Produced with Scholar
Icon for Βουλιάζει βουλιάζει ...η πέτρα!

Βουλιάζει βουλιάζει ...η πέτρα!

Learning Module

Abstract

Περιγραφή Η συγκεκριμένη μαθησιακή ενότητα έχει ως στόχο τη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της ιδιότητας των υλικών να επιπλέουν ή να βυθίζονται ανάλογα. Μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένες πολυτροπικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να: παρατηρήσουν, ανακαλύψουν, να κάνουν υποθέσεις, προβλέψεις, αξιολογήσεις, να καταλήξουν σε συμπεράσματα, να εκφραστούν γλωσσικά, καλλιτεχνικά. δημιουργικά, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν αποτελεσματικά, και να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες. Γνωστικό Πεδίο: ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Θέμα: ΕΠΙΠΛΕΥΣΗ - ΒΥΘΙΣΗ Σκοπός της Μάθησης: ΕΠΙΠΛΕΥΣΗ - ΒΥΘΙΣΗ Μαθησιακό επίπεδο: Ηλικία 4-6

Γνωστικοί Στόχοι

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της Μαθησιακής Ενότητας, οι μαθητές θα είναι ικανοί να:

Βιώνοντας το γνωστό

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΧΟΙ:

  • Διερεύνηση προϋπαρχουσών εμπειριών
  • Γλωσσική καλλιέργεια μέσα από διαλογική συζήτηση.
  • Διατύπωση προτάσεων και λύσεων με επιχειρήματα Επιμέρους στόχοι: Δημιουργία ομάδων μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας, διαχείριση τυχόν προβλημάτων, αυτοδιαχείριση.

Βιώνοντας το γνωστό

ΓΛΩΣΣΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΧΟΙ:

  • Γλωσσική ανάπτυξη. Γραφή και γραπτή έκφραση. Οι μαθητές γράφουν όπως μπορούν. Αναδυόμενη γραφή μέσω φωνολογικής ενημερότητας.
  • Να έρθουν σε επαφή με καινούργιες λέξεις –όρους και έννοιες πλουτίζοντας το λεξιλόγιο τους.
  • Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η γραφή εξυπηρετεί διάφορους στόχους (να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να καταγράφουμε ιδέες και ότι άλλο θέλουμε, να μην ξεχνάμε κανόνες, αποφάσεις, εργασίες που έχουμε αναλάβει και αν χρειαστεί να ανατρέχουμε σε αυτά που έχουμε καταγράψει για υπενθύμιση).

Βιώνοντας το νέο

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΧΟΙ:

  • Εξοικείωση με βασικές ερευνητικές διαδικασίες όπως: η συλλογή υλικών, η διατύπωση υποθέσεων, η δοκιμή, η παρατήρηση, η εξαγωγή συμπερασμάτων, και η αξιολόγηση με διατύπωση προτάσεων.
  • Γλωσσική ανάπτυξη. Εκμάθηση και εξοικείωση με νέες λέξεις και έννοιες.
  • Συνεργασία σε ομάδες

Εννοιολογώντας με ορολογία

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΧΟΙ:

  • να εμπλακούν οι μαθητές στη μαθηματική διαδικασία της ταξινόμησης σε σχέση με τα υλικά που βυθίζονται κι εκείνα που επιπλέουν
  • να αυτενεργήσουν, είτε δημιουργώντας δικές τους ομάδες υλικών από τις συλλογές εικόνων του λογισμικού, είτε αναζητώντας άλλες στο διαδίκτυο να συνεργαστούν και να συζητήσουν πάνω στις σχέσεις που συνδέουν τα αντικείμενα

Εννοιολογώντας με θεωρία

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΧΟΙ:

  • να αναπαραστήσουν γραφικά στον υπολογιστή τις έννοιες, μέσω εννοιολογικού χάρτη
  • να δημιουργήσουν σχέσεις ανάμεσα στα αντικείμενα
  • να συνεργαστούν σε ζευγάρια
  • να αναπτύξουν τον προφορικό και γραπτό λόγο
  • να οδηγηθούν σε κάποιες απλές γενικεύσεις – συμπεράσματα και να τις σηματοδοτήσουν

Αναλύοντας λειτουργικά

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΧΟΣ:

  • να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο.
  • να ασκηθούν στον να οργανώσουν τον λόγο τους, συνδέοντας τις απλές προτάσεις μεταξύ τους με τις κατάλληλες συνδετικές λέξεις (και, αλλά, για, επειδή, αργότερα κλπ), δημιουργώντας λογικές συνδέσεις και σχέσεις αιτίου-αιτιατού. Επιμέρους στόχοι: Συνεργασία και διαχείριση τυχόν προβλημάτων, οργάνωση σκέψης των παιδιών, κατανόηση σχέσης αιτίου – αιτιατού.

Αναλύοντας κριτικά

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ:

  • Να έρθουν σε επαφή με την τέχνη.
  • Να γνωρίσουν έργα μεγάλων ζωγράφων και να εμβαθύνουν στην κατανόηση των έργων τους.
  • Να αντιληφθούν ότι η ζωγραφική είναι κοινός τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας όλων των ανθρώπων Επιμέρους στόχοι: Άσκηση παρατηρητικότητας, καλλιέργεια προφορικού λόγου και ανάπτυξη αισθητικού κριτηρίου

Εφαρμόζοντας κατάλληλα

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΟΧΟΙ:

  • να εκφραστούν με το σώμα τους δημιουργικά και να γνωρίσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, καθώς θα εφαρμόσουν αυτά που έχουν μάθει και την ιστορία που τα ίδια δημιούργησαν
  • να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους
  • να αναπτύξουν τον προφορικό λόγο τους
  • να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους

Εφαρμόζοντας δημιουργικά

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΧΟΣ:

  • να κατανοήσουν την αξία της ομαδικής εργασίας και της από κοινού ανακάλυψης,
  • να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας και αλληλεπίδρασης,
  • να πειραματιστούν και
  • να χρησιμοποιήσουν με ποικίλους τρόπους διάφορα υλικά, ώστε να φτιάξουν μια τρισδιάστατη κατασκευή και να εκφραστούν δημιουργικά.

Εφαρμόζοντας δημιουργικά

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΧΟΙ:

  • να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας προκειμένου να εφαρμόσουν αυτά που έχουν μάθει με πολλαπλούς τρόπους (πολυτροπικότητα) – οπτικούς, κιναισθητικούς, σωματικούς, χωροαντιληπτικούς)
  • να συνεργαστούν και να συντονιστούν με τους συμμαθητές τους
  • να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της οργάνωσης και του προγραμματισμού
  • να νιώσουν τη χαρά της ομαδικότητας και της δημιουργίας ενός έργου από κοινού, που τα ίδια δημιούργησαν από την ιστορία, μέχρι την μακέτα, τους ήρωες, την επιλογή της μουσικής, κ.λ.π.

1. Ιδεοθύελλα

Για το μαθητή

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Νο 1 Η εκπ/κος διηγείται στους μαθητές μια φανταστική ιστορία:( ως αφόρμηση) Χθες με επισκέφτηκε ο φίλος μου ο Μάκης ο Μυρμηγκάκης πολύ στενοχωρημένος. Θέλησε να κάνει ένα ταξίδι στη θάλασσα και κατέβηκε στη παραλία για να βρει μια βάρκα. Εκεί είδε μια ωραία πέτρα και αποφάσισε να ταξιδέψει με αυτή, μόλις όμως την έβαλε στο νερό…….. Η δασκάλα ρωτά τους μαθητές αν μπορούν να φανταστούν τι συνέβη τότε. Οι περισσότεροι απάντησαν ότι η πέτρα βούλιαξε, γιατί έτσι γίνεται με τις πέτρες. Μάλιστα κάποιοι μαθητές προχώρησαν και σε αιτιολόγηση και είπαν ότι είναι βαριές γι’ αυτό βουλιάζουν. Σωστά γι’ αυτό και είναι στεναχωρημένος ο Μάκης. Όσες πέτρες δοκίμασε είχαν την ίδια τύχη. Θα θέλατε να βοηθήσετε τον Μάκη; Όλοι οι μαθητές προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν. Στην ερώτηση της εκπ/κου με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να το κάνουν, απάντησαν ότι θα μπορούσαν να του βρουν εκείνοι υλικά για να φτιάξει μια βάρκα. Κάποιοι μαθητές άρχισαν αμέσως να προτείνουν υλικά και τους ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. ¨Έτσι δημιουργήθηκε ένα ιστόγραμμα με τα προτεινόμενα υλικά. Κατόπιν η εκπ/κος ρώτησε τους μαθητές με ποιο τρόπο θέλουν να δουλέψουν, και που μπορούν να βρουν τα υλικά που πρότειναν.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Χαρτί πολυγράφου Α3

