Produced with Scholar
Icon for Μαθαίνω παρέα με τα ζώα του αγροκτήματος

Μαθαίνω παρέα με τα ζώα του αγροκτήματος

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Εξατομικευμένη παρέμβαση σε μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ο οποίος είναι 8 ετών, αλβανικής καταγωγής, έχει διαγνωστεί ότι παρουσιάζει τη σπάνια γενετική διαταραχή Floating- Harbor (100 περιπτώσεις παγκοσμίως) και εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση σε όλους τους βασικούς τομείς ανάπτυξης: νοητικό, ψυχοκινητικό, συναισθηματικό, κοινωνικό-συμπεριφορικό, επικοινωνιακό. Εκτός από την επίτευξη των καθαρά γνωστικών στόχων που αφορούν στη γνωριμία του παιδιού με τα ζώα του αγροκτήματος, βασικός σκοπός μας είναι με βάση το συγκεκριμένο θέμα να αναπτύξουμε ένα εκπαιδευτικό σενάριο που θα εξυπηρετεί βασικούς εκπαιδευτικούς στόχους για το συγκεκριμένο μαθητή σε καθέναν από τους τομείς του Αναλυτικού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής: Προφορικό λόγο/ Συναισθηματική Οργάνωση/ Ψυχοκινητική Ανάπτυξη/ Νοητικές ικανότητες /Κοινωνική Προσαρμογή. Γνωστικό Πεδίο : Μελέτη Περιβάλλοντος/ Προφορικός λόγος/ Συναισθηματική οργάνωση/ Ψυχοκινητική ανάπτυξη/ Νοητικές ικανότητες/ Κοινωνική Προσαρμογή Θέμα: Ανακαλύπτω τον κόσμο γύρω μου γνωρίζοντας τα ζώα του αγροκτήματος Ειδική Αγωγή: Καλλιέργεια δεξιοτήτων μαθησιακής ετοιμότητας μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με βάση τις περιοχές του Πλαισίου Αναλυτικού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής (Π.Α.Π.Ε.Α.) Σκοπός της Μάθησης: Ανακαλύπτω τον κόσμο γύρω μου γνωρίζοντας τα ζώα του αγροκτήματος Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 6-10

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Αναγνώριση ζώων της γειτονιάς

Να παρατηρεί το περιβάλλον γύρω του. Να μάθει την ονομασία 1-2 γνωστών ζώων στα ελληνικά. Να ενθαρρυνθεί στη μίμηση της φωνής τους. Nα συνεργάζεται και να συμπεριφέρεται σωστά στις εκτός σχολείου μετακινήσεις και δραστηριότητες (π.χ. να κρατά τη δασκάλα από το χέρι, να προσέχει περπατώντας μαζί της στο πεζοδρόμιο)

Διεύρυνση των γνώσεων: Τα ζώα του αγροκτήματος

Να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο που καταλαβαίνει. Να ασκηθεί στη μίμηση κινήσεων του στόματος, καθώς και στην ακρόαση και μίμηση ήχων-φωνών ζώων  (π.χ. κλείνει τα χείλη για να κάνει «μ.μ..μ» όπως η αγελάδα, λέει «κο κο κο» «πα πα πα», κλπ.). Να αντιληφθεί (διαισθητικά-εμπειρικά) τον παλμό της γλώσσας και το ρυθμό της εκφοράς συλλαβών-λέξεων. Να εστιάζει την προσοχή του για να παρατηρεί μια εικόνα. Να ανακαλεί προϋπάρχουσες εμπειρίες και γνώσεις. Να εξασκηθεί στη διάκριση και την ακουστική και οπτική μνήμη.

Αναγνώριση και ονομασία των ζώων του αγροκτήματος

Εμπλουτισμός σημασιολογικού λεξιλογίου που καταλαβαίνει και χρησιμοποιεί. Εξάσκηση στον προφορικό λόγο. Ακρόαση. Ακουστική διάκριση. Μίμηση ήχων και φωνών. Συγκέντρωση προσοχής. Οπτική και ακουστική μνήμη. Διάκριση χαρακτηριστικών σε εικόνες, ταύτιση όμοιων εικόνων και εικόνας-ακουστικού ερεθίσματος. Συλλογισμός και επιλογή σωστής απάντησης (μείωση παρορμητικότητας).

Αναγνώριση και παρατήρηση ζώων σε βιβλία με εικόνες

Εμπλουτισμός λεξιλογίου με ονόματα ζώων και προμαθηματικές έννοιες: μεγάλο- μικρό, μέσα-έξω. Συγκέντρωση προσοχής. Ακρόαση. Κατανόηση. Ανάκληση και εμπέδωση πρότερων γνώσεων. Λειτουργική μνήμη. Διάκριση εικόνων- οπτικών  ερεθισμάτων. Παρατήρηση εικόνων. Άσκηση λεπτής  κινητικότητας (ξεφύλλισμα μικρών και μεγάλων βιβλίων με χοντρές ή με λεπτές σελίδες). Συναισθηματική οργάνωση (ενδιαφέρον για μάθηση, ευχαρίστηση ακρόασης ιστοριών και παρατήρησης ωραίων εικόνων, χαρά ανακάλυψης). Εμπειρική-διαισθητική αντίληψη της σύνδεσης γραπτού-προφορικού λόγου.

Προμαθηματικές έννοιες: Μικρά και μεγάλα ζώα

Κατανόηση βασικών προμαθηματικών εννοιών (μεγάλο- μικρό) Καλλιέργεια προφορικού λόγου. Ακρόαση-ομιλία. Εννοιολογική ανάπτυξη. Εμπλουτισμός λεξιλογίου. Διάκριση. Λεπτή κινητικότητα και οπτικοκινητικός συντονισμός. Αισθητική αγωγή. Συναισθηματική οργάνωση

Αξιοποίηση έμμετρου λόγου για τη γνωριμία με τα ζώα

Καλλιέργεια προφορικού λόγου. Ακρόαση-ομιλία. Ανάπτυξη αίσθησης παλμού και ρυθμού. Εννοιολογική ανάπτυξη. Κατανόηση. Εμπλουτισμός λεξιλογίου. Λεπτή κινητικότητα και οπτικοκινητικός συντονισμός (χρήση ψαλιδιού, κόλλας). Αισθησιοκινητική ανάπτυξη (ακοή, όραση, αφή- χρήση διαφόρων υλικών). Οπτικοακουστικές δεξιότητες (ακούω και δείχνω/ ακούω και χτυπώ ρυθμικά). Συναισθηματική οργάνωση (ικανοποίηση από χειροτεχνία). Εμπειρική-διαισθητική αντίληψη της σύνδεσης γραπτού-προφορικού λόγου. Κοινωνικές δεξιότητες.

Αναγνώριση των μερών του σώματος

Αναγνώριση των μερών του σώματος των ζώων και του ανθρώπου. Σωματογνωσία. Ανάλυση- σύνθεση μερών για να έχουμε το όλο. Παρατήρηση. Ανάκληση παλιότερης γνώσης, Συντονισμός κινήσεων. Οπτικοχωρική αντίληψη. Προσανατολισμός στο χώρο. Διάκριση χαρακτηριστικών. Σύγκριση.

Παρατήρηση, αναγνώριση, ταύτιση των ζώων που γνώρισε ο μαθητής

Επανάληψη και ανάκληση προηγούμενων γνώσεων. Ενεργητική ακρόαση. Ακουστική και οπτική διάκριση. Ταύτιση. Συγκέντρωση προσοχής.

Με αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε να αξιολογήσουμε και το βαθμό κατάκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων από το μαθητή.

Βρίσκω το λάθος! Κριτήριο Αξιολόγησης

Εμπέδωση γνώσεων. Λειτουργική μνήμη. Κριτική σκέψη- Συλλογισμοί. Συγκέντρωση προσοχής. Συμβολικό παιχνίδι. Συντονισμός κινήσεων.

Επιπλέον, σε περίπτωση χρήσης  ΤΠΕ: Λεπτή κινητικότητα, Χαρά καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τόνωση αυτοσυναισθήματος.

Και με αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε να αξιολογήσουμε το βαθμό κατάκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων από το μαθητή.

"Παρουσιάζει" τα γνωστά ζώα στην ομάδα και πειραματίζεται μέσω παιχνιδιού

Ομαδικό συνεργατικό παιχνίδι. Κοινωνικοποίηση- επικοινωνία με τους άλλους. Ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Εμπέδωση γνώσεων. Συντονισμός και έλεγχος κινήσεων-Μείωση παρορμητικότητας. Ενεργοποίηση αισθήσεων (επαφή με το νερό). Ανακάλυψη νέας γνώσης (εμπειρική διαπίστωση ότι το παπάκι επιπλέει και ότι το νερό πετάγεται, αν δε βάλουμε το παπάκι στη λεκάνη προσεκτικά)

Με αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε ακόμη να αξιολογήσουμε αν το παιδί αναγνωρίζει- θυμάται  τα ζώα. και τις φωνές τους.

