Produced with Scholar
Icon for ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΥΠΤΙΟΥ ΣΤΥΛ

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΥΠΤΙΟΥ ΣΤΥΛ

Learning Module

Abstract

Περιγραφή ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ. ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ (εισπνέω έξω απο το νερό, εκπνέω μέσα στο νερό). ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ (επίπλευση και εκμάθηση κολύμβησης). ΝΑ ΑΦΟΜΟΙΩΘΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΤΙΟΥ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΣΥΓΓΡΑΦΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΛΑΛΑΣ Κ.Φ.Α. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΔΗΜΑΣ Σχ. Σύμβουλος ΠΕ11. Γνωστικό Πεδίο: ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ-ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Θέμα: ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΤΙΟΥ Σκοπός της Μάθησης: ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΤΙΟΥ. ΕΞΟΙΚΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΑ ΣΤΥΛ (ΥΠΤΙΟ) -ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ- ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΥΠΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟ ΣΤΥΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Ε΄ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 10-11

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ-ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

ΤΟ ΥΠΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΥΛ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ.ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΥΠΤΙΟΥ.ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΠΝΟΗΣ(ΕΙΣΠΝΟΗ-ΕΚΠΝΟΗ).ΘΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ(ΣΩΣΙΒΙΑ, ΣΑΝΙΔΕΣ ΕΠΙΠΛΕΥΣΗΣ).

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΣΤΟ ΥΠΤΙΟ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ.

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΦΥΡΙΧΤΡΑΣ ΣΑΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ON/OFF.

ΠΡΟΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΔΙΣΗ ΣΤΟ ΑΒΑΘΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ.

ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ.Η ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΕΛΕΓΧΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ,ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΙΑ.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΠΡΟΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΤΙΟ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΤΙΟΥ ΣΤΥΛ.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ.

ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΟΥΝ ΥΠΤΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΕΩΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΟΔΙΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΧΕΡΙΩΝ. ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ.

1. ΠΡΟΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Για το μαθητή

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΧΕΣΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ (αρχάριος-έμπειρος). ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ.

ΣΚΟΠΟΣ:ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ.

'Swimming File'

Swimming File

Για το δάσκαλο

ΠΡΟΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

2. ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ..

Για το μαθητή

ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (ερωτήσεις ιστορικού περιεχομένου π.χ.το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα, ιστορίες των γονιών και των παππούδων τους σε σχέση με το νερό, τι τους εντυπωσίασε περισσότερο).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΠΝΙΓΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

ΣΚΟΠΟΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ, PROJECTOR, LAPTOP.

 

Για το δάσκαλο

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ..

3. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

Για το μαθητή

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΣΤΟ ΥΠΤΙΟ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ.ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΠΝΟΗΣ (εισπνοή-εκπνοή).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ, ΥΛΙΚΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ, ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ.

ΣΚΟΠΟΣ: ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ.

 

Για το δάσκαλο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

4. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ.

Για το μαθητή

ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΛΕΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΒΑΘΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΘΥ ΤΗΣ ΣΗΜΕΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΕΚΑΤΟΣΤΑ.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ. Η ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΕΛΕΓΧΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΘΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΙΑ.

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΦΥΡΙΧΤΡΑΣ ΣΑΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ on/off, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΣΕΩΝ -ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ.

ΣΚΟΠΟΣ: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ Η΄ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Για το δάσκαλο

ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ.

5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ -Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

Για το μαθητή

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΠΡΟΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΤΙΟ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΤΙΟΥ.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ- ΑΝΑΛΥΣΗΣ-ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ.

ΑΡΧΙΚΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΕΡΙΩΝ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΥΠΤΙΟ ΣΤΥΛ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΣΤΟ ΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟ ΝΕΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ, Ο ΕΝΑΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ.Ο ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΠΟΙΑ  ΣΗΜΕΙΑ  ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ.

ΣΚΟΠΟΣ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Για το δάσκαλο

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ -Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

6. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

Για το μαθητή

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΤΙΟ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΟΥ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ;

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΩΠΗΛΑΤΩΝΤΑΣ (π.χ. σε ένα ενδεχόμενο ναυάγιο, βύθιση μεγάλης ή μικρής βάρκας, με υψηλό κυματισμό του νερού, το ύπτιο στύλ κολύμβησης με σωσίβιο ή χωρίς, είναι το ιδανικότερο διότι το πρόσωπό μας διατηρείται έξω από το νερό και υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες κατάποσης νερού).

ΣΚΟΠΟΣ: ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ.

Για το δάσκαλο

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

7. Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.

Για το μαθητή

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΒΑΘΕΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ, ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΝΕΟΝΤΑΣ ΑΡΓΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ. ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ (π.χ. Ναυτικό, Λιμενικό, Πυροσβεστική).

Για το δάσκαλο

Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.

8. ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ.

Για το μαθητή

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΟΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ιστορία-θρησκευτικά), ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, (π.χ. διαφορές και ομοιότητες του προσθίου στύλ κολύμβησης με αυτό του βατράχου ή του δελφινιού με το στύλ κολύμβησης της πεταλούδας κ.λ.π.).

ΣΥΝΔΕΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

ΣΚΟΠΟΣ:ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ, PROJECTOR, LAPTOP.

Για το δάσκαλο

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ.