Produced with Scholar
Icon for Δεν είμαστε ίδιοι.(Διαφορετικότητα)

Δεν είμαστε ίδιοι.(Διαφορετικότητα)

We are Not the Same: Diversity

Learning Module

Abstract

Σκοπός μας είναι να μάθουν τα παιδιά την έννοια και τη σημασία της διαφορετικότητας. Επιπλέον να αποκτήσουν σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα. Μέσα απο αυτή τη μαθησιακή ενότητα παρουσιάζουμε στα παιδιά τη διαφορετικότητα στη φύση (δάσος) και μετά περνάμε ομαλά στη διαφορετικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. Το πέρασμα αυτό γίνεται για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά οτι η διαφορετικότητα εμφανίζεται σε πολλά πεδία απο τα φυτά και τα ζώα του δάσους μέχρι το ανθρώπινο γένος. Γνωστικό Πεδίο Γλώσσα, Περιβάλλον, Δημιουργία-Έκφραση, Πληροφορική, Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, Φυσική αγωγή Θέμα Διαφορετικότητα. ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: © Πηνελόπη Γκαμπέτα & Βασιλική Κοσμά 2014. Πλήρης Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων. (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ: Μαρία Σακελλαρίου, ΠΤΝ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

 Οι στόχοι του βιώνοντας το γνωστό και του βιώνοντας το νέο.

Βιώνοντας το γνωστό:

1) Αναζήτηση στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις των μαθητών σχετικά με τη διαφορετικότητα που εξετάζουμε.

2) Να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που ήδη έχουν και να τις μοιραστούν με τους συμμαθητές τους, αλλα και με την ίδια τη νηπιαγωγό.

3) Να φέρουν στην επιφάνεια κίνητρα, στάσεις και συναισθήματα των μαθητών ζητώντας τους να μας αναφέρουν εμπειρίες τους απο την καθημερινή ζωή.

4) Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες ανάμεσα στο γνωστό και το νέο.

5) Να εκφραστούν τα παιδιά μέσα απο τη γλώσσα. Να ταυτοποιήσουν έννοιες που γνωρίζουν με αυτές του παραμυθιού. Να διασκεδάσουν. Να ψυχαγωγηθούν.

6) Να συγκρίνουν τα παιδιά τον εαυτό τους με τα άλλα παιδιά της τάξης ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά για να διαπιστώσουν τη διαφορετικότητα.

7) Να καταλάβουν τα παιδιά μέσα από το παραμύθι με τις μαργαρίτες και τη παπαρούναότι δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις και πρέπει να δεχόμαστε το διαφορετικό.

Βιώνοντας το νέο:

1) Να μάθουμε στα παιδιά νέα πράγματα και να αποκομίσουν νέες εμπειρίες από την έννοια και τη σημασία της διαφορετικότητας.

2) Να συνδέουμε αυτά τα καινούρια πράγματα με μια ήδη υπάρχουσα γνώση των παιδιών για τη διαφορετικότητα.

3) Να αναγνωρίσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα. Να δούμε αν υπήρχε ήδη υπάρχουσα γνώση.

4) Να καταλάβουν τα παιδιά την έννοια της διαφορετικότητας, μέσα από τα διάφορα φυτά που θα μαζέψουμε από το δάσος, καθώς θα διακρίνουμε στα φυτά αυτά μαζί με τα παιδιάτα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.

5) Να μάθουν τα παιδιά καινούργια στοιχεία όσον αφορά τη διαφορετικότητα σε πρόσωπα, καθώς θα δείξουμε στα παιδιά καρτέλες με πρόσωπα από διαφορετικές χώρες.

Οι στόχοι του εννοιολογώντας με θεωρία και του εννοιολογώντας με ορολογία.

Εννοιολογώντας με θεωρία:

1) Να συνδέσουν οι μαθητές την έννοια της διαφορετικότητας που μαθαίνουν δημιουργώντας ένα θεωρητικό πλαίσιο.

2) Να δημιουργήσουν συνδέσεις γενικά με την έννοια της διαφορετικότητας εμβαθύνοντας έτσι στο νόημα της.

3) Να κινηθούν απο το ειδικό στο γενικό και απο το συγκεκριμένο στο αφηρημένο.

4) Να κάνουν προβλέψεις και υποθέσεις και να ψάξουν για τη δομή και τις σχέσεις σε ότι αφορά τη διαφορετικότητα.

