Produced with Scholar
Icon for "Ο Καλύτερός μου... Εαυτός!"

"Ο Καλύτερός μου... Εαυτός!"

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Στο τέλος αυτής της ενότητας τα παιδιά θα είναι σε θέση να να αναγνωρίσουν προσωπικά τους χαρακτηριστικά, απόψεις, προτιμήσεις και να αποκτήσουν θετική αυτοεκτίμηση (αίσθημα εξίας & αποτελεσματικότητας). Θα έχουν ανακαλύψει έναν πολύτιμο θησαυρό... τον "καλύτερό τους... εαυτό!" Συγγραφή, Επιμέλεια: Μαριέττα Σταύρου - Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου Δελφών Επιστημονική & Παιδαγωγική Καθοδήγηση: κα Αργυρώ Δασκαλάκη - Σχολική Σύμβουλος Π.Α. 66ης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Γνωστικό Πεδίο: Προσωπική & Κοινωνική Ανάπτυξη Θέμα: Ταυτότητα Σκοπός της Μάθησης: Προσωπικά χαρακτηριστικά - Θετική αυτοεκτίμηση Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 4-6

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Βιώνοντας το γνωστό

Στόχος είναι η αναζήτηση και η αποτύπωση της προϋπάρχουσας γνώσης των παιδιών για το τι σημαίνει γι' αυτά "θησαυρός".

Βιώνοντας το νεο

Στόχος είναι, τα παιδιά να γνωρίσουν και τη μεταφορική έννοια της λέξης «θησαυρός» αναγνωρίζοντας και τον εαυτό τους ως κάτι μοναδικό, σημαντικό και σπουδαίο (νέα γνώση).

Εννοιολογώντας με ορολογία

Βασικός στόχος, να μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το απαραίτητο λεξιλόγιο και την κατάλληλη ορολογία για τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.

Εννοιολογώντας με θεωρία

Στόχος είναι τα παιδιά, κάνοντας υποθέσεις και εμβαθύνοντας στο νόημα της έννοιας του «εαυτού» τους, να φτάσουν να διατυπώσουν μια νέα θεωρία, ότι δηλ. ο εαυτός μας δεν είναι μόνο το «φαίνεσθαι» αλλά και το «είναι», είναι οι προτιμήσεις μας, οι επιλογές μας και ο χαρακτήρας μας, προχωρώντας έτσι από το απτό, το ορατό & το συγκεκριμένο, στο αφηρημένο.

Αναλύοντας λειτουργικά

Στόχος είναι τα παιδιά να αντιληφθούν τη χρήση και το ρόλο των εννοιών και του λεξιλογίου που έμαθαν.

Αναλύοντας κριτικά

Στόχος είναι τα παιδιά να σκεφτούν και να εφαρμόσουν την κριτική τους σκέψη σχετικά με την επίδραση και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η πιθανή έλλειψη ταυτότητας, εμβαθύνοντας, συζητώντας, αιτιολογώντας, επιχειρηματολογώντας.

Εφαρμόζοντας κατάλληλα

Στόχος είναι η άμεση εφαρμογή των όσων έχουν μάθει για τον εαυτό τους τα παιδιά, η αφομοίωσή τους μέσω της καταγραφής και η αξιολόγηση της διδασκαλίας μας: κατά πόσο δηλαδή έγινε βαθιά κατανόηση της έννοιας που διδάξαμε και κατά πόσο η διδασκαλία μας ήταν αποτελεσματική.

Εφαρμόζοντας δημιουργικά

Στόχος είναι τα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την τέχνη, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τη ζωγραφική, δημιουργώντας την προσωπογραφία τους.

1. "Θησαυρός είναι..."

Για το μαθητή

Με αφορμή ένα σεντουκάκι που εμφανίζεται ένα πρωί στην τάξη μας,

που όπως υποθέτουν και τα παιδιά περιέχει κάποιο «θησαυρό», ξεκινάμε  τη συζήτηση, θέτοντας το ερώτημα:

Τι είναι θησαυρός; Τι σημαίνει θησαυρός για εσάς;

Οι ιδέες των παιδιών καταγράφονται σε λίστα και το κάθε παιδί ζωγραφίζει και γράφει την ιδέα του. Τις κόβουμε και φτιάχνουμε έναν πίνακα (με κολάζ) στον οποίο αναγράφεται: «Θησαυρός είναι….» και από κάτω έχει την εικόνα από ένα ανοιχτό σεντούκι. Σε αυτό τα παιδιά «ρίχνουν μέσα» - κολλούν τις ζωγραφιές τους.

Έτσι, καταλήγουμε να δώσουμε και έναν ορισμό για το τι σημαίνει θησαυρός για τα παιδιά.

Εμείς καταλήξαμε ότι:

Θησαυρός είναι....

