Produced with Scholar
Icon for Της πόλης μου ο θησαυρός είναι ιαματικός

Της πόλης μου ο θησαυρός είναι ιαματικός

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Έχοντας σα βασική μαθησιακή εστίαση τη γνωριμία των παιδιών με το ιδιαίτερο στοιχείο της πόλης μας που είναι το ιαματικό νερό, στοιχείο υπεύθυνο για το ιστορικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό πλαίσιο της περιοχής, προχωράμε βήμα βήμα στην ανακάλυψη του τόπου μας, έτσι ώστε γνωρίζοντάς τον, να τον αγαπήσουμε, να τον εκτιμήσουμε και αργότερα, να δράσουμε σ΄αυτόν σαν ενεργοί και δημιουργικοί ενήλικες. Επιστημονική καθοδήγηση: Μπαλάση Δέσποινα, Σύμβουλος Προσχολικής Εκπαίδευσης Γνωστικό Πεδίο: Ανθρωπογενές περιβάλλον και αλληλεπίδραση Θέμα: Θερμαλισμός Σκοπός της Μάθησης: Γνωριμία με τον τόπο μας και συγκεκριμένα με το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει, το ιαματικό νερό. Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 4-6

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Ανίχνευση γνώσεων.

Να αποκτήσουμε μία πρώτη εικόνα για τα στοιχεία της Αιδηψού στα οποία εστιάζουν τα παιδιά, ποια από αυτά τους έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον και αν τελικά μέσα σε όλα βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές. Συγχρόνως, στοχεύουμε στο να αντιληφθούν και εκείνα την έννοια της χαρτογράφησης και τον τρόπο που μπορεί να δουλέψουν με αυτή.

Συλλογή πληροφοριών βιωματικά

Επεκτείνοντας το στόχο της προηγούμενης δραστηριότητας μας με το χάρτη, τα παιδιά έρχονται τώρα να βιώσουν τη σχέση χάρτη-πραγματικότητας. Παράλληλα, η συλλογή πληροφοριών από τις επιγραφές των ξενοδοχείων στοχεύει, μέσα από τις διαδικασίες της ταύτισης και ομαδοποίησης, να συνειδητοποιήσουν το κοινό στοιχείο όλων αυτών που δεν είναι άλλο από αυτό που χαρακτηρίζει την πόλη μας, η λουτροθεραπεία και κατ' επέκταση το ιαματικό νερό.

Γνωριμία με το θεραπευτικό και αναζωογονητικό χαρακτήρα του ιαματικού νερού

Να προβληματιστούν τα παιδιά και να ανακαλύψουν, μέσα από την αναζήτηση πληροφοριών, το θεραπευτικό χαρακτήρα του ιαματικού νερού και να συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητά του, ερχόμενα σε επαφή με μια σειρά επαγγελμάτων που έχουν άμεση σχέση με αυτό και δεν μπορούν να εξασκηθούν χωρίς την ύπαρξη αυτού του στοιχείου. Παράλληλα εξασκώντας δεξιότητες ομαδοποίησης, καταγραφής, γραφής και αρίθμησης, κάνουν μία πρώτη απόπειρα δημιουργίας εντύπου πληροφοριών, πράγμα που θα αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία στο τέλος της  διαφήμισής τους.

Ταξίδι στο χρόνο

Να αντιληφθούν τα παιδιά, μέσα από το ταξίδι στην ιστορία, τη διαχρονικότητα του θερμαλισμού,  προσθέτοντας έτσι άλλο ένα στοιχείο τόσο στην αξία του όσο και στη μοναδικότητα του τόπου μας, καλλιεργώντας δεξιότητες γραφής, ανάγνωσης, χρήσης νέων τεχνολογιών (αναζήτηση στο διαδίκτυο)

Σχέση ιαματικού νερού και αρχιτεκτονικής της πόλης

Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την έννοια της αρχιτεκτονικής και πιο συγκεκριμένα, το πώς αυτή επηρεάζεται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, εστιάζοντας στο δικό μας ιδιαίτερο στοιχείο, μέσα από την παρατήρηση και τη συλλογή πληροφοριών με τη βοήθεια της τέχνης της φωτογραφίας. Ο συνδυασμός δε, μιας τόσο παλιάς τέχνης, με τις νέες τεχνολογίες δίνει στη δραστηριότητα αυτή άλλη διάσταση. Συγχρόνως, βέβαια, προωθείται η αισθητική καλλιέργεια των παιδιών, ερεθίζοντας τη δημιουργική τους παρατηρητικότητα του κόσμου που τους περιβάλλει.

