Produced with Scholar
Icon for «Κυκλοφορούμε με ασφάλεια»

«Κυκλοφορούμε με ασφάλεια»

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής που έγινε στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης και της Μελέτης Περιβάλλοντος με στόχο τα παιδιά να εξοικειωθούν με α) τα σήματα του ΚΟΚ β) τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου γ) τους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς ως επιβάτη και ως πεζού. Eπιστημονική και Παιδαγωγική Καθοδήγηση: Παντιώρας Γαβριήλ Γνωστικό Πεδίο: Μελέτη Περιβάλλοντος και Ευέλικτη Ζώνη Θέμα: Κυκλοφοριακή Αγωγή Σκοπός της Μάθησης: α) στα σήματα του ΚΟΚ β) στους κανόνες ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου γ) στους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς ως επιβάτης και ως πεζός Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 7-9

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Η αξιοποίηση της προϋπάρχουσας γνώσης - νέες εμπειρίες

Στόχοι:

  • Να είναι σε θέση να κατανοούν τη λειτουργία του φωτεινού σηματοδότη τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων.
  • Να υιοθετήσουν συμπεριφορές ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας όταν υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση.
  • Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και να γίνουν φορείς προς τις οικογένειές τους.

 

Κατανόηση ορολογίας - Θεωρητικό Πλαίσιο

Στόχοι:

  • Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους όσον αφορά στην κυκλοφοριακή αγωγή.
  • Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με νέες λέξεις – έννοιες που αφορούν την  κυκλοφοριακή αγωγή.
  • Να κατανοήσουν τις κυριότερες πινακίδες σήμανσης και τις τέσσερις κατηγορίες σημάτων.

Λειτουργική Ανάλυση - Ανακάλυψη λάθους

Στόχοι:

  • Να ξεχωρίσουν ποια οδική συμπεριφορά είναι επικίνδυνη και ποια ασφαλής.
  • Να ενεργοποιήσουν οι μαθητές όλες τις αισθήσεις μέσα από την παρατήρηση και την έρευνα
  • Να ευαισθητοποιηθούν και να προτείνουν λύσεις για τη βελτίωση (ως προς την οδική ασφάλεια) της  διαδρομής τους προς το σχολείο
  • Να αναπτύξουν την κριτική ικανότητά τους και να καλλιεργήσουν το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία

Γνώση στην πράξη - Δημιουργική εφαρμογή

Στόχοι:

  • Να εφαρμόσουν στην πράξη τον ΚΟΚ σε εικονικές καταστάσεις κυκλοφορίας μέσω Η/Υ.
  • Να αποκτήσουν μια συγκεκριμένη κουλτούρα κυκλοφοριακής αγωγής, σεβασμού, προσοχής και αλληλοκατανόησης

1. Παραμύθι «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης»

Για το μαθητή

Διαβάζουμε στα παιδιά το παραμύθι της  Γαλάτεια Σουρέλη «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» και εξηγούμε τον συμβολισμό των χρωμάτων ενός φωτεινού σηματοδότη και την εναλλαγή τους. Ονομάζουμε το κόκκινο και το πράσινο ανθρωπάκι Γρηγόρη και Σταμάτη και παρουσιάζουμε το φωτεινό σηματοδότη για πεζούς και για τα οχήματα.  Έπειτα τους δίνουμε το 'φύλλο εργασίας 0', στο οποίο κατασκευάζουν μόνα τους έναν φωτεινό σηματοδότη.

«Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης»

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δυο μικρά ανθρωπάκια. Το ένα το έλεγαν Σταμάτη και το άλλο Γρηγόρη. Μια μέρα ο Σταμάτης και Γρηγόρης αποφάσισαν να πάνε στην πόλη, για να σώσουν τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα. Προχώρησαν, προχώρησαν, ώσπου συνάντησαν έναν τσοπάνο που έβοσκε τα πρόβατά του. —Ε! πού πάτε έτσι βιαστικοί; Ρώτησε ο τσοπάνος. —Πάμε στην πόλη είπαν τα ανθρωπάκια. —Και τι θα κάνετε στην πόλη; Ρώτησε ο τσοπάνος. —Θα σώσουμε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα, απάντησαν τα δυο ανθρωπάκια. —Εσείς θα σώσετε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα; Γέλασε ο τσοπάνος. —Ναι, εμείς, είπαν πάλι τα δυο ανθρωπάκια. —Και πώς λέγεστε, κουμπάροι; Ρώτησε ο τσοπάνος. —Σταμάτης, είπε το ένα ανθρωπάκι. —Γρηγόρης, είπε το άλλο ανθρωπάκι. Έτσι είπανε και φύγανε. Προχώρησαν, προχώρησαν πάλι και συνάντησαν ένα γεωργό που όργωνε το χωράφι του. —Ε! τους φώναξε ο γεωργός. Για πού το βάλατε; —Πάμε στην πόλη να σώσουμε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα, είπαν τα ανθρωπάκια. —Εσείς θα σώσετε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα! γέλασε ο γεωργός. Τι αστείο είναι πάλι αυτό; —Εμείς, εμείς! είπαν με σιγουριά τα δυο ανθρωπάκια. Θα δεις... — Και πώς είναι το όνομά σας; Ρώτησε ο γεωργός. — Το δικό μου είναι Σταμάτης, είπε το ένα ανθρωπάκι. — Το δικό μου είναι Γρηγόρης, είπε το άλλο ανθρωπάκι. Είπανε και φύγανε. Σαν φτάσανε την πόλη, οι δυο φίλοι πήγαν στην αστυνομία. —Ήρθαμε να σώσουμε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα, είπαν στους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί δε γελάσανε, μόνο ρώτησαν: —Και τι ζητάτε για να σώσετε τους ανθρώπους; —Να μας ακούν, είπε ο Γρηγόρης . —Να μας κοιτούν στα μάτια είπε ο Σταμάτης. —Θα σας φτιάξουμε τα σπιτάκια, να μην κρυώνετε. Μην τύχει και αρρωστήσετε, είπαν οι αστυνομικοί. Έτσι κι έγινε. Ο Γρηγόρης φόρεσε πράσινο κοστούμι και μπήκε σ’ ένα πράσινο σπιτάκι. Τώρα οι μεγάλοι αλλά και τα μικρά παιδιά ξέρουν κι όταν είναι στο δρόμο, κοιτούν το σπιτάκι των δυο μικρών ανθρώπων. —Περάστε, κάντε τη δουλειά σας. Τα αυτοκίνητα είναι σταματημένα και περιμένουν! λέει το πράσινο ανθρωπάκι, ο Γρηγόρης. —Στοπ, και να με συμπαθάτε, ο δρόμος τώρα είναι για τα αυτοκίνητα! λέει το κόκκινο ανθρωπάκι, ο Σταμάτης. Έτσι ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης, τα δυο ανθρωπάκια, έγιναν αχώριστοι φίλοι. Από τότε, τσαφ! ανάβει ο ένας κόκκινο, τσουφ! ο άλλος πράσινο και οι μεγάλοι και τα παιδιά δε φοβούνται πια τα αυτοκίνητα.

                                                                          Γαλάτεια Σουρέλη (απόδοση Σ. Παπανικολάου)

Εκπαιδευτικό υλικό:

Προβολή του παραμυθιού «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» σε αρχείο pdf στον διαδραστικό πίνακα, 'φύλλο εργασίας 0'.