5) Να επιτευχθεί μια βαθιά κατανόηση της έννοιας της διαφορετικότητας.

6) Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη απέναντι στη διαφορετικότητα.

7) Να υπάρξει αλληλεπίδραση και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διαφορετικότητα.

Εννοιολογώντας με ορολογία:

1) Εισαγωγή των μαθητών στον ορισμό της έννοιας της διαφορετικότητας.

2) Κατανόηση του απαραίτητου λεξιλογίου και της γλώσσας που χρειάζονται οι μαθητές για να ασχοληθούν και να συζητήσουν για τη διαφορετικότητα.

3) Να κατανοήσουν την βαθύτερη έννοια της διαφορετικότητας.

4) Μέσα από τις ταμπελίτσες που είναι κρεμασμένες στα δέντρα να μάθουν τα παιδιά την έννοια της διαφορετικότητας.

5) Να διασκεδάσουν με τις κούκλες χαρακτήρα, που αποτελεί το μέσο για να μάθουν τα παιδιά τις έννοιες.

Οι στόχοι του αναλύοντας λειτουργικά και του αναλύοντας κριτικά.

Αναλύοντας λειτουργικά:

1) Να σκεφτούν τα νήπια για τη λειτουργία, το σκοπό, το ρόλο της έννοιας της διαφορετικότητας και των θεωριών με τις οποίες ασχολούνται με τη διαφορετικότητα.

2) Να κατανοήσουν τα παιδιά τη σχέση αιτιού αιτιατού όπως γιατί χρειαζόμαστε για παράδεiγμα τη διαφορετικότητα.

3) Μέσα από το τραγούδι ''Αν όλα τα παιδιά της Γης" θα αναλύσουμε περαιτέρω τη διαφορετικότητα.

4) Να καταλάβουν τα παιδιά οτι υπάρχει κάποιος λόγοςπου υπάρχει διαφορετικότητα, πως έχει κάποιο σκοπό.

5) Μέσα από τα βίντεο που τους δείχνουμε για τις διακρίσεις που γίνονται μαθαίνουμε στα παιδιά ότι πρέπει να σέβονται τη διαφορετικότητα.

6) Να παρακινηθούν οι μαθητές να σκεφτούν για τη λειτουργία της διαφορετικότητας και το ρόλο της.

Αναλύοντας κριτικά:

1) Να σκεφτούν και να ερευνήσουν με την βοήθεια της νηπιαγωγού τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των εννοιών και των θεωριών της διαφορετικότητας πάνω σε ομάδες ανθρώπων.

2) Να εξετάσουν τα παιδιά τις διάφορες επιδράσεις σε σχέση με διάφορους παράγοντες, περιββαλοντικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς κ.α.

3) Να μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν συζητήσεις και να χρησιμοποιούν αιτιολογημένα επιχειρήματα.

4) Να καταλάβουν τα παιδιά μέσα από τις εικόνες με τα δίδυμα αδέρφια ότι η διαφορετικότητα δεν αφορά μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά και τη μοναδικότητα της προσωπικότητας.

5) Να μάθουν τα παιδιά μέσα από την προβολή διαφορετικών τραγουδιών από διάφορους λαούς τη διαφορετικότητα. Επιπλέον τα παιδιά θα γνωρίσουν και παραδόσεις άλλων πολιτισμών.

Οι στόχοι του εφαρμόζοντας κατάλληλα και του εφαρμόζοντας δημιουργικά

Εφαρμόζοντας κατάλληλα:

1) Να εφαρμόσουν τα παιδιά ότι έχουμε μάθει για τη διαφορετικότητα για τις θεωρίες και για ότι άλλο ασχοληθήκαμε σε κάθε δραστηριότητα.

2) Να χρησιμοποιήσει η νηπιαγωγός τις δραστηριότητες αυτές για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τους. Τελικά κατόρθωσε να επιτυχει η νηπιαγωγός τους στόχους της.

3) Να εκφραστούν τα παιδιά δημιουργικά μέσα απο τη μίμηση. Να ψυχαγωγηθούν. Να αναπτύξουν την λεπτή κινητικότητα τους και να κινηθούν στο χώρο.

4) Να δούμε αν κατανόησαν τα παιδιά την έννοια της διαφορετικότητας, μέσα από το παιχνίδι με τα μουσικά όργανα.