Μαρκαδόρος

Φόδρες σε τέσσερα χρώματα

Χαρτιά Α4

Ψαλίδια

Σακουλάκι για τους κλήρους

Χαρτόνι 1/2 50*70

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού. Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη (2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope, B(2013). ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.- Επιμ. Χρηστίδης, Γ., Αρβανίτη. Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. (Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

Για το δάσκαλο

Ιδεοθύελλα

2. Καταγραφή πίνακα αναφοράς υλικών

Για το μαθητή

ΓΛΩΣΣΑ – ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2η: Έτσι οι μαθητές μέσα στις ομάδες τους ξεχώρισαν ποια υλικά θα χρησιμοποιούσαν στο πείραμα (άρχισαν να έρχονται σε επαφή με την ορολογία) και αποφάσισαν να τα καταγράψουν σ’ ένα μεγάλο χαρτόνι με δική τους γραφή (μετά από ερώτηση της εκπ/κου), αλλά και να κολλήσουν και μικρά κομμάτια του αντίστοιχου υλικού δίπλα στο όνομα (για όσους μαθητές θα δυσκολεύονταν να διαβάσουν το όνομα του υλικού). Στη συνέχεια η δασκάλα εξήγησε στους μαθητές ότι κάθε πείραμα ακολουθεί μια συγκεκριμένη επιστημονική διαδικασία: καταγραφή υλικού – υπόθεση – δοκιμή – συμπέρασμα αξιολόγηση. Μετά από συζήτηση οι μαθητές αποφάσισαν ότι θέλουν να ακολουθήσουν και εκείνοι την επιστημονική διαδικασία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να χωρίσουν το χαρτόνι και σε άλλες στήλες. Μία επιπλέον για την υπόθεση: (θα βυθιστεί – θα επιπλεύσει) και μία ακόμη για το συμπέρασμα: (βυθίστηκε – επέπλευσε). Η κάθε στήλη δε, θα είναι χωρισμένη σε δύο (2) μικρότερες στήλες οι οποίες θα έχουν στη κορυφή τους ένα σύμβολο που θα σηματοδοτεί την στήλη, π.χ. ένα ποτήρι με νερό όπου στο ένα θα είναι βυθισμένο το υλικό και στο άλλο ποτήρι θα επιπλέει. Επίσης αποφάσισαν να καταγράψουν και σε φύλλο εργασίας ανά ομάδα (μια και οι δραστηριότητες θα γίνονταν μέσα από τις ομάδες) τη διαδικασία του πειράματος, αφού μοιραστούν μεταξύ τους τα υλικά με τη διαδικασία της κλήρωσης. Τα υλικά λοιπόν μπήκαν σε ένα κουτί και κάθε μαθητής με την ομάδα του διάλεξε ένα υλικό, για το οποίο θα ήταν υπεύθυνος να το καταγράψει, να το κολλήσει, να κάνει την υπόθεση (θα βυθιστεί – θα επιπλεύσει) και να καταγράψει το τελικό συμπέρασμα (βυθίστηκε – επέπλευσε), τόσο στο φύλλο εργασίας όσο και στο χαρτόνι.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Χαρτόνι άσπρο 50*70

Μαρκαδόροι

Κόλλες

Υλικά για το πείραμα

Φύλλο εργασίας Α3

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού. Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη (2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope, B (2013). ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.-Επιμ. Χρηστίδης, Γ., Αρβανίτη. Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. (Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