Συμβολικό παιχνίδι με πλαστικά ζωάκια: Αναγνώριση, ταύτιση, αντιστοίχιση

Ανάκληση και εμπέδωση προηγούμενης γνώσης. Λειτουργική μνήμη. Παρατήρηση-Οπτική διάκριση-Ταύτιση-αναγνώριση ομοιότητας- Αντιστοίχιση Εισαγωγή στο συμβολικό παιχνίδι. Διαχείριση ελεύθερου χρόνου. Αυτενέργεια. Οπτικοκινητικός συντονισμός. ¨Έλεγχος κινήσεων και παρορμητικότητας (παίρνει τα ζώα ένα ένα για να τα βάλει μέσα στο καλάθι). Προμαθηματικές έννοιες (μέσα / ένα-ένα). Συναισθηματική οργάνωση (χαρά αυτόνομου παιχνιδιού).

Κάθε ζώο στη φωλιά του: Αντιστοίχιση, ταξινόμηση, προμαθηματικές έννοιες

Να ανακαλεί προϋπάρχουσα γνώση, να αναγνωρίζει, να διακρίνει, να διαχωρίζει  και να ταξινομεί. Να αισθητοποιήσει την έννοια του «μέσα».

Συγκέντρωση προσοχής. Εξάσκηση οπτικοκινητικού συντονισμού. Συμβολικό παιχνίδι.

Χειροτεχνική κατασκευή: Το δικό μας αγρόκτημα

Να ανακαλέσει το παιδί τις γνώσεις του με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο. Να νιώσει τη χαρά της δημιουργίας και της επιτυχίας. Να καλλιεργήσει τη φαντασία του και να ασκηθεί στο συμβολικό παιχνίδι. Να αναπτύξει δεξιότητες λεπτής κινητικότητας. Να συντονίζει τις κινήσεις του. Να συνεργάζεται με υπομονή. Να εκτιμά τον εαυτό του και τους άλλους. Να δείχνει ενδιαφέρον για νέες δραστηριότητες.

Και με αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε να αξιολογήσουμε το βαθμό κατάκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων από το μαθητή.

Βρίσκω το άλλο ..μισό: Παρατήρηση, αναγνώριση, διάκριση, ανάλυση, σύνθεση

Αναγνώριση του όλου και του μέρους. Ανάλυση-Σύνθεση. Ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων: Συλλογισμοί. Συγκέντρωση προσοχής. Διάκριση- ταύτιση.

Μίμηση κινήσεων των ζώων μέσω μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων

Συναισθηματική οργάνωση (χαρά-ευχαρίστηση). Τόνωση αυτοοσυναισθήματος. Μίμηση προτύπου. Σωματογνωσία. Αντίληψη παλμού και ρυθμού. Αισθησιοκινητικές δεξιότητες. Αντίληψη θέσης σώματος στο χώρο. Χωροχρονικός προσανατολισμός. Συντονισμός κινήσεων. Δημιουργική έκφραση. Φαντασία- Συμβολικό παιχνίδι. Ανάκληση προηγούμενων γνώσεων. Κοινωνικοποίηση.

Εξάσκηση δεξιοτήτων με τη χρήση ξύλινων ενσφηνωμάτων με φιγούρες ζώων

Αντίληψη σχήματος, μεγέθους και χώρου. Συντονισμός κινήσεων ματιού-χεριού. Λεπτή κινητικότητα. Συγκέντρωση προσοχής. Υπομονή και επιμονή για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Συνεργατικό παιχνίδι.

1. Τα ζωάκια της γειτονιάς μου

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Εντοπίζουμε σημεία της γειτονιάς γύρω από το σχολείο (δρόμο, αυλές σπιτιών, πλατεία) όπου μπορεί να συναντήσουμε κάποιο συνηθισμένο-γνωστό ζώο (γάτα, σκύλο, κότα, κλπ). Εναλλακτικά προγραμματίζουμε συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη ή δείχνουμε μια σύντομη ταινία με τα πιο γνωστά ζώα π.χ. στο youtube. Προμηθευόμαστε φωτογραφική μηχανή. Αναζητούμε συνοδό-βοηθό (π.χ. άλλο εκπαιδευτικό του σχολείου ή το βοηθητικό προσωπικό)

Δραστηριότητα

Εξηγούμε στο παιδί ότι θα βγούμε μια βόλτα γύρω από το σχολείο. Του εφιστούμε την προσοχή στη σωστή συμπεριφορά στο δρόμο. Στη διάρκεια της βόλτας το βοηθούμε να παρατηρήσει το περιβάλλον: σπίτια, φυτά, ανθρώπους, αυτοκίνητα και του μιλούμε γι΄ αυτά. Όταν εντοπίσουμε κάποια γάτα ή σκύλο, το δείχνουμε (με προσοχή και συνήθως από μακριά) και του μιλάμε για το συγκεκριμένο ζώο: λέμε το όνομά του, το περιγράφουμε και ενθαρρύνουμε το παιδί να μιμηθεί τη φωνή του (νιαο, γαβ-γαβ). Ζητούμε από το συνοδό να φωτογραφίσει το ζώο που είδαμε.

Σκοπός-στόχοι

Να παρατηρεί το περιβάλλον γύρω του. Να μάθει την ονομασία 1-2 γνωστών ζώων στα ελληνικά. Να ενθαρρυνθεί στη μίμηση της φωνής τους. Nα συνεργάζεται και να συμπεριφέρεται σωστά στις εκτός σχολείου μετακινήσεις και δραστηριότητες (π.χ. να κρατά τη δασκάλα από το χέρι, να προσέχει περπατώντας μαζί της στο πεζοδρόμιο)

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός: φωτογραφική μηχανή

'Activity_1b.JPG'

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλβανικής καταγωγής, σε όλους τους βασικούς τομείς ανάπτυξης, μέσω της εφαρμογής ενός διαθεματικού εκπαιδευτικού σεναρίου, το οποίο αναπτύχθηκε με άξονα το γνωστικό αντικείμενο " Τα ζώα του αγροκτήματος" που είναι προσιτό στα ενδιαφέροντα, το γνωστικό επίπεδο και τις εμπειρίες του μαθητή.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν με τρόπο ώστε να ενισχύουν την πολυτροπική και πολυαισθητηριακή μάθηση.

Συμβουλές διδασκαλίας

  1. Καθιερώνουμε ημερολόγιο δραστηριοτήτων όπου καταγράφουμε αναλυτικά τις παρατηρήσεις μας για την πορεία του μαθητή και την ανταπόκρισή του σε κάθε δραστηριότητα (διαμορφωτική αξιολόγηση)
  2. Χρησιμοποιούμε ένα μπλοκ ακουαρέλας Νο3 για τις χαρτοκολλητικές δραστηριότητες του μαθητή, έτσι ώστε να «δουλεύει» σε σταθερή «βάση» (χοντρά φύλλα) και οι βασικές εργασίες του να είναι συγκεντρωμένες.
  3. Στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων βοηθάμε διακριτικά το μαθητή όταν βλέπουμε ότι δυσκολεύεται και δεν παραλείπουμε να τον ενθαρρύνουμε και να επαινούμε κάθε του προσπάθεια λεκτικά (Μπράβο! Πολύ ωραία) , εκφραστικά (χάδι, χαμόγελο) και με χρήση αστικοποιημένων επιβραβεύσεων (π.χ. δείχνοντάς του μια κάρτα με ένα προσωπάκι που χαμογελά).
  4. Οπτικοποιούμε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων για το παιδί για να μην αγχώνεται και να γνωρίζει μετά από πόσες και ποιες δραστηριότητες π.χ. θα κάνει διάλειμμα. Χρησιμοποιούμε πλαστικοποιημένες φωτογραφίες των δραστηριοτήτων και της αυλής του σχολείου ή του χώρου χαλάρωσης (διάλειμμα) τις οποίες τοποθετούμε σε σειρά σε ένα χαρτόνι με ταινία Velcro.
  5. Στις μουσικοκινητικές δραστηριότητες και όπου αλλού προσφέρεται, εμπλέκουμε και άλλους μαθητές.
  6. Εμπλέκουμε και τους γονείς στη διαδικασία. Τους εξηγούμε τους στόχους του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και τους ζητούμε να συνεργαστούν με παρόμοιες δραστηριότητες και στο σπίτι. Χρησιμοποιούμε τετράδιο επικοινωνίας, όπου κάθε μέρα γράφουμε οδηγίες προς τους γονείς για το είδος των δραστηριοτήτων που προτείνονται για το σπίτι (ως συνέχεια και εμπέδωση των δραστηριοτήτων που έγιναν στο σχολείο). Τους εφοδιάζουμε με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

 

Για το δάσκαλο

Τα ζωάκια της γειτονιάς μου

2. Μαθαίνω τα ζώα της αυλής και του αγροκτήματος

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Εκτυπώνουμε σε μέγεθος μισού χαρτιού Α4 τη φωτογραφία της γάτας (ή σκύλου) που βγάλαμε στη διάρκεια του περιπάτου.

Εκτυπώνουμε καθαρές φωτογραφίες (όχι σκίτσα) σε μέγεθος μισού χαρτιού Α4 και άλλων γνωστών ζώων: σκύλου, κότας, αγελάδας, πάπιας, αλόγου. Μπορούμε να τις βρούμε και να τις σκανάρουμε από βιβλία, από εκπαιδευτικά παιχνίδια ή από το διαδίκτυο.

