Produced with Scholar
Icon for ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΗ Ο'BRIEN - ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΗ Ο'BRIEN - ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Οι μαθητές έρχονται σε επαφή γενικά με τον αθλητισμό σαν έννοια και ειδικότερα με τον κλασσικό αθλητισμό. Γνωρίζουν την προέλευση και το νόημά του. Στη συνέχεια, με μία σειρά επιλεγμένων προασκήσεων, καθοδηγούνται στην εκμάθηση της τεχνικής της Σφαιροβολίας Ο'BRIEN. Μέσα από το μάθημα, με έμμεσο τρόπο, διδάσκονται και οι απλούστατοι κανονισμοί. Στο τέλος του μαθήματος θα είναι σε θέση να κάνουν μία προσομοίωση αγώνα. Συγγραφή: Ευαγγελία Οικονόμου Επιστημονική & Παιδαγωγική Καθοδήγηση: Χρήστος Τσαδήμας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ11 Γνωστικό Πεδίο: ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΡΙΨΕΙΣ Θέμα: ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ - ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ O'BRIEN Σκοπός της Μάθησης: Εκμάθηση μίας σύγχρονης τεχνικής σε αγώνισμα του κλασσικού αθλητισμού με υλικά κατάλληλα για την ηλικία των μαθητών. Διαθεματικά συνδέεται με την Ιστορία της Γ τάξης και σε επόμενες τάξεις με τις Φυσικές Επιστήμες Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 10-12

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Γνωρίζουν το άθλημα της σφαιροβολίας

Oι μαθητές θα γνωρίζουν ένα αγώνισμα του κλασσικού αθλητισμού, θα μάθουν τα βασικά στοιχεία τεχνικής του, καθώς και λίγα ιστορικά. Θα συνειδητοποιήσουν την έννοια του αθλητισμού (άθλος και όχι θέαμα) καθώς και την υγιή μορφή του

 

κάνουν προετοιμασία για τη ρίψη

γνωρίζουν πως πρέπει να κάνουν:

  • γενική προετοιμασία του σώματος
  • ειδική προετοιμασία του σώματος και κυρίως των μυικών ομάδων που θα πρωταγωνιστήσουν
  • θα αντιλαμβάνονται με τις συγκεκριμένες προασκήσεις την κίνηση του σώματος στο χώρο. Το βοηθητικό όργανο δυσκολεύει αλλά βοηθάει στον καλύτερο συντονισμό της κίνησης, περιορίζοντας τις λάθος θέσεις των χεριών.
  • εξοικίωση με το όργανο

εκτελούν τη ρίψη

  • τα παιδιά συνθέτουν το 2ο μισό της κίνησης με την τεχνική που έχουν ήδη αφομοιώσει με τις προπαρασκευαστικές ασκήσεις
  • αναλύοντας το 1ο μισό της κίνησης - μετατόπισης με έμφαση στις θέσεις κλειδιά του σώματος διαπιστώνουν τη σημαντικότητα και την επίδρασή του στο τελικό αποτέλεσμα (ρίψη)

κάνουν προσομοίωση αγώνα

Έχοντας ολοκληρώσει και αφομοιώσει την κίνηση, γίνεται μία προσομοίωση αγώνα σφαιροβολίας

1. κατευθυνόμενη συζήτηση με τους μαθητές

Για το μαθητή

Χρησιμοποιούμε τις προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών και με κατευθυνόμενη συζήτηση τους εισάγουμε στις έννοιες "άθλος - αθλητισμός".

Αν θυμηθούμε την Ιστορία της Γ’ τάξης ο προϊστορικός άνθρωπος για να επιβιώσει έπρεπε να κυνηγά και να σκοτώνει ζώα για να εξασφαλίσει την τροφή του. Πολλές φορές έπρεπε να μπορεί να τρέχει γρήγορα και σε μεγάλες αποστάσεις στο κυνήγι  για να γλυτώσει ο ίδιος από τους εχθρούς του.  Έπρεπε να πηδά ψηλά και μακριά για να ξεπερνά τα εμπόδια που έβρισκε μπροστά του. Έπρεπε να ρίχνει μακριά πέτρες και ακόντια για να σκοτώνει τους εχθρούς του ή τα ζώα που στη συνέχεια θα γινόντουσαν η τροφή του.

