Produced with Scholar
Icon for Εμείς και το σώμα μας

Εμείς και το σώμα μας

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Η συγκεκριμένη μαθησιακή ενότητα στοχεύει στην γνωριμία των παιδιών με το σώμα και τα χαρακτηριστικά του. Σκοπός είναι τα παιδιά να αποκτήσουν ένα επαρκές επίπεδο αναγνώρισης του σώματος τους και του ρόλου τον διαφόρων μελών τους. Μέσω του εργαλείου του κινητικού παιχνιδιού, του ειδικού λεξιλογίου και της ζωγραφικής τα παιδιά θα γνωρίσουν πράγματα που δεν γνώριζαν μέχρι πρότινως και που θα τα βοηθήσουν να έχουν μια υγιέστερη φυσική εικόνα του σώματος τους. Γνωστικό Πεδίο: Γλώσσα και Άνθρωπος Θέμα: Το σώμα μας Σκοπός της Μάθησης: Το σώμα μας Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 4-6

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Να μπορούν να αναγνωρίζουν τα μέρη του ανθρώπινου σώματος

  • Να αποδείξουν σε πρώτη φάση τις γνώσεις τους σχετικά με το σώμα τους
  • Να γνωρίσουν νέα μέλη του σώματος
  • Να έρθουν σε επαφή με κάποιες πρώτες δραστηριότητες που αφορούν το κάθε μέλος του σώματος

Να μάθουν νέα ορολογία σχετικά με το ανθρώπινο σώμα

  • Να μπορούν να αναγνωρίζουν την ειδική ορολογία σχετικά με το ανθρώπινο σώμα και να μπορούν να την συνδέουν άμεσα με τις δραστηριότητες του κάθε μέλους.

Να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργει το σώμα

  • Να αναλύουν τις κινήσεις τους
  • Να αναγνωρίζουν τους ρόλους του κάθε μέλους του σώματος
  • Να αναλύουν τις μεθόδους με τις οποίες οι κινήσεις του κάθε μέλους επηρεάζουν τους ίδιους και το περιβάλλον τους

Να εφαρμόζουν στην πράξη κινήσεις και δραστηριότητες του σώματος

  • Να εφαρμόζουν τις μεθόδους με τις οποίες μπορούν να κινήσουν το σώμα
  • Να εμπεδώσουν ότι όλα ξεκινούν από τον εγκέφαλο
  • Να κατανοήσουν πρακτικά την στάση του σώματος σε διάφορες δραστηριότητες
  • Να δουν πως συνδυάζονται οι παράλληλες δραστηριότητες δύο ή περισσότερων μελών το σώματος.

1. Αυτό είναι το....

Για το μαθητή

Τα παιδιά σηκώνονται και μπαίνουν σε μια γραμμή το ένα πίσω από το άλλο. Καθένα από τα παιδιά ξεκινάει με την φράση "αυτό είναι το..." και δείχνει ένα σημείο του σώματος του πειγράφοντας το (π.χ. χέρι, πόδι, κεφάλι κ.λπ.). Καθένα από τα παιδιά θα πρέπει να αναφέρει ένα σημείο του σώματος του και φεύγει παίρνοντας την τελευταία θέση στην γραμμή.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν τα παιδιά αρχίσουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες λέξεις.

Οι νηπιαγωγοί σημειώνουν σε ένα μπλοκ τις απαντήσεις των παιδιών. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί τα παιδιά κάνουν ένα κύκλο γύρω από τον νηπιαγωγό και ο νηπιαγωγός επαναλαμβάνει τις φράσεις "Αυτό είναι το.." ανφέροντας όλα τα μέρη του σώματος που τα παιδιά ανέφεραν.

Η δραστηριότητα κλείνει με τον νηπιαγωγό να δείχνει τα μέρη του σώματος που τα παιδιά ανέφεραν και τα παιδιά να απαντούν ποια είναι αυτά τα μέρη.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να αποτυπώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα μέρη του σώματος. Μέσω των κινήσεων τα παιδιά θα μάθουν πιο εύκολα τις ελλείψεις τους αλλά και θα αντιμετωπίσουν απορίες τους σχετικά με το πως λέγονται άλλα μέρη του σώματος, γεγονός που θα οδηγήσει πιο ομαλά στην επόμενη μαθησιακή δραστηριότητα.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Μπλοκ σημειώσεων
  2. Μολύβια

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 15 λεπτά

Για το δάσκαλο

Αυτό είναι το....