'Activity_2a.jpg'

Πλαστικοποιούμε όλες τις φωτογραφίες.

Προμηθευόμαστε ένα ταμπουρίνο.

Δραστηριότητες

Παρουσιάζουμε στο παιδί τη φωτογραφία του ζώου που συναντήσαμε στον περίπατο (ανάκληση προϋπάρχουσας γνώσης και εμπειρίας)Του μιλάμε για το ζώο. Του ζητάμε να μας δείξει το ζώο, να επαναλάβει μετά από μας το όνομα του ζώου (π.χ. γάτα). Το ρωτάμε «πώς φωνάζει η γάτα;» Το βοηθάμε να απαντήσει: «νιάο».

Στη συνέχεια του λέμε ότι θα δούμε και άλλα ζωάκια. Του δείχνουμε τις φωτογραφίες μία μία. Του λέμε το όνομα κάθε ζώου και του ζητάμε δείξει το ζώο στη φωτογραφία και να επαναλάβει μετά από μας το όνομά του όπως μπορεί. Μετά κάνουμε εμείς τη φωνή κάθε ζώου και του ζητάμε να την επαναλάβει μαζί μας.

Δείχνουμε ξανά μία μία εικόνα κάθε ζώου και λέμε το όνομά του συλλαβιστά χτυπώντας κάθε συλλαβή ρυθμικά στο ταμπουρίνο. Ζητάμε από το παιδί να επαναλαμβάνει μαζί μας. Το βοηθάμε να χτυπήσει κι αυτό με το χέρι του το ταμπουρίνο στο ρυθμό των συλλαβών.

Σκοπός-στόχοι

Να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο που καταλαβαίνει. Να ασκηθεί στη μίμηση κινήσεων του στόματος, καθώς και στην ακρόαση και μίμηση ήχων-φωνών ζώων (π.χ. κλείνει τα χείλη για να κάνει «μ.μ..μ» όπως η αγελάδα, λέει «κο κο κο» «πα πα πα», κλπ.). Να αντιληφθεί (διαισθητικά-εμπειρικά) τον παλμό της γλώσσας και το ρυθμό της εκφοράς συλλαβών-λέξεων. Να εστιάζει την προσοχή του για να παρατηρεί μια εικόνα. Να ανακαλεί προϋπάρχουσες εμπειρίες και γνώσεις. Να εξασκηθεί στη διάκριση και την ακουστική και οπτική μνήμη.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

Πλαστικοποιημένες φωτογραφίες ζώων μεγέθους μισού Α4 - ταμπουρίνο

Εκπαιδευτικό Υλικό

"Άκουσε και αναγνώρισε: Ζώα και μουσικά όργανα" Εκδ. Κανταρτζόγλου

 

Για το δάσκαλο

Μαθαίνω τα ζώα της αυλής και του αγροκτήματος

3. Αναγνωρίζω τα ζώα του αγροκτήματος

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Έχουμε τις φωτογραφίες των ζώων, που ετοιμάσαμε για τη δραστηριότητα 2 (γάτας, σκύλου, κότας, αγελάδας, πάπιας, αλόγου) σε έγχρωμη και ασπρόμαυρη εκτύπωση (κατά προτίμηση πλαστικοποιημένες).

Βρίσκουμε CD με τις φωνές των ζώων (συνήθως από εκπαιδευτικά παιχνίδια) Εναλλακτικά από το διαδίκτυο: https://www.youtube.com/watch?v=j9AvYG2H46Y

Δραστηριότητες

Παρουσιάζουμε τις έγχρωμες φωτογραφίες των ζώων που γνωρίσαμε με το μαθητή στη δραστηριότητα 2. Επαναλαμβάνουμε τα ονόματα των ζώων ζητώντας να μας δείχνει την αντίστοιχη φωτογραφία κάθε ζώου. Τον ρωτάμε πώς «κάνει»-φωνάζει κάθε ζώο. Αν δυσκολεύεται τον βοηθάμε να θυμηθεί. Κάνουμε εμείς τη φωνή και του ζητάμε να επαναλάβει.

Βάζουμε το CD με τις φυσικές φωνές των ζώων. Τον καλούμε να ακούσει μία μία τις φωνές και του δείχνουμε την αντίστοιχη φωτογραφία του ζώου του οποίου η φωνή ακούγεται.

Στη συνέχεια τον καλούμε να παίξουμε «ηχοτόμπολα». Του βάζουμε να ακούσει την πρώτη φωνή και τοποθετούμε μπροστά του δύο φωτογραφίες ζώων. Του ζητάμε να μας δείξει σε ποιο ζώο νομίζει ότι ανήκει η φωνή και να τη μιμηθεί. Εναλλακτικά, μπορεί να τοποθετεί ένα πλαστικό παιχνίδι πάνω στην εικόνα που θεωρεί ότι είναι σωστή. Συνεχίζουμε..

'ACTIVITY_3.JPG'

Σε δεύτερο επίπεδο δείχνουμε στο μαθητή τις ίδιες φωτογραφίες, αλλά σε ασπρόμαυρη εκτύπωση. Τον καλούμε να αναγνωρίσει το ζώο και να μας δείξει την αντίστοιχη έγχρωμη φωτογραφία.

Ξαναπαίζουμε «ηχοτόμπολα» με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Σκοπός-στόχοι

Εμπλουτισμός σημασιολογικού λεξιλογίου που καταλαβαίνει και χρησιμοποιεί. Εξάσκηση στον προφορικό λόγο. Ακρόαση. Ακουστική διάκριση. Μίμηση ήχων και φωνών. Συγκέντρωση προσοχής. Οπτική και ακουστική μνήμη. Διάκριση χαρακτηριστικών σε εικόνες, ταύτιση όμοιων εικόνων και εικόνας-ακουστικού ερεθίσματος. Συλλογισμός και επιλογή σωστής απάντησης (μείωση παρορμητικότητας).

Εκπαιδευτικό υλικό-Εξοπλισμός

Πλαστικοποιημένες φωτογραφίες ζώων μεγέθους μισού Α4 σε έγχρωμη και ασπρόμαυρη εκτύπωση.

Κασέτα ή CD με τις φυσικές φωνές των ζώων (συνήθως από εκπαιδευτικά παιχνίδια)

Κασετόφωνο- cd player

Εναλλακτικά: Η/Υ – σύνδεση στο διαδίκτυο

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. "Άκουσε και αναγνώρισε: Ζώα και μουσικά όργανα" Εκδ. Κανταρτζόγλου
  2. "Μαθαίνω τα ζώα τραγουδώντας- 25 τραγούδια και 2 παιχνίδια με φωνές ζώων" Βιβλίο με Cd. Εκδ. ΜΕΛΩΔΙΑ Καψάσκη

 

Για το δάσκαλο

Αναγνωρίζω τα ζώα του αγροκτήματος

4. Διαβάζουμε βιβλία με τα ζώα της φάρμας

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Προμηθευόμαστε (π.χ. από τη βιβλιοθήκη του σχολείου) διάφορα παιδικά βιβλία με τα ζώα της φάρμας – του αγροκτήματος. Προτιμούμε βιβλία με μεγάλες χρωματιστές εικόνες, ρεαλιστική απεικόνιση των ζώων και μικρό κείμενο.

Δραστηριότητα

Επιλέγουμε μαζί με το παιδί ένα βιβλίο. Σχολιάζουμε το εξώφυλλο. «Διαβάζουμε» τον τίτλο του βιβλίου. Το ενθαρρύνουμε να ξεφυλλίσει μόνο του το βιβλίο και να παρατηρήσει τις εικόνες. Στη συνέχεια του το διαβάζουμε δείχνοντάς του τις εικόνες. Εστιάζουμε στα ζώα που βλέπει. Του ζητάμε να τα αναγνωρίσει και να μας τα δείξει.

Σχολιάζουμε με συντομία και απλές προτάσεις κάποια χαρακτηριστικά του ζώου. Π.χ. «Κοίτα το παπάκι. Είναι κίτρινο. Κολυμπάει μέσα στο νερό. Δίπλα του είναι η μαμά του η κυρία πάπια.»

Στη συνέχεια κάνουμε απλές ερωτήσεις στο μαθητή και περιμένουμε να ανταποκριθεί. Αν δυσκολεύεται τον βοηθούμε διακριτικά. Π.χ. Πού είναι το μικρό παπάκι; Μπορείς να μου το δείξεις; Πού κολυμπάει; Μπορείς να μου δείξεις τη μαμά του, τη μεγάλη κυρία πάπια; Πώς φωνάζουν; κ.ο.κ.

Αν το κείμενο του βιβλίου θεωρούμε ότι δεν είναι τόσο απλό ώστε να γίνεται κατανοητό από το παιδί, διηγούμαστε την ιστορία με δικά μας λόγια.

