Produced with Scholar
Icon for ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙΡΟ...

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙΡΟ...

Learning Module

Abstract

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ. Γνωστικό Πεδίο: ΓΛΩΣΣΑ Σκοπός της Μάθησης: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 8-10

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Να επεξεργαστούν ένα κείμενο- παραμύθι.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

  • Να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία που δομούν ένα παραμύθι.
  • Να γνωρίσουν το δημιουργικό λάθος ως τρόπο παραγωγής του παραμυθιού.

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

  • Να εξασκηθούν μέσα από αυτό στα δομικά κειμενικά στοιχεία του παραμυθιού.
  • Να καλλιεργήσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους.
  • Να βελτιώσουν την προφορική και τη γραπτή τους έκφραση.
  • Να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα και την ικανότητα συγκέντρωσης και να γίνουν καλύτεροι ακροατές.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  • Να εργαστούν ως ομάδα.
  • Να δημιουργήσουν από την αρχή μια άλλη ιστορία, με βάση τα δομικά στοιχεία ενός παραμυθιού και ανακατεύοντας τους ήρωες γνωστών παραμυθιών.

1. ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Για το μαθητή

Γίνεται προφορική αφήγηση του παραμυθιού «Κοκκινοσκουφίτσα» από το μαθητή ή το δάσκαλο.

Για το δάσκαλο

ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

2. ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Για το μαθητή

Παρουσιάζουμε στα παιδιά μια σειρά από ανακατεμένες εικόνες (6 εικόνες) της ροής του παραμυθιού σε φύλλο εργασίας, όπου οι μαθητές καλούνται να τις βάλουν στη σειρά με αριθμούς, γράφοντας μια σύντομη πρόταση με το αντίστοιχο περιεχόμενο. Για παράδειγμα:

1η φωτογραφία-Μια φορά και έναν καιρό…

2η φωτογραφία-Μετά συνάντησε το λύκο και του είπε…

Οι μαθητές δηλαδή ξαναθυμούνται τα δομικά στοιχεία του κειμενικού είδους (Πότε, Πού, Πώς, Τι), με μια χρονική ακολουθία. Μετά προκύπτει το ερώτημα από τη δασκάλα αν μπορούμε σε αυτή τη ροή να παρέμβουμε.

Για το δάσκαλο

ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

3. ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Για το μαθητή

  • Ξεκινάμε το μάθημά μας παρουσιάζοντας στα παιδιά δύο γαντόκουκλες, την κοκκινοσκουφίτσα και το λύκο. Ζητάμε από κάποιον να διηγηθεί με συντομία το παραμύθι. Ξεκινάμε να παίζουμε με τις κούκλες, καθώς το παιδί διηγείται το γνωστό μύθο και σε κάποιο σημείο (όταν φτάνει η κοκκινοσκουφίτσα στο σπίτι της γιαγιάς) εμφανίζουμε μέσα στην ιστορία ένα καινούριο ήρωα που δεν τον περιμένουν τα παιδιά. Όταν η κοκκινοσκουφίτσα χτυπάει την πόρτα της γιαγιάς, αντί για τη γιαγιά ανοίγει μια άλλη κούκλα, ο  πινόκιο.Τα παιδιά εδώ εντοπίζουν πού και με ποιο τρόπο έγινε η παρέμβαση συγκρίνοντας με την κλασσική εκδοχή του παραμυθιού.
  • Απομυθοποιούμε λοιπόν το λάθος, βλέποντας πόσο δημιουργικό μπορεί να είναι. Δημιουργούμε μια δική μας, ομαδική ιστορία ανατρέποντας το γνωστό παραμύθι. Ώρα για παιχνίδι και μάθηση!

Για το δάσκαλο

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠ

Για το μαθητή

Δημιουργούμε το δικό μας παραμύθι με ήρωες γνωστών παραμυθιών και με βάση τις λειτουργίες του Προπ.

