Produced with Scholar

Abstract

Περιγραφή Ο μαθητές γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, ενημερώνονται ότι σε πολλές χώρες γίνεται καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των παιδιών και ευαισθητοποιούνται στο να γίνουν μεθαυριανοί ενεργοί πολίτες στη διεκδίκηση ενός καλύτερου και δικαιότερου κόσμου. Συγγραφή - Επιμέλεια: Ζαραμπούκας Βασίλειος, Γερονικολού Παναγιώτα, Μονοχάρη Αικατερίνη, Ρέππα Ευσταθία, Βεργίνη Κονδυλία, Μονοχάρης Ευθύμιος Επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση: Σκόνδρα Ασημίνα Γνωστικό Πεδίο: Κοινωνική και πολιτική αγωγή Θέμα: Δικαιώματα Τα δικαιώματα και οι ανάγκες των παιδιών. Σκοπός της Μάθησης: Δικαιώματα Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 7-12

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Ανακάλυψη - Διερεύνηση δικαιωμάτων

Να γνωρίζουν τα βασικά τους δικαιώματα μέσω της ανακάλυψης - διερεύνησης και μέσα από τη συζήτηση να αντιλαμβάνονται ποια αφορούν την επιβίωση και ποια την ποιότητα ζωής τους.

Τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και αδιαμφισβήτητα

Να αντιλαμβάνονται ότι τα δικαιώματά τους είναι κατοχυρωμένα και ότι αφορούν τα παιδιά σε ολοκληρο τον κόσμο.Επίσης να εκτιμούν δικαιώματα που ταυτόχρονα αποτελούν και αξίες όπως αυτό της ειρήνης, της ζωής, της μόρφωσης, της φιλίας, της διαφορετικότητας...

Αναδειξη δικαιωμάτων - βελτίωση έκφρασης

Να περιγράφουν, να αναλύουν και να αναδεικνύουν τα δικαιωμάτα των παιδιών, να έκφράζονται καλύτερα και να προσεγγίζουν τις ΤΠΕ ως εργαλεία και πηγές μάθησης.

Δημιουργική έκφραση - Παρουσίαση - Ανατροφοδότηση

Να αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία, να εκφράζονται δημιουργικά προσεγγίζοντας διαθεματικά τη νέα γνώση και μέσα από τη δημιουργική εφαρμογή να υπάρχει παρουσίαση των δικαιωμάτων και αναστοχασμός.

 

1. Αξιοποίηση προυπάρχουσας γνωσης - ημιδομημένος χάρτης

Για το μαθητή

Η αφόρμηση γίνεται από τους ίδιους τους μαθητές, από τους οποιους ζητάμε να συμπληρώσουν έναν ημιδομημένο χάρτη με το λογισμικό kidspiration με δυο κεντρικές έννοιες: δικαιώματα- ανάγκες. Η δραστηριότητα πραγματοποιειται ομαδικά με ανομοιογενείς ομάδες των 3-4 ατόμων.

'http://i.imgur.com/eACaWcz.png?1'

 

Για το δάσκαλο

Αξιοποίηση προυπάρχουσας γνωσης - ημιδομημένος χάρτης

2. Αξιοποίηση της τέχνης για ανακάλυψη των δικαιωμάτων των παιδιών

Για το μαθητή

Αναζητούμε στο διαδίκτυο πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών. Τα εκτυπώνουμε και μοιράζουμε από 2-3 στην κάθε ομάδα. Δίνουμε λίγο χρόνο στους μαθητές να συζητησούν μεταξύ τους και να μας παρουσιάσει η κάθε ομάδα τους πίνακες ζωγραφικής που έχει, αναφερόμενη στα αντιστοιχα δικαιώματα.Κάνουμε ερωτήσεις, δίνουμε στις υπολοιπες ομάδες την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να εκφραστούν και δημιουργούμε εναν εποικοδομητικό διάλογο που σταδιακά οδηγεί στην ανακάλυψη της νέας γνώσης. Μέσα από αυτη την δραστηριότητα οι μαθητές αντιλαμβάνονται και ποια από τα δικαιώματά τους αφορουν την επιβίωση και ποια την ποιότητα ζωής τους. Έπειτα δίνουμε φύλλα εργασίας με αντιστοιχία διακιωμάτων (λέξη- εικόνα) και κρυπτόλεξο.

