Produced with Scholar
Icon for «Μαθαίνω για τη συνοικία μου»

«Μαθαίνω για τη συνοικία μου»

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Σκοπός της μάθησης Η συνοικία και οι αλλαγές της. Οι εκπαιδευτικοί, έχοντας συνείδηση της πολυπλοκότητας του κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν οι μαθητές του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου, σχεδίασαν την ακόλουθη διδακτική παρέμβαση, επιδιώκοντας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κάθε παιδιού αυτής της ηλικίας: α) να κατανοήσουν τη σημερινή πραγματικότητα της συνοικίας μέσα από την αναδρομή στο παρελθόν της και στις αλλαγές που συνέβησαν και β) να προτείνουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματά της που θα καλυτερεύσουν τη ζωή των κατοίκων της. Αναθεωρητής: Ελευθερία Μπασαγιάννη, σχολικός συμβουλος 29ης Π.Π.Α. Γνωστικό Πεδίο: Ανθρωπογενές Περιβάλλον και Αλληλεπίδραση Θέμα: Η γειτονιά μου, σπίτια και κάτοικοι Σκοπός της Μάθησης: Η γειτονιά μου, σπίτια και κάτοικοι Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 4-6

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Βιωματικοί στόχοι

Να εντοπιστούν οι πρότερες γνώσεις των μαθητών σχετικά με την έννοια της συνοικίας.

Να αποκτήσουν μία συγκεντρωτική-συνολική εικόνα της συνοικίας τους με εργαλείο το google earth και να ταυτίσουν τον υπολογιστή με μία μηχανή που έχει αυτή τη δυνατότητα.

Να πάρουν πληροφορίες για τη συνοικία τους, από ένα κείμενο που κατανοούν και ακούν να τους διαβάζει η εκπαιδευτικός.

Εννοιολογικοί στόχοι

Να αναπτύξουν και να αποτυπώσουν τις ιδέες τους σχετικά με το τι εννοούμε όταν λέμε συνοικία.

Να εντοπίσουν ότι κάποια χαρακτηριστικά του τόπου τους έχουν αλλάξει µε το πέρασµα του χρόνου.

Να διαμορφώσουν το σύστημα των σχέσεων ανάμεσα στις έννοιες συνοικία, σπίτια, κάτοικοι, καθώς προβληµατίζονται και ερευνούν ποικίλες καταστάσεις της ζωής στη συνοικία τους, στηριζόμενα  σε προηγούµενες γνώσεις και εµπειρίες, κάνοντας απλές υποθέσεις και καταλήγοντας σε συμπεράσματα.

Στόχοι ανάλυσης

Να κατανοήσουν την ιστορία της συνοικίας τους και τα προβλήματα των κατοίκων της, μέσα από τις αφηγήσεις εκπροσώπων των διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων που την κατοικούν.

Να εντοπίζουν προβλήµατα στο εγκαταλειμμένο τμήμα του παλιού συνοικισμού που συνδέονται µε την αισθητική, την υγεία και τις επαγγελματικές δραστηριότητες των ανθρώπων.

Να εντοπίσουν τα θετικά, τις δυσκολίες και τις δυνατότητες για καλυτέρευση της ζωής  στη συνοικία, που έχουν οι διαφορετικοί πολιτισμικά κάτοικοί της.

Στόχοι Εφαρμογής

Να σχεδιάσουν τη συνοικία όπως επιθυμούν να γίνει.

Να παρουσιάσουν την ιστορία της συνοικίας τους μέσα από μία έκθεση φωτογραφίας.

Να κατασκευάσουν με πλαστελίνη μακέτα της συνοικία τους σε διαφορετικές εποχές, για να δείξουν πως ήταν κάποτε, πως είναι σήμερα  και πως θα ήθελαν να γίνει..

1. Σύγκριση της παλιάς και σημερινής εικόνας της συνοικίας, μέσα από φωτογραφίες.