Προβολή και προώθηση αποκτηθέντων γνώσεων

Να αντιληφθούν τα παιδιά τη δύναμη της διαφήμισης, να αποκτήσουν κριτική στάση απέναντί της, αλλά και να γίνουν δημιουργικά καλλιεργώντας ποικίλες δεξιότητες. Παράγοντας τα ίδια μία διαφήμιση συμμετέχουν σε μία σπάνια διαδικασία, κατά την οποία τους δίνεται η δυνατότητα της διπλής οπτικής, του "εμπόρου" και του καταναλωτή. Βεβαίως, με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται όσο το δυνατό καλύτερα ο βασικός στόχος του προγράμματος.

Χρήση χάρτη

Να χρησιμοποιούν χάρτες και να κατανοήσουν πως οι χάρτες είναι εργαλεία που απεικονίζουν τον κόσμο σε μικρογραφία και που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χρήση τους τα βοηθάει να συνειδητοποιήσουν την αξία των ιαματικών πηγών μια και αυτές συναντώνται σε ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας.

Επί τόπου παρατήρηση

Να συνδέσουν τα όσα θεωρητικά έμαθαν με την επί τόπου παρατήρηση και πράξη, αλλά και να εξοικειωθούν με χώρους που πιθανά φάνταζαν απόμακροι στα παιδικά τους μάτια. Ταυτόχρονα, ισχυροποιείται περισσότερο η αξία του ιαματικού νερού, κάνοντας και τα παιδιά κοινωνούς αυτής της αξίας καλλιεργώντας τους αγάπη και εκτίμηση για τον τόπο τους, ένα τόπο που ίσως αργότερα τους χρειαστεί.

1. Πόσο καλά γνωρίζουν οι μαθητές μας την πόλη μας;

Για το μαθητή

από συζήτηση, την εικόνα που έχουν τα παιδιά για την Αιδηψό και ζητάμε από εκείνα να την αποτυπώσουν με ελεύθερη ζωγραφική, αρχικά ατομικά και έπειτα ομαδικά σε χαρτί του μέτρου, όπου ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλο δημιουργώντας μια πληρέστερη άποψη της πόλης.

Έπειτα, εισάγουμε την έννοια του χάρτη και αναζητούμε, με τη βοήθεια του υπολογιστή, τον αντίστοιχο της Αιδηψού, το μελετάμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και προσπαθούμε να εντοπίσουμε την περιοχή του σχολείου μας. Αμέσως μετά, παρουσιάζουμε ένα μεγάλο τυπωμένο χάρτη, τον οποίο έχουμε ήδη ζητήσει από πατέρα-πολιτικό μηχανικό, τοποθετούμε  το στίγμα του σχολείου μας και ξεκινώντας από αυτό, προοδευτικά συμπληρώνουμε άλλα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης (πχ λιμάνι, Δημοτικό σχολείο, παιδική χαρά, κάποιο ξενοδοχείο γνωστό ίσως κτλ) τοποθετώντας χρωματιστά χαρτάκια όπου θα γράφουμε και θα έχουμε ζωγραφίσει το καθετί. Τέλος, αποφασίζουμε και χαράσσουμε μία διαδρομή περιπάτου.

 

Για το δάσκαλο

Πόσο καλά γνωρίζουν οι μαθητές μας την πόλη μας;

2. Περίπατος στην πόλη ακολουθώντας επιλεγμένες διαδρομές από το χάρτη. Παρατήρηση-καταγραφή

Για το μαθητή

Προτείνουμε στην ολομέλεια, κατά τη διάρκεια του περιπάτου μας που έχουμε ήδη αποφασίσει, να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε πόσα ξενοδοχεία θα συναντήσουμε -εδώ κάνουμε μία μικρή αναφορά στην έννοια του ξενοδοχείου- και μάλιστα να αναζητήσουμε εκ των προτέρων στον υπολογιστή  μας, τις φωτογραφίες κάποιων από αυτά, όπου απεικονίζεται και το όνομά τους. Έπειτα, χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και η κάθε μία αναλαμβάνει ένα ξενοδοχείο. Συζητάμε για το όνομά του και για τα υπόλοιπα στοιχεία της επιγραφής του.