Όταν με τα χρόνια  οι άνθρωποι οργανώθηκαν και ανέπτυξαν πολιτισμό, που τους επέτρεπε να εξασφαλίζουν την τροφή τους με πιο εύκολο και οργανωμένο τρόπο, όλες αυτές οι έμφυτες δεξιότητες έγιναν….. αθλήματα Πέρασμα από τον αρχαίο αθλητισμό (ολυμπιακό πνεύμα – άθλος) στο σήμερα (ψηλότερα – δυνατότερα – μακρύτερα «ΑΘΗΝΑ 2004»)

Σκοπός

οι μαθητές γνωρίζουν ένα αγώνισμα του κλασσικού αθλητισμού βασικά στοιχεία τεχνικής του, καθώς και λίγα ιστορικά. Διαπιστώνουν την έννοια του αθλητισμού (άθλος και όχι θέαμα) καθώς και την υγιή μορφή του.

Συμβουλές διδασκαλίας

Χρησιμοποιώντας την επαγωγική μέθοδο, αξιοποιούμε τις γνώσεις των παιδιών. Επιδιώκουμε την καθολική συμμετοχή για να ενεργοποίσουμε όλους τους μαθητές.

Για το δάσκαλο

κατευθυνόμενη συζήτηση με τους μαθητές

2. προβολή αθλημάτων τότε και τώρα

Για το μαθητή

με τη βοήθεια βιντεοπροβολέα παρουσιάζουμε στους μαθητές εικόνες από αθλήματα

τότε και τώρα

τους παρακινούμε να εκφράσουν ελεύθερα της απόψεις τους και τις εντυπώσεις τους

ΔΡΟΜΟΙ – ΑΛΜΑΤΑ - ΡΙΨΕΙΣ – ΠΑΛΗ – ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ – ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ - ΙΠΠΑΣΙΑ – ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ – ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ – ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ – ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ  κ.α.

Σκοπός

Οι μαθητές βλέπουν και συγκρίνουν τον αρχαίο με τον σύγχρονο αθλητισμό

Εκπαιδευτικό Υλικό

Προτζέκτορας & φορητός υπολογιστής ή διαδραστικός πίνακας.

Για το δάσκαλο

προβολή αθλημάτων τότε και τώρα

3. από το λίθο στη σφαίρα

Για το μαθητή

Η σφαιροβολία είναι  η εξέλιξη της λιθοβολίας. Είναι η πιο απλή μορφή ρίψης, με την πιο εύκολη τεχνική. Εμφανίστηκε σαν ρίψη βολίδων κανονιού από Άγγλους Στρατιώτες στις αρχές του 19ου αιώνα. Καθιερώθηκε επίσημα σαν άθλημα  στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες  το 1896 στην Αθήνα. Η τεχνική που θα διδαχθούμε είναι η τεχνική Ο Βrien που πρωτοεμφανίστηκε το 1950 από τον ομώνυμο αθλητή.

Δίνουμε στους μαθητές το φύλλο εργασίας όπου πρέπει να εντοπίσουν λέξεις & φράσεις που θυμίζουν λιθοβολία - σφαιροβολία - αθλητικούς αγώνες.

[RALPH ROSE]

Εκπαιδευτικό Υλικό

Προτζέκτορας & φορητός υπολογιστής ή διαδραστικός πίνακας

[φύλλο εργασίας]

Συμβουλές διδασκαλίας

Εισάγουμε τα παιδιά στη σφαιροβολία μέσα από ιστορικά στοιχεία

RALPH ROSE
φύλλο εργασίας

 

Για το δάσκαλο

από το λίθο στη σφαίρα

4. τα βασικά στοιχεία του αγωνίσματος

Για το μαθητή

  • Η σφαιροβολία είναι ώθηση του οργάνου και όχι ρίψη μπάλας όπως στο μπάσκετ ή στα μήλα.
  • Χρησιμοποιείται όλη η δύναμη του σώματος ξεκινώντας από τα πόδια και αλυσιδωτά καταλήγει στο χέρι ρίψης. Προσπαθούμε να δώσουμε αρχική ταχύτητα στο όργανο μέσω της κίνησης του σώματος. Η μεταφορά της δύναμης από το σώμα στο όργανο παρομοιάζεται με τα βαγόνια του τρένου.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Προτζέκτορας & φορητός υπολογιστής ή διαδραστικός πίνακας

επίδειξη του αγωνίσματος από τον ίδιο τον Parry O' Brien μέσω video

Για το δάσκαλο

τα βασικά στοιχεία του αγωνίσματος

5. τεχνική και κανονισμοί μέσα από βιντεοπροβολή

Για το μαθητή

Δίνονται τα σημεία κλειδιά του αγωνίσματος. Ξεκινάμε με τη μετατόπιση, πάτημα των ποδιών – στροφή της λεκάνης – άρση του κορμού με στροφή – τράβηγμα αντίθετου χεριού – ρίψη. Δίνονται επίσης οι κανονισμοί του αγωνίσματος (είναι ελαχιστότατοι οπότε και δεν έχουμε σπατάλη χρόνου).

