το θηλυκό και το αρσενικό φύλο αντίστοιχα.  

Έτσι βάζουμε ροζ και γαλάζιο χρώμα σε ένα ποτηράκι και το ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει το μωβ.. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να καταλάβουν ότι και τα δύο φύλα είναι ίδια και ότι απο το συνδυασμό τους μπορεί να προκύψουν πολύ όμορφα αποτελέσματα! 

Ουσιαστικά πρόκειται για να εναν παραλληλισμό. 

Προσοχή : Προκειμένου να κάνουμε τη δραστηριότητα μας πιο διαδραστική, την ανάμειξη χρωμάτων μπορούν να την κάνουν τα παιδιά. Μπορούμε να καλέσουμε 4-5 μαθητές στο κέντρο της παρεούλας και με πινέλα ή ακόμα και με τα χέρια τους να ανακατέψουν τα δύο χρώματα. 

2η δραστηριότητα 

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν γυναικείες ή αντρικές πράξεις. 

Για το λόγο αυτό σηκώνουμε στο κέντρο της παρεούλας ζευγάρια παιδιών (1 αγόρι με 1 κορίτσι) και τους λέμε στο αυτί να κάνουν παντομίμα στους συμμαθητές τους μία πράξη.

Οι πράξεις αυτές θα είναι : 

  • σκούπισμα
  • πλύσιμο πιάτων
  • ποδόσφαιρο
  • μαγείρεμα
  • οδηγός νταλίκας
  • τροχονόμος
  • ξεσκόνισμα
  • άπλωμα ρούχων
  • μπάσκετ
  • επισκευή αμαξιού 

Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να αντιληφθούν τα παιδιά που κάνουν την παντομίμα αλλά και εκείνα που τα παρατηρούν πως ένα αγόρι και ένα κορίτσι μπορούν να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με επιτυχία.

Προσοχή : Είναι αρκετά σημαντικό να παρατρύνουμε και τα δύο παιδιά να κάνουν τις παραπάνω πράξεις έτσι ώστε να προκύψει ως συμπέρασμα ότι τα δύο φύλλα δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους και μπορούν εξίσου να κάνουν τα ίδια πράγματα.

Μαθητής

Λοιπόν παιδιά για ελάτε εδώ που θέλω να σας δείξω ένα βίντεο :

Media embedded April 15, 2021

Για πείτε μου τώρα.. τι είδαμε; μήπως σας έκανε εντύπωσε κάτι; εσείς συμφωνείτε με την αντίδραση των κοριτσιών ; τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση τους; 

 

Ωραία και τώρα που τελειώσαμε τη συζήτησή μας θέλω να κάνουμε ένα πείραμα. Ξέρετε ότι πλέον το ροζ χρώμα έχει συνδυαστεί με τα κορίτσια και το μπλε με τα αγόρια. Γιαυτό έβαλα ροζ και γαλάζια τέμπερα μαζί σε αυτό το ποτηράκι και τα ανακάτεψα για να δούμε τι θα βγει.

Είδατε, βγήκε ένα πολύ ωραίο χρώμα.. το μωβ!

Έτσι συμβαίνει και με τα φύλα των ανθρώπων. Όταν δουλέψουν μαζί άντρες και γυναίκες προκύπτουν πολύ όμορφα αποτελέσματα!

2η δραστηριότητα

Λοιπόν πάμε τώρα να παίξουμε ένα παιχνίδι!! Ξέρετε την παντομίμα;;

Θέλω να κάνετε ζευγαράκια μεταξύ σας. Η μόνο προυπόθεση είναι ότι το κάθε κορίτσι πρέπει να πιαστεί με ένα αγόρι και αντίστροφα το κάθε αγόρι με ένα κορίτσι. 

Θα έρχεστε στο κέντρο της παρεούλας και θα σας λεώ στο αυτί τι πρέπει να κάνετε με παντομίμα. 

(αφού ολοκληρωθεί η δραστηριότητα)

Για πείτε μου παιδιά : 

παρατηρήσατε κάτι περίεργο;

είδατε να υπήρξε κάτι που μπορούσε να κάνει μόνο ένα αγόρι και όχι ένα κορίτσι; ή το αντίστροφο; 

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι παιδιά πως ο,τι μπορει να κάνει ένα κορίτσι μπορεί να το κάνει και ένα αγόρι και ο,τι μπορεί να κάνει ένα αγόρι  μπορεί να το κάνει και ένα κορίτσι!

Δεν υπάρχουν γυναικείες και αντρικές πράξεις!!

Ιδέες Αξιολόγησης

Αφού ολοκληρωθεί η υλοποίηση του προγράμματος μας με θέμα την εξάλλειψη των έμφυλων διακρίσεων μπορούμε να περάσουμε στο κομμάτι της αξιολόγησης. 

Η αξιολόγηση του προγράμματος μπορεί να γίνει με 2 τρόπους :

 

  • Θα μπορούσαμε επίσης να αξιολογήσουμε το σχεδιασμό μας μέσω μιας κατευθυνόμενης συζήτησης. Πιθανές ερωτήσεις που θα μπορούσαμε να τους απευθύνουμε είναι : 1. είναι καλύτερος ένας άντρας γιατρός ή μια γυναίκα , 2. η γυναίκα μηχανικός φτιάχνει σωστά το αμάξι, 3. ο άντρας σκουπίζει καλά το σπίτι; και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις. Σκοπός μας είναι μέσω αυτών των ερωτήσεων να αντιληφθούμε αν οι  μαθητές μας σκέφτονται πως όλα τα πράγματα / επαγγέλματα μπορούν να τα κάνουν και τα δύο φύλα.