Έχοντας στα χέρια μας το χάρτη, τις φωτογραφίες, χαρτιά και μολύβια ξεκινάμε για τον περίπατό μας κατά τη διάρκεια του οποίου ζητάμε από τις ομάδες όχι μόνο να εντοπίσουν το ξενοδοχείο τους, αλλά και να παρατηρήσουν στοιχεία που δεν είχαν αναφερθεί συμπληρώνοντάς τα στο χάρτη, με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στην τάξη. Επιστρέφοντας στο σχολείο καταγράφουμε σε λίστα όλα τα στοιχεία των επιγραφών των ξενοδοχείων και εντοπίζουμε  το κοινό τους  γνώρισμα.

 

Για το δάσκαλο

Περίπατος στην πόλη ακολουθώντας επιλεγμένες διαδρομές από το χάρτη. Παρατήρηση-καταγραφή

3. Πρόσκληση ειδικών στο σχολείο (γιατρού, υπεύθυνου ιαματικού κέντρου, ιδιοκτήτη εταιρίας καλλυντικών με ιαματικό νερό)

Για το μαθητή

μελετήσει τα στοιχεία που συλλέξαμε από τον περίπατο στην πόλη και την παρατήρηση των ξενοδοχείων και έχουμε καταλήξει πως το ιαματικό νερό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της, θέτουμε στα παιδιά τον παρακάτω προβληματισμό: Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το νερό; Τι μπορείτε να ζωγραφίσετε ακούγοντας τη λέξη ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (κοινό στοιχείο ξενοδοχείων); Συνεχίζουμε τη συζήτηση προσπαθώντας να φτιάξουμε μια λίστα επαγγελμάτων που σχετίζονται με τα παραπάνω (σ' αυτό το σημείο βοηθάει πολύ η προσωπική εμπειρία πολλών παιδιών από την ενασχόληση των γονιών τους ή των οικείων τους). Το επόμενο βήμα είναι να προσκαλέσουμε κάποιους από τους ειδικούς στο σχολείο μας -διαδικασία με την οποία τα παιδιά μας είναι ήδη εξοικειωμένα- και να αντλήσουμε από αυτούς όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες. Σ' αυτό το σημείο ακολουθούμε το γνωστό δρόμο της δημιουργίας πρόσκλησης και λίστας ερωτήσεων για τον καθένα. Αποφασίζουμε με τα παιδιά για τον τρόπο καταγραφής των απαντήσεων και προτείνουμε τη δημιουργία ενός φυλλαδίου με ό,τι πολύτιμο μάθουμε. Τέλος, προγραμματίζουμε  τις ημέρες των επισκέψεων των καλεσμένων μας.

 

Για το δάσκαλο

Πρόσκληση ειδικών στο σχολείο (γιατρού, υπεύθυνου ιαματικού κέντρου, ιδιοκτήτη εταιρίας καλλυντικών με ιαματικό νερό)

4. Αναζήτηση ιστορικών στοιχείων

Για το μαθητή

ήδη μάθει την μεγάλη αξία του ιαματικού νερού, θέτουμε στα παιδιά το ερώτημα -αν δεν έχει προκύψει από τα ίδια- από πότε συμβαίνει αυτό στην Αιδηψό και αν γνώριζαν και παλιότερα την αξία του. Καταγράφουμε μαζί με τα δικά μας και των παιδιών τα ερωτήματα και τους χωρίζουμε σε ομάδες, η κάθε μία από τις οποίες αναλαμβάνει με τη βοήθεια της οικογένειας να φέρει στο σχολείο τις αντίστοιχες πληροφορίες. Καθώς το υλικό έρχεται σιγά σιγά στο σχολείο, παρουσιάζεται από τα ίδια τα παιδιά και δημιουργούνται πίνακες με κείμενα και εικόνες. Στο τέλος, δημιουργούμε το δεύτερο έντυπό μας με την ιστορία της Αιδηψού. Ενδεικτικά τα θέματα των ομάδων προς διερεύνηση είναι:

α) Η Αιδηψός στην αρχαιότητα

β) Η Αιδηψός του 20ου αιώνα

γ) Τα πιο παλιά ξενοδοχεία της Αιδηψού  

δ) Σημαντικές προσωπικότητες που επισκέπτονταν την Αιδηψό για λουτροθεραπείες κ.α.