Για το δάσκαλο

Καταγραφή πίνακα αναφοράς υλικών

3. Πείραμα επιπλέουν - βυθίζονται

Για το μαθητή

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3η: Αφού λοιπόν συγκεντρώθηκαν όλα τα υλικά και καταγράφηκαν έφθασε η ώρα για το πείραμα. Βάλαμε τα καπέλα μας, τις αντιηλιακές κρέμες μας, πήραμε τα υλικά μας, τα φύλλα εργασίας, τους μαρκαδόρους, και τη φωτογραφική μας μηχανή και κάνοντας τρενάκι φτάσαμε στην παραλία δίπλα στο σχολείο. '1.JPG' Οι μαθητές πρώτα άρχισαν να παρατηρούν τι υλικά υπάρχουν δίπλα στη θάλασσα (πέτρες, ξύλα, κοχύλια) και τι επιπλέει ήδη μέσα στο νερό (καράβια, βάρκες, ξύλα, σακούλες, φύλλα). Κατόπιν χωρίστηκαν στις ομάδες τους, μοιράστηκαν τα υλικά που τους αντιστοιχούσαν, και με συνοδεία μιας εκπ/κου έμπαιναν στη θάλασσα (αφού είχαν πρώτα βγάλει τα παπούτσια τους) και έριχναν το υλικό τους στο νερό. Στη συνέχεια το παρατηρούσαν για να διαπιστώσουν αν θα επιπλεύσει ή θα βυθιστεί. Κάποια υλικά βούλιαξαν αμέσως (όπως είχαν προβλέψει σωστά για τα περισσότερα), ενώ κάποια άλλα χρειάστηκαν λίγο έως αρκετό χρόνο μέχρι να βυθιστούν προς μεγάλη απογοήτευση των μαθητών. Ιδιαίτερα στενοχωρήθηκαν για τις χάρτινες βαρκούλες τις οποίες είχαν κατασκευάσει με << χαρτοδιπλωτική >> και τις είχαν βάψει με πολύ επιμέλεια. (Μετά από πρόταση κάποιων μαθητών αποφάσισαν να φτιάξουν όλοι από μια χάρτινη βάρκα και να τη ρίξουν στο νερό ανεξάρτητα από το υλικό <<χαρτί>> που είχαν αποφασίσει ήδη να δοκιμάσουν. Όταν όλα τα υλικά είχαν πέσει στο νερό και αφού τα παρατήρησαν οι μαθητές για αρκετή ώρα για να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα, (αφού είχαν διαπιστώσει ότι κάποια αργούν να βυθιστούν) μοιράστηκαν τα φύλλα εργασίας και άρχισαν να καταγράφουν το αποτέλεσμα του πειράματος στην ειδική στήλη: επέπλευσε- βυθίστηκε. Στη συνέχεια ακολούθησε η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και ποια υλικά θα πρότειναν τελικά στον Μάκη τον Μυρμηγκάκη ως ασφαλή, προκειμένου να φτιάξει τη βάρκα του.

Σκοπός

Να κατανοήσουν βασικά χαρακτηριστικά γύρω από τις ιδιότητες των υλικών.

Να κατανοήσουν τη σημασία της παρατήρησης και των πειραμάτων για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την κατάκτηση της γνώσης.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Υλικά για το πείραμα

Φύλλο εργασίας Α3

Μαρκαδόροι

Κουτί για τα υλικά

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού.Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη 2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope, B (2013). ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.-Επιμ. Χρηστίδης,Γ., Αρβανίτη. Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. (Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

 