5) Να δούμε οτι εμπέδωσαν τα παιδιά όλα όσα είπαμε και οτι μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τη διαφορετικότητα.

Εφαρμόζοντας δημιουργικά:

1) Να εφαρμόσουν τα παιδιά οτι έχουν μάθει με δημιουργικούς τρόπους.

2) Να εργαστούν συλλογικά.

3) Να ψυχαγωγηθούν μέσα απο τη ζωγραφική, την κατασκευή με τις νερομπογές και από το τραγούδι.

1. Οι μαργαρίτες και η παπαρούνα.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Μαθαίνω και σέβομαι τη διαφορετικότητα μέσα απο το δάσος. Λέμε στα παιδιά της τάξης την εξής ιστορία:Ήταν μια φορά και έναν καιρό ενα τεράστιο δάσος που ήταν γεμάτο λευκές μαργαρίτες. Ανάμεσα σε αυτές ξαφνικά εμφανίστηκε μια κατακκόκινη παπαρούνα. Οι μαργαρίτες άρχισαν να διαμαρτύρονται γιατί δεν ένιωθαν καλά που είχαν κάτι διαφορετικό ανάμεσα τους. Τότε ακούγοντας τις φωνές απο τις μαργαρίτες, αντέδρασε η γιαγιά μαργαρίτα. -Τι έγινε μαργαρίτες μου γιατί αναστατωθήκατε, είπε η γιαγιά μαργαρίτα. -Γιαγιά κοίτα, ήρθε ένας ξένος, ένας διαφορετικός απο εμάς, ανάμεσα σε εμάς, μια παπαρούνα. Τότε σε αυτό το σημείο η Νηπιαγωγός ρωτάει την άποψη των παιδιών για να δει τι γνωρίζουν για τη διαφορετικότητα. -Τι λέτε παιδιά οτι πρέπει να απαντήσει η γιαγιά μαργαρίτα στις μαργαρίτες. Όλα αυτά θα γίνουν κοιτάζωντας τις μαργαρίτες και τις παπαρούνες στο δάσος μαζί με τα παιδιά.

2. Για να δώ τον διπλανό μου.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Κατανόηση της διαφορετικότητας στο ανθρώπινο γένος. Ζητάει η Νηπιαγωγός απο το κάθε παιδί να συγκρίνει τον εαυτό του με ένα άλλο παιδί στην τάξη ως προς την εμφάνιση (π.χ. σγουρά μαλλιά, ίσια μαλλιά) Ρωτάμε στα παιδιά αν είχαν παρατηρήσει άλλες φορές κάποιες διαφορές με τους συμμαθητές τους. Επιπλέον τους ρωτάει η Νηπιαγωγός αν εντώπισαν διαφορές και άν έχουν συναντήσει στη ζωή τους ένα άλλο παιδί που έχει απο αυτά διαφορά χρώματος ή με άλλα λόγια διαφέρουν πολύ ως προς την εξωτερική εμφάνιση.

3. Είμαι ένα φυτό διαφορετικό.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Μαθαίνω και σέβομαι τη διαφορετικότητα μέσα απο το δάσος. Μαζεύουμε με τα παιδιά διάφορα φυτά απο το δάσος και τα τοποθετούμε όλοι μαζί ομαδικά σε ένα χαρτόνι. Μετά την τοποθέτηση αρχίζουμε και γράφουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε φυτού δίπλα στο αντίστοιχο φυτό και έτσι συνηδειτοποιούμε με τα παιδιά οτι το κάθε φυτό ειναι διαφορετικό και έχει δικάτου χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ψάχνουμε η σε μια εγκυκλοπαίδεια ή στο ίντερνετ την πραγματική ονομασία των φυτών και βλέπουμε έτσι και άλλα χαρακτηριστικά τους.

4. Εικόνες με όλα τα παιδιά του κόσμου.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στο ανθρώπινο γένος. Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες παιδιών απο διαφορετικές χώρες και τους λέμε διάφορα στοιχεία για αυτά τα άτομα που ζούν και πως τρέφονται. Ρωτάμε στα παιδιά αν ξέρουν απο ποια χώρα είναι το κάθε παιδί στην εικόνα. Στην περίπτωση που δεν ξέρουν για κάποιο παιδί απο τις εικόνες τους λέμε εμείς απο που είναι. Κάνουμε συζήτηση και βρίσκουμε τις διαφορές ανάμεσα στα παιδιά απο τις εικόνες-καρτέλες. Τέλος η Νηπιαγωγός βάζει τα παιδιά να κάνουν ζωγραφιές με τα διαφορετικά παιδιά που μελετήσαμε.