 

Για το δάσκαλο

Αναζήτηση ιστορικών στοιχείων

5. Γνωριμία με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Αιδηψού που συνδέεται με το ιαματικό νερό

Για το μαθητή

Με αφορμή τα παλιά ξενοδοχεία της Αιδηψού, τα οποία και γνωρίσαμε μέσα από την ιστορική διαδρομή, ξεκινάμε μία συζήτηση με τα παιδιά, κατά την οποία, μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις, προσπαθούμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα πχ υλικό κατασκευής (πέτρα) ανακαλώντας στη μνήμη τους εικόνες από τον πρώτο μας περίπατο. Η αντικειμενική δυσκολία του εγχειρήματος μάς δίνει την ευκαιρία να εισαγάγουμε την τέχνη της φωτογραφίας, σαν βοηθητικό στοιχείο της διερεύνησής μας. Αξιοποιούμε το υλικό που έχουμε συλλέξει (φωτογραφίες, γκραβούρες κ.α.), ταυτόχρονα όμως προγραμματίζουμε ένα δεύτερο περίπατο στην παλιά πόλη (γειτονιές με τα περισσότερα παραδοσιακά κτίσματα και τις πηγές), με σκοπό να διερευνήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα το θέμα μας.

Σ' αυτό το σημείο ζητάμε τη βοήθεια της ερασιτεχνικής φωτογραφικής ομάδας της περιοχής, οι οποίοι θα μας συνοδεύσουν στην εξόρμησή μας, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν κλασικές φωτογραφικές μηχανές και να μυηθούν, έστω και για λίγο, στα μυστικά και τη γοητεία αυτής της τέχνης. Παράλληλα, οι γνώσεις μας θα εμπλουτίζονται από τις πληροφορίες που θα μας δίνονται από αρχιτέκτονα της περιοχής τον οποίο ήδη, θα έχουμε προσκαλέσει στη βόλτα μας.

Γεμάτοι από εικόνες, γνώσεις αλλά και απτό υλικό (φωτογραφίες), επιστρέφουμε στο σχολείο μας έτοιμοι να δημιουργήσουμε πίνακες παρουσίασης των όσων μάθαμε. Πρώτα απ' όλα, βλέπουμε στον υπολογιστή του σχολείου τις φωτογραφίες που τραβήξαμε και με τη βοήθεια των φωτογράφων κάνουμε μία επιλογή, με βάση τα κριτήρια που θα αποφασίσουμε. Τέλος, εκτυπώνουμε κάποιες από αυτές, ενώ δημιουργούμε για τις υπόλοιπες ένα ηλεκτρονικό αρχείο υλικού, για να ανατρέξουμε σε αυτό όταν χρειαστεί.

Έχοντας αποκτήσει πλέον σαφή εικόνα του τόπου μας, με τη βοήθεια του διαδικτύου, κάνουμε μια γρήγορη περιήγηση σε χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής άλλων περιοχών, πχ Κυκλάδες, Ήπειρος.

 

Για το δάσκαλο

Γνωριμία με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Αιδηψού που συνδέεται με το ιαματικό νερό

6. Αναζήτηση στο χάρτη της Ελλάδας ιαματικών σημείων

Για το μαθητή

Θέτουμε τον προβληματισμό στα παιδιά αν το ιαματικό νερό είναι κάτι που το συναντάμε παντού και για να διευκολυνθούν οι απαντήσεις αναφερόμαστε σε γειτονικές πόλεις ή σε πόλεις που πολλά από αυτά επισκέπτονται. Συνεχίζουμε, αναζητώντας στο διαδίκτυο αντίστοιχα σημεία της Ελλάδας τα οποία και καταγράφουμε σε λίστα. Σε δεύτερη φάση, εντοπίζουμε στο χάρτη της Ελλάδας που βρίσκεται στην τάξης μας την κάθε περιοχή και βάζουμε εκεί ένα χαρακτηριστικό σύμβολο που θα συμφωνήσουμε με τα παιδιά. Τέλος, μετράμε τα σημεία και παρατηρούμε πόσα είναι σε σχέση με τον αριθμό των υπόλοιπων πόλεων.