Μπορούμε να δανείσουμε τα βιβλία στο παιδί ώστε να τα «διαβάσει» με τους γονείς στο σπίτι, αφού θα τους έχουμε δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Σκοπός-στόχοι

Εμπλουτισμός λεξιλογίου με ονόματα ζώων και προμαθηματικές έννοιες: μεγάλο- μικρό, μέσα-έξω. Συγκέντρωση προσοχής. Ακρόαση. Κατανόηση. Ανάκληση και εμπέδωση πρότερων γνώσεων. Λειτουργική μνήμη. Διάκριση εικόνων- οπτικών ερεθισμάτων. Παρατήρηση εικόνων. Άσκηση λεπτής κινητικότητας (ξεφύλλισμα μικρών και μεγάλων βιβλίων με χοντρές ή με λεπτές σελίδες). Συναισθηματική οργάνωση (ενδιαφέρον για μάθηση, ευχαρίστηση ακρόασης ιστοριών και παρατήρησης ωραίων εικόνων, χαρά ανακάλυψης). Εμπειρική-διαισθητική αντίληψη της σύνδεσης γραπτού-προφορικού λόγου

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

Ποικίλα παιδικά βιβλία με ωραία εικονογράφηση με θέμα τα ζώα του αγροκτήματος (βλ. Εκπαιδευτικό Υλικό- Βιβλιογραφία)

Βιβλία με τρισδιάστατες εικόνες.

'ACTIVITY_4b.JPG'

Βιβλία με «κρυμμένες» εικόνες: το παιδί καλείται να «τραβήξει» μια εικόνα για να εμφανιστεί.

'ACTIVITY_4c.JPG'

Εκπαιδευτικό Υλικό

Βιβλία που αξιοποιήθηκαν:

  1. "Ζωάκια μικρά" Εκδ. Le ballon
  2. "Στο αγρόκτημα" Εκδ. Πατάκη
  3. "Η φάρμα: Τράβηξε και δες" Εκδ. Πατάκη
  4. "Ζώα από τη φάρμα-εικόνες που ξεπηδούν" Εκδ. Διεθνές Κέντρο Βιβλίου
  5. "Ζώα του σπιτιού και της αυλής" (1) Delco-Δημόπουλος & Σία
  6. "Τα ζώα στο αγρόκτημα: Ψάξε να βρεις" Εκδ. Παπαδόπουλος
  7. " Παιχνιδιάρικα ζωάκια: Στη φάρμα με το αρνάκι" Εκδ. Διεθνές Κέντρο Βιβλίου
  8. "Παιχνιδιάρικα χρώματα γύρω από το κουνελάκι" Εκδ. Διεθνές Κέντρο Βιβλίου
  9. "Ζήτω! Μαθαίνω τις πρώτες λέξεις στο αγρόκτημα" Εκδ. Πατάκη
  10. "Μαθαίνω τα ζώα τραγουδώντας- 25 τραγούδια και 2 παιχνίδια με φωνές ζώων" Βιβλίο με Cd. Εκδ. ΜΕΛΩΔΙΑ Καψάσκη

 

Για το δάσκαλο

Διαβάζουμε βιβλία με τα ζώα της φάρμας

5. Μιλώ για τα ζώα με ρίμες και τραγούδι

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Εντοπίζουμε και καταγράφουμε κλασικά ποιηματάκια ή/και τραγουδάκια που μιλούν για τα ζώα και επιλέγουμε ένα απλό τετράστιχο για κάθε ζώο.Μπορούμε να αναζητήσουμε υλικό από βιβλία ή/ και από το διαδίκτυο.

'Activity_5.JPG'

Έχουμε έτοιμες εικόνες για χρωμάτισμα- ζωγραφιές των ζώων (μπορούμε να εκτυπώσουμε από το διαδίκτυο)- χρώματα- χαρτιά διαφορετικών υφών και χρωμάτων- ψαλίδι-κόλλα

Παίρνουμε ένα ταμπουρίνο.

Δραστηριότητα

Δίνουμε στο παιδί το εκτυπωμένο σε Α4 σχέδιο ενός ζώου σε αδρό περίγραμμα π.χ. μια αγελάδα που την έχουμε «οριοθετήσει» σε κυκλικό ή τετράγωνο περίγραμμα.

Βοηθούμε το παιδί να κόψει το αδρό περίγραμμα του σχεδίου. Το βοηθούμε να απλώσει κόλλα και να κολλήσει το σχέδιο του ζώου σε ένα φύλλο του μπλοκ ακουαρέλας. Το ενθαρρύνουμε να πει τι ζώο έχει κολλήσει.

Ρυθμικά του λέμε ένα τετράστιχο σχετικό με το ζώο π.χ. από το γνωστό ποιηματάκι:"Η καλή μας αγελάδα".Το ξαναλέμε χτυπώντας τον παλμό στο ταμπουρίνο.

Ενθαρρύνουμε το παιδί να χτυπάει το ταμπουρίνο μαζί μας και αν μπορεί να λέει τουλάχιστον την τελευταία συλλαβή κάθε στίχου (σταματάμε εμείς για να την πει το παιδί).

Στη συνέχεια οπτικοποιούμε το νοηματικό περιεχόμενο του ποιήματος συνεχίζοντας τη χαρτοκολλητική:

Κόβουμε με το μαθητή από βελουτέ πράσινο χαρτί λωρίδες μικρές και μεγαλύτερες και δίνουμε να τις κολλήσει για χόρτα (κάτω από την αγελάδα). Του ζητάμε να ζωγραφίσει (τον βοηθάμε αν χρειαστεί) μικρά και μεγάλα χόρτα κάνοντας με χοντρό πράσινο μαρκαδόρο ζικ ζακ με φορά πάνω-κάτω. Κόβουμε μαζί με το παιδί από αφρώδες υλικό σε κίτρινο χρώμα ένα κυκλικό δίσκο και τον κολλάμε για ήλιο (πάνω από την αγελάδα).

Στη συνέχεια λέμε ξανά το ποιηματάκι δείχνοντάς του ανάλογα τα επιμέρους σημεία της εικόνας-ζωγραφιάς. Επαναλαμβάνουμε το τετράστιχο ρυθμικά και του ζητάμε να δείχνει κι αυτός ανάλογα με ό,τι ακούει:

Η καλή μας αγελάδα (δείχνει την αγελάδα)

Βόσκει κάτω στη λιακάδα (δείχνει τον ήλιο)

Μικρά χόρτα και μεγάλα (δείχνει τα μικρά και μεγάλα χόρτα)

Για να κατεβάσει γάλα. (δείχνει τους μαστούς κάτω από την αγελάδα).

(Μπορεί να έχουμε βρει εικόνα ή να κολλήσουμε ένα κάδο με γάλα κάτω από την αγελάδα)

Τον ενθαρρύνουμε να παρουσιάσει το ποιηματάκι (δείχνοντας την εικόνα ενώ εμείς θα απαγγέλουμε) σε μικρή ομάδα παιδιών.

Στις μουσικοκινητικές δραστηριότητες και όπου αλλού προσφέρεται, εμπλέκουμε και άλλους μαθητές.

Γράφουμε το τετράστιχο (απαγγέλλοντας συγχρόνως, ενώ το παιδί μας παρακολουθεί) στο πίσω μέρος του ίδιου φύλλου του μπλοκ ακουαρέλας και δίνουμε οδηγίες στους γονείς για να το λένε με το παιδί και στο σπίτι.

Σκοπός-στόχοι

Καλλιέργεια προφορικού λόγου. Ακρόαση-ομιλία. Ανάπτυξη αίσθησης παλμού και ρυθμού. Εννοιολογική ανάπτυξη. Κατανόηση. Εμπλουτισμός λεξιλογίου. Λεπτή κινητικότητα και οπτικοκινητικός συντονισμός (χρήση ψαλιδιού, κόλλας). Αισθησιοκινητική ανάπτυξη (ακοή, όραση, αφή- χρήση διαφόρων υλικών). Οπτικοακουστικές δεξιότητες (ακούω και δείχνω/ ακούω και χτυπώ ρυθμικά). Συναισθηματική οργάνωση (ικανοποίηση από χειροτεχνία). Εμπειρική-διαισθητική αντίληψη της σύνδεσης γραπτού-προφορικού λόγου. Κοινωνικές δεξιότητες.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

-Κλασικά ποιηματάκια ή/και τραγουδάκια που μιλούν για τα ζώα από βιβλία ή από το διαδίκτυο: π.χ. φωνές ζώων με αντίστοιχα ποιηματάκια στη δ/νση: https://www.youtube.com/watch?v=SxcL7iAREkI

-Εικόνες για χρωμάτισμα- ζωγραφιές των ζώων

-Χρώματα- χαρτιά διαφορετικών υφών και χρωμάτων- ψαλίδι-κόλλα

-Ένα ταμπουρίνο.

Εκπαιδευτικό Υλικό

"Μαθαίνω τα ζώα τραγουδώντας- 25 τραγούδια και 2 παιχνίδια με φωνές ζώων" Βιβλίο με Cd. Εκδ. ΜΕΛΩΔΙΑ Καψάσκη

 

Για το δάσκαλο

Μιλώ για τα ζώα με ρίμες και τραγούδι

6. Μικρά και μεγάλα ζώα

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Βρίσκουμε φωτογραφίες, εικόνες ή ζωγραφιές των ζώων που μαθαίνουμε με το παιδί. Τις εκτυπώνουμε σε μέγεθος μισού Α4 και τις ίδιες ή παρόμοιες σε αρκετά μικρότερο μέγεθος.