Για το δάσκαλο

Πείραμα επιπλέουν - βυθίζονται

4. Ταξινόμηση υλικών με Kidspiration

Για το μαθητή

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4η: Οι μαθητές γνώριζαν ότι ο τρόπος που εργάζονται στον υπολογιστή είναι σε ζευγάρια. Κι αυτό γιατί οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των ΤΠΕ, που συνδυάζουν ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, αλληλεπίδραση και αυτενέργεια των μαθητών τείνει να μεγιστοποιεί τα οφέλη της τεχνολογίας στην τάξη και του ενδιαφέροντος των μαθητών. Πρότειναν να δημιουργηθούν τα ζευγάρια είτε με κλήρωση, είτε με «μπούφισμα» (την τυχαία επιλογή δηλαδή την οποία αναγνωρίζουν ως δίκαιο τρόπο και είναι εξοικειωμένα ήδη απ’ την αρχή της χρονιάς). Εργάστηκαν εναλλάξ στον υπολογιστή, στο περιβάλλον του λογισμικού εννοιολογικής χαρτογράφησης Kidspiration. Τοποθέτησαν με την τεχνική σύρε και άσε (drag and drop) σε δύο πλαίσια που επέλεξαν εκείνα απ’ το Supergouper υλικά που επέπλεαν και υλικά που βυθίζονταν. Οι συσχετισμοί που δημιούργησαν ήταν πολύ ενδιαφέροντες. Έγραψαν τις λέξεις «επιπλέω» και «βουλιάζω»ή «βυθίζομαι» με το δικό τους τρόπο και συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. Έγραψαν το όνομά τους (άλλοι με κεφαλαία, άλλοι με μικρά κι άλλοι με το πρώτο κεφαλαίο. Κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία και μέτρησαν τα υλικά σε κάθε πλαίσιο κι αυθόρμητα έγραψαν από κάτω τον αριθμό. Άλλοι άρχισαν να αναρωτιούνται ποια ομάδα ήταν μεγαλύτερη ή μικρότερη. Η νηπιαγωγός άδραξε την ευκαιρία κι όταν έθεσαν το θέμα ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος, μικρότερος ή ίσος τους πρότεινε εάν ήθελαν να βάλουν το αντίστοιχο σημαδάκι (>, <, =). Όλοι ήθελαν να το βάλουν. Κάποιοι μαθητές που ήταν πιο προχωρημένοι στη γλώσσα έγραψαν κάτω από κάθε αντικείμενο το 'όνομά' του. Όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη δραστηριότητα και δημιούργησαν κι άλλες ταξινομήσεις με άλλα αντικείμενα. Στο τέλος εκτύπωσαν τις εργασίες τους και τις ανάρτησαν στον αντίστοιχο πίνακα της γωνιάς του H/Y.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Ηλεκτρονικός υπολογιστής, συνδεδεμένος στο διαδίκτυο

Προεγκατεστημένο το λογισμικό Εννοιολογικής Χαρτογράφησης Kidspiration

Εκτυπωτής

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού.Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη (2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope,B (2013).ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.-Επιμ.Χρηστίδης, Γ., Αρβανίτη. Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. (Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

όνομά

 

Για το δάσκαλο

Ταξινόμηση υλικών με Kidspiration

5. Δημιουργία ιστορίας

Για το μαθητή

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ - ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5η: Αφού προηγήθηκε το πείραμα με πολλών ειδών υλικά και οι μαθητές κατέληξαν τελικά στα υλικά που βυθίζονται ή επιπλέουν προχώρησαν στην εξέλιξη της ιστορίας με τον Μάκη. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ερωτήσεις όπως, «Πώς μπορεί ο Μάκης να φθάσει με ασφάλεια στην Αφρική;» ή «Πιστεύεις ότι είναι κατάλληλο το υλικό που του πρότειναν;», η ιστορία μας εξελίσσεται. Παρεμβάλλονται διάφορες ομάδες (χιονάνθρωποι, πεταλούδες, γλάροι) και του προτείνουν το υλικό με το οποίο θα ταξιδέψει. Αναλόγως του προτεινόμενου υλικού η προσπάθεια προχωράει επιτυχώς ή όχι. Οι μαθητές οργάνωσαν τη σκέψη και το λόγο τους και συνέθεσαν την ιστορία με λογική σειρά ώστε να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια του μικρού μυρμηγκιού.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Χαριά πολυγράφου Α4

Μαρκαδόροι. παστέλ, ξυλομπογιές

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού.Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη (2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope, B (2013). ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.-Επιμ. Χρηστίδης, Γ., Αρβανίτη. Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. (Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

Για το δάσκαλο

Δημιουργία ιστορίας

6. Εννοιολογικός χάρτης με Kidspiration

Για το μαθητή

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 6η: Οι μαθητές στο περιβάλλον του λογισμικού γενικής χρήσης και εννοιολογικής χαρτογράφησης Kidspiration τοποθέτησαν δύο αντικείμενα (ένα καράβι που βυθιζόταν και άλλο ένα που επέπλεε), έγραψαν από κάτω τις λέξεις (όσοι ήθελαν), και δημιούργησαν δύο ιστογράμματα, ένα με αντικείμενα που επέπλεαν κι άλλο που βούλιαζαν. Απ’ την αναζήτησή τους στο διαδίκτυο είχαν βρει εικόνες αντικειμένων που δεν υπήρχαν στις ήδη έτοιμες συλλογές, όπως πέτρα, φυσικό σφουγγάρι, φτερό, ένα καράβι που βούλιαζε, κι ένα που επέπλεε, κ.λ.π. και τα είχαν αποθηκεύσει σε φάκελο στην επιφάνεια εργασίας. Αφότου έφτιαξαν τα δύο ιστογράμματα δημιούργησαν σχέσεις ανάμεσά τους π.χ. το μολύβι και τη βάρκα τα σύνδεσαν με μία γραμμή (link) κι έγραψαν πάνω της «'ξύλινα'». Τους άρεσε ιδιαίτερα η όλη διαδικασία αναζήτησης στο διαδίκτυο και στις συλλογές. Οι πιο «προχωρημένοι» δημιούργησαν περισσότερες σχέσεις με πιο πολλά αντικείμενα και έγραψαν το όνομα των αντικειμένων. Αρκετές φορές επίσης ο ένας μαθητής διατηρούσε το ενδιαφέρον και στον άλλο, όταν εκείνος πήγαινε να χάσει την υπομονή του και τον ωθούσε να προσπαθήσει λίγο ακόμα, ιδίως στην εύρεση των γραμμάτων πάνω στο πληκτρολόγιο.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Ηλεκτρονικός υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο

Προεγκατεστημένο το λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης Kidspiration

Εκτυπωτής

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού.Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη (2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope, B (2013). ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.-Επιμ. Χρηστίδης, Γ., Αρβανίτη. Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. (Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

ξύλινα

Για το δάσκαλο

Εννοιολογικός χάρτης με Kidspiration

7. Θεατρικό παιχνίδι

Για το μαθητή

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 7η: Οι μαθητές με την ιστορία που μόνα τα ίδια δημιούργησαν με τον Μάκη Μυρμηγκάκη, αποφάσισαν να το αναπαραστήσουν και με θεατρικό παιχνίδι. Επέλεξαν και κράτησαν τους ρόλους των χελιδονιών, των μυρμηγκιών, των χιονάνθρωπων, των πεταλούδων και των γλάρων. Να σημειωθεί ότι επειδή ήταν αρκετοί αυτοί που ήθελαν τους ρόλους του μυρμηγκιού και του χελιδονιού αποφάσισαν να αλλάξουν την ιστορία και να προσθέσουν ομάδες αυτών, όπου μεταξύ τους ήταν φίλοι. Οι αρχικές 4 ομάδες δεν βόλεψαν, καθώς αποφάσισαν μία περισσότερη. Η νηπιαγωγός τοποθέτησε 5 χρωματιστά πανιά, όπου σηματοδοτούσε το χρώμα κάθε ρόλου, όπως το καθόρισαν οι μαθητές. Καφέ για μυρμήγκια, μαύρο για χελιδόνια, άσπρο για χιονάνθρωπους, κόκκινο για πεταλούδες και γκρι για γλάρους. Αρχικά στο στάδιο της αισθησιοκινητικής δράσης κινήθηκαν υπό τον ήχο της μουσικής που βρήκαν στο διαδίκτυο (youtube) με ήχους της φύσης και της θάλασσας. Στην συνέχεια οι ομάδες αναπαράστησαν την ήρεμη θάλασσα και αντικείμενα που επέπλεαν ή βούλιαζαν. Έπειτα η κάθε ομάδα αποτέλεσε τον κάθε σταθμό του Μάκη. Η μία ήταν οι χιονάνθρωποι, που πρότειναν στους «Μάκηδες» να φτιάξουν πέτρινο καράβι. Η άλλη ήταν η ομάδα των πεταλούδων. Και τέλος η ομάδα των γλάρων που του πρότειναν ξύλινο. Τα καράβια τα έφτιαξαν με μεγάλο χαρτί του μέτρου τα οποία και έβαψαν. Οι νηπιαγωγοί συμμετείχαν σ’ όλη τη διάρκεια εμψυχώνοντας τις ομάδες και τους πιο διστακτικούς μαθητές. Στην πορεία οι μαθητές έδωσαν το ρόλο της θάλασσας στις δύο εκπαιδευτικούς κι εκείνες κρατώντας ένα μεγάλο μπλε πανί την αναπαράστησαν. Οι μαθητές διασκέδασαν, εκφράστηκαν λεκτικά και σωματικά κι ένιωσαν πιο απελευθερωμένοι και με το σώμα τους και με τους συμμαθητές, αλλά και με τις νηπιαγωγούς τους.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Φόδρες διαφόρων χρωμάτων

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Χαρτόνια, μαρκαδόρους, ψαλίδια, κόλλες

