Produced with Scholar
Icon for Εμείς και τα συναισθήματά μας

Εμείς και τα συναισθήματά μας

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Η συγκεκριμένη μαθησιακή ενότητα στοχεύει στην γνωριμία των παιδιών με τα συναισθήματα τους. Την χαρά, την λύπη, την ευτυχία και γενικά όλα τα συναισθήματα τα οποία βιώνουν καθημερινα. Στόχος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν το εύρος των συναισθημάτων τους αλλά και να γνωρίζουν πως να τα διαχειρίζονται με απώτερο στόχο την καλύτερη ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Γνωστικό Πεδίο: Γλώσσα και Άνθρωπος Θέμα: Τα συναισθήματα μας Σκοπός της Μάθησης: Τα συναισθήματα μας Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 4-6

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Να μπορούν να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα

  • Να έρθουν σε άμεση επαφή με τα πολύ βασικά είδη συναισθημάτων
  • Να γνωρίζουν τους τρόπους έκφρασης τους
  • Να μπορούν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν το τι αισθάνονται τα ίδια εκείνη την στιγμή
  • Να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα στους γύρω τους
  • Να μεταστρέφουν τα αρνητικά σε θετικά συναισθήματα

Να μάθουν τους ορισμούς των συναισθημάτων

  • Να μπορούν να αναγνωρίζουν την ειδική ορολογία των συναισθημάτων και να μπορούν να τα συνδέουν άμεσα με την αντίστοιχη έκφραση του συναισθήματος
  • Να γνωρίζουν σχετική με τα συναισθήματα ορολογία
  • Να μπορούν να εκφράζουν λεκτικά τα συναισθήματα επαρκώς

Να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

  • Να αναλύουν τις πράξεις τους και να αναγνωρίζουν τι συναισθήματα αυτές προκαλούν στα ίδια
  • Να αναλύουν τις πράξεις τους και να αναγνωρίζουν τι συναισθήματα προκαλούν στους γύρω τους

Να εφαρμόζουν μεθόδους για την μεταστροφή ή την πρόληψη αρνητικών συναισθημάτων

  • Να εφαρμόζουν τις μεθόδους με τις οποίες μπορούν να μεταστρέψουν ένα αρνητικό συναίσθημα
  • Να εφαρμόζουν τις μεθόδους με τις οποίες μπορούν να προλάβουν ένα αρνητικό συναίσθημα

1. Σήμερα νιώθω...

Για το μαθητή

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα, οι νηπιαγωγοί προβάλλουν στα παιδιά κάρτες με τα πολύ βασικά είδη συναισθημάτων εν συντομία. Κατόπιν αυτού, τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν το πρόσωπο τους και το συναίσθημα που αισθάνονται εκείνη την στιγμή. Στην συνέχεια καλούνται να συζητήσουν για αυτό και για τον λόγο που αισθάνονται έτσι.

'Emotions1.gif'

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να έχουν μια πρώτη επαφή με τα πιο γνωστά συναισθήματα αλλά και να αποτυπώσουν στο χαρτί μέσω του εργαλείου της ζωγραφικής τα συναισθήματά τους. Επίσης σκοπός είναι να μάθουν να εξηγούν τους λόγους που αισθάνονται έτσι, ως πρώτο επίπεδο της διαχείρισης των συναισθημάτων τους.

Προαπαιτούμενα

Η εκτύπωση των εικονογραφημένων καρτών για τα συναισθήματα.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Εικονογραφημένες κάρτες για τα συναισθήματα
  2. Κόλλες χαρτιού Α4
  3. Μαρκαδόροι ή ξυλομπογιές

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 15 λεπτά

 

Για το δάσκαλο

Σήμερα νιώθω...

2. Πως νοιώθουν οι φίλοι μου;

Για το μαθητή

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ξεκινά με μια σύντομη περιγραφή από τους νηπιαγωγούς. Τα παιδιά καλούνται να παρακολουθήσουν ένα βίντεο που περιγράφει με εικόνες τα συναισθήματα. Μετά το βίντεο που παρακολούθησαν καλούντια να χρησιμοποιήσουν κόλλες χαρτι. Οι νηπιαγωγοί διακρίνουν ομάδες των 2 ατόμων, όπου το κάθε παιδί βλέποντας παράλληλα και τις εκφράσεις του προσώπου για κάθε συναίσθημα, διαλέγει ένα συναίσθημα και ακολουθεί την αντίστοιχη έκφραση του προσώπου. Το κάθε παιδί καλείται να ζωγραφίσει το συναίσθημα στο πρόσωπο του συμμαθητή του. Τελείωνοντας από την ζωγραφική καλούνται να βρουν πιθανούς λόγους που ο συμμαθητής τους αισθάνεται έτσι, βασιζόμενοι και στο βίντεο που παρακολούθησαν.