5. Πλάνο εργασίας για την Acionaid.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στο ανθρώπινο γένος. Δείχνουμε στα παιδιά ένα βίντεο με την εκπαίδευση των παιδιών στην Κένυα καθώς και εικόνες των παιδιών με την ιστορία τους. Τα παιδιά σε αυτό το βίντεο μας αφηγούνται πως είναι η ζωή τους στην Κένυα και πως η εκπαίδευσή τους. Στη συνέχεια κάνουμε μια συζήτηση με τα παιδιά και μας λένε ποιες ήταν οι εντυπώσεις τους από το βίντεο. Ακόμη μας λένε ποιες οι διαφορές ανάμεσα στην ζωή της χώρας τους και στη ζωή- εκπαίδευση των παιδιών που ζούνε στην Κένυα. Τέλος μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν το πώς είναι η τάξη τους και πως η τάξη των παιδιών της Κένυας.

6. Η ταμπελίτσα θα μου δείξει τον ορισμό.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Μαθαίνω και σέβομαι τη διαφορετικότητα μέσα απο το δάσος. Θα κρεμάσουμε εικόνες επάνω στα διάφορα δέντρα και η κάθε εικόνα θα έχει και ένα μήνυμα. Για παράδειγμα: κοίτα διαφέρουμε στο σώμα με τα άλλα δέντρα. Κοίτα έγω είμαι πιο ψηλό, και αυτό πιο κοντό. Έτσι με αυτή την τακτική τα παιδιά θα μάθουν τον ορισμό της διαφορετικότητας, καθώς θα συγκεντρώσουμε τις ταμπελίτσες οι οποίες θα εικονίζουν τις διαφορές αυτές και θα μας τις λένε και με λόγια που θα διαβάζει η Νηπιαγωγός.

7. Ένα κορίτσι και ένα αγόρι.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Κατανόηση της διαφορετικότητας απο τα παιδιά στο ανθρώπινο γένος. Παίρνουμε δύο κούκλες χαρακτήρα(αγόρι και κορίτσι)και τα παιδιά ακούνε το διάλογο τους. Μέσα απο το διάλογο τους οι κούκλες αυτές λένε τον ορισμό της διαφορετικότητας αλλά μέσα απο τα δικά τους προσωπικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα μιλάει ο Chan που είναι απο την Κίνα και λέει: "Είμαι ο Chan και είμαι απο την Κίνα και μου αρέσει να τρώω ρύζι. Τα ελληνικά δεν τα γωρίζω καλά γιατί η γλώσσα μου είναι τα κινέζικα. Είμαι αγόρι. Έχω κίτρινο χρώμα, δεν είμαι πολύ ψηλός, τα μάτια μου είναι σχιστά και είμαι στη πρώτη τάξη του δημοτικού. Πιστεύω στον Βούδα, αυτος είναι για μένα ο θεός". Στη συνέχεια μιλάει και το κορίτσι και λεει τα δικά του στοιχεία. Έτσι με αυτον τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν τον ορισμό της διαφορετικότητας.

8. Όλα τα πουλιά είμαστε διαφορετικά.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Μαθαίνω και σέβομαι τη διαφορετικότητα μέσα απο το δάσος. Δίνουμε στα παιδιά καρτέλες με διάφορα πουλιά του δάσους και ζητάμε να τα συγκρίνουν. Τα παιδιά περιγράφουν τις ομοιότητες και τις διαφορές που βλέπουν. Ακόμη φτιάχνουμε με τα παιδιά ένα δέντρο από φυσικά υλικά και τοποθετούμε τα διάφορα πουλιά εκεί. Τέλος κάνουμε μια αναζήτηση-εξευρεύνηση των πουλιών αυτών στο δάσος.

9. Το γράμμα για μια άλλη χώρα.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στο ανθρώπινο γένος. Ετοιμάζει η Νηπιαγωγός ένα γράμμα με τα παιδιά για μια άλλη χώρα και λέμε σε αυτο γράμμα σε τι διαφέρουμε με τα παιδιά της άλλης χώρας μέσα απο ζωγραφιές που θα ετοιμάσουν τα παιδιά αλλα και μέσα απο λέξεις που θα ετοιμάσει η Νηπιαγωγός. Τις λέξεις αυτές που θα τις έχει έτοιμες η Νηπιαγωγός θα προσπαθούν να τις διαβάσουν τα νήπια και μετα θα τις τοποθετούν μαζί με τη Νηπιαγωγό στο φάκελο.