2. Πως το λένε, κυρία, αυτό;

Για το μαθητή

Πριν ξεκινήσει το κύριο μέρος της δραστηριότητας τα παιδιά συγκεντρώνονται και ρωτούν για μέρη του σώματος που δεν γνωρίζουν πως λέγονται.

Οι νηπιαγωγοί σημειώνουν σε ένα μπλοκ τις ερωτήσεις των παιδιών για χρήση σε επόμενη δραστηριότητα.

Έπειτα τα παιδιά κάθονται για να παρακολουθήσουν ένα βίντεο που περιγράφει το ανθρώπινο σώμα για τα παιδιά.

Το βίντεο είναι το ακόλουθο:

'http://www.youtube.com/v/Fp6RamdImZk'

Οι νηπιαγωγοί έχουν φροντίσει να καταγράψουν τις προτάσεις του παιδικού τραγουδιού σε ένα μπλοκ σημειώσεων και ξαναλένε στα παιδιά το τραγούδι δείχνοντας ώστε όλα μαζί πλεον να δείχνουν τα μέρη του σώματος και να τραγουδούν.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με νέα ορολογία σχετικά με το ανθρώπινο σώμα. Τραγουδώντας καλούνται να αποστηθήσουν αυτή την νέα ορολογία και με το ηχητικό και κινητικό παιχνίδι να αποστηθήσουν που ακριβώς βρίσκεται το κάθε σημείο του σώματος πριν προχωρήσουν σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Μπλοκ σημειώσεων
  2. Μολύβια
  3. Υπολογιστής ή/και προτζέκτορας

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 30-35 λεπτά

Media embedded March 13, 2016

 

Για το δάσκαλο

Πως το λένε, κυρία, αυτό;

3. Ζωγράφισε το σώμα σου και βρες τα σημεία

Για το μαθητή

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδια χωρίζονται σε 2 ομάδες. Στα παιδιά δίνονται μεγάλες κόλλες τύπου κανσόν όπου ζωγραφίζουν μια φιγούρα ανθρώπινου σώματος που οι νηπιαγωγοί τους δίνουν σε σελίδες Α4.

Πάνω στο σώμα που ζωγράφισαν καλούνται να κυκλώσουν τα σημεία που ανανγωρίζουν. Έπειτα, κάθε ομάδα στέκεται στο κέντρο της αίθουσας και αναφέρει τα σημεία που κύκλωσε.

Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα παιδιά μένοντας χωρισμένα σε 2 ομάδες παίρνουν μια νέα κόλλα Α4 με ένα ανθρώπινο σώμα στο οποίο οι νηπιαγωγοί έχουν κυκλώσει ορισμένα νέα σημεία (π.χ. γάμπα, μπράτσο, πατούσα, δάχτυλα κ.λπ.).

Τα παιδιά τώρα καλούνται να αναφέρουν όσα σημεία γνωρίζουν.

Οι νηπιαγωγοί τώρα σε έναν πίνακα αναφοράς από κανσόν, σχεδιάζουν το περίγραμμα ενός σώματος και με εξακτίνωση σημειώνουν τα νέα μέρη του σώματος.

Όλα τα παιδιά μαζί καλούνται να επαναλάβουν τις λέξεις δείχνοντας στο σώμα τους τα νέα σημεία που μόλις έμαθαν.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να μάθουν νέες λέξεις που αφορούν στο σώμα τους χωρίς όμως να έρθουν σε επαφή με πολύ δύσκολη ορολογία που πιθανόν θα τους δημιουργούσε επιπλέον απορίες. Σκοπός των συνεχών δραστηριοτήτων στα πλαίσια της μιας δραστηριότητας είναι να καλυφθεί εποικοδομητικά ο χρόνος των νηπίων, ενώ η συνεχής επανάληψη με την μορφή διαφορετικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών έχει ως σκοπό την απόλυτη κατανόηση και απομνημόνευση του περιεχομένου της δραστηριότητας.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Μεγάλες κόλλες τύπου κανσόν
  2. Κόλλες Α4 με τυπωμένο το ανθρώπινο σώμα
  3. Μαρκαδόροι
  4. Μολύβια

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 45 λεπτά με 1 ώρα

Για το δάσκαλο

Ζωγράφισε το σώμα σου και βρες τα σημεία

4. Τι κάνει το σώμα μου;

Για το μαθητή

Στον πίνακα αναφοράς της προηγούμενης ενότητας κυκλώνουμε τις λέξεις με τα σημεία του σώματος που σημειώσαμε.

