Produced with Scholar
Icon for ΛΑΘΕΥΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΛΑΘΕΥΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Το διδακτικό σενάριο "Λαθεύοντας ιστορίες" είναι μια προσπάθεια να καλλιεργήσει το παιδί τη φαντασία του, να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή, να εκφράσει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του προφορικά, αλλά και μέσα από τις ζωγραφιές του και τα δικά του γραπτά κείμενα. Όλα αυτά γίνονται με την επεξεργασία αγαπημένων παραμυθιών, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, που δεν μπορεί παρά να προσφέρει στο τέλος απόλυτη ικανοποίηση για το παραμύθι που τα ίδια τα παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν και βέβαια διασκέδαση. Βάση για τη δημιουργία του σεναρίου αποτέλεσε η ενότητα 23, στο γ΄τεύχος της Γλώσσας της Β΄δημοτικού. ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΡΙΚΑΛΙΤΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΟ 2ο Δημ.Σχ. ΘΗΒΑΣ) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ: Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ κ. ΚΟΛΟΒΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Γνωστικό Πεδίο: ΓΛΩΣΣΑ Θέμα: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Σκοπός της Μάθησης: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 8-10

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

  • Να εργαστούν ως ομάδα.
  • Να επεξεργαστούν ένα κείμενο- παραμύθι με αστείο χαρακτήρα.
  • Να θυμηθούν ξανά τα βασικά στοιχεία που δομούν ένα παραμύθι.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ

  • Να εξασκηθούν στα δομικά κειμενικά στοιχεία του παραμυθιού.
  • Να προσεγγίσουν θεωρητικά και εννοιολογικά το «αστείο».
  • Να γνωρίσουν το λάθος ως τρόπο παραγωγής του αστείου και να το απομυθοποιήσουν.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

  • Να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
  • Να βελτιώσουν την προφορική και την γραπτή τους έκφραση.
  • Να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα και την ικανότητα συγκέντρωσης και να γίνουν καλύτεροι ακροατές.
  • Να δημιουργήσουν από την αρχή μια άλλη αστεία ιστορία, ανατρέποντας το θέμα ή επιμέρους στοιχεία γνωστών παραμυθιών.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Να δημιουργήσουν το δικό τους ηλεκτρονικό βιβλίο, με γνωστές ιστορίες στις οποίες έχουν παρέμβει δημιουργικά.

1. ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Για το μαθητή

Ξεκινάμε το μάθημά μας με προφορική αφήγηση του παραμυθιού «Ο Κοντορεβιθούλης» από ένα μαθητή ή το δάσκαλο.

Για το δάσκαλο

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

Για το μαθητή

Παρουσίαση από τη δασκάλα μιας σειράς από ανακατεμένες εικόνες (π.χ.4-6 το πολύ) της ροής του παραμυθιού σε φύλλο εργασίας, όπου οι μαθητές καλούνται να τις βάλουν στη σειρά με αριθμούς γράφοντας παράλληλα σε κάθε μια, μια σύντομη πρόταση με το αντίστοιχο περιεχόμενο. Για παράδειγμα:

1η φωτογραφία-Μια φορά και έναν καιρό σε ένα σπιτάκι στο δάσος, ζούσε μια οικογένεια που είχε 7 παιδιά.

2η φωτογραφία-Ο Κοντορεβιθούλης ήταν το πιο μικρό παιδί της οικογένειας. Κ.τ.λ.

Επομένως οι μαθητές ξεσηκώνουν, ξαναθυμούνται τα δομικά στοιχεία του κειμενικού είδους (Πότε, Πού, Πώς, Τι) με μια χρονική ακολουθία.

Προκύπτει τώρα το ερώτημα από τη δασκάλα αν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή τη ροή του παραμυθιού.