Βρίσκουμε βιβλίο με ζώα που δείχνουν τη «μαμά» με τα «παιδάκια» ζώα.

Βρίσκουμε απλά εκπαιδευτικά παιχνίδια (π.χ. παζλ): «Τα ζώα με τα μικρά τους»

Αν μπορούμε βρίσκουμε ζωάκια αγροκτήματος- παιχνίδια σε μεγάλο και μικρό μέγεθος.

Δραστηριότητα

Μιλάμε στο παιδί για τη μαμά του. Στο μπλοκ μπροστά στο παιδί σχεδιάζουμε με απλά σκίτσα μια μεγάλη γυναικεία φιγούρα εξηγώντας ταυτόχρονα ότι είναι η μητέρα. Δίπλα κάνουμε μια μικρότερη φιγούρα (π.χ. αγοριού) στην οποία δίνουμε το όνομα του μαθητή. Λέμε πχ. «Να ο Ε. Να και η μαμά του» (δείχνουμε ανάλογα) «Ο Ε. είναι μικρός. Είναι παιδάκι. Η μαμά είναι μεγάλη.» (κάνουμε ανάλογες κινήσεις με τα χέρια μας).

Στη συνέχεια του δείχνουμε σε ένα βιβλίο ζωάκια με τη μαμά τους. Ζητάμε να μας τα δείχνει και το παιδί ρωτώντας το κατάλληλα: «Πού βλέπεις το μικρό παπάκι; Ποια νομίζεις ότι είναι η μαμά του;» «Ποια είναι η μεγάλη γάτα; Πού είναι το μικρό γατάκι της;» κλπ. Ενθαρρύνουμε το παιδί να επαναλαμβάνει: πάπια-παπάκι/γάτα-γατάκι, κλπ., όπως μπορεί.

Κάνουμε παρόμοια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας τα πλαστικά ζωάκια. Ζητάμε να μας δείξει το μεγάλο και το μικρό. Αν δυσκολεύεται το βοηθάμε διακριτικά.

Κατόπιν του ζητάμε να κόψει και να κολλήσει στο μπλοκ, από τις εικόνες που θα του δώσουμε ένα μεγάλο ζώο (τη μαμά) και δίπλα της το μικρότερο ζώο (το παιδάκι της). Αν οι εικόνες δεν έχουν χρώμα, του ζητάμε να χρωματίσει κατάλληλα. Μπορεί να χρωματίσει και τον περιβάλλοντα χώρο (π.χ. κάτω από την πάπια και το παπάκι της βάζει μπλε για το νερό). Ξαναζητάμε να μας δείξει ποιο είναι το μεγάλο και ποιο είναι το μικρό ζώο.

Κάνουμε μαζί με το παιδί απλό εκπαιδευτικό παζλ: « Τα ζώα με τα μικρά τους»

Μπορούμε για εμπέδωση στο σπίτι να του δώσουμε εικόνες των ζώων που μαθαίνουμε εκτυπωμένες σε μεγάλο και μικρό μέγεθος. Ζητάμε να τις κολλήσει ταυτίζοντας τη μεγάλη με την αντίστοιχη μικρή εικόνα. (Δίνουμε οδηγίες στους γονείς).

Σκοπός- εκπαιδευτικοί στόχοι

Κατανόηση βασικών προμαθηματικών εννοιών (μεγάλο- μικρό) Καλλιέργεια προφορικού λόγου. Ακρόαση-ομιλία. Εννοιολογική ανάπτυξη. Εμπλουτισμός λεξιλογίου. Διάκριση. Λεπτή κινητικότητα και οπτικοκινητικός συντονισμός. Αισθητική αγωγή. Συναισθηματική οργάνωση

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

-Φωτογραφίες, εικόνες ή ζωγραφιές των ζώων

-Βιβλίο με ζώα που δείχνουν τη «μαμά» με τα «παιδάκια» ζώα.

-Εκπαιδευτικά παιχνίδια (π.χ. παζλ): «Τα ζώα με τα μικρά τους»

-Ζωάκια αγροκτήματος- παιχνίδια σε μεγάλο και μικρό μέγεθος.

-Εκτυπωτή ή φωτοαντιγραφικό/ ψαλίδι διπλής λαβής/κόλλα στικ

Για το δάσκαλο

Μικρά και μεγάλα ζώα

7. Συμβολικό παιχνίδι με πλαστικά ζωάκια

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Παίρνουμε τις πλαστικοποιημένες εικόνες των ζώων. Προμηθευόμαστε (αν δεν έχει το σχολείο) πλαστικά ζώα (του αγροκτήματος)  σε διάφορα μεγέθη.

Βρίσκουμε κι ένα ευρύχωρο παραλληλόγραμμο καλαθάκι (ή παπουτσόκουτο)

Δραστηριότητα

Κοιτάμε με το παιδί τις ήδη γνωστές σε αυτό εικόνες μία μία και του ζητάμε να αναγνωρίσει το ζώο. Αν δεν μπορεί να πει όλο το όνομα του ζώου, του ζητάμε να «κάνει»  τη φωνή του.

Κατόπιν του δείχνουμε ένα ένα τα αντίστοιχα πλαστικά ζωάκια και του ζητάμε αν μπορεί να τα αναγνωρίσει όπως παραπάνω. Αν δυσκολεύεται το βοηθάμε βάζοντας το ζώο παιχνίδι δίπλα στην αντίστοιχη εικόνα. Συζητάμε με το παιδί, βοηθώντας το να παρατηρήσει αδρομερώς τις ομοιότητες ανάμεσα στην εικόνα και στο ζώο-παιχνίδι. Ύστερα απλώνουμε μπροστά στο παιδί δύο δύο τις εικόνες των ζώων. Του δίνουμε ένα από τα πλαστικά ζωάκια και του ζητάμε να το ακουμπήσει στην εικόνα που απεικονίζει το αντίστοιχο ζώο. Επαναλαμβάνουμε μαζί με το παιδί το όνομα και τη φωνή του ζώου.

Τέλος, αφήνουμε το παιδί να παίξει ελεύθερα με τα πλαστικά ζώα και να τα περιεργαστεί. Το ενθαρρύνουμε να μιμείται τις φωνές τους ή τις κινήσεις τους (π.χ. να κάνει το αλογάκι να «καλπάζει» πάνω στο τραπέζι). Του λέμε ότι νύχτωσε και τα ζωάκια πάνε για ύπνο. Πρέπει να τα πάρει ένα ένα και να τα οδηγήσει μέσα στο αγρόκτημα, δηλ. να τα τοποθετήσει μέσα στο καλαθάκι. Την ώρα που τα παίρνει μπορεί να τους λέει «Έλα».

Σκοπός- εκπαιδευτικοί στόχοι

Ανάκληση και εμπέδωση προηγούμενης γνώσης. Λειτουργική μνήμη. Παρατήρηση-Οπτική διάκριση-Ταύτιση-αναγνώριση ομοιότητας- Αντιστοίχιση Εισαγωγή στο συμβολικό παιχνίδι. Διαχείριση ελεύθερου χρόνου. Αυτενέργεια. Οπτικοκινητικός συντονισμός. ¨Έλεγχος κινήσεων και παρορμητικότητας (παίρνει τα ζώα ένα ένα για να τα βάλει μέσα στο καλάθι). Προμαθηματικές έννοιες (μέσα / ένα-ένα). Συναισθηματική οργάνωση (χαρά αυτόνομου παιχνιδιού).

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

-Πλαστικοποιημένες εικόνες των ζώων

-Πλαστικά ζώα (του αγροκτήματος)  σε διάφορα μεγέθη

-Ευρύχωρο παραλληλόγραμμο καλαθάκι

Για το δάσκαλο

Συμβολικό παιχνίδι με πλαστικά ζωάκια

8. Κάθε ζώο στη φωλιά του

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Θα χρειαστούμε πλαστικά ζωάκια, πλαστικοποιημένες φωτογραφίες- εικόνες ζώων και 2 παραλληλόγραμμα πλαστικά καλαθάκια (προοδευτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα καλάθια). Εναλλακτικά μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει (βάψει και χρωματίσει) παπουτσόκουτα.

Δραστηριότητα

Δίνουμε στο παιδί δύο (διαφορετικά) από τα πλαστικά ζωάκια των προηγούμενων δραστηριοτήτων (π.χ. αγελάδα και άλογο).

Μέσα σε κάθε καλαθάκι (ή κουτί) τοποθετούμε από μια εικόνα- φωτογραφία που απεικονίζουν τα συγκεκριμένα ζώα.

Λέμε στο παιδί ότι αυτά είναι τα σπιτάκια τους. Του ζητάμε να κοιτάξει την εικόνα σε κάθε καλαθάκι. Το ρωτάμε και περιμένουμε να μας δείξει: ποιο είναι το σπιτάκι της αγελάδας; Ποιο είναι το σπιτάκι του αλόγου;

Στη συνέχεια του ζητάμε να βάλει καθένα από τα συγκεκριμένα πλαστικά ζωάκια μέσα στο σπιτάκι του και να μιμηθεί τη φωνή του.

Συνεχίζουμε και με άλλα ζευγάρια ζώων. Προοδευτικά κάνουμε την ίδια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας 3 ή/και περισσότερα καλαθάκια.