φύλλο εργασίας 0

 

Για το δάσκαλο

Παραμύθι «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης»

2. Το παιχνίδι με τα φωτεινά μπαλόνια

Για το μαθητή

Έχουμε φουσκώσει με ήλιο τρία μπαλόνια, ένα πράσινο, ένα κόκκινο και ένα πορτοκαλί, τα οποία παίζουν το ρόλο του φωτεινού σηματοδότη. Όταν σηκώνουμε το κόκκινο μπαλόνι, η τάξη σιωπεί. Όταν σηκώνουμε το πορτοκαλί μπαλόνι, τα παιδιά χειροκροτούν με αργό ρυθμό ενώ όταν σηκώνουμε το πράσινο μπαλόνι, τα παιδιά χειροκροτούν με γρήγορο ρυθμό. Το παιχνίδι συνεχίζεται με την εναλλαγή των μπαλονιών.

Εκπαιδευτικό υλικό:

Μπαλόνια τριών χρωμάτων (κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο), μονωτική ταινία για την κατασκευή διάβασης στο προαύλιο του σχολείου.

Για το δάσκαλο

Το παιχνίδι με τα φωτεινά μπαλόνια

3. Επίσκεψη αστυνομικού και σχολικής τροχονόμου

Για το μαθητή

Καλούμε έναν αστυνομικό και τη σχολική τροχονόμο του σχολείου για να μιλήσουν στα παιδιά για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τη δουλειά τους. Ο αστυνομικός με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού αλληλεπιδρά με τα παιδιά και τους παρουσιάζει τους κανόνες κυκλοφοριακές αγωγής που αφορούν:

  • Πώς να βαδίζουν στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο
  • Τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών
  • Πώς να κυκλοφορούν ασφαλείς με το ποδήλατο
  • Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται μέσα στο αυτοκίνητο σαν επιβάτες

Μοιράζεται σε όλα τα παιδιά κατάλληλο έντυπο υλικό από την τροχαία και ακολουθεί σχολιασμός και συζήτηση μεταξύ παιδιών- αστυνομικού και σχολικής τροχονόμου.

Εκπαιδευτικό υλικό:

Διαφάνειες (https://prezi.com/ouvhkdb1jrih/copy-of-kykloforiakiagogi/) και έντυπο υλικό από την αστυνομική διεύθυνση

Για το δάσκαλο

Επίσκεψη αστυνομικού και σχολικής τροχονόμου

4. Κρυπτόλεξο

Για το μαθητή

Δίνουμε το 'φύλλο εργασίας 1' στα παιδιά και τους ζητάμε να βρουν όλες τις κρυμμένες λέξεις που έχουν σχέση με την κυκλοφοριακή αγωγή και που ακούσανε στην παρουσίαση του αστυνομικού. Έπειτα συζητάμε τη σημασία των λέξεων και προσπαθούμε να τις εντάξουμε σε ένα γλωσσικό περιβάλλον (προτάσεις).

Εκπαιδευτικό υλικό:

'Φύλλο εργασίας 1'

φύλλο εργασίας 1

 

Για το δάσκαλο

Κρυπτόλεξο

5. Το γλωσσάρι της κυκλοφοριακής αγωγής

Για το μαθητή

Δίνουμε στους μαθητές το 'φύλλο εργασίας 2' και τους ζητάμε να βρουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούν για κάθε γράμμα της αλφαβήτας.

Εκπαιδευτικό υλικό:

'Φύλλο εργασίας 2'

φύλλο εργασίας 2

 

Για το δάσκαλο

Το γλωσσάρι της κυκλοφοριακής αγωγής

6. Εκμάθηση και ομαδοποίηση των σημάτων οδικής κυκλοφορίας

Για το μαθητή

Δίνουμε στους μαθητές το 'Φύλλο εργασίας 3' και τους ζητάμε να χρωματίσουν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και έπειτα να ενώσουν με χρωματιστές γραμμές τι δείχνει το κάθε σήμα. Δίνουμε στους μαθητές το 'φύλλο εργασίας 4' και τους ζητάμε να κόψουν τα σήματα που τους δίνονται και να τα κατηγοριοποιήσουν με κριτήριο το σχήμα, το χρώμα και την πληροφορία που μας δίνουν.