Ζητάμε από τα παιδιά λέγοντας μια μια τις λέξεις να μας δείξουν το κάθε σημείο στο σώμα τους.

Στην συνέχεια κυκλώνουμε όλες τις λέξεις και δημιουργούμε μια επιπλέον εξακτίνωση για κάθε λέξη κιαι γράφουμε τον ρόλο του κάθε μέλος του σώματος.

Στην συνέχεια συζητάμε με τα παιδιά σχετικά με δικές τους προτάσεις για το τι κάνει κάθε μέλος του σώματος και τα σημειώνουμε στον πίνακα αναφοράς.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να μάθουν επιπλέον στοιχεία για το σώμα και τις λειτουργίες του. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί επιπλέον το λεξιλόγιο τους ενώ με την θεωρία που τους δίνεται μαθαίνουν όχι μόνον νέες λέξεις αλλά και τρόπους λειτουργίας.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Πίνακας αναφοράς από την προηγούμενη ενότητα
  2. Μαρκαδόροι

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 20 λεπτά

Για το δάσκαλο

Τι κάνει το σώμα μου;

5. Παίζουμε με τα μέρη του σώματος

Για το μαθητή

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα βασιζόμαστε στο κινητικό παιχνίδι. Διαλέγουμε τρια από τα βασικά μέρη του σώματος: τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι.

Με την χρήση αυτών των τριών μερών του σώματος δημιουργούμε ένα παιχνίδι. Με το παιχνίδι αυτό θα βρούμε τις διάφορες δεξιότητες που έχει κάθε μέρος του σώματός μας.

Οι νηπιαγωγοί δείχνουν 3 πράγματα που συμβαίνουν σε κάθε μέρος του σώματος.

Στα πόδια: 1. Περπατάω, Κάνω ποδήλατο, κλωτσάω την μπάλα

Στα χέρια: 2. Γράφω, Χτυπάω παλαμάκια, πλάθω κουλουράκια

Στο κεφάλι: 3. Γνέφω ναι, γνέφω όχι, Ακούω, κοιτάω

Παίζουμε όλοι μαζί με τις κινήσεις αυτές. Στο τέλος του παιχνιδιού τα παιδιά καλούνται να συζητήσουν σχετικά και με άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Επίσης τους τίθεται το ερώτημα για την έναρξη τον κινήσεων. Οι νηπιαγωγοί θα πρέπει στο τέλος της δραστηριότητας να μάθουν στα παιδιά ότι το μυαλό είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις που κάνουμε.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά μέσω κινητικών δραστηριοτήτων και της γλώσσας του σώματος να εφαρμόσουν πρακτικά το λεξιλόγιο που έμαθαν αλλά και να αναλύσουν τις δραστηριότητες του κάθε σημείου του σώματος με πρακτική εφαρμογή.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Δεν απαιτείται εκπαιδευτικό υλικό.

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 45 λεπτά

Για το δάσκαλο

Παίζουμε με τα μέρη του σώματος

6. Τι θα χρησιμοποιήσεις για να...

Για το μαθητή

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα οι νηπιαγωγοί έχουν τυπωμένο ένα σετ με 10 εικόνες από διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπινου σώματος, όπως τρέξιμο, φαγητό, γράψιμο, παρακολούθηση ταινίας κ.λπ. Τα παιδιά θα πρέπει βλέποντας την κάθε εικόνα να κρίνουν ποιά μέλη του σώματος χρησιμοποιούμε για την ολοκλήρωση της δραστηριότητας αυτής. Σίγουρα τα μέλη του σώματος που χρησιμοποιούνται είναι πλέον του ενός.

