Produced with Scholar
Icon for ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Learning Module

Abstract

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Γνωστικό Πεδίο: ΑΓΓΛΙΚΑ Θέμα: ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΥΓΙΕΙΝΩΝΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ Σκοπός της Μάθησης: ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΥΓΙΕΙΝΩΝΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 9-10

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:


ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι μαθητές γνωρίζουν και μιλούν για τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις τους χρησιμοποιώντας οικείο λεξιλόγιο για έννοιες που ήδη γνωρίζουν.

Στο τέλος της Μαθησιακής Ενότητας οι μαθητές θα έχουν γνωρίσει την έννοια της υγιεινής-Μεσογειακής διατροφής προσεγγίζοντας το θέμα αυτό μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες. Θα έχουν εξοικειωθεί με τον τρόπο που γράφεται μια συνταγή μαγειρικής.Θα μπορούν να μιλούν για τις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες τόσο τις δικές τους όσο και ατόμων απο το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους.

Επίσης αναμένεται ότι οι μαθητές θα εξασκήσουν την ικανότητά τους στην Παραγωγή Γραπτού Λόγου καθώς θα τους ζητηθεί να γράψουν Συμβουλές Υγιεινής Διατροφής αλλά και συνταγές βασισμένες σε σωστές διατροφικές συνήθειες.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στο τέλος της Μαθησιακής Ενότητας οι μαθητές θα έχουν γνωρίσει την έννοια της υγιεινής διτροφής όπως αυτή παρουσιάζεται από τη Μεσογειακή  διατροφή. Θα μπορούν να διακρίνουν τις υγιεινες από τις ανθυγιεινές τροφές ,να ομαδοποιούν τις τροφές  (γαλακτοκομικά, δημητριακά κλπ.) Θα έχουν εξοικειωθεί με τον τρόπο που γράφεται μια συνταγή  μαγειρικής.

 

ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

Οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν την αξία της υγιεινής διατροφής  για τον οργανισμό τους  μέσα από δραστηριότητα κατανόησης γραπτού λόγου.

ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Οι μαθητές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους από όσα έμαθαν. Θα μπορούν να γράψουν ή/και να ετοιμάσουν μια συνταγή βασισμένη στην Μεσογειακή Διατροφή αλλά και να δώσουν συμβουλές σχετικά με αυτό το θέμα. Επίσης θα μπορούν να ερμηνεύσουν το περιεχόμενο της Διατροφικής Πυραμίδας ώστε να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

1. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Για το μαθητή

  • Οι μαθητές μετά από μια σύντομη συζήτηση-παρουσίαση του θέματος στη μητρική γλώσσα προχώρησαν σε καταιγισμό ιδεών ώστε να φέρουν στη μνήμη τους λεξιλόγιο σχετικό με τροφές. Γράψαμε στον πίνακα όλες τις λέξεις για να υπάρχει συνεχές σημείο αναφοράς.
  • Στη συνέχεια οι μαθητές σχεδίασαν ένα ορθογώνιο στο τετράδιό τους, το χώρισαν σε εννέα κουτάκια και αντέγραψαν 9 λέξεις που ήθελαν.Παίξαμε Bingo και άναψε το ενδιαφέρον των παιδιών.
  • Η επόμενη δραστηριότητα περιελάμβανε αντιστοίχιση λέξεων με εικόνες.

Για το δάσκαλο

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

2. ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;

Για το μαθητή

  • Μετα από μια σύντομη συζήτηση με αφόρμηση μια φωτογραφία με παχύσαρκα παιδιά τριγυρισμένα από γλυκά και άλλες λιπαρές τροφές οι  μαθητές ανέφεραν ποιες τροφές κατά τη γνώμη τους είναι καλές για τον οργανισμό και ποιες όχι. Ασχολήθηκαν με μια δραστηριότητα από το Τετράδιο Εργασιών όπου ξεχώρισαν τις λέξεις σε αυτές που σημαίνουν καλές και κακές τροφές.
  • '________________________________________.pdf'
  • Έγινε συζήτηση γύρω από τις έννοιες τη Μεσογειακής Διατροφής και της Διατροφικής Πυραμίδας.
________________________________________.pdf

 

Για το δάσκαλο


ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;

3. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Για το μαθητή

Σε αυτο το στάδιο οι μαθητές περιγράφουν τις τροφές χρησιμοποιώντας ποσοτικούς δείκτες (some,a -an). Παίρνουν μέρος σε δραστηριότητα αντιστοίχισης όπου πρέπει να βάλουν τα μη μετρήσιμα ουσιαστικά κάτω απο το some και τα μετρήσιμα ουσιαστικά κάτω από το a-an. Αυτή η δραστηριότητα γίνεται στον πίνακα όπου υπάρχουν δύο μεγάλοι σάκοι ζωγραφισμένοι .Οι μαθητές πρέπει να κολλήσουν τις κάρτες με τις λέξεις των τροφών στον σωστό σάκο.