10. Αν όλα τα παιδιά της γής.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός της δραστηριότητας αυτής είναι: Μαθαίνω και σέβομαι τη διαφορετικότητα. Μαθαίνει η Νηπιαγωγός στα παιδιά το τραγούδι "Αν όλα τα παιδιά της γής". Στη συνέχεια κάνουμε ανάλυση του τραγουδιού μαζί με τα παιδιά. Γιατί να μαζευτούμε όλοι στον κύκλο, όλοι απο όλες τις χώρες. Ποιός είναι ο σκοπός του τραγουδιού. Και φυσικά άφου καταλάβουμε το σκοπό του μετά θα το χορέψουμε όλοι μαζί.

Στίχοι του τραγουδιού:

Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χερια. Κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό, ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος κι ολόκληρη τη γη μας θα αγκάλιαζε θαρρώ.

Θα' ρχόταν τότε η άνοιξη θα' ρχοταν τα λουλούδια, θα' ρχόταν και η άνοιξη να μπει μες το χορό κι ο κύκλος θα γινότανε ακόμα πιο μεγάλος και δυο φορές τη γη μας θα αγκάλιαζε θαρρώ.

Αν όλα τα παιδιά της γης φωνάζαν τους μεγάλους κι αφήναν τα γραφεία τους και μπαίναν στο χορό, ο κύκλος θα γινότανε ακόμα πιο μεγάλος και τρεις φορές τη γη μας θα αγκάλιαζε θαρρώ.

11. Γιατί να υπάρχει διάκριση μέσα στο σχολείο.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα στο ανθρώπινο γένος. Διαβάζουμε στα παιδιά μια ιστορία και δείχνουμε ένα βίντεο που δείχνει την διάκριση και τη διαφορετικότητα μέσα στην τάξη. Στη συνέχεια σχολιάζουμε μαζί με τα παιδιά και το βίντεο αλλά και την ιστορία που έχουν παρόμοιο περιεχόμενο.

12. Οι διαφορές στον τρόπο ζωής (Acionaid).

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός της δραστηριότητας είναι: Να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα στο ανθρώπινο γένος σε όλους τους τομείς. Παίρνουμε ένα λάκκο με χώμα νερό και δείχνουμε στα παιδιά πως είναι το νερό που πίνουν στην Κένυα αφού το βράσουν πρώτα. Έπειτα συγκρίνουμε αυτό το νερό με το νερό που πίνουμε από τη βρύση και βλέπουμε τις διαφορές. Αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε και μια συζήτηση με τα παιδιά και να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο πιστεύουν πως γίνεται αυτό.

13. Δίδυμα στην εμφάνιση διαφορετικά στην συμπεριφορά.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Μαθαίνω και σέβομαι τη διαφορετικότητα. Η Νηπιαγωγός δείχνει στα παιδιά εικόνες απο δίδυμα αδέρφια και τους ζητάει να δούν τι γίνεται όταν δύο άτομα είναι ολόιδια. Η συζήτηση καταλήγει στο συμπέρασμα οτι η διαφορετικότητα δεν αφορά μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά και στη μοναδικότητα της προσωπικότητας. Θέτει η Νηπιαγωγός την απορία στα παιδιά για το τι θα γινόταν εάν όλοι οι άνθρωποι είχαν την ίδια προσωπικότητα.

14. Κάθε λαός και άλλο είδος μουσικής.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Κατανόηση της διαφορετικότητας απο τα παιδιά στο ανθρώπινο γένος. Βάζει η Νηπιαγωγός στα παιδιά να ακούσουν τραγούδια απο άλλες χώρες. Καθόμαστε με τα παιδιά στον κύκλο και τους ζητάμε να ακούσουν τραγούδια άλλων χωρών και να προσπαθήσουν να ξεχωρίσουν σε ποια φυλή μπορεί να αντιστοιχεί το κάθε τραγούδι. Αναλύουμε μαζί με τα παιδιά γιατί ακούμε διαφορετική μουσική με άλλους λαούς.

15. Η μαργαρίτα της φτώχειας (Acionaid).