…κάτι που έχει αξία, κάτι πολύτιμο, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς!

Σκοπός

Σκοπός της δραστηριότητας είναι η αναζήτηση και η αποτύπωση της προϋπάρχουσας γνώσης των παιδιών σχετικά με το τι είναι θησαυρός. Με την γραφική και ζωγραφική αναπαράσταση γίνεται πιο εύκολο για τα παιδιά να δώσουν και έναν ορισμό για το τι σημαίνει γι' αυτά, θησαυρός.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Κλειστό σεντουκάκι
  2. Μπλοκ σημειώσεων & μολύβια
  3. Χαρτιά λευκά Α4, μαρκαδόρους & ψαλίδια
  4. Εικόνα από ανοιχτό σεντούκι

Για το δάσκαλο

"Θησαυρός είναι..."

2. "Θησαυρός είναι... και ο εαυτός μας!"

Για το μαθητή

Στη συνέχεια τους αποκαλύπτω ότι το σεντουκάκι της τάξης κρύβει πράγματι μέσα, έναν πολύτιμο θησαυρό, που όμως κανείς δεν τον έχει αναφέρει, και καλώ ένα-ένα τα παιδιά να πηγαίνουν, να ανοίγουν το σεντουκάκι, να κοιτάνε μέσα και μετά χωρίς να αποκαλύψουν το μυστικό σε κανέναν συμμαθητή τους, να ζωγραφίζουν σε φύλλο εργασίας, το θησαυρό που είδαν. Τα παιδιά περίεργα ανοίγοντας το σεντουκάκι και κοιτώντας μέσα θα δουν έκπληκτα, έναν μοναδικό και πολύτιμο θησαυρό, τον οποίο και θα ζωγραφίσουν: Τον εαυτό τους!

Τελικά συμφωνήσαμε όλοι, ότι

θησαυρός, πολύτιμος & μοναδικός είναι ...ΚΑΙ ο εαυτός μας!

Σκοπός

Τα παιδιά μέσα από αυτή την καινούρια εμπειρία θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους και θα γνωρίσουν και τη μεταφορική έννοια της λέξης «θησαυρός» αναγνωρίζοντας και τον εαυτό τους ως κάτι μοναδικό, σημαντικό και σπουδαίο.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Σεντούκι κλειστό, που όταν ανοίγει αποκαλύπτει μέσα έναν καθρέφτη
  2. Φύλλο Εργασίας (Α4)
  3. Μαρκαδόροι

Για το δάσκαλο

"Θησαυρός είναι... και ο εαυτός μας!"

3. "Στον καθρέφτη μπροστά..."

Για το μαθητή

Αφού ο καθρέφτης αποτέλεσε την αφόρμηση για να μιλήσουμε για τον εαυτό μας, το κάθε παιδί στέκεται μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη και προσπαθεί να περιγράψει τον εαυτό του, ενώ ένα άλλο καταγράφει σε πίνακα διπλής εισόδου τα βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά: φύλο, ηλικία, χρώμα ματιών & μαλλιών, ύψος.

Με αφορμή τον πίνακα διπλής εισόδου που φτιάξαμε, δείχνω στα παιδιά την ταυτότητά μου και τους εξηγώ ότι τα περισσότερα από αυτά τα βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά μας, αναγράφονται στην ταυτότητά μας και προτείνω να φτιάξουμε τις δικές μας ταυτότητες.

Αξιοποιούμε το Λογισμικό Γλώσσας "Ηλεκτρονικός Ταχυδρόμος" του Παιδαγωγικού Υλικού Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και το κάθε παιδί φτιάχνει την ταυτότητά του, γράφοντας τα στοιχεία του στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Εκτυπώνουμε, κόβουμε, κολλάμε τη φωτογραφία, βάζουμε και το δαχτυλικό μας αποτύπωμα και πλαστικοποιούμε. "Είναι σαν ...αληθινές!"

Σκοπός

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να περιγράψουν τον εαυτό τους, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν το απαραίτητο λεξιλόγιο και την κατάλληλη ορολογία για τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Η καταγραφή τους σε πίνακα διπλής εισόδου αλλά και η καταγραφή τους στις ταυτότητές τους, θα βοηθήσει στην αφομοίωση και την απομνημόνευσή τους αλλά και στην εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Ολόσωμος καθρέφτης
  2. Πίνακας διπλής εισόδου σε Α3
  3. CD με λογισμικό Γλώσσας "Ηλεκτρονικός Ταχυδρόμος" του Παιδαγωγικού Υλικού Ολοήμερων Νηπιαγωγείων.

Για το δάσκαλο

"Στον καθρέφτη μπροστά..."

4. "Εγώ... δεν είμαι μόνο ό,τι βλέπω στον καθρέφτη!"