Για το δάσκαλο

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

3. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΥΘΟ

Για το μαθητή

  1. Ο δάσκαλος παρουσιάζει στα παιδιά δύο γαντόκουκλες, τον Κοντορεβιθούλη και το γίγαντα. Ζητάει από κάποιον να διηγηθεί με συντομία το παραμύθι. Ο δάσκαλος ξεκινάει να παίζει με τις κούκλες, καθώς ο μαθητής διηγείται το γνωστό μύθο και σε κάποιο σημείο (όταν ο γίγαντας κυνηγάει τον Κοντορεβιθούλη στο δάσος) εμφανίζεται μέσα στην ιστορία ένας καινούριος ήρωας που δεν τον περιμένουν τα παιδιά. Καθώς τρέχει ο Κοντορεβιθούλης στο δάσος συναντάει μια άλλη γαντόκουκλα, την Κοκκινοσκουφίτσα. Τα παιδιά στη συνέχεια καλούνται να θυμηθούν και το κείμενο της Ζωής Βαλάση (Βιβλίο Γλώσσας Β΄δημοτικού) «Η επανάσταση των παραμυθιών» που είχαν διαπραγματευτεί στο β΄ τεύχος της Γλώσσας, στο οποίο εμφανίζονται μαζί οι ήρωες διαφορετικών παραμυθιών.
  2. Διαβάζουμε τον τίτλο του νέου μαθήματος «Λαθεύοντας ιστορίες» (Βιβλίο Γλώσσας Β΄δημοτικού, τεύχος γ΄, ενότητα 23). Ζητάμε από τα παιδιά να μας εξηγήσουν αν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ο τίτλος. Επισημαίνουμε στα παιδιά ότι το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο του Τζάνι Ροντάρι «Παραμύθια από το τηλέφωνο». Τα παιδιά γνωρίζουν ήδη το Ροντάρι ως συγγραφέα από διάφορα βιβλία του, των οποίων έχουμε απολαύσει την ανάγνωση.
  3. Προσεγγίζεται η έννοια της λέξης παραμύθι, ιστορία, λάθος και δημιουργικό λάθος, λαθεύω και αστείο (μορφές-είδη του αστείου, αστείο περιεχομένου, λεκτικό, πειρακτικό, καλοπροαίρετο ή με βαθύτερους προβληματισμούς).
  4. Στη συνέχεια τα παιδιά καλούνται να εντοπίσουν πού και με ποιο τρόπο έχει γίνει η παρέμβαση (η αλλαγή του παραμυθιού) στο κείμενο αυτό, όπως και στη δραστηριότητα 1.

Για το δάσκαλο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΥΘΟ

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για το μαθητή

  1. Οι μαθητές χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες των τεσσάρων ατόμων η καθεμιά. Η δασκάλα έχει φέρει 3 πολύ γνωστά, σύντομαπαραμύθια (Μόγλης, Πήτερ Παν, Ο λύκος και ο Πέτρος). Τα παιδιά επιλέγουν ένα (Μόγλης), το διαβάζουν και η δασκάλα τους καλεί να γράψουν μέσα σε 4 κουτάκια τη δική τους εκδοχή του παραμυθιού που διάβασαν, πάνω στο πρότυπο που ήδη έχουν συζητήσει (Ο Κοντορεβιθούλης). Πριν αρχίσει η συγγραφή του παραμυθιού από τα παιδιά τους δίνονται ρόλοι από τη δασκάλα. Άλλο παιδί κάνει το συγγραφέα, άλλο τον εικονογράφο, άλλος είναι υπεύθυνος για την παρουσίαση και τέλος άλλος αναλαμβάνει τηνεπιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου ηλεκτρονικά.
  2. Την ώρα της πληροφορικής (σχολείο ΕΑΕΠ) οι μαθητές πηγαίνουν στο εργαστήριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκεί γράφουν, εικονογραφούν και εκδίδουν τα παραμύθια τους που ήδη έχουν ετοιμάσει, με τα εργαλεία του λογισμικού STORY JUMBER. Με αυτό τον τρόπο το παραμύθι τους παίρνει και τη μορφή βιβλίου.(Και τα τέσσερα παραμύθια εντάσσονται μέσα σε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Συνταγές Παραμυθοσαλάτας»).
  3. Γίνεται διαγωνισμός καλύτερης λαθεμένης ιστορίας: κάθε ομάδα σηκώνεται, διαβάζει και δείχνει την ιστορία της (το χειρόγραφο) και το ηλεκτρονικό της βιβλίο (στον υπολογιστή). Δίνεται στα παιδιά το βραβείο για καλύτερο κείμενο, καλύτερη εικονογράφηση και συνεργασία (με αιτιολόγηση).
  4. Στο τέλος όλα τα χειρόγραφα των παιδιών κολλιούνται σε ένα μεγάλο χαρτόνι και δημιουργείται μια ομαδική αφίσα.

http://www.storyjumper.com/book/showframe/20509928/Συνταγές-Παραμυθοσαλάτας

Read this free book made on StoryJumper

 

Για το δάσκαλο

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