Produced with Scholar
Icon for Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Η ασφάλεια των συνόρων δοκιμάστηκε πολλές φορές κατά τον 7ο και 8ο αιώνα και έτσι η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε Θέματα, τη φύλαξη των οποίων ανέλαβαν οι ακρίτες. Ο αυτοκράτορας τους παραχώρησε προνόμια για να υπερασπίζονται τον τόπο τους και την αυτοκρατορία. Γνωστικό Πεδίο: ΙΣΤΟΡΙΑ Θέμα: ΦΥΛΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ Σκοπός της Μάθησης: Ιστορία Ε' τάξης Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων. Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 10-11

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

ΣΤΟΧΟΙ

Στόχοι:

  1. Να γνωρίζουν τι ήταν οι ακρίτες, πού ζούσαν καθώς και την έκταση της αυτοκρατορίας, λόγος σημαντικός για την τοποθέτηση των ακριτών. Επιπλέον, να τοποθετήσουν χρονολογικά το θεσμό των ακριτών.
  2. Να συνειδητοποιούν ότι η παραχώρηση των προνομίων ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του θεσμού των ακριτών. Να κατανοούν έννοιες σχετικά με τους Ακρίτες, να μελετούν το αντίστοιχο λεξιλόγιο και να τις μεταφέρουν στη σύγχρονη πραγματικότητα.
  3. Να βρουν τα οφέλη που αποκόμιζε η αυτοκρατορία από το θεσμό αυτό.
  4. Να μελετούν διαφορετικού είδους πηγές (έντυπες, ηλεκτρονικές, λογοτεχνικά είδη), να συγκρίνουν, να εξακριβώνουν ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για τη διερεύνηση του ιστορικού γεγονότος.

1. Σύνδεση με την προηγούμενη γνώση

Για το μαθητή

  • Ζητάμε από τα παιδιά να απαντήσουν στις παρακάτω ερωτήσεις, αφού παρατηρήσουν το χάρτη της βυζαντινής αυτοκρατορίας 'Διαφάνεια 2' του power point «Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων της βυζαντινής αυτοκρατορία και οι ακρίτες»

Γιατί ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η φύλαξη των συνόρων;

Ποιοι εχθροί απειλούν την αυτοκρατορία και σε ποια σύνορά της;

Πώς αντιμετώπισαν οι βυζαντινοί το πρόβλημα αυτό;

  • Στη διαφάνεια 3 του χάρτη θεμάτων ορίζουν με μαύρο χρώμα (μαρκαδόρο) τα σύνορά του βυζαντινού κράτους και χρωματίζουν με διαφορετικά χρώματα τα θέματα στα οποία είναι χωρισμένο.
  • Παρατηρούν στη Διαφάνεια 2 του power point «Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων της βυζαντινής αυτοκρατορίας και οι Ακρίτες» τη χρονογραμμή και βρίσκουν σε ποια περίοδο έγιναν ονομαστοί οι ακρίτες;

Εκπαιδευτικό Υλικό

'______________________________________________.pptm'

Συμβουλές διδασκαλίας

Καθ'όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας κρατάμε το αρχείο διαφανειών ανοιχτό.

Διαφάνεια 2
______________________________________________.pptm

 

Για το δάσκαλο

Σύνδεση με την προηγούμενη γνώση

2. παρουσίαση νέας γνώσης

Για το μαθητή

  • Ζητάμε από τα παιδιά να μπουν στη θέση του αυτοκράτορα και τα ρωτάμε:

Αν ήσασταν εσείς στη θέση του αυτοκράτορα του βυζαντίου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τι κίνητρα θα δίνατε στους ακρίτες;