'http://www.youtube.com/v/-mb5n5Tj8Ts'

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να παρακολουθήσουν με τον ευχάριστο τρόπο της προβολής του βίντεο, πως διαμορφώνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και πως αυτά προκαλούνται. Επίσης, μέσω του εργαλείου της ζωγραφικής, παράγουν χειρονακτικά τα συναισθήματα, λειτουργώντας οπτικά και βλέποντας τις εκφράσεις των συναισθημάτων στο ανθρώπινο πρόσωπο του συμμαθητή τους. Επίσης συζητούν και εξηγούν τους λόγους για τα συναισθήματα αυτά.

Προαπαιτούμενα

Οι εικονογραφημένες κάρτες από την προηγούμενη δραστηριότητα, και η ύπαρξη υπολογιστή.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Οι εικονογραφημένες κάρτες από την προηγούμενη δραστηριότητας
  2. Υπολογιστής ή/ και προτζέκτορας
  3. Κόλλες χαρτιού Α4
  4. Μαρκαδόροι ή ξυλομπογιές

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 15 - 20 λεπτά

Media embedded March 14, 2016

 

Για το δάσκαλο

Πως νοιώθουν οι φίλοι μου;

3. Ποιο είναι αυτό το συναίσθημα;

Για το μαθητή

Σχεδιάζουμε έναν πίνακα αναφοράς σε χαρτόνι τύπου κανσόν. Εκεί σχεδιάζουμε τα συναισθήματα τα οποία είδαμε στις προηγούμενες δραστηριότητες σε μια στήλη. Σε μια δεύτερη στήλη, δίπλα από αυτή γράφουμε τα συναισθήματα μπερδεμένα ώστε να μην αντιστοιχούν με κάθε εικόνα. Τα παιδιά μπαίνουν σε μια άσκηση αντιστοίχισης, όπου θα πρέπει συνεργατικά να βρούν το συναίσθημα το οποίο αντιστοιχεί σε κάθε εικόνα.

Ενδεικτικό παράδειγμα του πίνακα αναφοράς φαίνεται παρακάτω:

'Untitled-1.jpg'

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Μια μεγάλη κόλλα τύπου κανσόν
  2. Μαρκαδόροι

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 10 λεπτά

 

Για το δάσκαλο

Ποιο είναι αυτό το συναίσθημα;

4. Βρες τις λέξεις...

Για το μαθητή

Δημιουργούμε έξι διαφορετικούς πίνακες αναφοράς από χρωματιστό χαρτί τύπου κανσόν. Καθένας από τους έξι πίνακες περιγράφει τα παρακάτω βασικά συναισθήματα: χαρά, λύπη, θυμός, ντροπή, ηρεμία και φόβος.

Σε κάθε πίνακα ζωγραφίζεται ή επικολλείται μια κάρτα με ένα πρόσωπο που δείχνει το αντίστοιχο συναίσθημα. Κατόπιν κυκλώνουμε το συναίσθημα και κάνουμε μια εξακτίνωση στην οποία τα παιδιά σε συνεργασία με τους νηπιαγτωγούς καλούνται να βρούν λέξεις που σχετίζονται με το κάθε συναίσθημα. Οι λέξεις αυτές μπορεί να είναι στοιχεία στην έκφραση του προσώπου, αιτίες, κ.α.

Ενδεικτικό παράδειγμα παρατίθεται παρακάτω:

'Untitled-2.jpg'

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να αναπτύξουν τις δυνατότητες έκφρασης και βοηθούμενα από τους νηπιαγωγούς να γνωρίσουν την σχετική ορολογία αλλά και το λεξιλόγιο που σχετίζεται άμεσα με τα συναισθήματα, είτε ως χαρακτηριστικό τους, είτε ως αιτία τους.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Μια μεγάλη κόλλα τύπου κανσόν
  2. Μαρκαδόροι
  3. Προαιρετικά - Mια τυπωμένη κάρτα συναισθημάτων
  4. Προαιρετικά - 1 κόλλα stick

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 20 λεπτά

 

Για το δάσκαλο

Βρες τις λέξεις...