Για το δάσκαλο

Αναζήτηση στο χάρτη της Ελλάδας ιαματικών σημείων

7. Επίσκεψη σε γνωστό ιαματικό κέντρο της περιοχής

Για το μαθητή

από τους γονείς των παιδιών εργάζονται σε μεγάλο ιαματικό κέντρο δίνεται μία ωραία ευκαιρία να προγραμματιστεί και να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη εκεί, όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα διάφορα είδη θεραπειών, τον τρόπο που αυτές γίνονται μέσα από την ξενάγηση στους χώρους του κέντρου, αλλά και να δοκιμάσουν την αίσθηση του νερού και ό,τι αυτή συνεπάγεται, παίζοντας και κολυμπώντας στην πισίνα με τη συνδρομή του εκεί γυμναστή. Όλες οι πληροφορίες καταγράφονται με σύμβολά που επιλέγουν τα ίδια τα παιδιά και συμπληρώνονται με κείμενα που μας υπαγορεύουν.

Επίσης, το όνομα του ξενοδοχείου μας δίνει μία ωραία αφορμή για άλλη μια ιστορική αναδρομή, αφού αυτό συνδέεται με γνωστό ιστορικό πρόσωπο. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας, σαν μία ευχαριστήρια χειρονομία, φιλοτεχνούμε σε χαρτί του μέτρου μία αφίσα, όπου αποτυπώνουμε τα συναισθήματά μας από αυτή την εμπειρία που μας πρόσφεραν εκεί, την οποία και τους δωρίζουμε.

 

Για το δάσκαλο

Επίσκεψη σε γνωστό ιαματικό κέντρο της περιοχής

8. Εισαγωγή στην έννοια της διαφήμισης

Για το μαθητή

Εισάγουμε στα παιδιά την έννοια της διαφήμισης παρουσιάζοντάς τους διάφορες μορφές της, έντυπη, τηλεοπτική, ραδιοφωνική. Αφού συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν οι διαφημίσεις, το φανερό ή κρυφό μήνυμα της καθεμιάς και την προσοχή που χρειάζονται, θέτουμε τον προβληματισμό πως, αν ζούσαμε κάπου μακριά με ποιο τρόπο θα μαθαίναμε για την Αιδηψό, για το τι μπορεί κάποιος να κάνει εκεί, τι θα του πρόσφερε μία επίσκεψη σε αυτή. Παρατηρούμε την ανάγκη ενημέρωσης, με τρόπο όμως δελεαστικό, ώστε να αποφασίσει κάποιος να ταξιδέψει ως εδώ. Έτσι οδηγούμαστε στη δημιουργία της διαφήμισης.

Για το δάσκαλο

Εισαγωγή στην έννοια της διαφήμισης

9. Δημιουργία διαφημιστικού εντύπου

Για το μαθητή

Έχοντας ήδη μάθει τι προσφέρει το ιαματικό νερό, θεραπείες και χαλάρωση-αναζωογόνηση, προσπαθούμε να βγάλουμε συνθήματα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της διαφήμισής μας. Καταγράφουμε όλες τις προτάσεις και επιλέγουμε ποιες από αυτές θα χρησιμοποιήσουμε, με βάση τα κριτήρια που έχουμε  συμφωνήσει πως πρέπει να πληροί μία επιτυχημένη διαφήμιση.

Έχοντας ήδη μελετήσει τόσο διαφημιστικά έντυπα, όσο και τουριστικούς οδηγούς, προχωράμε στη δημιουργία της δικής μας εκδοχής διαφημιστικού εντύπου, όπου τα παιδιά καλούνται να αποτυπώσουν ποικιλοτρόπως εκείνα τα στοιχεία που θεωρούν απαραίτητα για την προβολή της πόλης τους.

Επιπλέον, δοκιμάζοντας την τέχνη μας στις ρίμες, γράφουμε στίχους, τους οποίους με τη βοήθεια μουσικού-εθελοντή στις δράσεις μας, μελωποιούμε για να τραγουδήσουμε σε όσους παραβρεθούν στην τελική παρουσίαση του προγράμματός μας.

 

Για το δάσκαλο

Δημιουργία διαφημιστικού εντύπου