  • Παρουσιάζουμε τη 'διαφάνεια 5' που αναγράφει τα προνόμια των ακριτών
  • Παρατηρήστε τις εικόνες των ακριτών (You Tube εικονογράφηση ακριτών-Ακρίτες, Δ. Σκουρτέλης, Τα όπλα των ακριτών) και αντλήστε πληροφορίες για την ενδυμασία και την πανοπλία τους. Τι  διαφέρουν από τους σημερινούς πολεμιστές; Συγκρίνετε έναν σύγχρονο οπλισμό στρατιώτη με τον οπλισμό των ακριτών.
  • Δίνονται στα παιδιά στίχοι από το δημοτικό τραγούδι «Το μικρό βλαχόπουλο» προκειμένου να εντοπίσουν την σχέση αλόγου ακριτών.
  • Αναζητούν και εξηγούν έννοιες (Πύλη Ελληνικής Γλώσσας) που σχετίζονται με τους ακρίτες (ακρίτας, θέματα, στρατιωτόπι, βίγλα, έπος, λεηλασίες, μόνιμοι φρουροί) και συνθέτουν ένα κείμενο αναφορικά με τους ακρίτες, συμπεριλαμβάνοντας σ’αυτό πού οφείλεται κατά τη γνώμη τους η πίστη με την οποία υπηρέτησαν οι ακρίτες το θεσμό.

Εκπαιδευτικό Υλικό

οι στίχοι από "το μικρό βλαχόπουλο"

διαφάνεια 5

 

Για το δάσκαλο

παρουσίαση νέας γνώσης

3. εμπέδωση - επέκταση

Για το μαθητή

Αφού διαβάσουν το παράθεμα του βιβλίου «Οι Ακρίτες τον καιρό της ειρήνης», ακούσουν το τραγούδι Ακριτικά-01 Ακρίτας Κάστρον Έχτιζε και παρατηρήσουν τις Διαφάνειες 6, 8, 9 του power point: «Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων της βυζαντινής αυτοκρατορίας», τους ζητάμε να βρουν με τι ασχολούνταν οι ακρίτες τον καιρό της ειρήνης.

  • Ζητάμε από τους μαθητές να παρουσιάσουν ονόματα γνωστών ακριτών και τίτλους γνωστών ακριτικών τραγουδιών.
  • Αξιοποιώντας την πηγή: Πολίτη Λίνου, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας εξηγήστε το όνομα του πιο γνωστού από τους Ακρίτες, διαφάνεια 10
  • Διαβάστε το παράθεμα του σχολικού βιβλίου «Ο Διγενής στην Κύπρο και στην Κρήτη» και μιλήστε για τα ριζίτικα τραγούδια που τραγουδιούνται ακόμη στο νησί (Κρήτη) και κρατούν ζωντανή τη μνήμη της παλικαριάς του Διγενή Ακρίτα, διαφάνεια 13.
  • Στο τετράδιο εργασιών της Ιστορίας διαβάστε το ποίημα του Κωστή Παλαμά και παρουσιάστε το Διγενή ως σύμβολο.
  • Συμπλήρωση ακροστιχίδας, διαφάνεια 14.
Διαφάνειες 6, 8, 9

 

Για το δάσκαλο

εμπέδωση - επέκταση

4. αξιολόγηση

Για το μαθητή

Παρουσίαση λογοτεχνικών  βιβλίων που σχετίζονται με το θέμα («Διγενής Ακρίτας», Ανδρέας Καρκαβίτσας, «Διγενής Ακρίτας» Βαρβαρήγος Δημήτριος)

Ακούνε το τραγούδι από την Ελευθερία Αρβανιτάκη «Ο Διγενής» (ποίημα Κ. Παλαμά)

Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν αν σήμερα έχουμε κάτι ανάλογο με τους ακρίτες. Συγκεκριμένα:

πώς τοποθετούμε σήμερα τους στρατιώτες στα σύνορα

τι είναι αυτό που διαφοροποιεί αυτή την ανάγκη (αεροπλάνα, δορυφόροι κλπ.)

κουιζ (συμπλήρωση κενών, Σωστό- Λάθος, Αντιστοίχιση)

'εννοιολογικός πίνακας'

φύλλα εργασίας

δημιουργία από τους μαθητές

προβολής παρουσίασης (power point)με θέμα τους Ακρίτες

εννοιολογικός πίνακας

 

Για το δάσκαλο

αξιολόγηση