Στη συνέχεια, είναι εύκολο για αυτούς να κάνουν τη Δραστηριότητα 2 από το Τετράδιο Εργασιών σελ.70 όπου συμπληρώνουν το some,a ,an πριν τις λέξεις.

'_______SOME_A-AN.pdf' (not properly uploaded)

'____________________SOME_A-AN.pdf'

Στο τέλος αυτής της φάσης του προγράμματος οι μαθητές έπαιξαν ένα παιχνίδι μνήμης όπου έπρεπε όχι μόνο να χρησιμοποιούν τον σωστό ποσοτικό δείκτη αλλά και να προσπαθούν να συγκρατήσουν στη μνήμη τους όσα είπαν οι προηγούμενοι συμμαθητές τους .Αυτό το παιχνίδι εκτός από τη διασκέδαση των μαθητών αύξησε την ικανότητα να συγκεντρώνονται περισσότερη ώρα με σκοπό να συγκρατούν πληροφορίες. Βρίσκεται στο Βιβλίο Μαθητή σελ 108 (Food chain)

'FOOD_CHAIN.pdf'

____________________SOME_A-AN.pdf
FOOD_CHAIN.pdf

 

Για το δάσκαλο

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

4. ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ

Για το μαθητή

  • Κάναμε συζήτηση για τους κανόνες της υγιεινής διατροφής. Οι μαθητές μοιράστηκαν με τους συμμαθητές τους τις συνήθειες τους, αν τρώνε πρωϊνό, τι περιλαμβάνει. Η συζήτηση έγινε στην Αγγλική Γλώσσα. Στην Παραγωγή Προφορικού Λόγου οι μαθητές έπρεπε να χρησιμοποιούν τα επιρρήματα συχνότητας που είχαν διδαχθεί. Για παράδειγμα: I always have breakfast. I sometimes drink fresh fruit juice, I never eat bread.
  • Αναλύσαμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ισορροπημένου, σωστού γεύματος για την ηλικία τους.
  • Οι μαθητές έγραψαν ένα δεκάλογο με συμβουλές Υγιεινής Διατροφής ("Do's and Dont's of a Healthy Diet")

Για το δάσκαλο

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ

5. ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Για το μαθητή

Καθώς με τις προηγούμενες δραστηριότητες οι μαθητές είχαν ακούσει και συζητήσει για τη Μεσογειακή Διατροφή, έπρεπε τώρα να προχωρήσουν σε μια δραστηριότητα Κατανόησης Γραπτού Λόγου πάνω στο θέμα αυτό. Κάτω από το κείμενο που δόθηκε σε απλουστευμένο σχετικά επίπεδο ώστε να ανταποκρίνεται στις ικανότητές τους, υπήρχε κάποιο Γλωσσάριο για να διευκολύνει τους μαθητές και ιδιαίτερα αυτούς που δεν είχαν αναπτύξει ικανότητες να διαχειρίζονται άγνωστο κείμενο. Αυτή η δραστηριότητα λειτούργησε ως αφόρμηση για μια μικρή συζήτηση στη μητρική γλώσσα των μαθητών και προετοιμασία για την παρασκευή μιας συνταγής Μεσογειακής Διατροφής σε επόμενη φάση της Μαθησιακής Ενότητας.

'HEALTHY_MEDITERRANEAN_DIET.doc'

HEALTHY_MEDITERRANEAN_DIET.doc

 

Για το δάσκαλο

ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6. ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ

Για το μαθητή

  • Έγινε μια πολύ σύντομη έρευνα για τα αγαπημένα τους φαγητά πού έδειξε ότι αγαπούν τα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας αλλά και τη χωριάτικη σαλάτα. Το επόμενο βήμα ήταν η επανάληψη του λεξιλογίου που απαιτείται για να γράψουμε μια συνταγή μαγειρικής. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε η Άσκηση 3 από το Βιβλίο Μαθητή σελ.111, άσκηση 1 Τετράδιο Εργασιών σελ.74 αλλα και η Άσκηση 4 όπου έπρεπε οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους και να βάλουν στη σωστή σειρά τα βήματα σε μια συνταγή.
  • Στη συνέχεια, προχώρησαν σε δραστηριότητα Κατανόησης Προφορικού Λόγου ( Άσκηση 6, Βιβλίο Μαθητή, σελ.112) με περιεχόμενο τέτοιο που παρακινήθηκαν να φτιάξουν τη συνταγή αυτή στο σπίτι τους.

Για το δάσκαλο

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ

7. ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ

Για το μαθητή

Εκπαιδευτικο Υλικό

  1. '______________________.pdf'
  2. '_________________________.pdf'
  3. '___________________________________.pdf'
______________________.pdf
_________________________.pdf
___________________________________.pdf

 

Για το δάσκαλο

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ

8. ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ

Για το μαθητή

Οι μαθητές έλυσαν ένα σταυρόλεξο δουλεύοντας ομαδικά. Το σταυρόλεξο ήταν στον διαδραστικό πίνακα ενώ  οι μαθητές  το έλυσαν στο Φύλλο Εργασίας. Κατά την κατασκευή του από τον εκπαιδευτικό χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο της απόκρυψης των λύσεων και στη συνέχεια το "ξυστήρι" εργαλείο αποκάλυψης. Οι μαθητές της συγκεκριμένης τάξης δεν έχουν στην τάξη τους Διαδραστικό Πίνακα, οπότε ήταν η πρώτη φορά που χειρίστηκαν και με μεγάλη ευκολία το εργαλείο της αποκάλυψης. Η διδασκαλία έγινε σε άλλη αίθουσα για τη συγκεκριμένη διδασκαλία.

Εκπαιδευτικο Υλικό

  1. '__________.pdf'
  2. '_________________.pdf'
__________.pdf
_________________.pdf

 

Για το δάσκαλο

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ

9. ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ

Για το μαθητή

  • Στην αρχή αυτής της φάσης οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι που βρίσκεται στο Βιβλίο Μαθητή σελ.113 "Sweet or salty?", αλλάζοντας όμως τους κανόνες καθώς ο μαθητής που με το ζάρι πήγαινε σε ανθυγιεινή τροφή γυρνούσε πίσω στοχεύοντας αυτές οι ανθυγιεινες τροφές να συσχετιστούν με αρνητικό συναίσθημα. Ανάλογα, ο μαθητής που πήγαινε σε υγιεινές τροφές έπαιζε άλλη μια φορά.
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

'SWEET_SALTY_FOODS_GAME.pdf'

SWEET_SALTY_FOODS_GAME.pdf

 

Για το δάσκαλο

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ

10. ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ

Για το μαθητή

Σε αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές χρησιμοποιώντας τη γλωσσική δομή :I like,I don't like/ My friend likes...but he/she doesn't like... (Μου αρέσει, δε μου αρέσει, του φίλου/της φίλης μου του/της αρέσει ...αλλά δεν του /της αρέσει...) μίλησαν για τις διατροφικές προτιμήσεις τόσο τις δικές τους αλλά και των φίλων τους. Ενώ οι μαθητές μιλούσαν για τις δικές τους προτιμήσεις, κάποιοι άλλοι μαθητές είχαν βγει από την αίθουσα. Στη συνέχεια όταν μπήκαν μέσα ρώτησαν να μάθουν από κάποιους συμμαθητές τους τις προτιμήσεις των φίλων τους. Η παραγωγή προφορικού λόγου περιλάμβανε ερωτήσεις όπως: Which food does John like best?,απαντήσεις όπως: John likes cheese but he doesn't like fish.

Για το δάσκαλο

ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ

11. ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ

Για το μαθητή

Μετά από τη συζήτηση σε προηγούμενο στάδιο της Μαθησιακής Ενότητας τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν να φερουν μια συνταγή βσισμένη στη Μεσογειακή Διατροφή(συνταγή για μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και χωριάτικη σαλάτα).Μάλιστα επειδή οι συνθήκες το επέτρεπαν συμφώνησαν να φέρουν τα υλικά για σαλάτα. Πράγματι, την επόμενη φορά, έφεραν υλικά, χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας όπου άλλοι μαθητές έδιναν οδηγίες στην Αγγλική Γλώσσα (Cut the tomatoes into pieces, peel the onion, slice the cucumber=κόψε την ντομάτα κομμάτια, καθάρισε το κρεμμύδι, κόψε σε φέτες το αγγούρι κλπ.)και οι υπόλοιποι μαθητές εκτελούσαν τις οδηγίες. Διασκέδασαν πάρα πολύ με τη δραστηριότητα αυτή.