  • η ρίψη της σφαίρας γίνεται μόνο με το ένα χέρι από το ύψος του λαιμού δίνοντας ευθύγραμμη και όχι ημικυκλική τροχιά/ και ο αθλητής πρέπει να ξεκινήσει από θέση ηρεμίας και να κινηθεί εντός της βαλβίδας διαμέτρου 2,13 μ.
  • η προσγείωση της σφαίρας πρέπει να γίνει μέσα σε συγκεκριμένο τομέα 300 που ορίζεται μπροστά από τη βαλβίδα.
  • ο αθλητής δεν επιτρέπεται να πατήσει τον ξύλινο αναστολέα που υπάρχει στο μπροστινό μέρος της βαλβίδας.
  • η έξοδος του αθλητή από τη βαλβίδα μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας γίνεται από το πίσω μέρος από το οριοθετημένο διάστημα που αρίζεται από δύο μικρές γραμμές στο πλάι.
  • κάθε αθλητής δικαιούται 3 προσπάθειες εκτός αν ορίζουν διαφορετικά οι κανονισμοί του αγώνα.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Προτζέκτορας & φορητός υπολογιστής ή διαδραστικός πίνακας

σχεδιάγραμμα της βαλβίδας

'_______.png'

Συμβουλές διδασκαλίας

Δεν δίνονται λεπτομέρειες πέρα από τις απολύτως αναγκαίες για την ηλικία και το γνωστικό επίπεδο των μαθητών (πχ γωνία απευλευθέρωσης, λειτουργία στροφορμής κλπ).

Στην πίσω σελίδα του φύλλου εργασίας μπορούν οι μαθητές να σχεδιάσουν τη βαλβίδα και τον τομέα ρίψης.

 

Για το δάσκαλο

τεχνική και κανονισμοί μέσα από βιντεοπροβολή

6. γενική προθέρμανση

Για το μαθητή

  • τρέξιμο 3'
  • περπάτημα 2' εκτελώντας ασκήσεις
  • διατατικές ασκήσεις

Σκοπός

γενική προετοιμασία του σώματος

Συμβουλές διδασκαλίας

Στον προαύλιο χώρο κάνουμε γενική προθέρμανση στους μαθητές για να τους προετοιμασουμε για τη σωματική επιβάρυνση που θα δεχτουν.

Οι διατατικές ασκήσεις γίνονται κυρίως στις μεγάλες μυικές ομάδες. Αποφεύγουμε τις συνασκήσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Για το δάσκαλο

γενική προθέρμανση

7. ειδική προθέρμανση - προετοιμασία

Για το μαθητή

Πετάγματα με ιατρικές μπάλες ή μπάσκετ 10 μπρος – 10 πίσω – 10 με κάθε χέρι 10’ (τα παιδιά δουλεύουν σε ζευγάρια σε απόσταση 10μ μεταξύ τους σχηματίζοντας 2 σειρές)

Αντιμέτωπα, με τα πόδια ανοιχτά λίγο περισσότερο από το άνοιγμα των ώμων, τα παιδιά κρατούν τη μπάλα με τα δύο χέρια και κάνουν αιώρηση λυγίζοντας τα γόνατα και στη συνέχεια απελευθερώνουν μπροστά ή πίσω τη μπάλα με ταυτόχρονη εκτατική κίνηση του σώματος. Η ρίψη με ένα χέρι γίνεται υπό γωνία 900 με τον τομέα ρίψης, με τα πόδια ανοιχτά και τα γόνατα λυγισμένα και τον κορμό να ξεκινά από πλάγια κάμψη. Tα πετάγματα με το αντίθετο χέρι ενεργοποιούν τον εγκέφαλο έτσι ώστε η κίνηση να γίνεται πιο συγχρονισμένα και να την αντιλαμβάνονται καλύτερα οι μαθητές. Επίσης συντελεί στην εξίσου εκγύμναση της δεξιάς και της αριστερής πλευράς του σώματος.