Οι νηπιαγωγοί σημειώνουν τις απαντήσεις των παιδιών σε ένα σημειωματάριο. Στην συνέχεια αν τα παιδιά παραλείψουν κάποιο μέρος (όπως π.χ. τα μάτια στην δραστηριότητα του γραψίματος) οι νηπιαγωγοί τους κάνουν ερωτήσεις κρίσεως, όπως:

"Χωρίς τα μάτια μπορούμε να γράψουμε; Γιατί;"

Τέλος τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν σε λευκές κόλλες Α4 την αγαπημένη τους δραστηριότητα και να κυκλώσουν σε αυτή το μέρος του σώματος που είναι το σπουδαιότερο σε αυτή.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι εφαρμόσουν την κριτική τους άποψη σχετικά με τα μέλη και τις λειτουργίες του σώματος. Θα πρέπει εκτός από τις δραστηριότητες του κάθε μέλους του σώματος που δίνονται έτοιμες από τους νηπιαγωγούς να μπορούν και μόνα τους τα παιδιά να κρίνουν επιπλέον δραστηριότητες.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Σετ τυπωμένων εικόνων
  2. Λευκές κόλλες Α4
  3. Ξυλομπογιές

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 30 λεπτά

Για το δάσκαλο

Τι θα χρησιμοποιήσεις για να...

7. Πλάθω κουλουράκια...

Για το μαθητή

Στα παιδιά δίνονται εύπλαστα υλικά, όπως πηλός ή πλαστελίνη. Τα παιδια χωρίζονται σε 2 ομάδες. Καθε παιδί της κάθε ομάδας πλάθει ένα δικό του κουλουράκι το οποίο μόλις τελείωσει το αφήνει σε ένα διπλανό τραπέζι. Το παιδί θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να χρησιμοποιήσει διάφορες κινήσεις, όπως πίεση, τσίμπημα, τρύπημα, κ.λπ.

Αφού κάθε ομάδα ολοκληρώσει την διαδικασία, τα παιδια με τους νηπιαγωγούς συγκεντρώνονται σε ένα ένα τα τραπέζια που τοποθέτησαν τα κουλουράκια. Τα παιδιά θα πρέπει να πουν ποια μέρη του σώματος τους χρησιμοποιήσαν σε όλη την διαδικασία. Επίσης θα πρέπει με την συμβολή των νηπιαγωγών να κατανοήσουν τα αποτελέσματα των κινήσεων τους πάνω σε κάτι άλλο.

Τέλος, τα παιδιά συζητούν με τους νηπιαγωγούς σχετικά με την δραστηριότητα και γνωρίζουν τις άγνωστες λέξεις που έχουν να κάνουν με αυτές τις κινήσεις.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να αναπτύξουν τις κινητικές δραστηριότητες τους αλλά και να δουν τον αντίκτυπο των σωματικών κινήσεων σε άλλα υλικά, όπως τα εύπλαστα που μορφοποιούνται πολύ εύκολα.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Πλαστελίνη
  2. Διαβήτη (για τα σχέδια)
  3. Ψαλίδι (για τα σχέδια)
  4. Καπάκια από μπουκάλια νερού (για τα σχέδια)

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 45 λεπτά

Για το δάσκαλο

Πλάθω κουλουράκια...

8. Φτιάχνω το δικό μου σώμα

Για το μαθητή

Κάθε παιδί παίρνει πλαστελίνη και καλείται να φτιάξει με αυτη ένα ανθρώπινο σώμα. Για κάθε διαφορετικό σημείο του σώματος χρησιμοποιεί διαφορετικό χρώμα. Στο ομοίωμα που θα φτιάξει θα πρέπει τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια να είναι σε στάση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Τα παιδιά στηρίζουν το μοντέλο τους σε ένα χοντρό χαρτονάκι και το τοποθετούν πάνω σε ένα τραπεζάκι. Όταν όλα τα παιδιά ολοκληρώσουν την διαδικασία, ένα ένα καλείται να σταθεί στο κέντρο της αίθουσας και να περιγράψει του μοντέλο του, τα μέρη του σώματος του και τις κινήσεις του.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους μοντέλα. Να αποδείξουν μέσω αυτών την κατανόηση των μερών του σώματος και των δραστηριοτήτων τους.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Πλαστελίνη
  2. Χαρτονάκια
  3. Διαβήτη (για τα σχέδια)
  4. Ψαλίδι (για τα σχέδια)
  5. Καπάκια από μπουκάλια νερού (για τα σχέδια)

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 1 ημέρα

Για το δάσκαλο

Φτιάχνω το δικό μου σώμα