5. Παίζω, τρέχω και ρωτώ, τι συναίσθημα είναι αυτό;

Για το μαθητή

Ξεκινώντας από την αίθουσα του νηπιαγωγείου, τα παιδιά ξαναέρχονται σε επαφή με τα συναισθηματα, την σχετική ορολογία, τις αιτίες και τις εκφράσεις του προσώπου.

Στην συνέχεια επισκεπτόμαστε μια παιδική χαρά όπου τα παιδιά παίζουν μεταξύ τους. Κάθε 20 λεπτά οι νηπιαγωγοί συγκεντρώνονται με τα παιδιά, σχηματίζουν κύκλο και συζητούν για τα συναισθήματα που έννοιωσαν στην διάρκεια του παιχνιδιού. Καλούνται επίσης να συζητήσουν τους λόγους. Στο τέλος της ημέρας επιστρέφουμε στην αίθουσα όπου καθένα από τα παιδιά καλείται να περιγράψει το γενικό συναίσθημα της ημέρας και γιατί αισθάνονται έτσι.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά, χωρίς να υποβάλλονται συναισθηματικά από εικόνες και λέξεις, να ανακαλύψουν τα συναισθήματα τους καθ'ολη την διάρκεια της καθημερινότητας. Επίσης η συγκεκριμένη δραστηριότητα στοχεύει στην αναζήτηση των συνηαισθημάτων των άλλων παιδιών αλλά και την διερεύνηση των συμπεριφορών του συνόλου των παιδιών απέναντι στο κάθε παιδί μεμονωμένα.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Δεν απαιτείται εκπαιδευτικό υλικό.

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: Μια ημέρα.

Για το δάσκαλο

Παίζω, τρέχω και ρωτώ, τι συναίσθημα είναι αυτό;

6. Πίνακα μου καλέ, γιατί είσαι...

Για το μαθητή

Τα παιδιά στην συγκεκριμένη δραστηριότητα, βλέπουν διάφορους πίνακες ζωγραφικής. Αφού τους δίνεται κάποιος χρόνος να τους παρατηρήσουν από κοντά, συζητούν με τους νηπιαγωγούς για τα συναισθήματα.

Οι νηπιαγωγοί χωρίζουν τα παιδιά σε δύ ομάδες που αλλάζουν ρόλους εναλλάξ. Η μια ομάδα βρίσκει το συναίσθημα και οι άλλη κρίνει την αιτία.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι διαλεκτική, με τον νηπιαγωγό να ξεκινάει με την φράση "Πίνακά μου καλέ, γιατί είσαι..." και τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν το συναίσθημα που αναγνώρισαν. Στην συνέχεια η άλλη ομάδα με βάση και το υπόλοιπο της εικόνας, καλείται να κρίνει γιατί το άτομο ή τα άτομα που εικονίζονται έχουν αυτό το συναίσθημα.

Οι νηπιαγωγοί καταγράφουν σε σημειωματάριο τις απαντήσεις των παιδιών και στην συνέχεια στις εικόνες που δείχνουν αρνητικά συναισθήματα συζητούν με τα παιδιά τι θα μπορούσε να γίνει στην εικόνα για να αλλάξουν τα συναισθήματα από αρνητικά σε θετικά.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά να αναλύσουν κριτικά τα συναισθήματα, να δούν από το περιβάλλον του κάθε ανθρώπου πως πηγάζουν τα συναισθήματα αλλά και να βρουν τρόπους, ώστε να μεταστρέψουν τα αρνητικά σε θετικά συναισθήματα.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Υπολογιστής για την προβολή των εικόνων - πινάκων

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 30 λεπτά

Για το δάσκαλο

Πίνακα μου καλέ, γιατί είσαι...

7. Θέλω να σε κάνω καλά

Για το μαθητή

Στην δραστηριότητα αυτή, οι νηπιαγωγοί παίρνουν ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο νερού (μπουκάλι). Το μπουκάλι αυτό το παρομοιάζουμε με τον άνθρωπο. Κάνουμε μια ιστορία λέγοντας στα παιδιά ότι το μπουκάλι αυτό είναι ο αγαπημένος τους φίλος. Κάνοντας κάτι κακό του προκαλούμε αρνητικά συναισθήματα. Δίνουμε παραδείγματα και για κάθε αρνητικό συναίσθημα με έναν διαβήτη κάνουμε μια τρύπα στο δοχείο. Έχοντας τελείωσει την διαδικασία, παίρνουμε το μπουκάλι με τα παιδιά σε μια βρύση και το γεμίζουμε. Εξηγούμε πως με τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλέσαμε ο φίλος μας πληγώθηκε και όπως το νερό φεύγει από τις τρύπες, έτσι και ο φίλος μας αισθάνεται πληγωμένος.