Σκοπός

ειδική προετοιμασία του σώματος και κυρίως των μυικών ομάδων που θα πρωταγωνιστήσουν

Εκπαιδευτικό Υλικό

μπάλες μπάσκετ ή ιατρικές

Για το δάσκαλο

ειδική προθέρμανση - προετοιμασία

8. ρίψη με το βοηθητικό οργανο

Για το μαθητή

Ρίψεις από τελική θέση στήριξης με έμφαση στη στροφή της λεκάνης και στη θέση των ποδιών. Αρχικά βοηθάει και το ελεύθερο χέρι. 5’

Η αρχική θέση του σώματος πρέπει να  είναι με γωνία 90ο προς την κατεύθυνση ρίψης. Τα πόδια τοποθετούνται σε διάσταση, με το αριστερό 20εκ. πιο πίσω από το δεξί. Ο κορμός από όρθια θέση κάνει αιώρηση με στροφή και κάμψη πάνω στο δεξί πόδι. Στη συνέχεια δίνεται έμφαση στη συνεχόμενη αλυσιδωτή κίνηση που ξεκινά με το δεξί πόδι να ωθεί το έδαφος, μεταφέρεται στη λεκάνη που στρίβει και στη συνέχεια στον κορμό που ανασηκώνεται και ακολουθώντας την κίνηση της λεκάνης, στρίβει προς τον τομέα ρίψης. Καταλήγουμε στην ωμική ζώνη η οποία πρέπει εμφανώς να έρθει παράλληλη με τον τομέα ρίψης κατά τη φάση της απελευθέρωσης.

Εκπαιδευτικό Υλικό

μπάλες μπάσκετ ή ιατρικές

Για το δάσκαλο

ρίψη με το βοηθητικό οργανο

9. εξοικίωση με τον επίσκυρο

Για το μαθητή

Ο επίσκυρος είναι μαλακό όργανο 200 γραμμαρίων, κατάλληλο για την ηλικία των μαθητών.

Ανά δύο οι μαθητές παίρνουν ένα επίσκυρο και για εξοικίωση με αυτόν εκτελούν ορισμένες απλές δραστηριότητες: λαβή στο χέρι, στήριξη στο λαιμό, μεταφορά από το ένα χέρι στο άλλο, γύρω από το σώμα, ωθήσεις κατακόρυφες και στο έδαφος. 5’

Εκπαιδευτικό Υλικό

ένας επίσκυρος ανά δύο μαθητές

Συμβουλές διδασκαλίας

Οι δραστηριότητες εκτελούνται από όρθια θέση. Δίνουμε έμφαση στο σωστό κράτημα του οργάνου στη βάση της 1ης φάλαγγας και στην υποστήριξη με τον αντίχειρα. Δείχνουμε τη θέση στήριξης στο λαιμό, κάτω από την κροταφογναθική, με τον αγκώνα σηκωμένο ψηλά.

Για το δάσκαλο

εξοικίωση με τον επίσκυρο

10. ρίψη με το οργανο

Για το μαθητή

Ρίψεις με το ένα χέρι από τελική θέση. Προχωρώντας στο επόμενο επίπεδο, τα παιδιά συνθέτουν το 2ο μισό της κίνησης με την τεχνική που έχουν ήδη αφομοιώσει με τις προπαρασκευαστικές ασκήσεις. 5’

Η κίνηση είναι παρόμοια με αυτή που προηγήθηκε με την ιατρική μπάλα ή αυτή του μπάσκετ. Διαφοροποίηση έχουμε στο αριστερό χέρι το οποίο τραβιέται δυνατά προς τα πίσω λυγίζοντας ταυτόχρονα στον αγκώνα, επιταχύνοντας τη στροφή των ώμων με τη δημιουργία στροφορμής. Στο τέλος τα πόδια μπορεί να κάνουν αντιμετάθεση προσέχοντας να μη βγαίνουν μπροστά από το σημείο ρίψης.