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα τα παιδιά στο ανθρώπινο γένος. Φτιάχνουμε τη μαργαρίτα της ασφάλειας και τη μαργαρίτα της ανασφάλειας. Στη μια τοποθετούμε εικόνες οι οποίες μας κάνουν και αισθανόμαστε ασφαλής και στην άλλη τοποθετούμε εικόνες που δεν μας παρέχουν ασφάλεια και σιγουριά. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά καθώς και γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν. Θα καταλάβουν το ότι ο κάθε άνθρωπος ζει σε διαφορετικές συνθήκες.

16. Προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής στην Κένυα (Acionaid).

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στο ανθρώπινο γένος. Κάνουμε μια συζήτηση με τα παιδιά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα παιδιά της Κένυας. Επιπρόσθετα ζητάμε από τα παιδιά να μας δώσουν κάποιες προτάσεις- λύσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή και η εκπαίδευση στην Κένυα. Τις προτάσεις των παιδιών τις γράφουμε σε ένα πίνακα.

17. Σκέφτομαι και τον άλλον (Acionaid).

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα. Βάζουμε σε ένα σακουλάκι χαρτάκια με τρόφιμα από περιοδικά. Κάποιος θα προλάβει το σακουλάκι. Μόλις το πιάσει λέμε στα παιδιά πως νιώθετε που μόνο ένας θα φάει; Στη συνέχεια έχουμε δύο σακούλακια και τα αφήνουμε στο πάτωμα και τα προλαβαίνουν δύο άτομα. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πως θα έπρεπε κανονικά να μοιράσουμε την τροφή. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν πως θα ένιωθαν αν δεν είχαν φαγητό και να πράξουν ανάλογα για να βοηθούν τους συνανθρώπους τους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

18. Παίζει η μαράκα και το ντέφι.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στο δάσος. Τα παιδιά φορώντας κάποια στεφάνια με διάφορα φυτά που είχαμε φτιάξει παίζουν το παιχνίδι. Η δραστηριότητα υλοποιείται στο δάσος, στα πλαίσια του Προγράμματος του Δασικού Νηπιαγωγείου. Το παιχνίδι έχει ως εξής: Όταν τα παιδιά θα ακούσουν να παίζει η μαράκα θα ακουμπούν μέσα στο δάσος το ίδιο αντικείμενο. Όταν όμως ακούσουν να παίζει το ντέφι θα πρέπει να πιάσουν διαφορετικό αντικείμενο μέσα στο δάσος. Έτσι θα κρίνουμε εάν τα παιδιά κατανόησαν τις έννοιες ίδιο και διαφορετικό.

19. Βρές το σπίτι μου και το φαγητό μου.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτης της δραστηριότητας είναι: Κατανόηση της διαφορετικότητας στο ανθρώπινο γένος. Δίνουμε στα παιδιά φύλλα εργασίας που στη μια στήλη έχει το παιδί σε φωτογραφία και στην άλλη το φαγητό και το σπίτι του. Πρέπει το παιδί να αντιστοιχήσει το πρόσωπο του παιδιού με τα δύο χαρακτηριστικά απο απέναντι.

20. Τα διαφορετικά πουλιά στο δάσος.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα μέσα στο δάσος. Δείχνουμε στα παιδιά καρτέλες με διαφορετικά πουλιά του δάσους. Παράλληλα κάνουμε μια συζήτηση με τα παιδιά και τους ρωτάμε αν γνωρίζουν τις ονομασίες των πουλιών αυτών. Όποιες ονομασίες δεν αναγνωρίζουν τους τις λεμέ και στην συνέχεια τους εξηγούμε το λόγο για τον οποίο έχουν αυτή την ονομασία. Στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα δέντρο επάνω σε χαρτόνι απο φυσικά υλικά του δάσους και ακόμη ένα σε μορφή κατσκευής το οποίο διαθέτει κορμό και φυσικά κλαδιά. Τα παιδιά παίρνουν τα πουλιά που είναι κρεμασμένα στο δέντρο του χαρτονιού και τα μεταφέρουν στο άλλο δέντρο της κατασκευής με την πρόφαση οτι το πουλί πετάει σε άλλο δέντρο ενω παράλληλα μας λένε την ονομασία τους.