Εκπαιδευτικό υλικό:

'Φύλλο εργασίας 3', 'Φύλλο εργασίας 4'

Φύλλο εργασίας 3
φύλλο εργασίας 4

 

Για το δάσκαλο

Εκμάθηση και ομαδοποίηση των σημάτων οδικής κυκλοφορίας

7. Μια φανταστική ιστορία κυκλοφοριακής αγωγής

Για το μαθητή

Με βάση το γλωσσάρι της κυκλοφοριακής αγωγής, που κατασκευάσαμε σε προηγούμενη δραστηριότητα, και το 'φύλλο εργασίας 5', ζητάμε από τους μαθητές να διαλέξουν 10 λέξεις από το γλωσσάρι και να επινοήσουν μια φανταστική ιστορία σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή.

Εκπαιδευτικό υλικό:

Γλωσσάρι κυκλοφοριακής αγωγής, 'φύλλο εργασίας 5'

φύλλο εργασίας 5

 

Για το δάσκαλο

Μια φανταστική ιστορία κυκλοφοριακής αγωγής

8. Το παιχνίδι «Βρες το λάθος»

Για το μαθητή

Δίνουμε το 'φύλλο εργασίας 6' στα παιδιά και τους ζητάμε να εντοπίσουν το σωστό και το λάθος στη συμπεριφορά των εικονιζόμενων προσώπων και οχημάτων στο δρόμο.

Εκπαιδευτικό υλικό:

'Φύλλο εργασίας 6'

Φύλλο εργασίας 6

 

Για το δάσκαλο

Το παιχνίδι «Βρες το λάθος»

9. Κοντινές διαδρομές στην περιοχή γύρω από το σχολείο μας για επισήμανση λαθών, επικίνδυνων σημείων και ελλείψεων στους δρόμους της.

Για το μαθητή

Δίνουμε το 'φύλλο εργασίας 7' στα παιδιά και τους ζητάμε να παρατηρήσουν και να καταγράψουν σε ομάδες (αφού έχει προηγηθεί ο περίπατος στην περιοχή γύρω από το σχολείο και σε κοντινές διαδρομές) τυχόν ελλείψεις στη σήμανση των δρόμων, αν υπάρχουν πεζοδρόμια και αν ο φωτισμός στους δρόμους είναι επαρκής, αν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες και διαβάσεις πεζών και να επισημάνουν την απουσία ή μη υποδομών για τη διέλευση αναπήρων κ.α. Τέλος προτείνουμε κάποια μέτρα για τη βελτίωση και την ασφαλή διαδρομή μας προς το σχολείο.

Εκπαιδευτικό υλικό:

'Φύλλο εργασίας 7'

Φύλλο εργασίας 7

 

Για το δάσκαλο

Κοντινές διαδρομές στην περιοχή γύρω από το σχολείο μας για επισήμανση λαθών, επικίνδυνων σημείων και ελλείψεων στους δρόμους της.

10. Αλληλεπίδραση με το λογισμικό του ΥΠΠΔΒΜΘ «Μαθαίνω να Κυκλοφορώ με Ασφάλεια Β'»

Για το μαθητή

Πάμε τους μαθητές στο εργαστήριο πληροφορικής και παίζουμε το παιχνίδι διαχείρισης καταστάσεων κυκλοφορίας.

Εκπαιδευτικό υλικό:

Λογισμικό του ΥΠΠΔΒΜΘ «Μαθαίνω να Κυκλοφορώ με Ασφάλεια Β'»

Για το δάσκαλο

 

 

11. Δημιουργία αφίσας

Για το μαθητή

Μοιράζουμε στους μαθητές κόλλες Α3 και τους ζητάμε σε δυάδες να κατασκευάσουν μια αφίσα με τίτλο «Ασφαλώς κυκλοφορώ». Έπειτα διοργανώνουμε μια έκθεση με τα έργα τους και την παρουσιάζουμε στους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων.

Εκπαιδευτικό υλικό:

Κόλλα Α3, χρώματα

Για το δάσκαλο

Δημιουργία αφίσας