Ξεκινάμε το παραμύθι με το γνωστό μοτίβο «Μια φορά και έναν καιρό». Έχουμε στη διάθεσή μας τρία ζάρια. Στο πρώτο υπάρχουν ζωγραφισμένοι 6 ήρωες γνωστών παραμυθιών. Στο δεύτερο απεικονίζονται 6 διαφορετικές τοποθεσίες και στο τρίτο, 6 διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ρίχνοντας το ζάρι κάθε φορά και ένας διαφορετικός μαθητής, επιλέγεται ένας  βασικός ήρωας που θα πάρει μέρος στην ιστορία, ο τόπος, και ο χρόνος.

ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠ

Έχουμε ήδη επιλέξει 11 από τις βασικές λειτουργίες του Προπ για τη δημιουργία ενός παραμυθιού και έχουμε κατασκευάσει μια μαγική τράπουλα. Επίσης, υπάρχει ένα ταμπλό με τρία  μαγικά παράθυρα για καθεμιά από τις 7 (επτά από τις έντεκα) λειτουργίες. Για κάθε λειτουργία λοιπόν υπάρχουν τρεις πιθανές απαντήσεις, κρυμμένες πίσω από μαγικά παράθυρα. Ξεκινώντας τη διαδικασία, δίνεται στους μαθητές η πρώτη λειτουργία και καλούνται τα παιδιά να επιλέξουν ένα από τα μαγικά παράθυρα που αντιστοιχούν σε αυτή. Για παράδειγμα στη λειτουργία «Στον ήρωα αναθέτουν ένα άθλο» τα παράθυρα μπορεί να κρύβουν τις απαντήσεις:

Ο ήρωας πρέπει να φάει μόνος του μια ολόκληρη τούρτα ή πρέπει να σκοτώσει τον κακό δράκο του νερού ή να βρει το μαγικό δαχτυλίδι των ξωτικών του δάσους.

Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι κρύβουν από πίσω  τα μαγικά παράθυρα. Στη κάθε λειτουργία, τα παιδιά εμπλουτίζουν τη διήγησή τους με τη φαντασία τους και τη δημιουργική και κριτική τους σκέψη. Ανακατεύουν τους ρόλους, τους τόπους, τις  καταστάσεις, δίνουν καινούρια χαρακτηριστικά, επαγγέλματα και συναισθήματα στους ήρωες, εισάγουν νέα στοιχεία, δημιουργικά λάθη, και δημιουργούν τη δική τους ιστορία, μια αστεία παραμυθοσαλάτα.

Το παραμύθι καταγράφεται από εμάς ή μαγνητοφωνείται κατά τη διάρκεια που τα παιδιά δημιουργούν.

 

Για το δάσκαλο

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠ

5. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Για το μαθητή

Οι μαθητές πηγαίνουν στα θρανία τους που βρίσκονται στο πίσω μέρος της αίθουσας τοποθετημένα σε ομάδες. Τους αναθέτουμε διάφορες σκηνές από το παραμύθι που δημιούργησαν και εκείνοι το εικονογραφούν.

 

Για το δάσκαλο

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

6. ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Για το μαθητή

Την ώρα της πληροφορικής (σχολείο ΕΑΕΠ) οι μαθητές πηγαίνουν στο εργαστήριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκεί γράφουν, εικονογραφούν και εκδίδουν το παραμύθι που έχουν ετοιμάσει, με τα εργαλεία του λογισμικού STORY JUMBER.Μπορούν, αφού έχουν ήδη εικονογραφήσει το παραμύθι τους, να σκανάρουν τις δικές τους ζωγραφιές και να τις περάσουν στο λογισμικό (με τη βοήθεια της δασκάλας). Με αυτό τον τρόπο το παραμύθι τους παίρνει και τη μορφή βιβλίου.

"ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΕΜΜΑ" - Free Books & Children's Stories Online | StoryJumper
Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα κάστρο, ζούσανε η Χιονάτη και ο Πρίγκιπας που την εί...

Media embedded February 16, 2016

http://www.storyjumper.com/book/showframe/20407098/ΤΟ-ΧΑΜΕΝΟ-ΣΤΕΜΜΑ

Read this free book made on StoryJumper

 

Για το δάσκαλο

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