Στο Εκπαιδευτικό Υλικό δίνεται η συνταγή που έφεραν τα παιδιά, με τις οδηγίες σε τυχαία σειρά. Ο μαθητής που έπαιρνε το λόγο κάθε φορά για να δώσει μια οδηγία έπρεπε να βρει τη σωστή.

'________________.pdf'

________________.pdf

 

Για το δάσκαλο

ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ

12. ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΕ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Για το μαθητή

Στη Μαθησιακή αυτή Ενότητα με θέμα την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα ήταν παράλειψη να μη μιλήσουμε για τη γνωστή σε όλους Πυραμίδα της Διατροφής. Όπως έχει ήδη αναφερθεί οι μαθητές έπρεπε να γνωρίσουν και αυτή την έννοια που θα τους βοηθήσει να δουν σχηματικά μια ισορροπημένη διατροφή με βάση και μεγαλύτερο ποσοστό τα δημητριακά και στην κορυφή και σε μικρό ποσοστό τις λιπαρές τροφές. Ο εκπαιδευτικός έδειξε φωτογραφία της Πυραμίδας. Οι μαθητές είχαν αναλάβει να φέρουν φωτογραφίες από διάφορα τρόφιμα. Με τη συνδρομή της συναδέλφου εκπαιδευτικού Εικαστικών του σχολείου μας οι μαθητές έφτιαξαν μια πυραμίδα και πάνω κόλλησαν τις φωτογραφίες τους προσέχοντας τις αναλογίες. Κατόπιν ακολούθησε συζήτηση στην Αγγλική Γλώσσα για το τι τρώνε οι υγιείς άνθρωποι χρησιμοποιώντας εμπεδωτικά τα επιρρήματα συχνότητας.Π.χ Healthy people always have 6 to 11 servings of cereals  a day, they rarely eat sweets etc =Οι υγιείς άνθρωποι τρώνε πάντα 6 έως 11 μερίδες δημητριακών τη μέρα, αυτοί τρώνε σπάνια γλυκά.

ΠΥΡΑΜΙΔΑ

'piramida.gif'

Purpose

Ο σκοπός της διδασκαλίας της Μαθησιακής Ενότητας ήταν η συνειδητοποίηση εκ μέρους των μαθητών της χρησιμότητας της Υγιεινής Διατροφής μέσα από δραστηριότητες στην Αγγλική Γλώσσα που ταυτόχρονα θα βοηθήσει την εκμάθηση της γλώσσας αυτής μέσα από ευχάριστες βιωματικές περιστάσεις.

Pre-required

  1. Οι μαθητές έχουν φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο χρήσης της γλώσσας, και στις τέσσερις δεξιότητες : Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού και Προφορικού Λόγου.
  2. Γνωρίζουν το βασικό λεξιλόγιο που απαιτείται για το θέμα προς ανάλυση και κατέχουν τις δεξιότητες που χρειάζονται στις ασκήσεις.

Resources

Χρησιμοποιήθηκε το παρακάτω Εκπαιδευτικό Υλικό:

Για τις Ασκήσεις Επανάληψης, εμπέδωσης και για το παιχνίδι:

ΑΓΓΛΙΚΑ Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Για την αντιστοίχιση με τις εικόνες το εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στην Α' και Β' Δημοτικού:

rcel.enl.uoa.gr/peap (με χρήση κωδικών μέλους)

Teaching tips

  1. Ο εκπαιδευτικός που θα εφαρμόσει τη μαθησιακή αυτή ενότητα θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι οι βιωματικές δραστηριότητες απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από μια τυπική διδασκαλία.
  2. Χρειάζεται προετοιμασία σε ότι αφορά στα υλικά που χρειάζονται στις δραστηριότητες γιατί η παραμικρή έλλειψη μπορεί να ακυρώσει τα σχέδιά μας. Φροντίζουμε να έχουμε εφεδρικά υλικά σε περίπτωση που οι μαθητές δε βρουν κάτι.
  3. Στόχος μας είναι αυτός που θέσαμε στην αρχή του σχεδιασμού και όχι μια τάξη με μαθητές ακίνητους στα θρανία τους.

Reflections

Η χαρά και η ικανοποίηση των μαθητών στο τέλος των 3-4 διδακτικών ωρών ήταν για μένα η καλύτερη αμοιβή για τις ώρες που χρειάστηκαν να σχεδιάσω τη  Μαθησιακή Ενότητα.

piramida.gif

 

Για το δάσκαλο

ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΕ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