Για το μαθητή

Με αφορμή τις ταυτότητες, θέτω και το ερώτημα:

άραγε είναι μόνο αυτά, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, που καθορίζουν την ταυτότητά μας; Μόνο αυτά καθορίζουν το ποιοι είμαστε;

Προκειμένου τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά, όταν θέλουμε να περιγράψουμε τον εαυτό μας ή κάποιο φίλο μας, αναφέρουμε και πράγματα που του αρέσουν και στοιχεία του χαρακτήρα του, τα καλούμε να παίξουν ένα παιχνίδι: ένα παιδί προσπαθεί να μαντέψει ποιον συμμαθητή του περιγράφουμε, χρησιμοποιώντας την ορολογία που μάθαμε για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν ότι με αυτή την περιγραφή θα δυσκολευτεί να βρει ποιος είναι αυτός που ψάχνουμε, καθώς τα χαρακτηριστικά του μπορεί να ταιριάζουν σε 2 ή και 3 παιδιά μέσα στην τάξη. Στη συνέχεια στην περιγραφή προσθέτουμε και άλλα στοιχεία, όπως πράγματα που ξέρουμε ότι του αρέσουν και στοιχεία του χαρακτήρα του και θα δούμε ότι αμέσως θα μαντέψει το σωστό πρόσωπο.

Για να μάθουμε λοιπόν καλύτερα ο ένας το άλλο, παίζουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που τους έφτιαξα, «Τα αγαπημένα μου…» όπου κάθε παιδί κάθε φορά που ρίχνει το ζάρι, προχωρά όσο του λέει ο αριθμός και ανάλογα σε ποιο «κουτάκι» πέφτει, λέει και το αγαπημένο του…χρώμα, παραμύθι, παιχνίδι, γλυκό, μέρος διακοπών, σπορ, κατοικίδιο ζώο, φαγητό, χόμπι, κοκ.

Κι αφού μάθαμε αρκετά ο ένας για τον άλλο, ας μάθουμε και τι έχουν ξεχωρίσει οι φίλοι μας σε εμάς… Όλα τα παιδιά καλούνται να αποδώσουν ένα τουλάχιστον θετικό χαρακτηριστικό σε κάθε παιδί, και ηχογραφούμε με τον Η/Υ. Ακούμε τις ηχογραφήσεις και νιώθουμε πολύ περήφανοι για τον εαυτό μας! Γι’ αυτό μας αξίζει και μια επιβράβευση!

Μετά από όλα αυτά, καταλήγουμε στο προφανές συμπέρασμα: "Εγώ... δεν είμαι μόνο, ό,τι βλέπω στον καθρέφτη!"

Σκοπός

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι τα παιδιά κάνοντας υποθέσεις να εμβαθύνουν στο νόημα της έννοιας του «εαυτού» τους, συνειδητοποιώντας ότι ο εαυτός μας δεν είναι μόνο το «φαίνεσθαι» αλλά και το «είναι», δηλ. είναι οι προτιμήσεις μας, οι επιλογές μας και ο χαρακτήρας μας, προχωρώντας έτσι από το απτό, το ορατό & το συγκεκριμένο, στο αφηρημένο. Στόχος επίσης είναι τα παιδιά να μιλήσουν για τον εαυτό τους και για τα πράγματα που αγαπούν αλλά και για τους άλλους, αναγνωρίζοντας τα θετικά τους χαρακτήρα τους. Απώτερος στόχος, να αποκτήσουν θετική αυτοεκτίμηση (αίσθημα αξίας & αποτελεσματικότητας)

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Επιτραπέζιο παιχνίδι (Α3 πλαστικοποιημένο)
  2. Επιβράβευση (Α4)

 

Για το δάσκαλο

"Εγώ... δεν είμαι μόνο ό,τι βλέπω στον καθρέφτη!"

5. "Βρες ποιος!"

Για το μαθητή

Παίζουμε το παιχνίδι «Βρες ποιος», κατά το οποίο χρησιμοποιούμε ένα σετ από 10 καρτελάκια που έχω ετοιμάσει, τα οποία αναγράφουν μια περιγραφή για κάθε παιδί, χρησιμοποιώντας και εξωτερικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του χαρακτήρα τους.

Με τη σειρά έρχεται κάθε παιδί, διαλέγει ένα καρτελάκι στην τύχη και βάση των πληροφοριών που ακούει, θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει ποιος είναι αυτός που περιγράφεται στο καρτελάκι.

Σκοπός

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να αντιληφθούν τη χρήση και το ρόλο των εννοιών και του λεξιλογίου που έμαθαν στις προηγούμενες δραστηριότητες.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Σετ από 10 καρτελάκια, τυπωμένα και πλαστικοποιημένα

 

Για το δάσκαλο

"Βρες ποιος!"