Το πείραμα τελειώνει με τα παιδια και πάλι στην αίθουσα. Λέμε στα παιδιά ότι για να μην έχει αρνητικά συναισθήματα ο φίλος μας και να μην είναι πληγωμένος πρέπει να τον κάνουμε καλά. Με λευκοπλαστ καλύπτουμε τις τρύπες. Ξαναπάμε στην βρύση και γεμίζουμε το μπουκάλι. Βλέπουμε ότι λίγο νερό βγαίνει πάλι και εξηγούμε στα παιδιά ότι για να μην είναι καθόλου πληγωμένος ο φίλος μας πρέπει να φροντίζουμε να μην τον κάνουμε να αισθάνεται άσχημα.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι το παιδί να έρθει σε επαφή με μια αρνητική πράξη, ώστε να κατανοήσει σε βάθος την έκταση της πρόκλησης των συναισθημάτων στον διπλανό του. Απώτερος σκοπός είναι το παιδί να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων και να φροντίζει ώστε να μην δημιουργεί άσχημα συναισθήματα ή αν το κάνει να προσπαθεί να επαναφέρει μια ισορροπία.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο (μπουκάλι)
  2. Διαβήτης
  3. Λευκοπλαστ

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 20-25 λεπτά

Για το δάσκαλο

Θέλω να σε κάνω καλά

8. Η μαργαρίτα θα μου πει

Για το μαθητή

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα, σχεδιάζουμε σε χαρτονάκια τύπου κανσόν μια μαργαρίτα με έξι πέταλα. Φροντίζουμε ώστε τα πέταλα να είναι στρόγγυλα. Με την επίβλεψη των νηπιαγωγών, κόβεται η μαργαρίτα με βάση το περίγραμμά της. Αφού εκτυπώσουμε ισάριθμες κόλλες Α4 με τα έξι βασικά συναισθήματα σε εικόνες, τις δίνουμε στα παιδιά. Τα παιδιά κόβουν την κάθε φατσούλα σε στρόγγυλη μορφή και την κολλούν στο πέταλο κάθε μαργαρίτας όπου αναγράφεται η λέξη που αντιστοιχεί στο κάθε συναίσθημα.

Αφου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία γυρίζουμε στο πίσω μέρος της μαργαρίτας και την ξαναζωγραφίζουμε όπως την μπροστά πλευρά. Στο κέντρο της μαργαρίτας γράφουμε την λέξη ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. Σε κάθε πέταλο γράφουμε μια συμβουλή με μια απλή λέξη για το κάθε συναίσθημα.

Η συμβουλή αυτή θα πρέπει να προέρχεται από την δραστηριότητα με τους πίνακες όπου τα παιδιά κλήθηκαν να βρουν τρόπους για να αντιστρέψουν τα αρνητικά συναισθήματα. Στα θετικά συναισθήματα μπορούμε να συμβουλέψουμε θετικά πράγματα όπως, παίζω με τους φίλους μου κ.λπ.

Την μαργαρίτα την τρυπάμε στην πάνω άκρη της και δένουμε κλωστή για να την κάνουμε μενταγιον. Κάθε παιδί κρατάει την μαργαρίτα του για το σπίτι. Επίσης τα παιδια μπορούν να φωτογραφηθούν με την μαργαρίτα και οι φωτογραφίες να γίνουν κολλάζ σε έναν πίνακα στο νηπιαγωγείο.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά αφού γνωρίζουν πλέον τα συναισθήματα και την έκταση τους, να έχουν πάντα έναν "σύμβουλο" που θα τους προτείνει λύσεις εναλλακτικές για τα αρνητικά συναισθήματα, προκειμένου να τα διοχετεύσουν με σωστό και δημιουργικό τρόπο. Επίσης στόχος είναι η επανάληψη της σχετικής ορολογίας που έχουν ήδη μάθει και η πρακτική της χρήση.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  1. Κόλλες τύπου κανσόν
  2. Κόλλες στικ
  3. Ψαλίδια
  4. Διαβήτης (για τις τρύπες)
  5. Κλωστή
  6. Κόλλες Α4 με εκτυπωμένες τις φατσούλες
  7. Φωτογραφική μηχανή (προαιρετικά)

Συμβουλές διδασκαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης: 1 ώρα

Για το δάσκαλο

Η μαργαρίτα θα μου πει