Εκπαιδευτικό Υλικό

ένας επίσκυρος ανά δύο μαθητές

Για το δάσκαλο

ρίψη με το οργανο

11. αναπτύσσοντας τη μετατόπιση

Για το μαθητή

Έχουμε σχεδιάσει 3 γραμμές στο έδαφος με κιμωλία η χαρτοταινία σε απόσταση 1 μέτρου μεταξύ τους. Δίνουμε έμφαση στην κατεύθυνση ρίψης, στην αρχική και τελική τοποθέτηση των ποδιών και στο σήκωμα και στη στροφή του κορμού. Τα παιδιά δουλεύουν σε ζευγάρια με απόσταση 20 μέτρων μεταξύ τους. 10’

  • Αρχική θέση λ απώλεια ισορροπίας

Αρχικά τοποθετούμε τους μαθητές σε ημικύκλιο με απόσταση μισού μέτρου μεταξύ τους για να έχουμε καλύτερο έλεγχο των ασκήσεων. Όταν κατανοήσουν και αφομοιώσουν την κίνηση περνάνε στις γραμμές. Από όρθια θέση με πλάτη στο πεδίο ρίψεως τα παιδιά εκτείνουν το αριστερό ισχίο και χάνοντας ισορροπία πατάνε στο αρ. πέλμα. Μέσα από την άσκηση αυτή χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό τα παιδιά μαθαίνουν να ωθούν με το πόδι στήριξης.

  • Συσπείρωση – κλωτσιά πίσω – μετατόπιση

Με παρόμοιο τρόπο εργασίας εξελίσσοντας την προηγούμενη άσκηση οι μαθητές τη στιγμή που χάνουν την ισορροπία τους κλωτσούν δυνατά το αριστερό πόδι πίσω και το πατούν λίγο πιο πίσω από το δεξί και με ¼ στροφής.

  • Το ίδιο με κράτημα από το ζευγάρι

Ομοίως. Το ελαφρύ  κράτημα από το ζευγάρι  με τα χέρια προσομοιάζει την αντίσταση από το βάρος του οργάνου.

Για το δάσκαλο

αναπτύσσοντας τη μετατόπιση

12. εφαρμογή ολοκληρωμένης τεχνικής

Για το μαθητή

Οι μαθητές συνθέτουν τα 2 μέρη  και εφαρμόζουν ολοκληρωμένη την κίνηση Επίσης  μέσω της  συγκεκριμένης εφαρμογής διδάσκονται οι κανονισμοί του αγωνίσματος.

Τα παιδιά δουλεύουν σε ζευγάρια με απόσταση 20 μέτρων μεταξύ τους έχοντας δημιουργήσει πρακτικά 2 σειρές. Οι ρίψεις  πραγματοποιούνται εναλλάξ  από κάθε σειρά τηρώντας αποστάσεις και κανόνες ασφαλείας. Ο κίνδυνος τραυματισμού θεωρητικά είναι μικρός γιατί δεν χρησιμοποιείται μεταλλική σφαίρα αλλά επίσκυρος βάρους 200 γραμ.

  • Ρίψεις με επίσκυρο χωρίς μετατόπιση 5’
  • Ρίψεις με μετατόπιση 5’

Διαφοροποίηση διδασκαλίας: σε όσους μαθητές παρατηρούμε μεγάλη δυσκολία στη σύνδεση των δύο φάσεων, τους συστήνουμε να ρίχνουν αρχικά χωρίς μετατόπιση και να την εισάγουν σταδιακά ξεκινώντας ήπια από το στάδιο της απώλειας ισορροπίας.

Εκπαιδευτικό Υλικό

κιμωλία ή χαρτοταινία, επίσκυροι

Για το δάσκαλο

εφαρμογή ολοκληρωμένης τεχνικής

13. προσομοίωση αγώνα

Για το μαθητή

Ρίψη από βαλβίδα 15’   

Σχεδιάζουμε με κιμωλία μία βαλβίδα στο έδαφος. Τα παιδιά κάνουν μία προσομοίωση αγώνα  με καταμερισμό ρόλων: κριτές, καταμετρητές, αθλητές, προπονητές, θεατές. Οι ρόλοι αλλάζουν κυκλικά για να περάσουν όλα τα παιδιά από όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις.

Ταυτόχρονα στα 5 τελευταία λεπτά τα παιδιά εκτελούν διατατικές ασκήσεις άνω άκρων και μεγάλων μυικών ομάδων ως αποθεραπεία.

Εκπαιδευτικό Υλικό

επίσκυρος, κιμωλία ή χαρτοταινία για το σχεδιασμό της βαλβίδας και του τομέα ρίψης, μετροταινία.

Για το δάσκαλο

προσομοίωση αγώνα