6. "Χωρίς ταυτότητα"

Για το μαθητή

Ας φανταστούμε τώρα έναν άνθρωπο,
χωρίς χαρακτηριστικά, χωρίς ταυτότητα…
Πώς θα ήταν; Πού θα έμενε; Πώς θα ένιωθε;
Φτιάχνουμε μια ιστορία και την εικονογραφούμε

Μπορείτε να τη δείτε και να τη διαβάσετε, πατώντας εδώ

Σκοπός

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι μέσα από τη δημιουργία μιας ιστορίας τα παιδιά να σκεφτούν και να εφαρμόσουν την κριτική τους άποψη σχετικά με την επίδραση και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η πιθανή έλλειψη ταυτότητας. Προσπαθώντας να  φτιάξουν την ιστορία τους θα αναγκαστούν να εμβαθύνουν, να συζητήσουν, να αιτιολογήσουν, να επιχειρηματολογήσουν, να διακρίνουν και να αποδεχτούν αντίθετες απόψεις.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Φύλλα Α4
  2. Μαρκαδόροι, μολύβια

 

Για το δάσκαλο

"Χωρίς ταυτότητα"

7. "Η Βιογραφία μου"

Για το μαθητή

Μετατρέπω το κουκλοθέατρο σε τηλεόραση και ένα-ένα παιδί γίνεται δημοσιογράφος και παίρνει συνέντευξη από έναν πολύ σημαντικό πρόσωπο, ένα φίλο μας! Ο συνεντευξιαζόμενος καλείται να παρουσιάσει τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο που έμαθε για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά αναφέροντας και πράγματα που του αρέσουν και στοιχεία του χαρακτήρα του, και της προσωπικότητάς του, υποβοηθούμενος από το παιδί-παρουσιαστή.

Στη συνέχεια αξιοποιούμε όλα όσα μάθαμε και τα καταγράφουμε φτιάχνοντας ο καθένας τη βιογραφία του.

Δείγμα "Βιογραφίας", μπορείτε να δείτε εδώ

Σκοπός

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι η άμεση εφαρμογή, με παιγνιώδη τρόπο, των όσων έχουν μάθει για τον εαυτό τους τα παιδιά, η αφομοίωσή τους μέσω της καταγραφής και η αξιολόγηση της διδασκαλίας μας: κατά πόσο δηλαδή έγινε βαθιά κατανόηση της έννοιας που διδάξαμε και κατά πόσο η διδασκαλία μας ήταν αποτελεσματική.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Χαρτί του μέτρου για τη μετατροπή του κουκλοθέατρου σε τηλεόραση
  2. Μικρόφωνο
  3. Χαρτί Α4 για τη βιογραφία

Για το δάσκαλο

"Η Βιογραφία μου"

8. "Εγώ...a la Picasso!"

Για το μαθητή

Μαθαίνουμε ότι όλοι οι ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ζωγράφισαν. Αυτές είναι οι προσωπογραφίες. Συνήθως μάλιστα ζωγράφιζαν και την αυτοπροσωπογραφία τους, δηλ. τον εαυτό τους.

Δείχνω στα παιδιά ένα βίντεο στο youtube με προσωπογραφίες του Πικάσο και στη συνέχεια  χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα "picassohead" για να φτιάξουμε... τα ψηφιακά μας πορτρέτα!

Στη συνέχεια τους δείχνω 2-3 προσωπογραφίες, χαρακτηριστικές της κυβιστικής ζωγραφικής και παρατηρούμε πώς το πρόσωπο μοιάζει σα να χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα ανφάς και ένα προφίλ, και για να το δουμε καλύτερα, το κόβουμε και το χωρίζουμε στα δύο μέρη του και τα ξαναενώνουμε σαν παζλ. Στη συνέχεια παίρνουμε μαρκαδόρους και τέμπερες και φτιάχνουμε τις δικές μας αυτοπροσωπογραφίες ...a la Picasso!

Σκοπός

Σκοπός της δραστηριότητας αυτής είναι τα παιδιά με δημιουργικό τρόπο να φτιάξουν την προσωπογραφία τους, να γνωρίσουν την τεχνική και το έργο ενός σπουδαίου ζωγράφου και να εκφραστούν μέσα από την τέχνη μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τη ζωγραφική.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Video στο youtube, για τα πρόσωπα του Πικάσο
  2. Πλαστικοποιημένες εικόνες προσωπογραφιών του Πικάσο για εποπτικό υλικό
  3. Εικόνες προσωπογραφιών του Πικάσο για κόψιμο
  4. Πρόγραμμα "picassohead" στον Η/Υ
  5. Χαρτόνια, μαρκαδόροι, πινέλα

 

Για το δάσκαλο

"Εγώ...a la Picasso!"

9. Ευχαριστίες

Μαριέττα Σταύρου