Για το μαθητή

Δείχνουμε στους μαθητές σύγχρονες και παλιές φωτογραφίες από χαρακτηριστικά σημεία της συνοικίας τους και τους καλούμε να τις παρατηρήσουν, να περιγράψουν και να σχολιάσουν όσα βλέπουν. Μέσα από τη συζήτηση διαπιστώνουν πως κάποια κτήρια άλλαξαν πολύ (π.χ. το σχολείο) και κάποια άλλα είναι σχεδόν ίδια (π.χ.το σχήμα της  πλατείας).

Για το δάσκαλο

Σύγκριση της παλιάς και σημερινής εικόνας της συνοικίας, μέσα από φωτογραφίες.

2. Διερεύνηση των γνώσεων των παιδιών για τη συνοικία τους, με εργαλείο το google earth

Για το μαθητή

Δείχνουμε στα παιδιά τη συνοικίας τους στον υπολογιστή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του google earth. Εξερευνούν κτήρια, έδαφος και εικόνες της συνοικίας τους.

Για το δάσκαλο

Διερεύνηση των γνώσεων των παιδιών για τη συνοικία τους, με εργαλείο το google earth

3. Ανάγνωση της ιστορίας της συνοικίας

Για το μαθητή

Η εκπαιδευτικός γράφει η ίδια, σε απλή γλώσσα, και  διαβάζει στα παιδιά ένα κείμενο που περιγράφει την ιστορία της συνοικίας και τις αλλαγές της, παράλληλα με την ιστορία των κατοίκων της.

Για το δάσκαλο

Ανάγνωση της ιστορίας της συνοικίας

4. Μαθαίνουν περισσότερα για τη συνοικία τους μέσα από εικόνες και βίντεο.

Για το μαθητή

Η εκπαιδευτικός δημιούργησε ψηφιακό φάκελο με φωτογραφίες και βίντεο από τον ξεριζωμό των μικρασιατών, ως την σημερινή κατάσταση. Το προβάλλει στην τάξη, συζητούν και το σχολιάζουν.

Για το δάσκαλο

Μαθαίνουν περισσότερα για τη συνοικία τους μέσα από εικόνες και βίντεο.

5. Χάρτης εννοιών συνοικίας

Για το μαθητή

Σε ένα μεγάλο χαρτί φτιάχνουμε το χάρτη εννοιών της συνοικίας.

Για το δάσκαλο

Χάρτης εννοιών συνοικίας

6. Οι κάτοικοι της συνοικίας μας κάποτε και σήμερα

Για το μαθητή

Η εκπαιδευτικός φέρνει στην τάξη εικονικό υλικό που απεικονίζει οικογένειες προσφύγων τότε και οικογένειες μεταναστών, γηγενών και προσφύγων σήμερα. Επεξεργάζονται το υλικό και οι μαθητές το ταξινομούν σε δύο ομάδες.

Για το δάσκαλο

Οι κάτοικοι της συνοικίας μας κάποτε και σήμερα

7. Τα σπίτια της συνοικίας άλλοτε και σήμερα

Για το μαθητή

Οργανώνουν έρευνα πεδίου. Επισκέπτονται δύο περιοχές της συνοικίας μία με καινούργια και μία με παλιά σπίτια. Παρατηρούν τα κτίσματα, τα σχολιάζουν, τα φωτογραφίζουν και με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού αποθηκεύουν τις φωτογραφίες σε έναν φάκελο στον υπολογιστή της τάξης.

2. 2.Την επόμενη ημέρα η εκπαιδευτικός δείχνει στα παιδιά τις φωτογραφίες που τράβηξαν και φωτογραφίες των παλιών σπιτιών, από τότε που ήταν καινούργια και κατοικούνταν, και διαπιστώνουν τις αλλαγές που επήλθαν ως συνέπεια της εγκατάλειψης.

Για το δάσκαλο

Τα σπίτια της συνοικίας άλλοτε και σήμερα

8. Διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων

Για το μαθητή

Οι μαθητές διερευνούν εναλλακτικά σενάρια. Η εκπαιδευτικός φέρνει στην τάξη:

α) ένα χάρτη της πόλης και κομμένα μικρά προσφυγικά σπιτάκια, κολλημένα επάνω σε μικρά οικόπεδα, και καλεί με τη σειρά τα παιδιά να τα τοποθετήσουν σε διάφορα σημεία όλων τις συνοικιών της πόλης.