Σκοπός- εκπαιδευτικοί στόχοι

Να ανακαλεί προϋπάρχουσα γνώση, να αναγνωρίζει, να διακρίνει, να διαχωρίζει και να ταξινομεί. Να αισθητοποιήσει την έννοια του «μέσα».

Συγκέντρωση προσοχής. Οπτικοκινητικός συντονισμός. Συμβολικό παιχνίδι.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

-Φωτογραφίες, εικόνες των ζώων

-Ζωάκια αγροκτήματος- παιχνίδια σε μεγάλο και μικρό μέγεθος

-Ευρύχωρα παραλληλόγραμμα καλαθάκια ή διαμορφωμένα παπουτσόκουτα.

Για το δάσκαλο

Κάθε ζώο στη φωλιά του

9. Βρες το άλλο μου….μισό

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Εκτυπώνουμε έγχρωμες εικόνες των ζώων σε μέγεθος μισού Α4 και τις φωτοτυπούμε (ασπρόμαυρες). Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τις εικόνες με τις οποίες έχει ήδη δουλέψει το παιδί και όχι καινούριες.

Κόβουμε τις έγχρωμες εικόνες ακριβώς στη μέση έτσι ώστε το σώμα του ζώου που εικονίζεται να κοπεί σε 2 μέρη. Πλαστικοποιούμε όλα τα κομμάτια των έγχρωμων εικόνων.

'Activity_9.JPG'

Δραστηριότητα

Δίνουμε στο παιδί μία μία τις ασπρόμαυρες εικόνες και του ζητάμε να αναγνωρίσει το ζώο που απεικονίζουν. Στη συνέχεια κολλάμε μαζί του μια από τις εικόνες στο μπλοκ ακουαρέλας που έχει.

Μετά του δείχνουμε την έγχρωμη φωτογραφία του ζώου ενώνοντας τα δύο πλαστικοποιημένα κομμάτια.

Του δίνουμε τα ίδια κομμάτια και του ζητάμε να τα ενώσει με το σωστό τρόπο, ώστε να φανεί η εικόνα του ζώου, τοποθετώντας τα κατάλληλα πάνω στην ασπρόμαυρη εικόνα του που έχει κολλήσει στο μπλοκ.

Κάνουμε το ίδιο και με άλλα ζώα.

Σκοπός- εκπαιδευτικοί στόχοι

Αναγνώριση του όλου και του μέρους. Ανάλυση-Σύνθεση. Ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων: Συλλογισμοί. Συγκέντρωση προσοχής. Διάκριση- ταύτιση.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

- Φωτογραφίες των ζώων έγχρωμες πλαστικοποιημένες

- Εκτυπωτή ή φωτοαντιγραφικό

- Ψαλίδι- κόλλα

- Σχετικά βιβλία-παιχνίδια

Εκπαιδευτικό Υλικό

«Τα ζώα ατο κτήμα» Εκδ. Παπαδόπουλος

 

Για το δάσκαλο

Βρες το άλλο μου….μισό

10. Τοποθετώ κάθε ζώο όπου ταιριάζει..

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Προμηθευόμαστε ξύλινα ενσφηνώματα με φιγούρες ζώων.

Δραστηριότητα

Τοποθετούμε τη βάση με τα ξύλινα ενσφηνώματα μπροστά στο παιδί. Το ενθαρρύνουμε να αναγνωρίσει τα ζώα στις ξύλινες φιγούρες. Βγάζουμε τις φιγούρες γύρω από τη βάση και του ζητούμε να ξαναβάλει ένα ένα κομμάτι στην κατάλληλη υποδοχή.

Αν το παιδί δεν είναι εξοικειωμένο με αυτού του είδους το εκπαιδευτικό παιχνίδι, δε βγάζουμε ταυτόχρονα όλα τα κομμάτια-ενσφηνώμτα, αλλά ένα, το οποίο ζητάμε να το ξαναβάλει στη θέση από όπου το αφαιρέσαμε. Του εφιστούμε την προσοχή στο περίγραμμα του κάθε ενσφηνώματος για να οδηγηθεί σιγά σιγά το παιδί να εντοπίζει την κατάλληλη υποδοχή, όπου πρέπει να το τοποθετήσει.

Για εμπέδωση και εξάσκηση προτρέπουμε το παιδί να παίξει το ίδιο παιχνίδι με κάποιον άλλον συμμαθητή του και να τον/την «βοηθήσει» να βάλουν μαζί τα ενσφηνώματα-ζωάκια.

Σκοπός- Εκπαιδευτικοί στόχοι

Αντίληψη σχήματος, μεγέθους και χώρου. Συντονισμός κινήσεων ματιού-χεριού. Λεπτή κινητικότητα. Συγκέντρωση προσοχής. Υπομονή και επιμονή για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Συνεργατικό παιχνίδι.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

Ξύλινα ενσφηνώματα με φιγούρες ζώων

Για το δάσκαλο

Τοποθετώ κάθε ζώο όπου ταιριάζει..

11. Χορεύω, τραγουδώ, μιμούμαι τα ζώα

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Βρίσκουμε τραγουδάκια με τα ζώα από cd ή σχετικά βιβλία με cd τραγουδιών.

Βρίσκουμε video με παιδικά τραγούδια που μιλάνε για τα ζώα στο διαδίκτυο (Youtube).

«Σχεδιάζουμε» κάποιες απλές κινήσεις που μπορεί να κάνει το παιδί παριστάνοντας κάθε ζώο καθώς θα ακούει το αντίστοιχο τραγούδι.

Δημιουργούμε ελεύθερο χώρο για κίνηση μέσα στην αίθουσα.

Η δραστηριότητα αυτή μπορεί και προσφέρεται να γίνει ομαδικά.

Δραστηριότητα

Προετοιμάζουμε το παιδί / τα παιδιά ότι θα ακούσουμε τραγουδάκια για τα ζώα. Του/τους λέμε ότι πρώτα θα ακούσουμε πχ. Τα παπάκια. Αν έχουμε σχετικό βιβλίο του/τους δείχνουμε την εικόνα. Ζητάμε από το παιδί/ τα παιδιά να μιμηθούν τη φωνή του ζώου. Ύστερα (ενώ όλοι είμαστε όρθιοι) το/τα καλούμε να φανταστούμε πώς κάνει το ζώο όταν κινείται, δείχνοντας εμείς την κίνηση (π.χ. για τα παπάκια λυγίζουμε τα χέρια στο ύψος των αγκώνων και τα ανοιγοκλείνουμε σα φτερά). Καλούμε το/τα παιδιά να μας μιμηθούν. Τα βοηθούμε, αν δυσκολεύονται, να τοποθετήσουν σωστά τα χέρια τους. Τα προτρέπουμε να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο.

Μετά ζητάμε να κάνουν την ίδια κίνηση μιμούμενα ταυτόχρονα τη φωνή του ζώου, πάλι με ελεύθερη κίνηση στο χώρο.

Τέλος βάζουμε και τη μουσική-τραγούδι. Ενώ ακούγεται το τραγούδι μπορούμε κι εμείς να το τραγουδάμε (γίνεται πιο παραστατικό για τα παιδιά) μοντελοποιώντας τις κινήσεις. Τα παιδιά μας μιμούνται κινούμενα στο χώρο. Οι κινήσεις μπορεί να γίνονται σε συγκεκριμένες στιγμές π.χ. στο ρεφραίν. Στη διάρκεια του υπόλοιπου τραγουδιού τα καλούμε να εκφράζονται κινητικά όπως θέλουν ακλουθώντας τον παλμό. Βοηθούμε διακριτικά με απτική επαφή το παιδί να νιώσει τον παλμό, αν δυσκολεύεται.

Σε περίπτωση που το τραγούδι συνοδεύεται από βίντεο μπορούμε να το προβάλλουμε ταυτόχρονα σε μεγάλη οθόνη.

Σκοπός- εκπαιδευτικοί στόχοι

Συναισθηματική οργάνωση (χαρά-ευχαρίστηση). Τόνωση αυτοοσυναισθήματος. Μίμηση προτύπου. Σωματογνωσία. Αντίληψη παλμού και ρυθμού. Αισθησιοκινητικές δεξιότητες. Αντίληψη θέσης σώματος στο χώρο. Χωροχρονικός προσανατολισμός. Συντονισμός κινήσεων. Δημιουργική έκφραση. Φαντασία- Συμβολικό παιχνίδι. Ανάκληση προηγούμενων γνώσεων. Κοινωνικοποίηση.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

- Cd ή βιβλία με τραγούδια και σε cd, σχετικά με τα ζώα

- Η/Υ με σύνδεση στο διαδίκτυο και προβολέα ή διαδραστικό πίνακα

- Εναλλακτικά απλό cd-player

Για το δάσκαλο

Χορεύω, τραγουδώ, μιμούμαι τα ζώα

12. Φτιάχνουμε το δικό μας αγρόκτημα

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Σχεδιάζουμε ή βρίσκουμε και εκτυπώνουμε ασπρόμαυρες φιγούρες των ζώων του αγροκτήματος σε μέγεθος που επιθυμούμε. Καλύτερα θα είναι να φροντίσουμε ώστε οι φιγούρες να έχουν διπλή όψη.