CDplayer, cd με διάφορες μουσικές

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού. Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη (2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope, B (2013). ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.-Επιμ. Χρηστίδης, Γ., Αρβανίτη. Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. (Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

Για το δάσκαλο

Θεατρικό παιχνίδι

8. Πίνακες μεγάλων ζωγράφων

Για το μαθητή

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 8η: Οι μαθητές έφεραν στο νηπιαγωγείο έργα ζωγράφων που αναζήτησαν στο διαδίκτυο, σε βιβλία ή εγκυκλοπαίδειες μαζί με τους γονείς τους. Στο σχολείο εκτυπώσαμε και μαζί με τα παιδιά κάποιες εικόνες από έργα γνωστών ζωγράφων. Παροτρύναμε τους μαθητές να παρατηρήσουν τους πίνακες και τους ζητήσαμε να μας περιγράψουν τι απεικόνιζε η κάθε εικόνα, τα χρώματα και την τεχνική που χρησιμοποίησε ο εκάστοτε ζωγράφος καθώς και να εστιάσουν στις ομοιότητες και τις διαφορές των έργων. Τα παιδιά ενθαρρύνονταν να προβληματιστούν σχετικά με την ψυχική διάθεση του ζωγράφου και να σκεφτούν τι συναισθήματα γεννιούνται σ’ αυτά. Οι πίνακες βέβαια όλοι σχετίζονταν με τη θάλασσα (π.χ. φουρτουνιασμένη) ή ήσυχη θάλασσα, μεγάλα-μικρά πλοία διαφόρων τύπων, πειρατικά, βάρκες, ψάρια κλπ). Οι μαθητές ερχόμενοι σε επαφή με αυτού του είδους την τέχνη κατανόησαν ότι η ζωγραφική είναι κοινός τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας ή αλλων πολιτισμικών διαφορών.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Βιβλία σχετικά με τη θάλασσα

Εγκυκλοπαίδεια Δομή -Πινακοθήκη

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικών πινάκων

Εκτυπωτής

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού.Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη (2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope, B (2013). ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.-Επιμ. Χρηστίδης, Γ., Αρβανίτη. Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. (Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

Για το δάσκαλο

Πίνακες μεγάλων ζωγράφων

9. Κατασκευή μακέτας

Για το μαθητή

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 9η: Οι μαθητές έχοντας χωριστεί από τις προηγούμενες δραστηριότητες σε τέσσερις (4) ομάδες προχώρησαν στη δημιουργία μιας τρισδιάστατης κατασκευής χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά που συνέλεξαν από την εκδρομή τους στη θάλασσα. Η πρώτη ομάδα πάνω σε ένα κομμάτι φελιζόλ ζωγράφισε με πινέλα τη θάλασσα κολλώντας πάνω κοχύλια που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Η δεύτερη ομάδα κατασκεύασε τη βάρκα που τελικά διάλεξε ο Μάκης να ταξιδέψει, η τρίτη ομάδα όσους συνάντησε στο ταξίδι του (γλάρους, πεταλούδες, χιονάνθρωπους) που όλοι έλεγαν τη γνώμη τους. Η τελευταία ομάδα έφτιαξε τον τελευταίο σταθμό, τον τελικό προορισμό του, την Αφρική, όπου κατάφερε να φθάσει και να συναντήσει τον φίλο του, το μαύρο χελιδόνι. Έτσι οι μαθητές μέσα από την ομαδική αυτή κατασκευή-μακέτα διασκέδασαν, δοκίμασαν διαφορετικά υλικά και τεχνικές (χαρτοκολλητική κλπ) και αντιλήφθηκαν την αξία της συλλογικής εργασίας προκειμένου να παρουσιάσουν ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα

Εκπαιδευτικό Υλικό

Ένα μεγάλο κομμάτι φελιζόλ

Τέμπερες και πινέλα

Χαρτόνια κανσον σε διάφορα χρώματα

Μαρκαδόροι, κόλλες ψαλίδια

Βότσαλα, άμμος

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού.Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη (2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope,B (2013). ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.-Επιμ. Χρηστίδης, Γ., Αρβανίτη. Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου(Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. ( Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