β) μικρά τετράγωνα χαρτάκια 5Χ5 cm, τα δίνει σε μία ομάδα μαθητών, και τους ζητάει εκεί να φτιάξουν με μικρά τουβλάκια ένα σπίτι που να καλύψουν όλο το οικόπεδο. Στη συνέχεια τους δίνει τετράγωνα χαρτάκια 10Χ10 cm και ζητάει να επαναλάβουν τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας τουβλάκια στο ίδιο μέγεθος.

Για το δάσκαλο

Διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων

9. Πρόσκληση κατοίκων της συνοικίας στο νηπιαγωγείο

Για το μαθητή

Επισκέφτηκαν το σχολείο δύο γιαγιάδες υπερήλικες, μία πρόσφυγας και μία ντόπια, και ένας παππούς νεότερος, μετανάστης. Και οι τρεις διηγήθηκαν στα παιδιά την ιστορία της συνοικίας, μέσα όμως από τις περιπέτειες της δικής του ζωής ο καθένας και απάντησαν σε ερωτήματα των παιδιών.

Για το δάσκαλο

Πρόσκληση κατοίκων της συνοικίας στο νηπιαγωγείο

10. Συνέπειες της εγκατάλειψης περιοχών στης συνοικίας μας

Για το μαθητή

Κολλάμε στην τάξη φωτογραφίες που δείχνουν εγκαταλειμμένες περιοχές της συνοικίας μας.  Χωρίζουμε τους μαθητές σε τρεις ομάδες, και αναθέτουμε στην κάθε ομάδα να  αναφέρει τις συνέπειες της εγκατάλειψης τμημάτων της συνοικίας και ειδικά των μικρών σπιτιών:

α) για την υγεία των ανθρώπων της συνοικίας,

β) για το περιβάλλον, γ)για τους ανθρώπους που έχουν καταστήματα στη γύρω περιοχή.

Για το δάσκαλο

Συνέπειες της εγκατάλειψης περιοχών στης συνοικίας μας

11. Τα θετικά και οι δυσκολίες των ανθρώπων της συνοικίας σήμερα

Για το μαθητή

Σε διαφορετικού χρώματος χαρτιά, καταγράφουν τα θετικά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη συνοικία σήμερα καθώς και ενέργειες/δράσεις στις οποίες μπορούν να προβούν για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους στη συνοικία.

Για το δάσκαλο

Τα θετικά και οι δυσκολίες των ανθρώπων της συνοικίας σήμερα

12. Ζωγραφίζω τι θα ήθελα να υπάρχει στη συνοικία μου

Για το μαθητή

Χωρίζουμε τους μαθητές σε δύο ομάδες και καλούμε τη μία ομάδα να ζωγραφίσει πράγματα που θα ήθελε να υπήρχαν στον παλιό συνοικισμό της συνοικίας και την άλλη ομάδα όσα θα ήθελαν να υπήρχαν στον νέο συνοικισμό.

Για το δάσκαλο

Ζωγραφίζω τι θα ήθελα να υπάρχει στη συνοικία μου

13. Έκθεση φωτογραφίας

Για το μαθητή

Θέτουμε στη διάθεση των παιδιών φωτογραφικό υλικό της συνοικίας μας από διαφορετικές εποχές και τις ζωγραφιές τους, με ότι θα ήθελαν να υπάρχει στη συνοικία τους, και τις τοποθετούν με κριτήριο την εξελικτική σειρά των γεγονότων που συνέβησαν και των αλλαγών που θέλουν να γίνουν.

Για το δάσκαλο

Έκθεση φωτογραφίας

14. Δημιουργία μακέτας με πλαστελίνη

Για το μαθητή

Χωρίζουμε τους μαθητές σε ομάδες. Δίνουμε στην κάθε ομάδα πλαστελίνη και καλούμε τα παιδιά της κάθε ομάδας να δημιουργήσουν μία μακέτα της συνοικίας για μία διαφορετική χρονική περίοδο.

Για το δάσκαλο

Δημιουργία μακέτας με πλαστελίνη