Προμηθευόμαστε μανταλάκια ξύλινα που θα τα χρησιμοποιήσουμε για τα πόδια των ζώων. Για αυτή και για άλλες παρόμοιες κατασκευές μπορούμε να επισκεφθούμε τον ιστότοπο: http://www.firstpalette.com

Βρίσκουμε ένα ευρύχωρο κουτί π.χ. από μπότες ή πουκάμισα που θα το χρησιμοποιήσουμε για να γίνει ο χώρος του «αγροκτήματος» (χωρίς το καπάκι). Επίσης χρειάζεται να έχουμε υλικά ζωγραφικής και χειροτεχνίας (χρώματα διαφόρων ειδών, κόλλα, πινέλα, ψαλίδι, χρωματιστά χαρτιά, κλπ.)

Έχουμε εικόνες αγροκτήματος από βιβλία ή από το διαδίκτυο.

Δραστηριότητα

Δείχνουμε στο παιδί την εικόνα του αγροκτήματος με τα ζώα και το καλούμε να δείξει ή να πει τι βλέπει. Αν δυσκολεύεται βοηθούμε με ερωτήσεις.

Ύστερα το καλούμε να φτιάξει το δικό του αγρόκτημα με ζωάκια.

Εκτυπώνουμε τις ασπρόμαυρες φιγούρες των ζώων του αγροκτήματος (σε ζευγάρια αντικριστών όψεων για να έχει κάθε ζώο δύο πλευρές) σε κάπως χοντρό άσπρο χαρτί.

Καλούμε το παιδί να χρωματίσουμε τα ζωάκια. Χρησιμοποιούμε ό,τι είδους χρώματα θέλει: μαρκαδόρους, κηρομπογιές, κλπ. Ύστερα τα κόβουμε στο περίγραμμά τους και τα κολλάμε πλευρά με πλευρά μπρος-πίσω.

Δίνουμε στο παιδί τα μανταλάκια και το καθοδηγούμε να τα βάλει για πόδια (ένα μανταλάκι αν το ζώο έχει δύο πόδια, δύο μανταλάκια αν έχει τέσσερα πόδια). Αν θέλει το παιδί βάφει και τα πόδια- μανταλάκια με μαρκαδόρο ή με τέμπερα.

Μετά καλούμε το παιδί να φτιάξουμε το αγρόκτημα για να μπουν τα ζωάκια του.

Του δίνουμε το κάτω μέρος του κουτιού. Βάφουμε το εσωτερικό του πράσινο για χορτάρι ή κολλάμε από άκρη σε άκρη πράσινο βελουτέ χαρτί.

Κόβουμε με το παιδί παραλληλόγραμμα κομματάκια από χρωματιστά χαρτιά και τα κολλάμε «όρθια» γύρω γύρω από το κουτί στα εξωτερικά τοιχώματα: έτσι κάνουμε το φράχτη του αγροκτήματος.

Παροτρύνουμε το παιδί να βάλει τα ζωάκια του στο αγρόκτημα και να παίξει μαζί τους.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε την κατασκευή με χάρτινα δεντράκια, λιμνούλα από μικρό χάρτινο κουτί, ζωγραφιά από στάβλο, κλπ.

Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει και ομαδικά.

Σκοπός- Εκπαιδευτικοί στόχοι

Να ανακαλέσει το παιδί τις γνώσεις του με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο. Να νιώσει τη χαρά της δημιουργίας και της επιτυχίας. Να καλλιεργήσει τη φαντασία του και να ασκηθεί στο συμβολικό παιχνίδι. Να αναπτύξει δεξιότητες λεπτής κινητικότητας. Να συντονίζει τις κινήσεις του. Να συνεργάζεται με υπομονή. Να εκτιμά τον εαυτό του και τους άλλους. Να δείχνει ενδιαφέρον για νέες δραστηριότητες.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

- Ασπρόμαυρες φιγούρες των ζώων του αγροκτήματος σε μέγεθος που επιθυμούμε σε διπλή όψη, εκτυπωμένες σε άσπρο χαρτί κάπως χοντρό.

- Ξύλινα μανταλάκια

- Ευρύχωρο κουτί π.χ. από μπότες ή πουκάμισα (χωρίς το καπάκι)

- Χρώματα διαφόρων ειδών (μαρκαδόρους, κηρομπογιές τέμπερες, κλπ), πινέλα, κόλλα, διπλό ψαλίδι.

- Χρωματιστά χαρτιά (π.χ. βελουτέ, κανσόν)

- Ό,τι άλλο υλικό θέλουμε για να εμπλουτίσουμε την κατασκευή.

Εκπαιδευτικό Υλικό

http://www.firstpalette.com/Craft_themes/Animals/Clothespin_Farm_Animals/Clothespin_Farm_Animals.html

Για το δάσκαλο

Φτιάχνουμε το δικό μας αγρόκτημα

13. Ομαδικά παιχνίδια και πειράματα με τα ζώα

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Έχουμε πλαστικά ζωάκια- παιχνίδια, ένα παπάκι μπανιέρας και μια μικρή λεκάνη.

Ετοιμάζουμε χώρο για ομαδική εργασία- παιχνίδι

Δραστηριότητα

Προτρέπουμε το παιδί να καλέσει 2-3 συμμαθητές του για να τους «γνωρίσει» τα ζώα που έμαθε και να παίξουν μαζί.

Τα παιδιά μπαίνουν σε κύκλο. Έχουμε στη μέση της ομάδας ή δίπλα στο παιδί τα πλαστικά ζωάκια. Του λέμε να πάρει ένα συγκεκριμένο (π.χ. το σκύλο), να το δείξει στους φίλους του και να μιμηθεί τη φωνή του. Καλούμε τα άλλα παιδιά να μιμηθούν κι αυτά τη φωνή του ζώου, παίρνοντας στα χέρια τους το πλαστικό ζωάκι με τη σειρά. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα ζώα που έμαθε το παιδί.

Στη συνέχεια βάζουμε στο κέντρο της ομάδας τη λεκάνη με το νερό. Ρωτάμε το παιδί αν θυμάται ποιο ζωάκι από όσα έμαθε κολυμπά σε νερό.

Το ενθαρρύνουμε να πάρει το παπάκι και να το βάλει μέσα στη λεκάνη με το νερό. Τι βλέπει; Το παπάκι κολυμπάει.

Το βοηθάμε να παρατηρήσει ότι αν πετάξει το παπάκι με δύναμη μέσα στη λεκάνη, θα πεταχτούν νερά γύρω γύρω και θα βραχούμε. Γι΄ αυτό πρέπει να κάνει προσεκτικές κινήσεις.

Το προτρέπουμε να δώσει το παπάκι και στα άλλα παιδιά και να παίξουν μαζί.

Σκοπός- Εκπαιδευτικοί στόχοι

Ομαδικό συνεργατικό παιχνίδι. Κοινωνικοποίηση- επικοινωνία με τους άλλους. Ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Εμπέδωση γνώσεων. Συντονισμός και έλεγχος κινήσεων-Μείωση παρορμητικότητας. Ενεργοποίηση αισθήσεων (επαφή με το νερό). Ανακάλυψη νέας γνώσης (εμπειρική διαπίστωση ότι το παπάκι επιπλέει και ότι το νερό πετάγεται, αν δε βάλουμε το παπάκι στη λεκάνη προσεκτικά)

Με αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε ακόμη να αξιολογήσουμε αν το παιδί αναγνωρίζει- θυμάται τα ζώα. και τις φωνές τους.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

Πλαστικά ζωάκια- παιχνίδια, ένα παπάκι μπανιέρας και μια μικρή λεκάνη με νερό.

Για το δάσκαλο

Ομαδικά παιχνίδια και πειράματα με τα ζώα

14. Αναγνωρίζω τα μέρη του σώματος

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Βρίσκουμε ή σχεδιάζουμε τη ζωγραφιά ενός ζώου σε μέγεθος Α4. Τη φωτοτυπούμε και κόβουμε το κεφάλι, το σώμα και τα πόδια του ζώου.

'cat-with-a-big-smile_4a03111248331-p.gif'

'onixodromio-gia--gataki.jpg'

Μαθαίνουμε τα λόγια των τραγουδιών «Χόκι- Πόκι» και «Κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια»  ή τα βρίσκουμε σε cd

Δραστηριότητα

Δίνουμε στο παιδί τα 3 κομμένα μέρη της ζωγραφιάς του ζώου. Του δείχνουμε και την ίδια ζωγραφιά, όπου το ζώο φαίνεται ολόκληρο.

Του ζητάμε να κολλήσει στο σε μια σελίδα του μπλοκ ακουαρέλας τα μέρη έτσι ώστε να σχηματιστεί ολόκληρο το ζώο. Συμβουλεύουμε διακριτικά το παιδί να ξεκινήσει κολλώντας τον κορμό κάπου στο κέντρο της σελίδας και  μετά τα υπόλοιπα. Πού θα κολλήσει το κεφάλι;  Πού θα κολλήσει την ουρά;

Κατόπιν του ζητάμε να μας δείξει το δικό του σώμα, κεφάλι και πόδια.