φύλλο εργασίας 1

2._______________.docx

φύλλο εργασίας 2

3._______________.docx

'http://i.imgur.com/xM6T7Ut.jpg?1'

 

Για το δάσκαλο

Αξιοποίηση της τέχνης για ανακάλυψη των δικαιωμάτων των παιδιών

3. Διαδικτυακό και έντυπο υλικό από την unisef και την actionaid. Επίσης θα γίνει χρήση του λογισμικού google earth για γεωγραφική τοποθέτηση

Για το μαθητή

Με τη βοήθεια του διαδικτύου κάνουμε ιστοεξερευνήσεις στους παρακάτω ιστότοπους: Δικαιώματα του παιδιού, οργανώσεις για τα διακιώματα των παιδιών, σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, σχολεία υπερασπιστές των παιδιών, παγκόσμια ημέρα παιδιού, διεθνης αμνηστία.Επίσης δίνουμε στα παιδιά έντυπο υλικό της unisef και της actionaid και συζητάμε σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, την καθημερινότητα και τα συναισθήματα των παιδιών που στερούνται βασικά τους διακιώματα. Με τη βοήθεια του google earth και του παγκόσμιου χάρτη δείχνουμε στα παιδιά που βρίσκονται οι χώρες των οποίων τα παιδιά στερούνται βασικά διακιώματα τους όπως αυτό της εκπαίδευσης (π.χ. Αιθιοπία, Ινδία, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Πακιστάν, Κολομβία κ.α.)

Για το δάσκαλο

Διαδικτυακό και έντυπο υλικό από την unisef και την actionaid. Επίσης θα γίνει χρήση του λογισμικού google earth για γεωγραφική τοποθέτηση

4. Παραγωγή γραπτού λόγου, συννεφόλεξα, διαδραστικό ψηφιακό βιβλίο

Για το μαθητή

Δίνονται στους μαθητές κάποιες γλωσσικές - γραμματικές δραστηριότητες: αλφαβητική σειρά και συλλαβισμός κάποιων δικαιωμάτων και έπειτα ανά ομάδες κάνουν μια δραστηριότητα παραγωγής γραπτού λόγου διαβαθμισμένης δυσκολίας. Σε κάποιες ομάδες δίνουμε κάποια δικαιώματα και ζητάμε να μας γράψουν μια μικρή ιστορία για το τι συμβαίνει όταν παραβιάζεται κάποιο από αυτά, σε άλλες ζητάμε να μας γράψουν ελεύθερα σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με τα δικαιώματα και την παραβίασή τους, από άλλες ομάδες ζητάμε, με το λογισμικό wordle, να φτιάξουν ένα συννεφόλεξο σχετικό με τα δικαιώματα και τέλος από κάποιες ομάδες ζητάμε να δημιουργήσουν ένα παραμύθι ή ένα ποίημα όπου, με το on line λογισμικό zooburst, μπορεί να γίνει ένα τρισδιάστατο pop - up βιβλίο.

Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να γίνουν και με τη μορφή σταθμών, όπου κάποιες ομάδες θα περάσουν από έναν, δύο, περισσότερους ή και όλους ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

φύλλο εργασίας 3

4._______________.docx

φύλλο εργασίας 4

5._______________.docx

φύλλο εργασίας 5

6.______________.docx

'http://i.imgur.com/D634ZOG.png?1'

'http://i.imgur.com/NmvuBQs.jpg?1'

'http://i.imgur.com/iJrK1rV.jpg?1'

'http://i.imgur.com/lbpUhWs.jpg?1'

'http://i.imgur.com/WanWUJO.png'

 

 

Για το δάσκαλο

Παραγωγή γραπτού λόγου, συννεφόλεξα, διαδραστικό ψηφιακό βιβλίο

5. Ζωγραφική, χορός, τραγούδι, παιχνίδια ρόλων

Για το μαθητή

Τα παιδιά ζωγραφίζουν κάποια από τα δικαιώματα τους είτε στο tux paint είτε σε φύλλο χαρτιού. Έπειτα χορεύουν και τραγουδούν διάφορα τραγούδια που μιλούν για τα δικαιώματά τους και παίζουν παιχνίδια ρόλων, υποδυόμενα παιδιά που στερούνται αυτά τα δικαιώματα.

'http://i.imgur.com/Jh1f3WC.jpg?1'

'http://i.imgur.com/qgHxepc.jpg?1'

 

Για το δάσκαλο

 

 

6. Πόστερ

Για το μαθητή

Τα παιδιά δημιουργούν ένα μεγάλο πόστερ με θέμα τα δικαιώματά τους, μέσα από την τέχνη.

'http://i.imgur.com/OSWGMRA.jpg?1'

'http://i.imgur.com/xZAftjc.jpg?1'

Για το δάσκαλο

Πόστερ