Για το δάσκαλο

Κατασκευή μακέτας

10. Animation

Για το μαθητή

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 10η: Οι μαθητές έχοντας κατασκευάσει την μακέτα, με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και ανέλαβαν να δημιουργήσουν ταινία μικρού μήκους (animation), εφαρμόζοντας αυτά που έμαθαν. Η κάθε ομάδα αποφάσισε το ρόλο που θα είχε το κάθε μέλος της. Οι ομάδες εργάστηκαν διαδοχικά. Το ένα μέλος χρησιμοποιούσε την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ενώ τα άλλα κινούσαν τους ήρωες, το καράβι (με το διαφορετικό υλικό κάθε φορά),τα κύματα, την Αφρική. Μοίρασαν τη χρονική διάρκεια σε τέσσερις φάσεις και η κάθε ομάδα ανέλαβε τη μία. Η πρώτη ανέλαβε την σκηνή του παιχνιδιού του Μάκη Μυρμηγκάκη με τον Φρι- φρη, το χελιδόνι. Η δεύτερη την κατασκευή του πέτρινου καραβιού ύστερα από τη συμβουλή του χιονάνθρωπου. Η τρίτη την κατασκευή του χάρτινου καραβιού με τη βοήθεια της πεταλούδας. Η τέταρτη του ξύλινου καραβιού ύστερα απ’ τη συμβουλή του γλάρου. Τέλος η πέμπτη ομάδα ανέλαβε την επιστροφή του Μάκη πάνω στην πλάτη του Φρι- φρι, από την Αφρική. Η φωτογραφική μηχανή ήταν στηριγμένη σε τρίποδα για να είναι σταθερές οι εικόνες. Ήταν εντυπωσιακό πως πειθαρχούσαν μεταξύ τους, πως κινούσαν τη φιγούρα τους συντονισμένα και πως αποσπούσαν τα χέρια τους κάθε φορά που έπρεπε «ο φωτογράφος « να αποθανατίσει την στιγμή. Κάποιος έδωσε την ιδέα να υπάρχει ένα είδος παραγγέλματος («όπως στα παλιά καράβια με τα κουπιά!») και να λέει αυτός που χειριζόταν τη φωτογραφική «Πάμε!», κάθε φορά που πήγαινε να τραβήξει φωτογραφία ώστε να αποσύρουν τα χέρια τους οι υπόλοιποι. Με τον τρόπο αυτό τραβήχτηκαν περίπου 320 φωτογραφίες. Στην συνέχεια με την βοήθεια της νηπιαγωγού οι μαθητές εισήγαγαν τις φωτογραφίες στον υπολογιστή της τάξης και έσβησαν όσες δεν ήταν σωστά τραβηγμένες (συνήθως σε εκείνες που φαίνονταν τα χέρια).Τις τοποθέτησαν, πάντα με την βοήθεια της νηπιαγωγού, στο ήδη εγκατεστημένο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών στο Movie Maker. Πρόσθεσαν τίτλο στην αρχή, τα ονόματα των συντελεστών στο τέλος και μουσική απ΄την αναζήτησή τους στο διαδίκτυο(YouTube). Επέλεξαν για μουσική επένδυση «Το βαλς των ονείρων» του Μάνου Χατζηδάκη. Διήρκεσε δύο 'λεπτά'. Το αποτέλεσμα μάγεψε μαθητές και νηπιαγωγούς, καθώς και τους γονείς όταν έγινε η τελική παρουσίαση του προγράμματος!

Εκπαιδευτικό Υλικό

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, στηριγμένη σε τρίποδα

Ηλεκτρονικός υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο

Προεγκατεστημένο το λογισμικό δημιουργίας ταινιών Movie Maker

Βιντεοπροβολέα

Ηχεία

Βιβλιογραφία:

Οδηγός νηπιαγωγού.Εκπ/κοι σχεδιασμοί. Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης, Χαρά Δαφέρμου, Πηνελόπη Κουλούρη, Ελευθερία Μπασαγιάννη (2003)

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ΚΑΙ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Kalantzis, M.-Gope, B (2013). ΝΕΑ ΜΑΘΗΣΗ, Βασικές αρχές για την Επιστήμη της εκπαίδευσης (Μετ.-Επιμ.Χρηστίδης,Γ., Αρβανίτη.Εκδόσεις Αθήνα, Κριτική)

Πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου (Νέο Σχολείο, 2011)

Οι φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο. (Βοήθημα για τη νηπιαγωγό). Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Λευκωσία 2002

λεπτά

 

Για το δάσκαλο

Animation