Ζητάμε να δείξει στη ζωγραφιά τη μύτη, τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα του ζώου. Μετά ζητάμε να μας δείξει και τα δικά του αντίστοιχα μέρη.

Το βοηθάμε να παρατηρήσει και να δει μερικές διαφορές (π.χ. η γάτα έχει πολλά -4- πόδια, ενώ εμείς έχουμε 2 / Η γάτα έχει ουρά, ο άνθρωπος δεν έχει, κλπ.)

Καθοδηγούμε διακριτικά το μαθητή στο να βγάλει κάποια συμπεράσματα: π.χ. τα ζωάκια που γνωρίσαμε έχουν τα βασικά αισθητήρια όργανα για να επικοινωνούν με το περιβάλλον, όπως ο άνθρωπος, κ.ά.

Τραγουδάμε στο παιδί το «Χόκι- Πόκι» και το «Κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια»  ενώ το βοηθούμε ταυτόχρονα  να δείχνει τα μέρη του σώματός του.

Σκοπός- Εκπαιδευτικοί στόχοι

Σωματογνωσία. Ανάλυση- σύνθεση μερών για να έχουμε το όλο. Παρατήρηση. Ανάκληση παλιότερης γνώσης, Συντονισμός κινήσεων. Οπτικοχωρική αντίληψη. προσανατολισμός. Διάκριση χαρακτηριστικών. Σύγκριση.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

- Ζωγραφιές  ζώων σε μέγεθος Α4.

- Φωτοτυπικό μηχάνημα

- Ψαλίδι/κόλλα

- CD με τραγούδια «Χόκι- Πόκι» και «Κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια»   καθώς και cd-player

 

Για το δάσκαλο

Αναγνωρίζω τα μέρη του σώματος

15. Ακούω-καταλαβαίνω- παίζω με τα ζώα στο αγρόκτημα

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Βρίσκουμε και εκτυπώνουμε από το διαδίκτυο ή σκανάρουμε από κάποιο βιβλίο και εκτυπώνουμε ή ζωγραφίζουμε μόνοι μας, αν μπορούμε, σε μέγεθος Α4 ή μεγαλύτερο, την εικόνα ενός αγροκτήματος με τα ζώα που έχουμε μάθει με το παιδί. Μπορούμε καλύτερα να την πλαστικοποιήσουμε.

Φτιάχνουμε χάρτινες φιγούρες με τα ίδια ζώα που φαίνονται στην εικόνα. Μπορούμε, αν θέλουμε, να τις πλαστικοποιήσουμε κι αυτές.

Έχουμε ένα cd με τις φωνές των ζώων και cd player.

Δραστηριότητα

Δίνουμε στο παιδί την καρτέλα με την εικόνα του αγροκτήματος και το βοηθούμε να την παρατηρήσει και να εντοπίσει τα ζώα που γνωρίζει. Στη συνέχεια του δίνουμε τις χάρτινες φιγούρες των ζώων και του ζητάμε να τις ταυτίσει με τα ζώα που φαίνονται στην εικόνα.

'Activity_15.JPG'

(Σημ. Η συγκεκριμένη εικόνα είναι από το εκπαιδευτικό παιχνίδι "Ηχοτόμπολα" των εκδ. Πατάκη)

Μετά του λέμε ότι θα βάλουμε να ακούσει το cd με τις φωνές των ζώων. Κάθε φορά που θα ακούει μια φωνή, θα διαλέγει τη φιγούρα του αντίστοιχου ζώου. Αφού γίνει η σύνδεση κάρτας-ήχου, θα του ζητήσουμε, ακούγοντας τη φωνή του ζώου να διαλέξει την κάρτα-φιγούρα και να την τοποθετήσει πάνω στην εικόνα του ζώου στην καρτέλα βάσης.

Μια παραλλαγή αυτής της δραστηριότητας είναι να διηγούμαστε μια ιστορία με ζώα στο αγρόκτημα (μπορεί αν είναι και αυτοσχέδια) και κάθε φορά που θα αναφέρουμε ένα ζώο να παίρνει την αντίστοιχη φιγούρα και να την τοποθετεί στην καρτέλα της βάσης.

Σκοπός- Εκπαιδευτικοί στόχοι

Επανάληψη και ανάκληση προηγούμενων γνώσεων. Ενεργητική ακρόαση. Ακουστική και οπτική διάκριση. Ταύτιση. Συγκέντρωση προσοχής.

Με αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε να αξιολογήσουμε και το βαθμό κατάκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων από το μαθητή.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

- Εικόνα ενός αγροκτήματος με τα ζώα που έχουμε μάθει

- Ζώα σε χάρτινες φιγούρες

- Εκτυπωτής και Πλαστικοποιητής

- cd με τις φωνές των ζώων

- cd player

Εκπαιδευτικό Υλικό

Για τη δραστηριότητα 15 η καρτέλα του αγροκτήματος και οι φιγούρες των ζώων είναι από το εκπαιδευτικό παιχνίδι "Ηχοτόμπολα" των Αλ. Αντωνίου, Αικ. Γκίνη, Βησ. Ζωίδη και Βασ. Κωτούλα, εικον. Σταύρου Παλάντζα, εκδ. Πατάκη

 

Για το δάσκαλο

Ακούω-καταλαβαίνω- παίζω με τα ζώα στο αγρόκτημα

16. Βρίσκω το λάθος!

Για το μαθητή

Προετοιμασία

Εικόνα αγροκτήματος χωρίς ζώα όπου θα φαίνεται πράσινο χορτάρι, λιμνούλα, φωλιά κότας (ή κοτέτσι) με αυγά, ένας «κουβάς» με γάλα, ένα δέντρο (και ό,τι άλλο σχετικό θέλουμε π.χ. ένα τρακτέρ). Η εικόνα μπορεί να είναι πλαστικοποιημένη.

Πλαστικοποιημένες φιγούρες ζώων. (βλ. δραστηριότητα 14)

Εάν χρησιμοποιήσουμε ΤΠΕ, πρέπει να έχουμε Η/Υ, ενδεχομένως κατάλληλο ποντίκι (joystick), λογισμικά TuxPAINT, Kidspiration

Δραστηριότητα

Δείχνουμε στο παιδί την εικόνα του αγροκτήματος. Του λέμε ότι εμείς θα βάλουμε τα ζωάκια (δείχνουμε και τις πλαστικοποιημένες φιγούρες ζώων) όπου θέλουμε στο αγρόκτημα. Το παιδί πρέπει να προσέξει αν τις βάζουμε σε κατάλληλες θέσεις. Αν δεν είναι η θέση σωστή, πρέπει να πάρει τη φιγούρα και να την τοποθετήσει σε πιο κατάλληλο μέρος Π.χ. αν βάλουμε την αγελάδα στη λιμνούλα, πρέπει να την πάρει και να τη βάλει στο λιβάδι.

Καλούμε το παιδί να παίξει μαζί μας και να βρει το λάθος..

Αν χρειαστεί το βοηθούμε με απλές ερωτήσεις π.χ. η αγελάδα ζει μέσα στη λιμνούλα; Το άλογο μπορεί να είναι πάνω στο δέντρο;

Όταν κάθε ζωάκι μπαίνει σε κατάλληλη θέση, λέμε μαζί με το παιδί ένα τραγούδι ή ποίημα σχετικό με το ζώο (από αυτά που έχουμε μάθει).

Μπορούμε να παίξουμε κάτι παρόμοιο με το παιδί χρησιμοποιώντας το λογισμικό ζωγραφικής TuxPAINT ή το λογισμικό Kidspiration. Δημιουργούμε την εικόνα του αγροκτήματος όπως τη θέλουμε (μαζί με το παιδί) και το καλούμε να «σύρει» τις έτοιμες εικόνες- φιγούρες των ζώων στην κατάλληλη θέση πάνω στη ζωγραφιά του αγροκτήματος. Αν τοποθετήσουμε εμείς τα ζωάκια σε λάθος θέση, το ενθαρρύνουμε να τα ¨σβήσει¨ και να τα βάλει όπου νομίζει ότι είναι το σωστό.

'activity_16.JPG'

'tuxpaint_zoa_3_16.png'

Σκοπός- Εκπαιδευτικοί στόχοι

Εμπέδωση γνώσεων. Λειτουργική μνήμη. Κριτική σκέψη- Συλλογισμοί. Συγκέντρωση προσοχής. Συμβολικό παιχνίδι. Συντονισμός κινήσεων.

Επιπλέον, σε περίπτωση χρήσης ΤΠΕ: Λεπτή κινητικότητα, Χαρά καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τόνωση αυτοσυναισθήματος.

Εκπαιδευτικό Υλικό-Εξοπλισμός

- Εικόνα αγροκτήματος χωρίς ζώα (μπορεί να είναι πλαστικοποιημένη)

- Πλαστικοποιημένες φιγούρες ζώων

- Για χρήση ΤΠΕ:

Η/Υ, ενδεχομένως κατάλληλο ποντίκι (joystick), λογισμικά TuxPAINT, Kidspiration.

Και με αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε να αξιολογήσουμε το βαθμό κατάκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων από το μαθητή.

 

Για το δάσκαλο

Βρίσκω το λάθος!