21. Ο θησαυρός με τα ζώα του δάσους.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός της δραστηριότητας ειναι: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στο δάσος. Με αφορμή την εξόρμηση μας στο δάσος στα πλαίσια του προγράμματος του Δασικού Νηπιαγωγείου τοποθετούμε στο δάσος ένα μπαούλο. Λέμε στα παιδιά: πως λέτε να ανοίγει αυτό το μπαούλο; τα παιδιά βλέποντας ένα αποτύπωμα από ένα ζώο που είχαμε τοποθετήσει δίπλα στο μπαούλο πρέπει να πατήσουν το αποτύπωμα για να ανοίξει το μπαούλο και να αποκαλυφθεί αυτό που κρύβεται μέσα σε αυτό. Έπειτα από αυτή την ανακάλυψη το μπαούλο ανοίγει και τα παιδιά βλέπουν μέσα σε αυτό κούκλες από διάφορα ζώα του δάσους αλλά και μάσκες των ζώων αυτών. Το κάθε παιδί παίρνει και από μια μάσκα ζώου και τη φοράει. Μόλις η νηπιαγωγός θα σφυρίξει το κάθε παιδί θα αρχίσει να μιμήται το ζώο που επέλεξε, είτε με κάποια κίνηση που χαρακτηρίζει το ζώο είτε με την παραγωγή ήχου, θα μιμήται δηλαδή τον ήχο που βγάζει το κάθε ζώο.

22. Τα αποτύπωματα των φυτών.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτης της δραστηριότητας είναι: Μαθαίνω και σέβομαι τη διαφορετικότητα μέσα απο το δάσος. Πέρνουμε ένα μεγάλο χαρτόνι και νερομπογιές και τα διάφορα φυτά που συλλέξαμε με τα παιδιά, τα βουτάμε τα φυτά στις μπογιές και βγάζουμε το αποτύπωμα τους στο μεγάλο χαρτόνι. Έτσι συνειδητοποιούμε οτι το κάθε φυτό έχει διαφορετικό αποτύπωμα.

23. Η μάσκα μου με τα δικά της χαρακτηριστικά.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Μαθαίνω και σέβομαι τη διαφορετικότητα μέσα απο το δάσος. Με αφορμή την εξόρμηση μας στο δάσος και στα πλαίσια του προγράμματος του δασικού νηπιαγωγείου, το κάθε παιδί φτιάχνει τη δική του μάσκα με υλικά απο το δάσος. Και μετά το κάθε παιδί μας παρουσιάζει τη δική του μάσκα και μας λέει τα χαρακτηριστικά που τις έχει βάλει,για παράδειγμα μεγάλα χείλια απο απο φύλλα του δάσους, μεγάλη μύτη απο ένα ξύλο που βρήκε στο δάσος.

24. Η Υδρόγειος σφαίρα με τα πρόσωπα.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στο ανθρώπινο γένος. Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά την υδρόγειο σφαίρα σε τρισδιάστατη μορφή και αντιγράφουμε τις ηπείρους πάνω στην υδρόγειο. Στη συνέχεια παίρνουν τα παδιά τις εικόνες που έχουν με διαφορετικά πρόσωπα και τις τοποθετούν επάνω στις ηπείρους. Στο κάθε μέρος τοποθετούν και το σωστό πρόσωπο.

25. Τα στεφάνια με διαφορετικά λουλούδια.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός της δραστηριότητας: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στη φύση. Στα πλαίσια του προγράμματος του δασικού νηπιαγωγείου συλλέγουμε διαφορετικά φυτά απο το δάσος και φτιάχνουμε στεφάνια και έτσι το κάθε παιδί έχει το δικό του στεφάνι που είναι διαφορετικό από τα άλλα. Τα παιδιά μπορούν να τοποθετήσουν τα στεφάνια στο κεφάλι τους και να υλοποιήσουν μαζί με τη Νηπιαγωγό μια δραστηριότητα.

26. Το περιβαλλοντικό μονοπάτι.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας: Να κατανοήσουν τα παιδιά τα διάφορα μέρη που επισκέφθηκαν. Στα πλαίσια του δασικού νηπιαγωγείου που υλοποιήσαμε στο Νηπιαγωγείο Κληματιάς δήμος Ζίτσας δημιουργήσαμε με τα παιδιά ένα περιβαλλόντικό μονοπάτι. Καθώς η εξόρμηση μας στη φύση ήταν καθημερινή λόγω του προγράμματος που υλοποιήσαμε, επισκεπτόμασταν συνεχώς διαφορετικά μέρη στο χωριό. Στα διαφορετικά αυτά μέρη υπήρχαν και εκκλησίες για αυτό και τα παιδιά ζωγράφισαν οχι μόνο τα μέρη που επισκεπτόμασταν αλλά και τις εκκλησίες που βρήκαμε. Οι εκκλησίες αυτές φυσικά ήταν υπο συντήρηση για αυτο και εμείς αναζητήσαμε, πως οι εκκλησιες αυτές ήταν πολλά χρόνια πριν. Έτσι στο περιβαλλοντικό μονοπάτι προβάλλονται οι ζωγραφιές των παιδιών με τις εκκλησίες και το ανάλογο μέρος κάθε φορά, και απο κάτω έχει φωτογραφίες απο την επίσκεψη μας σε αυτά τα μέρη αλλα και εικόνες απο την εκκλησία στο σήμερα και την εκκλησία στο παρελθόν. Έτσι δημιουργήσαμε το μονοπάτι αυτό για να δούμε τα διαφορετικά μέρη οπου επισκεπτόμασταν στα πλαίσια του δασικού νηπιαγωγείου αλλά και τις εκκλησίες στο παρελθόν και στο τώρα.

27. Δε χορταίνω.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: Να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν πως προβάλλεται η διαφορετικότητα στο τραγούδι. Τραγουδάμε με τα παιδιά το «Δε χορταίνω να βλέπω τον ήλιο». Το τραγούδι αυτό μιλάει για τους κάμπους, τα βουνά και τα δάση άρα και για τη διαφορετικότητα που υπάρχει γύρω μας.

Στίχοι του τραγουδιού:

Δε χορταίνω να βλέπω τον ήλιο που το φως του σκορπάει στη πλάση, δε χορταίνω να βλέπω τους κάμπους, τα βουνά, τις πλαγιές και τα δάση.

Δε χορταίνω να βλέπω τα δέντρα, τις πηγές, τη μικρή μας πλατεία, δε χορταίνω να ζω να αναπνέω στην ωραία αυτή πολιτεία.

Δε χορταίνω να βλέπω ακρογιάλια και πανώρια νησιά στην αράδα, δε χορταίνω να βλέπω εσένα ώ Πατρίδα Ελλάδα Ελλάδα.

28. Οι φίλοι μου, τα παιδιά του Κόσμου.

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός της δραστηριότητας είναι: Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στο γένος. Φτιάξαμε με τα παιδιά σε ένα χαρτόνι μια ζωγραφιά η οποία απεικόνιζε τη γη αλλά και τους ανθρώπους που κατοικούν σε κάθε ήπειρο. Η ζωγραφιά αυτή έγινε για να αποσταλεί στη Unicef και είχε ως τίτλο «Ελάτε να σας γνωρίσω τους φίλους μου τα παιδιά του Κόσμου».

29. Δεντροφύτευση

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι: να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στη φύση και επομένως και στα φυτά. Συγκεκριμένα μας επισκέφθηκε μια συγγενής από τα παιδιά και μας έδειξε πως γίνεται η δεντροφύτευση. Τα παιδιά στη συνέχεια φόρεσαν γάντια και πήραν τα φτιαράκια τους και άρχισαν να φυτεύουν στο χώμα διάφορα φυτά αλλά και λαχανικά. Έτσι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έμαθαν πως να φυτεύουν διάφορα φυτά και λαχανικά και κατανόησαν το λόγο για τον οποίο πρέπει να κάνουμε δεντροφύτευση.

30. --εισάγετε σύντομη περιγραφή--

Για το μαθητή

Για το δάσκαλο

31. Ευχαριστίες

Πηνελόπη Γκαμπέτα, Βασιλική Κοσμά

Μαθησιακή Εστίαση

Μαθαίνουμε με τα παιδιά τη διαφορετικότητα που επικρατεί στη φύση και συγκεκριμένα στα ζώα και τα φυτά του δάσους. Στη συνέχεια περνάμε στη διαφορετικότητα που υπάρχει στο ανθρώπινο γένος.

Γνωστικό Πεδίο

Γλώσσα, Περιβάλλον, Δημιουργία-Έκφραση, Πληροφορική, Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, Φυσική αγωγή

Σκοπός της Μάθησης

Διαφορετικότητα.

Μαθησιακό επίπεδο

Ηλικία 4-6